8 Bimë që Bëni Mirë të Mos i Prekni, edhe Pse i Kanë Frutat e Shijshme

©Depositphotos.com,©Depositphotos.com

Disa bimë mund të duken tërheqëse në pamje të parë, por jo të gjitha ato mund të preken.

Ndonjëherë bimët janë dëmtuese dhe mund të shkaktojnë acarim në lëkurë, i cili mund të zgjasë deri në disa muaj, pavarësisht faktit se frutat e tyre duken të ngrënshëm dhe madje të shijshëm.

Ne kujdesemi për shëndetin e lexuesve tanë, kështu që ne kemi përgatitur disa këshilla se si të njihni 8 bimë që nuk duhet t’i prekni. Ekziston edhe një bonus në fund të artikullit, mos harroni ta kontrolloni.

Pema Mancinella

Mancinella, e njohur edhe si “molla e plazhit”, ka gjethe jeshile shkëlqyese, lule të vogla të verdha të gjelbërta dhe të kuqërremta-gri. Frutat mund të jenë jeshile ose të verdha të gjelbërta. Ato janë shumë të ngjashme me mollët. Të gjitha pjesët e bimës përmbajnë toksina, dhe nëse lëngu i saj futet në lëkurë, mund të shkaktojë dermatit alergjik.

Hogweed gjigand

© ArtKio / Shutterstock , © Depositphotos.com

Kjo bimë gjigante ka gjethe me lob të thellë dhe të gdhendur që arrijnë 1.5 m në gjerësi. Kërcelli i saj është i gjelbër i ndritshëm i rrethuar nga njolla të kuqe të errëta. Lulet mund të jenë të bardha ose jeshile-të bardha, dhe tufa e luleve i ngjan një ombrelle.

Nëse lëngu i gjetheve të hogës gjigante futet në lëkurë dhe më pas ekspozohet në rrezet e diellit, mund të çojë në skuqje të butë, flluska dhe djegie. Nëse lëngu hyn në sy, mund të irritojë mukozën dhe madje të dëmtojë organin e shikimit. Lulet e hogweed mund të ngatërrohen lehtësisht me karota të egra, ato janë shumë të ngjashme. Prandaj, duhet të merrni të gjitha masat paraprake nëse keni nevojë ta prekni këtë bimë.

Lisi 

© Depositphotos.com , © TippyTortue / Shutterstock

Lisi përmban një substancë vajore të quajtur urushiol, e cila transmetohet lehtë te njerëzit dhe kafshët. Kontakti me lëngun direkt përmes bimës ose objekteve të tjera mund të shkaktojë flluska kruajtëse në lëkurë.

Kjo bimë i përket shkurreve, dhe gjethet e saj janë të mbuluara dendur. Ato zakonisht janë të lobuara ose të rrumbullakosura. Gjethet e lisit irritues mund të ngatërrohen me gjethe lisi të bardhë. Gjethet e të dy bimëve janë shumë të ngjashme, por në një lis të bardhë ato janë të vetme, dhe në një lis me gjethe që nuk duhen të preken rriten 3 copë.

Sumaku 

© Rusty Clark ~ 100K Photos / Flickr , © Depositphotos.com

Kontakti me bimën mund të shkaktojë një skuqje që nuk largohet për ditë apo edhe javë. Ju mund ta identifikoni atë nga kërcelli i tij i kuqërremtë, i cili ka 7 deri në 13 gjethe në çifte.

Ekziston edhe një sumak jo-dëmtues, mund ta dalloni nga manaferrat e tij: ai irritues rrit grupet e manave jeshile, dhe ai i padëmshëm – ato të kuqe.

Cnidoscolus i mprehtë

© Hans Hillewaert / CC BY-SA 4.0 / Wikimedia Commons

Kontakti me këtë bar në dukje të padëmshëm mund të shkaktojë kruajtje dhe ndjesi shpimi gjilpërash. Kjo bimë mund të njihet nga gjethet e saj të alternuara me 3-5 lobe të dhëmbëzuara. Ka lule të bardha me 5 petale që lulëzojnë në pranverë dhe verë.

Pema thumbuese

© Steve Fitzgerald / Wikimedia Commons

Kjo bimë mund të njihet nga gjethet e saj të mëdha në formë zemre me skaj të dhëmbëzuar të gjerë. Për më tepër, kërcelli i pemës thumbuese, frutat, degët dhe gjethet janë të mbuluara me qime përvëluese. Duke prekur këtë bimë, një person menjëherë do të ndiejë një ndjesi shpimi gjilpërash dhe djegie, e cila mund të zgjasë për disa ditë apo edhe muaj.

Hithra

© Robert Flogaus-Faust / Wikimedia Commons

Gjethet dhe kërcelli i hithrës janë të mbuluara me qime të vogla që, kur preken, lëshojnë irritues që shkaktojnë një ndjesi shpimi gjilpërash të dhimbshme. Gjethet e saj janë të buta dhe jeshile, lulet janë të vogla, kafe ose të gjelbërta, në tufë të dendura axillare.

Dredhka

© Depositphotos.com , © Depositphotos.com

Gjethet dhe rrënjët e dredhkës helmuese sekretojnë një lëng vajor. Shkakton kruajtje të rëndë, skuqje dhe inflamacion të lëkurës, të cilat mund të duken si gunga ose flluska. Dredhka mund të jetë e ngjashme me një hardhi ose kaçubë me gjethe të grupuara në 3 copë.

Ndonjëherë dredhka dëmtuese mund të gjendet duke u rritur në mesin e manaferrave, gjë që mund të jetë një arsye që ju mund ta prekni aksidentalisht – gjethet e saj janë shumë të ngjashme në formë. Ju mund t’i dalloni ato nga gjembat që rriten në kërcellin e manaferrës, ndërsa dredhka dëmtuese jo.

Si të identifikoni bimët dëmtuese sipas karakteristikave të tyre të përbashkëta

Ndërsa nuk ka asnjë mënyrë të vetme për të përcaktuar nëse një bimë është e rrezikshme, ka disa tipare të zakonshme që mund të ndihmojnë në dallimin e specieve potencialisht të rrezikshme.

  • Bima ka gjethe me shkëlqim.
  • Sekreton lëng qumështi.
  • Bima ka manaferra të verdha ose të bardha.
  • Bima ka lule ose gjethe në formën e një ombrellë, ose e gjitha tufa e luleve i ngjan një ombrelle.

Mbani në mend se këto karakteristika nuk zbatohen për të gjitha bimët toksike, por sigurisht që do t’ju ndihmojnë të shmangni kontaktin me një numër të madh të tyre.