20 Rregulla të Sjelljes në Shtetet e Vogla që Duken të Kota, por Janë të Bazuara në Arsye

© Depositphotos.com, © Shutterstock.com

Shtetet e vogla janë të rrethuara nga mitet. Për shembull, shumë njerëz besojnë se vetëm multimilionerët jetojnë në Monako dhe vetëm priftëria jeton në Vatikan.

Por zakonisht, legjendat shfaqen rreth diçkaje që shkakton interes. Kjo sepse shumica prej nesh nuk e kanë idenë se si është të jetosh në një vend ku në të cilin mund të kalosh vetëm për një ditë.

Ne nuk mund ta anashkalonim këtë temë dhe gjetëm faktet më interesante për jetën në shtete të vogla.

Vatikani

© Christer Gundersen / Wikimedia Commons, © CC BY 3.0

Qyteti i Vatikanit është shteti më i vogël në botë. Banorët e tij kanë 2 lloje pasaportash. Qytet-shteti lëshon pasaporta të zakonshme dhe Selia e Shenjtë, të cilat janë diplomatike, ju lejojnë të shkoni pothuajse kudo në botë.

Por shtetësia këtu është e përkohshme; vetëm punëtorët vendas dhe anëtarët e familjes së tyre mund ta marrin atë. Pas përfundimit të shërbimit për Selinë e Shenjtë, pasaporta do të ndryshojë në atë italiane dhe ish-qytetari do të shoqërohet jashtë mureve shekullore.

Fëmijët e lindur nga qytetarët e Vatikanit gjithashtu marrin nënshtetësinë. Por ata e humbin atë sapo mbushin 18 vjeç ose prindërit e tyre humbin të drejtën për një pasaportë nga ky shtet.

© akg-images / Mel Longhurst / East News

Dyqanet e Vatikanit janë pa taksa dhe çmimet janë më të ulëta se në Romë me gati 25%. Kjo vlen për ushqimin, ilaçet, produktet e bukurisë dhe parfumerinë, teknologjinë, veshjet e markës dhe këpucët.

Qytetarët e Vatikanit nuk duhet të dalin jashtë me shpatulla të zhveshura, as nuk mund të veshin funde të shkurtra ose pantallona të shkurtra. Festat e zhurmshme deri në mëngjes janë gjithashtu të ndaluara.

© Shutterstock.com

Nuk ka bare apo klube në Vatikan, dhe banorët shkojnë në Romë për t’u argëtuar. Rregulli kryesor është të mos vononi kur të ktheheni. Porta mbyllet në 1:15 të mëngjesit dhe hapet në 5:45 të mëngjesit. Natyrisht, festuesve nuk do t’u lihet të kalojnë natën në rrugë, por ata do të përfshihen në një regjistër të veçantë të shkelësve të rregullave.

Monako

© Depositphotos.com, © Depositphotos.com

Monako është vendi i dytë më i vogël evropian pas qytetit të Vatikanit. “Unë mund të ecja nga një skaj i vendit në tjetrin për saktësisht 50 minuta, ndoshta edhe 40 nëse do të vrapoja,” shkruan një përdorues i Reddit.

Qytetarët e Monakos kanë privilegje të caktuara, si një subvencion strehimi. Por marrja e një pasaporte të kësaj principate nuk është e lehtë: në shumicën e rasteve, ju duhet të jeni një banor vendas i këtij vendi. Një tjetër mundësi është të martohesh me një Monégasque. Por shtetësia do të jepet vetëm 10 vjet pas datës së martesës.

Monako ka një kod të rreptë të veshjes. Për shembull, nuk mund të ecësh zbathur atje. Nga ana tjetër, është e ndaluar të vishni këpucë në një jaht.

Nuk ka ushtri apo marinë atje, por ka shumë policë për frymë. Falë kësaj, vendi ka një shkallë shumë të ulët të krimit dhe njerëzit shkojnë në burg kryesisht për vjedhje ose mashtrim financiar. Qelitë e kanë daljen nga deti, dhe të burgosurit madje kanë një palestër.

