6 Gjëra në Ditën e një Gruaje Japoneze që Janë Ndryshe nga Tonat

©Depositphotos, ©Depositphotos

Në Japoni, çdo grua ka tendencë të organizojë ditën e saj në mënyrë që të jetë sa më komode.

Por, në përgjithësi, jeta e përditshme e grave japoneze është shumë e ngjashme me tonën, veçanërisht kur bëhet fjalë për punën dhe kujdesin për fëmijët dhe shtëpinë.

Dhe duke parë mënyrën e jetesës së grave japoneze, ishim kuriozë të shihnim se si ndryshon në disa mënyra nga ato që jemi mësuar të shohim me mënyrën e jetesës në Perëndim.

Ne hulumtuam profilin e disa blogereve japoneze në lidhje me jetën e përditshme të grave në vend dhe, bazuar në këtë, do strukturojmë një rutinë që ndiqet nga shumica e grave japoneze. Shikoni më poshtë!

Në mëngjes

© depositphotos, © depositphotos

Gratë në Japoni, në përgjithësi, zgjohen rreth orës 5 të mëngjesit. Dhe ato e bëjnë këtë në heshtje, në mënyrë që të mos zgjojnë fëmijën ose burrin e tyre. Si rregull, fëmijët që nuk janë ende mjaftueshëm të rritur për të ndjekur shkollën flenë së bashku me prindërit e tyre në të njëjtin shtrat.

Pasi të kenë bërë higjenën e mëngjesit, japonezet zakonisht përgatisin mëngjesin ose para tij, vendosin shpejt rrobat për t’i larë. Nuk është zakon një dush në mëngjes. Në Japoni, njerëzit kanë më shumë të ngjarë të lahen natën pas një dite në punë. Në mëngjes, shumë gra vendosin të krehin flokët, të lajnë dhëmbët dhe të lajnë fytyrën.

© Logan Ingalls / flickr , © depositphotos

Nëse pjesa tjetër e familjes është tashmë zgjuar, gratë japoneze zakonisht shtrijnë shtretërit e tyre. Por ata e bëjnë atë në një mënyrë tjetër nga Perëndimi. Shumë nuk përdorin jorganë, është e nevojshme vetëm të zgjasni çarçafin, të palosni shresën sipër dhe të ndani jastëkët në mënyrë që mjedisi të jetë vizualisht i rregulluar dhe i rehatshëm.

© Rachel Tayse / flickr , © Karl Baron / flickr

Mëngjesi në Tokën e Diellit në Lindje gjithashtu ndryshon nga ajo që disa janë mësuar në Perëndim. Atje, njerëzit nuk janë të kënaqur me sanduiçe ose vezë të fërguara, por përgatisin një vakt të plotë: ata gatuajnë perime, skuqin mish, bëjnë oriz.

Ende në mëngjes, në rastin e familjeve me fëmijë të vegjël, është e nevojshme të përgatisni meze të lehta që fëmija do të marrë me vete në shkollë. Sigurisht, disa nëna janë të kënaqura që e vogla mund të hajë në kafeterinë e shkollës ose në qendrën e kujdesit ditor, megjithatë, ky variant nuk shihet me sy të mirë.

Në komunitetin lokal, nëna, në fillim, “vlerësohet” nga cilësia e mezeve të lehta që fëmija merr në shkollë. Nëse ajo nuk është përgatitur mirë ose është thjesht bosh, nëna konsiderohet e keqe. Dhe anasjelltas. Nuk mjafton të vendosësh vetëm ushqim në kuti, duhet të organizosh gjithçka dhe të jesh kreative, duke krijuar forma dhe figurina në ushqim ose duke kombinuar ngjyra të ndryshme.

Këto aktivitete kryhen nga gruaja. Dhe në rast se nuk është rregull në familje të përdorësh orën e alarmit, gruaja japoneze pastaj zgjon burrin e saj në atë moment në mënyrë që ai të hajë mëngjes dhe të shkojë në punë.

 

Pas përgatitjes së mëngjesit, gratë japoneze lajnë pjatat, por përsëri, në një mënyrë tjetër nga sa janë mësuar shumë. Është zakon të pastroni të gjitha enët dhe tenxheret dhe më pas t’i vendosni në lavaman, pastaj të ndizni rubinetin. Dhe pastaj gjithçka shpëlahet në të njëjtën kohë.

Në mënyrë interesante, disa gra japoneze zgjedhin të mos përdorin detergjent si një mënyrë për t’u kujdesur për lëkurën në duar. Në vend të kësaj, ato përdorin një sapun të veçantë, të cilin e mbështesin në lavaman gjatë larjes së enëve. Dhe gjithashtu ndihmon për të kursyer kohë: nuk keni pse të ndaloni gjithçka dhe të merrni detergjentin ta sfungjeroni sa herë që është e nevojshme, por thjesht fërkojeni atë mbi sapunin, i cili tashmë është brenda lavamanit.

