30 Gjëra të Jetës në Gjermani, që i Njohin Vetëm Ata që Kanë Jetuar Atje

© Mickis-Fotowelt / Depositphotos , © Pixabay

Populli i Gjermanisë është i njohur për saktësinë, përpikmërinë dhe respektin e tij të sinqertë për ligjin.

Ka kode të pathëna këtu për të gjitha rastet. Ato rregullojnë marrëdhëniet midis fqinjëve, rregullat për takimet e para dhe një listë të gjërave që mund dhe nuk mund të jepni.

Në fakt, gjermanët nuk janë të panjohur me romancën, humorin dhe ata dinë shumë për argëtimin. Ata thjesht i marrin këto gjëra aq seriozisht dhe me përgjegjësi siç bëjnë edhe me të gjitha aspektet e tjera të jetës.

Ne shikuam postimet e njerëzve nga Gjermania dhe atyre që u transferuan kohët e fundit atje. Rezulton se ka shumë gjëra të patreguara dhe pak të njohura për të gjithë.

Shtëpitë

© Rolling Tiny House GmbH, Neumünster, Peter L. Pedersen / Wikipedia , © Pixabay

Një shtëpi e vërtetë gjermane është një kombinim i komoditetit dhe efikasitetit. Shumica e detajeve janë menduar me kujdes në mënyrë që pajisje të tilla si ngrohësit, ndriçimi, izolimi i zërit të mos kundërshtojnë çështjet e ekonomisë. Angazhimi ndaj traditës luan një rol kritik. Gjermanët janë të njohur në botë për shpikje të ndryshme dhe dashurinë për teknologjinë. Sidoqoftë, ata janë mjaft konservatorë.

Shumica e njerëzve preferojnë të marrin me qira një shtëpi sesa ta blejnë atë. Kryesisht sepse kostoja e folesë tuaj është mjaft e lartë. Kësaj i shtohen edhe taksa të ndryshme. Gjetja e një habitati të përshtatshëm nuk është një detyrë e lehtë. Prandaj, banesa nuk ndryshohet për dekada.

Një nga tendencat më të njohura në vitet e fundit është bërë blerja e një shtëpie të lëvizshme. Është një ndërtesë e vogël që strehon një dhomë kuzhine-ngrënie, dhomë gjumi dhe banjo. Banesa zakonisht është prej druri. Dhe lehtë mund ta zhvendosni atë nga një vend në tjetrin.

Në Gjermani, askush nuk shqetësohet për fqinjët e zhurmshëm. Sepse nuk janë. Çdo stimulues i zërit trajtohet në mënyrë rigoroze. Duke filluar nga muzika dhe duke përfunduar me fëmijë të shqetësuar. Për banorët nuk duhet të pretendojnë të jenë heronj të qetë pasi vetëndërtuesit me vëmendje të veçantë përfshijnë izolimin e zërit. Edhe nyjet e dyshemesë dhe mureve bëhen duke përdorur teknologji të veçanta.

© eloxx-snake / Reddit , © Depositphotos

Ventilimi është një shkencë në Gjermani. Sepse shtëpitë shpesh nuk janë të pajisura me një sistem ventilimi. Nëse nuk i hapni dritaret për të paktën 10-15 minuta çdo ditë, myku së shpejti do të depërtojë në shtëpi. Prandaj, dritarja mund të gjendet edhe në banjë.

Shumë shtëpi private kanë një banjo mysafirësh të dedikuar. Zakonisht gjendet në hyrje.

Një valvul misterioze mund të gjendet në murin e banjës. Disa vizitorë janë të zënë ngushtë nga kjo pajisje. Në fakt, kjo është një çezmë për mbylljen e furnizimit me ujë në apartament.

Kondicionerët janë të rrallë. Dhe jo vetëm sepse ata po përpiqen të kursejnë energji elektrike (për shembull, gjatë 20 viteve të fundit, konsumi i saj është ulur me 10%). Vera në Gjermani mund të jetë e nxehtë. Temperaturat në disa zona mund të rriten deri në 35 ° C. Pothuajse çdo shtëpi ka blinde të jashtme. Ata mbrojnë shtëpinë nga ndryshimet e temperaturës, zhurma dhe pushtimi i të gjitha llojeve të insekteve. Rrjetat e mushkonjave nuk pranohen.

Muret zakonisht mbulohen me letër-muri me copa druri. Ka disa arsye për këtë: ato janë bërë nga letra të ricikluara, ato janë mjaft të lira, nuk përmbajnë papastërti të dëmshme dhe nuk shkaktojnë alergji. E vetmja gjë negative është se ato janë shumë të vështira për t’u hequr, veçanërisht nëse ato janë të mbuluara me disa shtresa bojë.

