7 Këshilla për të Hequr Peshën e Tepërt me Inteligjencë

© Pexels , © Unsplash

Rruga drejt peshës së ëndërruar gjithmonë fillon me numërimin e kalorive dhe ruajtjen e ekuilibrit të energjisë. Por ka edhe zbrazëtira që ndihmojnë në shkurtimin e rrugës.

Është e thjeshtë: truri dhe trupi mund të sinkronizohen pak, duke i bërë që të punojnë njëkohësisht në favorin tonë. Kush do ta mendonte se ndriçimi i duhur ose koha e ngrënies mund të luajnë një rol të rëndësishëm në humbjen e peshës.

Ne jemi të gjithë të gatshëm kur bëhet fjalë për një mënyrë jetese të shëndetshme. Prandaj, gjetëm disa studime inkurajuese që flasin për mënyra të thjeshta për t’u marrë me kilogramët e tepërt.

Blerja e ushqimit monoton

© Unsplash , © Unsplash

E vërteta është se shumëllojshmëria e formave dhe ngjyrave ngjall kuriozitetin e kujtdo. Prandaj, ne duam të provojmë të gjitha ëmbëlsirat shumëngjyrëshe nga paketimi ose çdo lloj biskote, edhe nëse ato shijojnë njësoj.

Kjo u tregua qartë nga eksperimenti me M&M, gjatë të cilit u bë e kuptueshme se sa më shumë larmi, aq më shumë njerëzi i hanë. Dhe kur ëmbëlsirat u ndanë në grumbuj të veçantë sipas ngjyrave, subjektet donin të shijonin shijet nga secili sektor. Prandaj, paketimet me biskota dhe ëmbëlsira “të mërzitshme”, identike do të jetë më pak joshëse.

Pini nga gota të gjata dhe të ngushta

© Unsplash , © Unsplash

Të gjithë e dinë që mund të zvogëloni madhësinë e servirjes duke marrë një pjatë më të vogël. Por jo vetëm madhësia është e rëndësishme, por edhe forma. Rezulton se duke përdorur gota të gjëra dhe të ulëta, ne konsumojmë 57% më shumë lëng pa e vërejtur.

Edhe banakierët profesionistë gabojnë duke derdhur 20.5% më shumë lëng në gota të gjera dhe të ulëta sesa në ato të larta dhe të ngushta. Sigurisht, nëse pini vetëm ujë, mund të jetë pikërisht e kundërta: është më fitimprurëse të përdorni gota të gjera, sepse nuk ka rrezik të teprohet me kaloritë.

Dhe po… me ndriçimin e duhur

© Unsplash , © Pexels

Njerëzit zgjedhin mundësi më pak të shëndetshme për të ngrënë kur drita e ambientit është e zbehtë. Dhe arsyeja qëndron në faktin se shkëlqimi i dritës ndikon në aktivitetin mendor, dhe për këtë arsye ndikon edhe në aftësinë për të marrë vendime.

Ka një numër restorantesh që janë aq të errëta sa mezi mund të shihni tekstin në menu. Rezultoi që në vende të tilla, njerëzit hanë më shumë. Në një studim tjetër, kishte katër restorante – dy me ndriçim të shkëlqyeshëm, dy të tjerë të errët. Si rezultat, në vendet me drita të zbehta, njerëzit hanin 40% më shumë kalori sesa në ato me ndriçim të plotë.

Hani shumicën e kalorive për mëngjes

© sammmmc / Reddit , © avogrampp / Reddit

Dihet mirë se gjëja kryesore në humbjen e peshës është deficiti i kalorive. Por vakti gjithashtu ka shumë vlerë. Pra, me të njëjtën sasi prej 1,400 kcal, gratë që hëngrën shumë gjatë mëngjesit humbën 2.5 herë më shumë peshë sesa partnerët e tyre në eksperimentin me një darkë të përzemërt. Plani optimal u realizua me mëngjesin me 700 kcal, drekë dhe darkë me 500 deri në 200 kcal.

Punoni pranë një burimi drite

© Shutterstock, © Unsplash

Ekspozimi i zgjatur ndaj dritës artificiale kufizon djegien e dhjamit. E gjithë drita që nuk vjen nga dielli – drita nga një ekran monitori, telefoni, llambat e rrugës, llamba shtëpie ose llambat fluoreshente – mund të shkaktojë shtim në peshë duke ndërhyrë në ritmet cirkadiane të trupit.

Puna afër dritares minimizon rreziqet e ndriçimit artificial dhe promovon gjumë më të mirë. Meqë ra fjala, fjetja në një dhomë gjumi të errët është ajo që ekspertët urdhërojnë për ata që punojnë natën. Ndryshe nga ajo që këshillojnë shkencëtarët.

Filloni mëngjesin tuaj në dritë

© Pexels , © Pexels

Ju duhet ta filloni mëngjesin jo me kafe, por me ushtrime dhe në dritë të diellit. Njerëzit mbipeshë që kaluan të paktën 45 minuta në mëngjes në rrezet e diellit filluan të humbnin peshë dhe oreksi i tyre u zvogëlua. Ka të ngjarë që dielli i mëngjesit të ketë një efekt të dobishëm në metabolizëm dhe ndihmon trupin të fillojë të djegë dhjamin.

Lëvizni edhe kur jeni ulur

© New Africa / Shutterstock , © Pexels

Të gjithë e dinë që një mënyrë jetese sedentare është e dëmshme. Por çfarë të bëjmë nëse puna është e tillë? Ka ende një rrugëdalje – lëvizja e shpejtë në karrige rezultoi se është e dobishme. Njerëzve iu dha një mbështetje në një karrige në të cilën është e përshtatshme të përdridhen dhe të kthehen në drejtime të ndryshme, dhe më pas u kërkohej që të mos uleshin statikë, por të lëviznin.

Rezultoi që konsumi i energjisë u rrit ndjeshëm dhe u bë përafërsisht i barabartë me ecjen me një shpejtësi prej 2 kilometrash në orë. Edhe nëse nuk ka vegla speciale për këtë, asgjë nuk ju pengon të shtrini këmbët dhe të lëvizni sa më shumë ndërsa qëndroni ulur.