Pasi të ketë ngrënë mëngjes, fëmija lan dhëmbët për herë të dytë, vishet nga nëna dhe pastaj çohet në çerdhe ose shkollë. Shumë gra japoneze kanë biçikleta speciale, të pajisura me një shportë dhe vende për fëmijë.

Në vend, shkollat ​​dhe qendrat ditore janë të hapura nga ora 6 e mëngjesit deri në ora 8 pasdite, në mënyrë që prindërit të shkojnë në punë dhe më pas të marrin fëmijët e tyre. Sigurisht, të vegjlit nuk e kalojnë tërë atë kohë duke studiuar, ka pushime për aktivitete rekreative.

Pasi e çon fëmijën e saj në shkollë, një nënë japoneze shpesh kthehet në shtëpi dhe merr mëngjesin. Dhe vetëm atëherë shkon në punë, nëse nuk është amvise.

Pasditja

© potatushkina.gmail.com / depositphotos , © anirut / depositphotos

Nëse gruaja nuk punon dhe fëmija i saj nuk ka arritur ende moshën shkollore, ajo zakonisht e kalon tërë ditën me të. Rezulton se në Japoni, kjo nënë thjesht nuk mund ta dërgojë fëmijën e saj në çerdhe: institucione të tilla mund të marrin vetëm fëmijë nga familje ku punojnë të dy prindërit.

Pasdite, amvisat japoneze zakonisht pastrojnë, gatuajnë, lajnë rrobat dhe bëjnë pazar. Dhe, sigurisht, shëtisin me fëmijët. Në përgjithësi, ato preferojnë t’i marrin ato në këndet e lojërave. Në vend ka edhe një term të veçantë për nënat që i çojnë fëmijët e tyre në park: “nënat e sheshit të lojërave”.

Në mënyrë interesante, ekziston një hierarki e rreptë midis nënave në këto terrene lojërash. Çdo grua ka një “titull” dhe hyrja në rrethin shoqëror lokal nuk është e lehtë: vetëm nëna që ka titullin e udhëheqëset të grupit mund të vendosë nëse një e porsaardhur mund të bashkohet me “klubin” e sheshit të lojërave.

Dhe nëse nëna punon, të gjitha punët e shtëpisë shtyhen deri në mbrëmje. Pasi mori djalin e saj nga kopshti ditor ose nga shkolla, ajo e çon atë në supermarket për të bërë pazaret dhe vetëm atëherë shkon në shtëpi.

Mbrëmja

© bagaball / flickr , © aarsvoln / flickr

Gjëja e parë që shumë gra japoneze bëjnë kur të kthehen në shtëpi, nëse nuk e kanë bërë atë në mëngjes, është të lajnë rrobat e tyre, pasi në vend konsiderohet e tepruar që të ndizni makinën larëse pas orës 7 pasdite. Mbi të gjitha, pas asaj ore, shumë mund të kenë shkuar tashmë për të fjetur dhe mund të ankohen për zhurmën.

Gratë japoneze, në përgjithësi, lajnë rrobat çdo ditë. Së pari, sepse fëmijët i ndotin rrobat e tyre lehtë dhe shumë shpejt. Së dyti, sepse në vend pastrimi është diçka që vlerësohet shumë. Për shembull, atje peshqirët në banjë zakonisht ndërrohen çdo ditë.

Pas pastrimit të shtëpisë, gratë japoneze priren të lahen dhe të lajnë fëmijët e tyre. Pastaj ato përgatisin darkën familjare. Si kuriozitet, në disa vende në Japoni uji i çezmës ka një përqendrim shumë të lartë të klorit, dhe për këtë arsye nuk duhet të konsumohet ose të përdoret për gatim. Në atë rast, duhet të blejnë ujë mineral.

Para se të shkojnë në shtrat, disa gra japoneze ende përgatisin oriz për mëngjesin e të nesërmes. Ato e bëjnë këtë normalisht me ndihmën e një tenxhere elektrike me oriz. Pajisja, në këtë rast, mund të programohet për të filluar përgatitjen e ushqimit në kohën e zgjedhur, duke kursyer kohë në mëngjes.

Më në fund, fëmijët vihen në gjumë. Dhe kohën e lirë që i ka mbetur derisa të shkojë të flejë, japonezja ia kushton vetes.

Sigurisht, jeta e përditshme e grave japoneze është shumë e ndryshme nga jeta e përditshme në Perëndim. Mbi të gjitha, traditat dhe kultura e Tokës së Diellit në Lindje janë mjaft të ndryshme nga ato Evropiane.