© Steve Auerbach / Quora

Shumica e shtëpive janë të pajisura me ngrohje qendrore. Për më tepër, energjia gjeotermike përdoret për ngrohje në disa rajone. Në bateritë, përveç rregullatorit, ka edhe sportele, kështu që menjëherë mund të zgjidhni një temperaturë të përshtatshme që është e rehatshme si për trupin ashtu edhe për portofolin.

Gjetja e një apartamenti të përshtatshëm për qira është vetëm gjysma e betejës. Para se të lëvizni zyrtarisht në një shtëpi të re, është e dëshirueshme që të lexoni me kujdes kontratën. Do të ketë shumë gjëra interesante, përfshirë rregullat e shtëpisë. Ato lidhen me orarin “junk” dhe të gjitha llojet e zhurmave. Askush nuk do të grindet me fqinjët për shkeljen e këtyre ligjeve. Ata thjesht do të shkruajnë një ankesë.

Një komentues ndau një histori qesharake. Ata u zhvendosën në një shtëpi të vogël me disa apartamente. Ne vendosëm të bëjmë një festë që fqinjët të njihen me të gjithë. E gjithë shoqëria u bashkua, u ul dhe bisedoi duke kaluar mirë. Qiramarrësit e një apartamenti u larguan pak herët por të lumtur. Dhe ata menjëherë shkruan një ankesë, pasi të gjithë të tjerët u larguan jo në orën 21, por 10 minuta më vonë.

© a **** kroete2 / Reddit

Një pjesë e preferuar e mobiljeve është një divan. Kjo kryesisht sepse aty gjermanët kalojnë mesatarisht 3 orë në ditë. Prandaj, ata e zgjedhin atë me kujdes. Zakonisht mungojnë dollapët. Por në çdo shtëpi do të ketë patjetër një kuti sekrete ku ruhen të gjitha letrat dhe dokumentet e rëndësishme.

Kur lëvizin në një shtëpi tjetër, gjermanët përpiqen të marrin sa më shumë gjëra që të jetë e mundur, duke përfshirë të gjithë kuzhinën. Dhe jo vetëm për arsye ekonomike,  por sepse të gjithë e pajisin këtë dhomë për vete, bazuar në shijet dhe dëshirat e tyre. Lënia e kuzhinës për qiramarrësit e ardhshëm për ta është e njëjtë me dhënien e ndonjë gjëje intime.

Kutitë janë mbledhur dhe paketuar. Makina është porositur. Duket se mund të largoheni nga shtëpia juaj. Por jo këtu. Në Gjermani, kur zhvendosen, ish-banorët zakonisht lyejnë muret e banesës që ata lënë. Në ngjyra të bardha ose të lehta.

Takimet

© Pixabay

Gjermanët janë tifozë të mëdhenj të të gjitha llojeve të rregullave dhe rregulloreve. Kjo vlen edhe për sferën e marrëdhënieve. Për adhuruesit e spontanitetit, gjesteve të papritura dhe romantike, kjo mund të jetë dëshpëruese. Por nëse i njihni ligjet e pandryshueshme dhe i ndiqni ato, shumë momente të çuditshme duken shumë më të qarta.

Ata paguajnë për vaktin së bashku. Dëshira për ta paguar vetëm një faturë tradicionalisht perceptohet nga zonjat gjermane si një fyerje. Nuk pranohet të takosh një vajzë në shtëpi. Nëse një kërkesë e tillë do të vijë prej saj, gjermani do ta marrë atë fjalë për fjalë – si vazhdim i një takimi romantik me të gjitha rrethanat pasuese.

Të kërkosh komplimente është një detyrë mosmirënjohëse. Gjermanët janë të sinqertë dhe sinqerisht thonë atë që mendojnë për pamjen e të dashurës së tyre të adhuruar. Por komentet pozitive janë më të këndshme për t’u dëgjuar, pasi ato do të thuhen sinqerisht.

Shokët

© Depositphotos , © Depositphotos

Miqtë nuk janë vetëm njerëzit me të cilët kaloni kohë. Këtu kjo fjalë merret seriozisht. Shumica e njerëzve kanë qenë miq që nga fëmijëria. Një nga arsyet është se gjermanët rrallë lëvizin dhe jetojnë në të njëjtën zonë për vite me rradhë.

Kodi miqësor ka të bëjë me sigurimin e ndihmës kur është e nevojshme. Për shembull, kur zhvendoseni në një shtëpi tjetër, nuk mund të kontaktoni një kompani të veçantë, por telefononi miqtë tuaj për ndihmë. Por i njëjti shërbim do të pritet nga ju.

