4 Rregullat e Tavolinës që Njerëzit e Sjellshëm Nuk i Harrojnë Kurrë

©Depositphotos

Ylli i “Pretty Woman”, Julia Roberts e dinte se mungesa e etikës mund të prishte plotësisht reputacionin e saj.

Edhe pse mund të mos keni marrëdhënie me një milioner të pashëm, këto rregulla themelore të sjelljes mund të ju vijnë shumë në ndihmë kur ndesheni me një rast të rëndësishëm.

Ne kemi vendosur të bëjmë një përmbledhje me rregullat më të zakonshme që në shumë raste harrohen, dhe do t’i paraqesim ato në këtë artikull për lehtësinë tuaj.

Cila është mënyra e duhur për të ngrënë?

© Depositphotos.com
 • Shmangni vendosjen e bërrylave në tryezë. Mundohuni t’i mbani duart në një vend të dukshëm ndërsa uleni në tryezë.
 • Përtypja me gojën hapur nuk është e sjellshme dhe mjaft e turpshme. Kur jeni duke ngrënë, edhe nëse dikush ju bën një pyetje, prisni derisa të përfundoni përtypjen për t’u përgjigjur.
 • Nëse jeni në një darkë private, mos përdorni kripë ose piper në ushqim përpara se ta provoni nëse nuk doni të fyeni mikpritësin ose të zonjën e shtëpisë.
 • T’i fryni ushqimit tuaj dhe të pritni ushqimin në copa gjithashtu nuk është e pranueshme në publik. Kjo është e përshtatshme për një fëmijë, por jo për një të rritur.
 • Ndajeni bukën tuaj në copa me duart tuaja, është krejt normale. Përdorni një thikë për të vendosur gjalpin në një copë buke.
 • Në një festë zyrtare ose darkë, njerëzit zakonisht nuk i takojnë gotat. Nëse doni të përshëndetni dikë, thjesht ngrini gotën në nivelin e syve.

Si e përdorni pecetën tuaj?

Shpalosni pecetën në një lëvizje të qetë pa e shkundur atë. Pecetat e mëdha shpalosen në gjysmë të tyre, ndërsa ato të vogla duhet të hapen plotësisht.

Ju duhet ta mbani pecetën tuaj në prehër gjatë një vakti. Nëse duhet të lini përkohësisht tryezën, vendosni pecetën në vendin tuaj. Kur darka të ketë mbaruar, vendosni pecetën tuaj në anën e majtë të pjatës tuaj. Por mos harroni, kurrë mos e vendosni mbi pjatë.

Mos e vendosni pecetën në jakën tuaj.

Ju mund të mos i fshini buzët me pecetë, thjesht prekini ato butësisht. Vetëm sigurohuni që kurrë të mos e përdorni pecetën për të fshirë takëmet tuaja ose për të shfryrë hundët.

Si të përdorni lugën, pirunin, dhe thikën

© Depositphotos.com © Depositphotos.com

Ekzistojnë 2 mënyra të zakonshme për mbajtjen e një piruni – mënyra Kontinentale dhe Amerikane. Në rastin e parë, e mbani pirunin tuaj të kthyer përmbys me gishtin tregues sipër tij. Në stilin e dytë, ju kap pirunin me gishta si një lugë. Të dyja mënyrat janë të sakta.

Takëmet vendosen gjithnjë sipas rendit që duhet t’i përdorni. Filloni nga enët e jashtme dhe vazhdoni në brendësi.

Simbolika e vakteve

© Depositphotos.com
 • Ka disa mënyra për të vendosur enët e kuzhinës në tryezë. Secila prej tyre u jep një mesazh të caktuar personave që shërbejnë apo të zotit të shtëpisë.
 • Konsojeni supën tuaj larg vetes dhe pije atë nga brenda lugës për të mos derdhur atë.
 • Përziejini sheqerin në çajin tuaj me një lugë pa bërë tinguj.
 • Kur hani peshk, mos e pritni. Në vend të kësaj, përdorni një thikë për të ndarë mishin nga kockat.
© Depositphotos.com
 • Ju nuk duhet ta ngjyeni ushqimin tuaj me pirun. Në vend të kësaj përdorni një thikë.

Si të përballeni me çështje delikate?

© The Princess Diaries/Walt Disney Pictures

Nëse doni të shkoni në tualet, mos shpjegoni pse duhet të largoheni. Thjesht justifikoni veten dhe thoni që së shpejti do të ktheheni.

Nuk ka problem të ri-aplikoni buzëkuqin tuaj në tryezë për aq kohë sa ju mund ta bëni atë pa një pasqyrë. Në rastet kur ju duhet të rregulloni makijazhin e të gjithë fytyrës, përdorni banjën pa marrë parasysh sa e shtrenjtë mund të jetë pudra e fytyrës tuaj.

Asnjëherë mos i krihni flokët në tryezë. Jo vetëm që është e pasjellshme, por është gjithashtu jashtëzakonisht jo e pastër.

Nëse papritur zbuloni një insekt ose një fije floku në pjatën tuaj, mos filloni të bërtisni. Është një çështje delikate, kështu që thjesht thërrisni kamarierin për të menaxhuar problemin.

Nëse keni bërë diçka të gabuar, kërkoni falje një herë dhe mos e ktheni përsëri temën. Nuk ka nevojë t’i kujtoni të gjithë për gabimin tuaj.

Asnjëherë mos përdorni një kruese dhëmbësh ose fill dentar në tryezë. Në disa restorante, ju mund të gjeni kruese dhëmbësh në banjë.

Cila nga këto rregulla rezultoi plotësisht e papritur për ju… A jeni gjendur ndonjëherë në një situatë të pakëndshme për shkak të rregullave të mirësjelljes…