5 Arsyet Bindëse Përse Duhet t’i Çoni Fëmijët në Japoni

Fëmijët japonezë dallojnë nga të tjerët.

Si rregull, ata janë të sjellshëm, miqësorë dhe nuk janë të llastuar. Në Japoni, rrallë do të takoni një fëmijë që qan në supermarket (edhe pse ka gjithmonë përjashtime nga rregulli).

Ja se cilat truket edukative të prindërve japonezë, parimet kryesore të rritjes së fëmijëve në Japoni.

Marrëdhënia nënë-fëmijë është e fortë

© East News

Në Japoni, lidhja midis një nëne dhe fëmijës së saj është vërtet e fortë. Ata flenë së bashku dhe nënat gjithmonë i mbajnë fëmijët e tyre rreth vetes.

Lidhja e nënës dhe fëmijës është thellësisht emocionale: nënat pranojnë gjithçka që bëjnë fëmijët e tyre, fëmijët janë të përsosur në sytë e tyre.

Rregulli kryesor thotë se derisa një fëmijë të bëhet 5 vjeç, atij i lejohet të bëjë çfarë të dojë.

Të huajt e shohin këtë si tolerancë dhe llastim të tepërt, por ata gabojnë. Ky parim i lejon fëmijët të dinë se janë të dobishëm.

© Kitagawa Utamaro/ depositphotos © KIKUGAWA Eizan

Vepra të artistëve japonezë nga fundi i shekullit të 17-të / fillimi i shekullit të 18-të. Në të djathtë, ju mund të shihni një nënë dhe fëmijën e saj duke luajtur me peshqit e kuq.

Një qëndrim i tillë kontribuon në “amae“. Kjo fjalë nuk ka fjalë analoge në gjuhë të tjera, por mund të përkthehet si “dëshira e dikujt për t’u dashur” ose thjesht “lidhja“.

“Amae” është themeli i marrëdhënieve midis nënave dhe fëmijëve. Kjo do të thotë që fëmijët mund të mbështeten në prindërit e tyre dhe dashurinë e tyre dhe prindërit e moshuar marrin mbështetjen e fëmijëve të tyre të rritur.

Ekziston një studim i kryer nga shkencëtarët amerikanë dhe japonezë që dëshmon se ekziston një lidhje mes një stili inkurajues të rritjes dhe sjelljes së fëmijëve.

Studiuesit pohojnë se qëndrimet pozitive të prindërve zvogëlojnë rrezikun e sjelljes problematike në fëmijët dhe përmirësojnë sjelljen e fëmijëve me çrregullime zhvillimore.

Sistemi japonez i edukimit

© Reuters

Të gjithë njerëzit janë krijuar si të barabartë. Princesha japoneze, Ayako (e dyta në të djathtë) po performon me shokët e klasës gjatë një festivali atletik në Tokio.

Sipas sistemit të famshëm japonez të edukimit, fëmijët janë të përsosur deri sa të mbushin 5 vjeç, janë shërbëtorë nga mosha 5 deri në 15 vjeç dhe konsiderohen të barabartë me prindërit e tyre dhe njerëzit e tjerë pas moshës 15 vjeç.

Shumë të huaj nuk e kuptojnë këtë mënyrë edukimi duke e menduar dhe interpretuar atë gabimisht.

Kjo filozofi ka për qëllim rritjen e një anëtari të një shoqërie kolektive ku interesat personale nuk janë gjëja më e rëndësishme. Prindërit japonezë përpiqen të rrisin një person harmonik, i cili do të jetë në gjendje të arrijë qëllimet dhe nuk do ta nënvlerësojë veten.

Në fazën e parë, prindërit kanë dashuri dhe kujdes të pafund për fëmijët e tyre.

Në fazën e dytë, dashuria e tyre nuk zhduket. Një fëmijë mëson të jetojë sipas rregullave të shoqërisë dhe përpiqet të gjejë qëllimin e tij në këtë botë. Meqenëse lidhja e nënës dhe fëmijës është me të vërtetë e fortë, një fëmijë përpiqet të bëjë gjithçka siç duhet, për të mos mërzitur nënën e tij.

Në fazën e tretë, fëmija bëhet anëtar i plotë i shoqërisë.

Familja është një nga gjërat më të rëndësishme

© East News Vajza të veshura me kimonot tradicionale gjatë Shichi-Go-San, një rit pasazhi dhe festivali për fëmijët.

Si rregull, janë nënat që i rrisin fëmijët. Ata kalojnë shumë kohë së bashku.

Japonezët mendojnë se fëmijët nuk duhet të dërgohen në çerdhe para se të mbushin 3 vjeç. Prindërit zakonisht nuk u kërkojnë gjyshërve që të kujdesen për fëmijët e tyre dhe nuk punësojnë babysitter.

Por fëmijët kalojnë shumë kohë me gjyshërit dhe të afërmit e tjerë. Marrëdhëniet e tyre me anëtarët e familjes janë vërtet të ngrohta dhe të kujdesshme. Familjet përbëhen nga njerëz që gjithmonë e mbështesin dhe mbrojnë njëri-tjetrin.

Prindërit shërbejnë si modelë

© East News

U bë një eksperiment që përfshinte nënat japoneze dhe ato evropiane. Atyre iu kërkua të ndërtonin një piramidë.

Nënat japoneze e ndërtuan vetë piramidën dhe pastaj kërkuan që fëmijët e tyre ta përsërisnin atë. Nëse fëmijët nuk mund ta ndërtonin atë, ato filluan ta ndërtonin piramidën përsëri së bashku.

Nënat evropiane u shpjeguan fëmijëve se si ta ndërtonin piramidën dhe u kërkuan fëmijëve të provonin ta bënin.

Nënat japoneze ndoqën rregullin “bëj atë që bëj unë”ndërsa nënat nga Evropa u lejuan fëmijëve të tyre të ndërtojnë gjithçka vetë dhe nuk u ofruan një shembull.

Nënat japoneze nuk i bëjnë fëmijët e tyre t’i bëjnë gjërat që iu kërkohen, vetë. Ato japin një shembull dhe tregojnë mënyrën se si duhet të bëhen gjërat.

U kushtojnë vëmendje emocioneve

Të mësosh një fëmijë për të jetuar në një shoqëri kolektive, është e rëndësishme t’u mësosh atyre të “shohin” dhe t’i respektojnë ndjenjat dhe interesat e të tjerëve.

Nënat japoneze respektojnë ndjenjat e fëmijëve të tyre: nuk i shtyjnë ose i bëjnë ata të ndjehen në siklet ose të turpëruar.

Ato u mësojnë atyre të kuptojnë emocionet e njerëzve të tjerë dhe madje edhe të objekteve të pajeta.

Për shembull, nëse një fëmijë po përpiqet të thyejë makinën prej lodre, një nënë nga Japonia do të thotë: “E shkreta makinë, do të qajë.” Një nënë evropiane ndoshta do të qortojë, “Mjaft! Po bën gabim.”

Japonezët nuk pretendojnë se metodat e tyre janë më të mirat.

Sot, vlerat dhe zakonet perëndimore gjithashtu ndikojnë në traditat e tyre, por konceptet bazë të Japonisë, të tilla si një qëndrim i qetë dhe i dashur ndaj fëmijëve, janë të pandryshueshme.