Miqtë janë gjithmonë të sinqertë. Dhe nëse shoku juaj tha që do të telefononte, atëherë ai patjetër do ta bëjë atë. E njëjta sjellje pritet nga ju. Nëse një mik ju ka ftuar diku, atëherë nuk pranohet të refuzoni në momentin e fundit pa ndonjë arsye serioze.

Nëse jeni të ftuar për vizitë, në Gjermani nuk duhet të shfaqeni në prag të derës me duar bosh. Dhurata më e mirë është një tufë me lule. Por edhe këtu nuk është aq e thjeshtë. Ekzistojnë rregulla strikte që rregullojnë buqetat. Nuk duhet të jetë shumë e lirë (më pak se 25-30 €). Nuk ka nevojë të jepni trëndafila të kuq – ky është një simbol i ndjenjave romantike. Ata të bardhë gjithashtu nuk janë të përshtatshme – ato çohen në varreza.

Çokollata ose diçka e ëmbël është një mundësi e mirë. E vërtetë, është e pakuptimtë të shohësh me epsh kutinë e çokollatave që iu dorëzua pronarit. Ata nuk do ta hapin dhuratën para mysafirëve.

Ditëlindjet nuk festohen gjithmonë në një shkallë të gjerë, përveç nëse është një datë e rrumbullakët. Gjermanët janë mysafirë të mrekullueshëm: pas festës, ata do t’ju ndihmojnë të pastroni vendin. Por nëse një restorant zgjidhet për argëtim, zotëria/zonja e ditëlindjes duhet të kujtojë se ajo do të paguajë për të gjithë të ftuarit. Kështu funksionon fraza magjike “Unë ftoj”.

© Depositphotos , © Depositphotos

A shtrëngoi grushtin shoku? Përgatituni për t’u frikësuar. Ne zakonisht kryqëzojmë gishtat për të uruar fat të mirë, por njerëzit në Gjermani i kapin gishtat e mëdhenj në grusht për këtë gjë.

Në asnjë rast nuk duhet ta ndërprisni shokun tuaj. Më mirë edhe të filloni kur të ketë mbaruar së foluri. Arsyeja për këtë janë veçoritë e gjuhës gjermane, ku folja vendoset në fund të fjalisë. Pra, nëse nuk e dëgjoni deri në fund, mund ta keqkuptoni një person.

Po mendoni për një dhuratë për një person të dashur? Çdo gjë, thjesht jo këpucë. Nëse shoku juaj gjerman largohet nga ju, do të jetë faji juaj.

Ne zakonisht trokasim në dru për të larguar disa gjëra të këqija. Jo gjermanët. Këtu ata përplasin duart në tryezë, duke mirëpritur një mik i cili është bashkuar në kompani.

Pazari

© Pixabay

Blerja është një aktivitet me shumë përgjegjësi. Gjermanët janë shumë të dashur me këtë aktivitet, dhe nëse gjatë këtij procesi mund të gjeni disa zbritje ose gjëra të mira, por më lirë, nuk do të ketë kufi për gëzimin.

Kur paguani për një blerje është zakon të jepni shumën e saktë. Numërimi i një gjëje të vogël mund të zgjasë disa minuta, por një faturë e gjatë mund ta befasojë një arkëtar.

Gjermanët nuk janë tepër të përkushtuar ndaj filozofisë së shërbimit të përsosur. Ideja që klienti ka gjithmonë të drejtë nuk është fort e njohur këtu. Prandaj, nuk duhet të prisni ndihmë nga këshilltarët në dyqan ose pjesëmarrje të shqetësuar nga arkëtarja.

© ollimann / Reddit

Blerësit në Gjermani janë një publik mjaft tërheqës. Ata janë shumë të ndjeshëm ndaj kostos së mallrave. Ka zinxhirë të tërë dyqanesh këtu ku produktet shiten me çmime të ulëta. Në përgjithësi, ushqimi dhe pijet këtu janë më të lira sesa në vendet fqinje.

Një çmim i ulët nuk është domosdoshmërisht një tregues i cilësisë së dobët. Edhe produktet e lira do të jenë të shijshme. Dhe niveli i çmimeve në Gjermani nuk është aq i lartë. Një bukë kushton rreth 1.3 €, një duzinë vezë – nga 1.6 €.

Ende është zakon të blini shumicën e mallrave në dyqane të vërteta, jo në internet. Një nga arsyet është se shumica e kartave të debitit gjerman thjesht nuk janë të dizajnuara për të paguar në internet.

