9 Gjëra që do t’i Gjeni Ndryshe në Shtëpinë e Një Kinezi

© hiv360 / depositphotos, © depositphotos

Kina është një vend i stërmadh ku njerëzit flasin disa dialekte dhe ndonjëherë nuk mund të kuptojnë as njëri-tjetrin.

Kjo është arsyeja pse ka kuptim që zakonet e jetës së përditshme në Kinë ndryshojnë nga krahina në krahinë. Sidoqoftë, përkundër këtij diversiteti, ekzistojnë disa veçori të zakonshme që janë unike për vatrat e Perandorisë së Mesme.

Ne e kemi bërë detyrën tonë duke studiuar me shumë interes blogerët dhe njerëzit që janë zhvendosur në Kinë dhe sot duam të ndajmë me ju në këtë artikull disa veçori të banesave kineze. Në fund gjeni një detaj special bonus do të zbuloni edhe kuriozitete të hoteleve lokale të cilat i çudisin fare turistët.

Sobë me vetëm 2 pllaka

© unknown author / pixnio, © unknown author / piqsels

Sobat në Kinë janë të vogla siç janë vetë kuzhinat dhe nuk janë të përshtatshme për pajisjet e mëdha. Për më tepër, një numër i kufizuar i pllakave të gazit është në përputhje me nevojat e kinezëve të cilët nuk gatuajnë disa pjata në të njëjtën kohë. Gjithashtu nuk ka furra ose mikrovalë. Sigurisht, ato mund të gjenden në dyqane, por për shkak të mungesës së hapësirës nuk do të ketë vend për t’i instaluar ato.

Pjatalarësja është jashtëzakonisht e rrallë. Nga ana tjetër, në një familje kineze, me siguri do të gjeni një pjatatharëse

© Carlos Paes / wikimedia, © indiamart

Kjo pajisje ngjan më shumë si pjatalarëse çka i ngatërron disa të huaj. Pas larjes së enëve me dorë, enët vendosen në tharëse ku dezinfektohen njëkohësisht duke përdorur rrezet UV.

Zakonisht në një kuzhinë kineze, ka një raft të gjatë dhe kompakt.

© walmart

Ky raft shumë kompakt (zakonisht me një rrjetë në pjesën e poshtme) përdoret për të ruajtur erëza. Në Kinë, ekziston një larmi e madhe aromatike: salca soje, vajra me aromë, të gjitha llojet e uthullës, verërat për gatim … Një raft i ngushtë është një zgjidhje ideale për t’i mbajtur të gjitha.

Në të shumtën e rasteve vendi për frigoriferin është në dhomën e ndenjes

Arsyeja për një rregullim të tillë është mjaft e qartë: kuzhinat janë aq të vogla sa frigoriferi thjesht nuk përshtatet. Në këtë rast, një pajisje e madhe “lëviz” në dhomën e ndenjes ose në një dhomë tjetër në shtëpi.

Në kuzhinë ka vetëm ujë të ftohtë

© depositphotos

Për të pasur ujë të nxehtë, duhet të instaloni një depozitë me ujë të nxehtë. Së pari, nuk është e lirë. Së dyti, nëse personi është në hyrje marrë me qira, pronari mund të refuzojë ta bëjë këtë. Kështu që kinezët i lajnë enët me dorë dhe me ujë të ftohtë.

Makinat larëse janë të ndryshme

© Volohova / depositphotos, © Jshanebutt / depositphotos

Makinat larëse atje janë të ndryshme, si jashtë ashtu edhe brenda. Pajisjet kineze lajnë rrobat në ujë të ftohtë sepse nuk kanë një ngrohës për larësen. Sidoqoftë, mund të shtoni ujë të nxehtë manualisht në fillim të larjes. Rrobat janë të ngarkuara sipër: kazani rrotullohet në një mënyrë tjetër ndryshe nga ngarkesa konvencionale, kështu që në fund të larjes, rrobat formojnë një top gjigant.

Tualeti nuk është i ndarë nga banjo

© Joel / reddit, © zerotraction / reddit

Kjo nuk duket aq e çuditshme sepse edhe në Evropë ka shumë shpesh banjo me tualete për shkak të mungesës së hapësirës. Por ndryshimi i vërtetë është se dushi kinez është vetëm një kokë e thjeshtë dushi e vendosur në mur: uji shkon direkt në dysheme dhe pastaj kullohet duke përdorur sifonin. Kështu, ka ujë kudo, duke përfshirë edhe tualetin, gjë që shkakton një habi të madhe midis të huajve. Ndonjëherë dushi dhe tualeti kombinohen, ndërsa lavamani dhe pasqyra janë në një dhomë të veçantë.

Dushi mund të fshihet pas një perdeje, por kjo nuk mbron vërtet që uji të mos përhapet në të gjithë vendin. Sidoqoftë, avioni i ujit në banjat kineze është i dobët.

Nëse dushi kinez i lë të huajt të hutuar, ata me siguri nuk janë aspak të gatshëm psikologjikisht për atë që do të pasojë: një tualet i ndërtuar në dysheme. Kinezët nuk e shohin atë si të frikshëm ose të rrezikshëm: Tualetet turke janë shumë të zakonshme në Kinë dhe konsiderohen më praktike sesa tualetet konvencionale.

© Vmenkov / wikimedia

Për fat të mirë, këto tualete janë të zakonshme vetëm në shkolla, spitale, kafene dhe restorante. Ajo që është mjaft kurioze është se nëse në një vend publik ka tualete konvencionale në vend të tualeteve turke, do të ketë domosdoshmërisht një shenjë që shpjegon se si t’i përdorni ato.

Ballkonet përdoren ndryshe

© depositphotos, © depositphotos

Ka shumë të ngjarë që këtu në një ballkon nuk do të jeni në gjendje të shijoni një pamje të bukur me një filxhan kafe ose të relaksoheni në një kolltuk të mirë. Për kinezët, ballkoni është një vend magazinimi ose një vend për të tharë rrobat. Ndonjëherë ata vendosin një kafaz me një zog ose vazo lule, por ata nuk e shohin atë si një vend për t’u çlodhur.

Nuk ka qilima në apartamentet kineze

© /bruincadet1991 / reddit, © vis-a-v. / flickr

Qilima ose tapetet janë të rralla në Kinë. Shpjegimi është shumë i thjeshtë: është shumë më e lehtë të pastrosh një parket ose një pllakë sesa një qilim ose një moket. Në apartamentet kineze ka kaq shumë papastërti saqë ata detyrohen të pastrojnë çdo ditë, përfshirë larjen e dyshemeve.

© Becky Stern / flickr, © depositphotos

Kjo është një surprizë e madhe për evropianët që zakonisht pastrojnë dyshemenë vetëm një herë në javë. Sidoqoftë, ju thjesht duhet të shkoni në Kinë që gjithçka të bëhet e qartë: situata mjedisore në këtë vend është shumë e keqe, me shumë ndotje, dhe kjo është arsyeja pse shtëpia duhet të pastrohet çdo ditë.

Kjo është edhe arsyeja pse pantoflat janë të detyrueshme në shtëpitë kineze.

Në disa hotele, tualeti ndahet nga banjo me një mur qelqi

© depositphotos, © jess_barrett / twitter

Ju nuk do ta shihni këtë në apartamente, me disa përjashtime. Më shpesh ne e shohim këtë në hotele që nuk janë shumë turistikë.

Konsiderohet shumë praktik. Përveç kësaj, kjo zgjidhje ndihmon në kursimin e hapësirës (krahasoni një mur të trashë me një pllakë xhami) dhe instalimi i saj është më i lirë.