18 Gjëra që Nuk të Bëjnë më Përshtypje Kur Fillon të Jetosh në Hollandë

© thatredgirl19 / Reddit,© TheTitaniumWalrus / Reddit

Vendi i tulipanëve dhe mullinjve është një nga vendet e para në botë për përdorimin e teknologjive të përparuara, disa madje e quajnë Hollandën Japonia Evropiane.

Për më tepër, ky është një shtet social, kështu që shumica e risive janë për lehtësinë e popullatës.

Herë pas here, ajo me të cilën duket se janë mësuar vendasit, mund të mahnisë udhëtarët më shumë sesa atraksionet e njohura.

Ne gjetëm 20 gjëra që mund të gjenden në Holandë. Dhe ja ku mund t’i lexoni, më poshtë!

Skaner personal në supermarkete

© NL Kuleshovi / YouTube

Kur blini në supermarketet holandeze, mund të përdorni një skaner personal për të kursyer kohë në arkë. Një pajisje e vogël është e vendosur në hyrje të dyshemesë së marketit, mund të futet në vrima te posaçme në karrocë. Sapo të merrni mallrat nga rafti, e sillni skanerin në barkod. Kur të përfundoni blerjet, paguani për to duke bashkangjitur kartën tuaj bankare në skaner.

“Ka një mënyrë tjetër. Ju shkarkoni një aplikacion special në telefonin tuaj dhe skanoni produktet me kamerën tuaj,” thotë një përdorues i Reddit.

Koshat e mbeturinave për çiklistët

© TheTitaniumWalrus / Reddit

Popullariteti i biçikletave si një formë e avancuar e transportit në Holandë gjeneron ide interesante që kontribuojnë në komoditetin e qytetarëve. Ka kosha mbeturinash përgjatë shtigjeve të biçikletave në këtë vend ku mund të hidhni mbeturina pa e ngadalësuar ritmin.

Dyqani i parë në botë pa plastikë

© BryanRoberts72 / Twitter

Një supermarket holandez ka hapur departamentin e parë në botë pa plastikë që shet produkte në paketime të biodegradueshme.

Supermarketi në Amsterdam ka një numër rafte me më shumë se 700 produkte. Dhe të gjitha pa plastikë ”, – ndajnë përdoruesit e rrjetit social. Plastika është një nga problemet kryesore mjedisore: meqenëse është një produkt i naftës, kontribuon në ngrohjen globale.

Kau mund të gjendet lehtësisht në rezervatet natyrore

© RachidHinton / Reddit

Ne ecëm me nënën time dhe i pamë. Ata pozuan për ne dhe ne ishim në gjendje t’u afroheshim shumë! © RachidHinton / Reddit

Vetëm mos u afroni shumë me ta. Dhe kurrë mos i ushqeheni. © Jacks_Chicken_Tartar / Reddit

Lavazh për trenat

© utivich95 / Reddit

Disa vjet më parë, një lavazh u zhvillua në Hollandë përmes së cilit trenat mund të udhëtojnë me një shpejtësi prej 20 km / orë. Ky lloj lavazhi është miqësor me mjedisin dhe ekonomik. Sapuni i zakonshëm përdoret si pastrues. Për më tepër, procesi kontrollohet nga një sistem kompjuterik që kontrollon nëse treni vërtet duhet të lahet siç ishte planifikuar.

Patate të skuqura me majonezë

© Marco Fischer / Pexels , © charlzahk / Reddit

Në Holandë, përdoret një salcë (majonezë) për patate të skuqura. Ndërsa majoneza përmban deri në 80% yndyrë. Ëhtë më e lirë dhe më e dobishme. © LaoBa / Reddit

Shtretër të lartë

© Olga Kachanova / YouTube

Shtretërit e lartë mund të gjenden shpesh në apartamente holandeze. Fakti është se nuk është e zakonshme të qëndrosh në spital për një kohë të gjatë pas lindjes së një fëmije. Por pastaj një infermiere viziton nënën e re – ky shërbim përfshihet në sigurim. Ekziston një kërkesë: shtrati duhet të jetë i një lartësie të caktuar për lehtësinë e një ekzaminimi mjekësor, nëse lartësia nuk është e mjaftueshme, duhet të blini mbështetëse speciale për këmbët e shtratit.

Makina te vogla

© mostafa jamei / Unsplash , © Ollie_Cycles / Twitter

Fillimisht, makina të tilla u shpikën për personat me aftësi të kufizuara, por holandezët shpejt vlerësuan lehtësinë e këtij transporti në rrugët e ngushta të Amsterdamit. Përveç kësaj, makinat e motorizuara nuk konsumojnë shumë karburant dhe ka modele që mund të furnizohen me energji elektrike. Ata nuk kërkojnë një patentë shoferi normale dhe mund të drejtohen në rrugë biçikletash.