Fëmijët

© Depositphotos

Është zakon që çështjeve të fëmijërisë në Gjermani t’i qasemi me përgjegjësi. Prindërit shqetësohen për shumë arsye, por në të njëjtën kohë përpiqen të ndjekin rregulla të pandryshueshme, të cilat ndonjëherë bien në kundërshtim edhe me njëra-tjetrën.

Gjithçka fillon me zgjedhjen e një emri për fëmijën. Nuk mund të vendosësh një emër siç të shkrep në mendje. Ekzistojnë disa rregulla që përcaktohen në nivel shtetëror. Emri i parë duhet domosdoshmërisht të tregojë gjininë e fëmijës. Nuk ka mundësi unisex-i. Nuk duhet të ndikojë negativisht në jetën e ardhshme të një personi. Emrat gjeografikë, produktet ose emrat e markave janë gjithashtu të ndaluara. Për shembull, nuk mund t’i vendosni një fëmije emrin Pepsi-Cola. Por Pepsi-Carola – të lutem. Dhe po, të dy prindërit duhet të konfirmojnë pëlqimin e tyre për emrin.

Ndoshta askush nuk është aq përgjegjës për veshjen e fëmijëve të tyre me rroba të ngrohta në mënyrë që t’i mbrojë ata nga peripecitë e motit, si gjermanët. Një kapuç është një gjë shumë e rëndësishme. Në dimër si mbrojtje nga të ftohtit, dhe në verë – nga dielli. Për më tepër, gjërat e ngrohta nxirren nga dollapi në fillim të vjeshtës. Gjëja kryesore është që fëmija të mos marrë një të ftohtë. Në këtë rast, fëmijët futen në pavarësi që në moshë të vogël. Në kopsht, ata tashmë vishen vetë dhe nuk pranohet t’i ndihmojë askush.

© Manfi.B. / Wikipedia

Fëmijëve u komunikohen rregullat qartë. Ata të cilët munden, t’i mbajnë mend mirë, u jepet më shumë pavarësi. Pra, disa fëmijë në grupet më të mëdha të kopshtit të cilët mund të ecin vetëm, pa mësues, emrat e tyre zakonisht shkruhen në tabelë me rregullat.

Çdo qytetar i vogël gjerman ka të drejtë të ndjekë kopshtin e fëmijëve. Radhët, sigurisht që ekzistojnë edhe këtu. Por zakonisht nuk ka probleme me pritjen. Ka mundësi kopshtesh për të gjitha shijet dhe preferencat pedagogjike. Për shembull, ekziston një “kopsht pyjor”. Fëmijët e kalojnë tërë ditën duke u njohur me natyrën e egër.

Një qëndrim i caktuar ndaj gjërave edukohet gjithashtu që nga mosha e hershme. Për shembull, ndarja e një lodre me djem të tjerë nëse nuk doni nuk është aspak e nevojshme.

Pas shkollës fillore, fëmijët kanë 3 mundësi: një gjimnaz, një shkollë të profilizuar dhe një shkollë bazë. Studentët zgjidhen atje në varësi të suksesit dhe aftësive të tyre. Nëse fëmijët planifikojnë të hyjnë në një institucion të arsimit të lartë në të ardhmen, atëherë ata përpiqen të futen në një nga 2 opsionet e para. Shkolla bazë lejon të diplomuarit të angazhohen në punë të pakualifikuara ose të vazhdojnë studimet në një shkollë profesionale. Për shembull, nëse një fëmijë ka zgjedhur profesionin e një hidrauliku ose marangozi, atëherë ai nuk ka nevojë të shpenzojë shumë energji për të studiuar – thjesht mund të shkojë në shkollën bazë.

Pushimet

© Mickis-Fotowelt / Depositphotos , © Pixabay

Gjermanët e adhurojnë pushimin. Ata zakonisht shpenzojnë më shumë për këtë sesa për një makinë. Ata janë seriozë kur planifikojnë pushimet. Papritmas mbledhja diku në vendet e largëta nuk është për ta. Destinacioni i preferuar i udhëtimit është bregdeti: ose vendpushimet bregdetare gjermane ose Mesdheu.

Shumica e njerëzve në Gjermani preferojnë të qëndrojnë në hotele të lira. Në vitet e fundit, udhëtimet në kampe janë bërë përsëri të shpeshta.

Hotelet kanë një shërbim të mrekullueshëm që mund të tejkalojë të gjitha avantazhet e kampingut. Gjermanët i kushtojnë vëmendje të veçantë cilësisë dhe shumëllojshmërisë së ushqimit. Mëngjesi duhet të shërbehet ndërmjet orës 08:30 dhe 10:00. Dhe është e dëshirueshme që porcionet të jenë të mëdha, dhe pjatat të njohura.