8 Shenja se Jeni Inteligjente më Tepër Sesa e Mendoni Veten

© Depositphotos.com

Zakonet që konsiderohen të këqija, si kafshimi i thonjve, ankesa me shumë respekt dhe përtypja e çamçakëzit, në fakt janë shenja se jeni më të zgjuar se shumica.

Duket se ekzistojnë disa tipare që i ndajnë njerëzit tepër inteligjentë nga të tjerët.

Ne kemi hulumtuar disa shenja të inteligjencës së lartë për ju për të përcaktuar nëse keni ndonjë prej tyre.

Ju ankoheni me respekt.

Të flasësh me respekt kur vëren se diçka nuk është në rregull, qoftë në vendin e punës apo jashtë, është një shenjë e inteligjencës emocionale. Ndërsa mund të duket se ju thjesht provoni kënaqësi nga të ankuarit, kjo në fakt tregon se jeni të vetëdijshme dhe të vëmendshme për mjedisin tuaj. Ju e kuptoni ndikimin që gjërat negative mund të kenë tek njerëzit e tjerë, dhe jo vetëm tek ju, duke ju bërë të ndiheni sikur keni nevojë për të ngritur një shqetësim.

Ju flisni me veten.

© Pexels.com

Shkencëtarët besojnë se ka përfitime të mëdha kur dëgjoni veten duke folur. Të dëgjosh veten duke thënë diçka ka një ndikim tjetër në trurin tuaj sesa ta lexoni ose ta mendoni atë. Në të vërtetë ka qenë e lidhur me të qenit më modest, përballimin e emocioneve më mirë dhe aftësinë për të peshuar vendimet dhe perspektivat e tjera. Kjo, nga ana tjetër, tregon një inteligjencë më të lartë emocionale.

Keni vetëkontroll të mirë.

Të jesh në gjendje t’u rezistosh tundimeve dhe pritjes është një shenjë e inteligjencës, veçanërisht tek adoleshentët. Kërkimet kanë zbuluar se njerëzit që janë më të zgjuar se mesatarja kanë vetëkontroll më të madh, veçanërisht në lidhje me dietën e tyre. Në fakt, vetëkontrolli ka rezultuar të jetë një nga mënyrat më të mira për të pasur një jetë të shëndetshme, dhe sa më shpejt, aq më mirë.

Ju mund të rrini vetëm.

© Pexels.com

Njerëzit me inteligjencë të lartë emocionale në përgjithësi ndjehen rehat me të qëndruarit vetëm me mendimet dhe idetë e tyre dhe nuk kanë nevojë të shoqërohen gjatë gjithë kohës për të qenë të lumtur.

Për shkak se ata mund të fiksohen aq shumë me axhendën e tyre, nuk ndjehen të frikësuar se do të humbasin diçka kur nuk po marrin pjesë në evente shoqërore. Në vend të kësaj, ata kanë vetëm disa miq të ngushtë dhe kënaqen me kohën që i kushtojnë vetes.

Ju nuk mendoni se jeni shumë e zgjuar.

© Pexels.com

Efekti Dunning-Kruger sugjeron që njerëzit që kanë një aftësi më të ulët shpesh e mbivlerësojnë vetveten. Sidoqoftë, njerëzit me inteligjencë më të lartë as nuk e nënvlerësuan dhe as nuk e mbivlerësuan aftësinë e tyre. Njerëzit me nivele më të larta të inteligjencës janë më të vetëdijshëm për ato që nuk dinë dhe, për këtë arsye, nuk e shohin veten si veçanërisht të zgjuar.

Kjo është ndoshta diçka që ju e keni vërejtur tek individë tepër inteligjentë, të cilët kurrë nuk pretendojnë se dinë gjithçka dhe janë gjithmonë kureshtarë dhe të gatshëm të mësojnë.

Ju kafshoni thonjtë.

© Depositphotos.com

Një studim i ri ka zbuluar se kafshimi i thonjve mund të mos jetë në të vërtetë një shenjë ankthi. Sipas hulumtimit, zakonet qetësuese si kafshimi i thonjve në fakt kanë të bëjnë me perfeksionizmin dhe ndjenjat tuaja të pakënaqësisë. Në fakt, duket se njerëzit që kanë prirje ekstreme perfeksioniste mund të lidhen me një inteligjencë më të lartë sesa ata që nuk i kanë ato.

Ju përtypni çamçakëz.

© unsplash.com

Çamçakëzi duket se është i lidhur drejtpërdrejt me performancën më të mirë në testet dhe detyrat e kujtesës, sipas hulumtimit. Kujtesa, vëmendja dhe funksionimi ekzekutiv dhe intelektual mund të rritet kur përtypni çamçakëz. Sidoqoftë, shkencëtarët kanë pasur disa vështirësi dhe mosmarrëveshje kur e provuan këtë, pasi kjo gjithashtu mund të ndikojë në kryerjen e detyrës.

Ju keni vetëm disa miq.

© Shutterstock.com

Njerëzit më të zgjuar besohet se kanë më pak miq dhe grupe më të vogla shoqërore sepse janë më të pavarur. Sipas Teorisë së Savanës, në të kaluarën, njerëzit kishin nevojë të ishin në grupe më të mëdha për të gjetur dhe zgjidhur së bashku problemet. Sidoqoftë, në ditët e sotme, ne jemi më pak të varur, veçanërisht njerëzit shumë inteligjentë, të cilët mund t’i zgjidhin vetë problemet e tyre.