9 Gjëra që e Bëjnë Shtëpinë Tuaj Rrëmujë, edhe Nëse Pastroni Gjithë Ditën

©unsplash,©unsplash

Rrëmuja në shtëpi nuk është vetëm çështje estetike, por edhe një burim stresi që ka një ndikim të rëndësishëm në gjendjen mendore të banorëve të shtëpisë.

Për të marrë gjithmonë frymë lehtësisht në një apartament, jo vetëm që është e nevojshme që ta pastroni atë siç duhet në një ditë të caktuar, por edhe të mbani rendin gjatë gjithë pjesës tjetër të ditës. Dhe disa zakone të shpeshta dhe të pavetëdijshme mund ta parandalojnë këtë.

Ne kemi parë se çfarë gjërash të zakonshme ne bëjmë, ne rrëmojmë shtëpitë tona dhe i lëmë gjërat të thithin energji të çmuar.

Sillni në shtëpi gjëra të panevojshme

©unsplash, ©unsplash

Për ta bërë më të lehtë ruajtjen e rendit, shtëpia fillimisht nuk duhet të ketë  gjëra të panevojshme, që do të thotë se ia vlen t’i renditni ato para se të krijojnë një pirg. Pra, përpiquni të mos sillni në shtëpi diçka që krijon zhurmë vizuale, por që nuk është e dobishme. Për shembull, suvenire të pakuptimta, dhurata simbolike, fletëpalosje, çeqe dhe revista.

Gjithashtu, përpiquni të mos kopjoni artikuj. Nëse e keni vendosur me mendjen tuaj dhe keni blerë tashmë një objekt ose xhinse të reja për të zëvendësuar ato të grisuratnuk duhet të kurseni sendet tuaja të vjetra për çdo rast.

Përdorni fshesën me korrent vetëm për pastrimin e dyshemesë.

© Depositphotos.com

Për disa arsye, pastruesit për mbledhjen e pluhurit dhe pastrimin e divaneve nuk janë gjithmonë të njohura, megjithëse ato mund të lehtësojnë shumë procesin e pastrimit dhe madje ndihmojnë në përmirësimin e tij.

Raftet me pluhur, pragjet e dritareve, radiatorët, divanet dhe dyshekët, qoshet e arritura vështirë në pjesën e poshtme dhe të sipërme – të gjitha mund të pastrohen me korrent. Në disa raste, kjo tashmë do të jetë e mjaftueshme, ndërsa në të tjera, pastrimi i mëtejshëm i lagësht të paktën do të bëhet më i lehtë.

Nuk lani njollat e sapunit në banjë menjëherë.

© Pexels , © Pexels

Në mënyrë që depozitat e sapunit dhe një shtresë ndryshku të mos grumbullohen në lavamamin tuaj duhet të bëni një përpjekje për të larë gjithçka, për të zhvilluar zakonin e shpëlarjes së sipërfaqeve në banjë menjëherë pas përdorimit ose, në rastin e një lavamani, të paktën në fund të dites.

Për më tepër, është e dobishme të fshini banjën me të thatë për të hequr një pjesë të konsiderueshme të copës të sapunit. Kjo traditë do të zgjasë jo më shumë se disa minuta në ditë, por banjo do të mbetet e pastër dhe e freskët më gjatë.

Nuk mblidhni rrobat e thara.

©unsplash

Pajtohem, ju nuk mund të përballoni të mos i varni gjërat pas larjes brenda disa ditësh, sepse ato thjesht do të prishen. I njëjti rregull duhet të respektohet në lidhje me rrobat e thara. Mbi të gjitha, shpesh zakoni për të mos e pastruar atë me javë është për shkak të faktit se ajo “nuk do të ketë asgjë”. Por, gjërat mund të bëhen me pluhur ose të “vishen” me leshin e një kafshe shtëpiake, nëse ka. Së dyti, ky kolos me shumë siguri do t’ju bëjë presion dhe do të provokojë një gjendje stresuese tek ju, siç është përmendur tashmë në hyrje.

Ruani gjërat në pirgje

©unsplash

Është e përshtatshme për të ruajtur vertikalisht jo vetëm enët e kuzhinës si tiganët, por edhe rrobat. Pavarësisht se sa shumë përpiqeni, bluzat e grumbulluara do të duken të rregullta për vetëm disa ditë dhe më pas do të lodheni duke rregulluar grumbujt që janë zhvendosur. Dhe duke shpërndarë, për shembull, triko vertikalisht në një kuti të veçantë, ju jo vetëm që do ta përdorni hapësirën më me mençuri, por gjithashtu do t’i ofroni vetes një shërbim shtesë. Mbi të gjitha, kjo do ta bëjë më të lehtë për ju të shihni dhe të zgjidhni atë që ju nevojitet.

I detyroni me këmbëngulje tryezat të mbajnë gjithçka

© Pixabay

Është e përshtatshme të keni gjërat e domosdoshme afër, por shpesh sipërfaqet janë të mbushura me gjithçka. Prandaj, përpiquni të mbani vetëm disa artikuj si në kuzhinë ashtu edhe në tavolinën e punës. Ose, organizoni hapësirën me mençuri në mënyrë që thjesht të hapni derën për të hyrë në gjithçka që ju nevojitet.

Nuk lani enët gjatë gatimit.

©unsplash,©unsplash

Në mënyrë që grumbulli i enëve pas darkës të mos ju tmerrojë dhe tundojë të lini gjithçka për më vonë, përpiquni ta bëni zakon të vendosni sendet e përdorura në një lavaman të mbushur me ujë dhe detergjent, dhe pastaj t’i shpëlani ato menjëherë në procesin e gatimit kur keni një minutë lirë. Është shumë më lehtë dhe më shpejt të lani papastërtitë e zbutura sesa të fshini ato të tharat. Dhe në këtë mënyrë, deri në fund të vaktit, do të keni shumë më pak shqetësime.

Nuk pastroni para se të largoheni dhe para gjumit

© Depositphotos.com

Zakoni i lënies së një rrëmuje në shtëpi para se të largoheni dhe para gjumit, si asgjë tjetër, heq ndjenjën e çmuar të pastërtisë dhe rehatisë, edhe nëse gjithmonë e pastroni atë siç duhet. Për të shijuar rezultatet e punës tuaj, bëjeni zakon t’i kushtoni 10-15 minuta pastrim çdo natë. Ju mund të përdorni një plan të gatshëm prej 5 hapash: hiqni nga tavolina, lani enët, ktheni të gjitha gjërat në vendet e tyre, përgatitni rrobat për nesër dhe mblidhni mbeturinat.

Ruajmë gjërat e nevojshme dhe të panevojshme së bashku

© Unsplash

Një burim tjetër i konfuzionit të përjetshëm në dollapët dhe raftet janë gjërat që ju përdorni gjatë gjithë kohës, dhe gjërat tashmë të panevojshme që ruhen në një përzierje. Nëse keni nevojë për një pauzë për të menduar para se të ndaheni përfundimisht me ndonjë send, përgatitni disa kuti me temë magazinimi, të tilla si elektronike, rroba, lodra, aksesorë kuzhine etj.

Të gjitha gjërat që nuk jeni ende gati t’i hidhni, lini mënjanë atje dhe kujtoni veten për to çdo një muaj. Nëse gjatë kësaj kohe asgjë nuk ju ka ardhur në ndihmë dhe as nuk jeni kujtuar për këta “të mërguar”, mos ngurroni t’i hidhni tutje.

Për të filluar rregullimin e shtëpisë tuaj, mund të gjeni çdo listë në Internet që do ta bëjë më të lehtë kontrollimin.