Likere holandeze

© ShlinVRF / Twitter
  • Sapo jam kthyer nga Amsterdami dhe jam thjesht i dashuruar me këtë jamball të kripur holandez. © hunthunthunthunt / Reddit
  • Si e hani, a duket si ilaç? © autor i panjohur / Reddit
    Unë jam holandez. Unë jam duke e ngrënë këtë tani. © *** Head / Reddit

Pengesë për të pastrehët

© TimVerlaan / Twitter

Një shembull i të ashtuquajturës arkitekturë armiqësore. Për të parandaluar shkatërrimin e hapësirës publike, dhe të rinjtë dhe të pastrehët për të mos u shtrirë për t’u strehuar poshtë dritares, u shpik përdorimi i tullave me qoshe të mprehta. Megjithatë, banorët lokalë nuk e miratojnë këtë lloj lufte kundër të pastrehëve dhe bëjnë thirrje për një zgjidhje të re për këtë problem.

Garderoba- bllok shërbimesh

© Holland without Amsterdam / YouTube , © Olga Kachanova / YouTube

Shumë apartamente holandeze kanë dollapë me sisteme komunikimi: kapakët, tubat, matësit janë të fshehur atje, dhe mjetet ose një modem gjithashtu mund të ruhen aty.

Makina shitëse për djathë dhe vezë

© thatredgirl19 / Reddit , © rinkbgood / Reddit

Holandezët thonë se makina të tilla nuk janë të rralla; fermerët vendas i instalojnë ato për të tregtuar pa ndërmjetës. “Është shumë më lirë sesa ajo që gjeni në supermarket dhe fermeri do të fitojë më shumë para. Plus, gjithmonë ka ushqim të freskët, ”thonë përdoruesit e rrjetit.

Dritare të mëdha dhe grepa

© Lev Pompelie / YouTube

Ka grepa mbi dritaret e mëdha në Amsterdam. Ato janë të nevojshme në mënyrë që të përdorni një çikrik dhe të përdorni një litar për të ngritur dhe ulur mobiljet e mëdha brenda dhe jashtë apartamenteve. Kjo metodë e vështirë u shpik sepse shkallët në shtëpi janë zakonisht shumë të ngushta. Kjo është një teknikë mesjetare që funksionon edhe sot në ndërtesat e vjetra dhe të reja.

Vendasit thonë se nëse grepi nuk është i siguruar, është e padëshirueshme ta përdorni atë. Prandaj, në shumicën e rasteve, mobiljet ngrihen nga një makinë me qira posaçërisht me ashensor.

Shtylla automatike të rrugës

© verbeter033 / Twitter , © verbeter033 / Twitter

Holandezët përdorin shtylla të tilla automatikisht të tërheqshme, ose shtylla, për të kontrolluar trafikun në qendër të qytetit ose në zonat industriale: për shembull, ata fundosen në tokë kur një autobus i qytetit duhet të kalojë përgjatë rrugës. Në raste të tjera, ato pengojnë lëvizjen e shoferëve, duke e lënë rrugën të arritshme për këmbësorët dhe çiklistët.

Shtëpitë e varura

© Emma Wurfel / Unsplash

Toka e paqëndrueshme me moçal po i detyron ndërtuesit vendas të ndërtojnë shtëpi pa baza. Ndonjëherë grumbuj të tillë, prej druri ose betoni, shkojnë më shumë se 12 metra nën tokë. Disa nga shtëpitë më të vjetra zvarriten ndërsa grumbujt janë ndërtuar mbi të dhe kalben.

Mungesa e barrierave në kanale

“Shumica e holandezëve mund të notojnë,” shpjegon një përdorues i Quora, “dhe kanalet nuk janë shumë të thella. Përveç kësaj, zona përgjatë kanaleve zakonisht nuk është zonë trotuari: ka pak hapësirë dhe makinat shpesh parkojnë. “Përveç kësaj, kjo ndodhi historikisht, sepse kanalet ishin një zonë ngarkimi për dërgimin e mallrave në maune, dhe sot ka përpjekje për të ringjallur këtë praktikë.

Rruga diellore dhe bateritë

© kevinromeroWX / Twitter , © NL Kuleshovi / YouTube

Përkundër faktit se moti është shpesh i vrenjtur në Holandë, panelet diellore janë instaluar në pothuajse çdo çati të shtëpisë. Gjithashtu krijoi një shteg biçikletash me energji diellore për herë të parë në botë. Quhet Solaroud, ose Rruga Diellore, dhe mund të sigurojë energji elektrike për ndriçimin e rrugëve dhe automjetet elektrike.

Radhë për në arkë? Mos paguani për blerjet

© bodnar.photo / Shutterstock

“Një zinxhir supermarketesh në Holandë ka një politikë që nëse ka 4 persona në linjën e arkës së supermarketeve dhe jo të gjitha sportelet e arkave të dyqanit janë të hapura, atëherë ju merrni produkte falas nga shporta juaj,” ndajnë përdoruesit e Reddit.

Bonus: Hollanda nuk është vendlindja e tulipanëve

© Rietendak / Reddit

Edhe pse më shumë se 70% e luleve në botë janë me origjinë holandeze, tulipanët u prezantuan fillimisht nga Perandoria Osmane në shekullin e 16 -të. Çdo vit nga mesi i prillit deri në javën e parë të majit, ata lulëzojnë dhe i kthejnë fermat holandeze në një jorgan shumëngjyrësh me lara-lara.