San Marino

© FinkAndreas / Depositphotos.com

San Marino drejtohet nga 2 kapitenë regjentë, të cilët zgjidhen për një periudhë prej 6 muajsh. Gjatë qëndrimit të tyre, ata nuk lejohen të drejtojnë një makinë.

Për një kohë të gjatë kishte vetëm një të burgosur në San Marino. Ai kishte një palestër, bibliotekë dhe dhomë televizive në dispozicion të tij.

Është i vetmi vend në botë që ka më shumë makina sesa njerëz. Pra, ka 1.6 makina për person në San Marino.

Në vitin 2017, San Marino u emërua vendi më pak i vizituar në Evropë.

Maltë

© Txllxt TxllxT / Wikimedia Commons, © CC BY-SA 4.0

Dimrat në Maltë janë të ngrohtë, me temperatura që rrallë bien nën 10 ° C. Por meqenëse nuk ka ngrohje qendrore ose izolim termik, është po aq ftohtë brenda shtëpive sa është jashtë.

Maltezja është e vetmja gjuhë semite në botë që është shkruar me shkronja latine. Duket si arabisht me një nuancë të italishtes. Gjuha e dytë zyrtare në vend është anglishtja, të cilën e flasin pothuajse të gjithë. Por nëse nuk e dini gjuhën Malteze, nuk mund të bëheni kurrë vendas.

Ky shtet ka disa ligje mjaft të çuditshme. Për shembull, është e ndaluar të “vraponi shpejt” në vende publike, sepse një atlet punon shumë aktivisht me krahët dhe këmbët dhe mund të dëmtojë të tjerët. Gjithashtu, shkallët ose mjetet e tjera që mund të përdoren nga hajdutët ose ndërhyrës të tjerë nuk duhet të lihen në rrugët e qyteteve. Kështu që ju mund të gjykoheni për një shkallë që është harruar pranë shtëpisë tuaj.

© Shutterstock.com, © Depositphotos.com

Askush nuk nxiton këtu. «Kalova një muaj duke u përpjekur të hyja në dyqanin e sendeve shtëpiake në rrugën fqinje,» thotë një vajzë që erdhi në Maltë për të studiuar dhe përfundimisht qëndroi atje. Njoftime të reja shfaqeshin në derën e tij çdo javë: “Na falni, ne jemi për peshkim. Ndoshta nuk do të kthehemi shpejt.”

Malta është një vend shumë i populluar. “Pavarësisht se ku shkoni, do të jetë dikush tjetër përreth; shpesh ata janë njerëz që njihni,” thotë një djalë britanik që jeton në Maltë.

Andorra

© Depositphotos.com

Andorra është një principatë e vogël që kufizohet nga Franca dhe Spanja. Ajo drejtohet nga 2 bashkë-sundimtarë, njëri prej të cilëve është Presidenti i Francës, dhe tjetri është Peshkopi i Urgell, përfaqësuesi i Spanjës.

Në 1864, autoritetet e principatës ndaluan avokatët të paraqiteshin në gjykatë sepse përfaqësuesit e këtij profesioni “mund të bëjnë që e zeza të duket e bardhë dhe e bardha të duket e zezë”.

Në përgjithësi, ky nuk është profesioni më i kërkuar në këtë vend. Për shkak të shkallës së ulët të krimit, Andorra është një vend shumë i sigurt. “Prindërit e mi nuk ishin aq të shqetësuar për të më lënë të qëndroja jashtë vonë ose të shkoja vetë diku aty pranë, si në vendpushimet e skive. Motra ime kaloi shumicën e viteve të adoleshencës në Barcelonë, Spanjë, dhe nuk kishte aq liri sa unë,” shkruan një përdorues i Quora.

Lihtenshtajni

© Asknine2 / Wikimedia Commons, © CC0 1.0

Lihtenshtajni ka zero varfëri. Dhe më shumë se gjysma e të gjithë punonjësve vijnë nga vendet fqinje, Austria, Zvicra dhe Gjermania çdo ditë.

Princi i Lihtenshtajnit, Hans-Adam II, sillet vërdallë pa truprojë. Ai komunikon lehtësisht me kalimtarët, dhe madje mban një festë në kështjellën e tij, në të cilën janë të ftuar të gjithë banorët e vendit.