9 Gjëra të Thjeshta që të Mos Përballeni me Fatura të Vështira

© Depositphotos.com, © Depositphotos.com

Familjet Amerikane shpenzojnë rreth $ 2,000 në faturat e energjisë në bazë vjetore.

Kjo shumë e madhe parash mund të ulet lehtësisht duke bërë ndryshime të vogla. Për shembull, duke investuar në një termostat “të zgjuar”, mund të kurseni deri në 100 dollarë.

Diçka edhe më e thjeshtë, si zëvendësimi i të gjitha llambave me llamba LED, mund të zbresë shuma parash nga fatura juaj e energjisë elektrike.

Ne dëshirojmë të ju sugjerojmë 9 rregullime të vogla që do të zvogëlojnë shpenzimet tuaja të energjisë elektrike dhe do të ndihmojnë jashtëzakonisht mjedisin.

Pastroni pjesët e tharëses tuaj

Lënia e tharësit tuaj të funksionojë me mbajtësin e tij të pluhurit, do të rezultojë vetëm në më pak efikasitet në punën e tij. Papastërtia e detyron pajisjen të punojë më shumë, duke marrë më shumë energji dhe kohë për të tharë rrobat. Në varësi të asaj se sa e pisët është garza, tharësi mund të harxhojë deri në 75% më shumë energji sesa do të bënte normalisht. Kjo sepse papastërtia nuk lejon që ajri të qarkullojë siç duhet, duke e detyruar atë të punojë shumë më tepër.

Gjëja e parë që duhet të bëni shpesh është heqja e garzës dhe pastrimi i saj. Nëse ende po vini re probleme me performancën e tharëses suaj, mund t’ju duhet të kontrolloni ventilimin e jashtëm. Nëse nuk po del avull ndërsa tharësi është duke punuar, atëherë me siguri duhet të bëni edhe atje pastrim.

Përdorni topa tharje kur vendosni rrobat tuaja në tharëse.

© Depositphotos.com, © Depositphotos.com

Krahasuar me pajisjet e tjera shtëpiake, një tharëse harxhon sasinë më të madhe të energjisë. Kjo është arsyeja pse disa njerëz kanë tendencë të thajnë rrobat e tyre në ajër. Sidoqoftë, nëse kjo nuk është e mundur për ju, ju thjesht mund të shtoni një top tharëse leshi ose gome me rrobat tuaja. Këto gjëra të thjeshta kanë aftësinë të ndajnë rrobat tuaja dhe t’u japin atyre pak ajër që të thahen më shpejt.

Topat e leshit posaçërisht mund të thithin pak lagështi që ndihmon që i gjithë procesi i tharjes të përfundojë më shpejt. Një tjetër ndihmë është që topat e tharjes ulin statikën, që do të thotë se nuk do të keni nevojë të ndryshoni fletët e tharjes aq shpesh.

Rritni temperaturën si në frigorifer, ashtu edhe në ngrirës.

© Shutterstock.com, © Shutterstock.com

Shumë njerëz besojnë se temperatura më e ulët është më e mira për të ruajtur ushqimin tuaj. Sidoqoftë, frigoriferi juaj nuk duhet të jetë më i ulët se 3 ° C dhe ngrirësi juaj do të funksionojë mirë në -15 ° C. Është sugjeruar që nëse i vendosni të paktën 10 gradë më pak se kaq, do të shpenzoni deri në 25% më shumë energji.

Nëse mallrat tuaj të ngrirë duken sikur po shkrihen pasi keni rritur temperaturën, mund t’ju duhet të kërkoni një profesionist. Një tjetër këshillë e dobishme për të ndihmuar pajisjet tuaja të funksionojnë në efikasitetin e tyre maksimal është t’i mbani ato pak centimetër larg nga muri. Në këtë mënyrë ajri do të ketë hapësirë të mjaftueshme për të qarkulluar.

Mbyllni blindet për të kursyer në kostot e kondicionerit

© Depositphotos.com, © Depositphotos.com

Rreth 30% e nxehtësisë së një shtëpie po ikën nëpër dritare gjatë kohës së dimrit. Dhe pothuajse 76% e dritës së diellit që godet dritaret tona hyn në shtëpitë tona dhe shndërrohet në nxehtësi të padurueshme. Tani, blindet mund të mos jenë në gjendje të kontrollojnë humbjen e nxehtësisë në dimër, por ato janë shumë të afta të mbajnë të brendshmet tona të mbrojtura nga rrezet e fuqishme të diellit.

Më konkretisht, blindet shumë reflektuese mund të mbrojë ambientin e brendshëm nga të nxehtit ekstrem. Sidomos ato horizontale mund të pasqyrojnë nxehtësinë në një tavan me ngjyrë të çelët, e cila më pas do të shpërndajë ngrohtësinë.

Gatuani me kapak të vendosur

©unsplash

Një zakon i mirë që mund ta zgjidhni gjatë gatimit është të vendosni thjesht kapak në tenxhere dhe tigan. Në këtë mënyrë, mund të vendosni një temperaturë më të ulët dhe të Zvogëloni kohën e gatimit. Kjo ndodh sepse nuk lejoni që avulli dhe nxehtësia të largohen nga tigani dhe prandaj ushqimi juaj është gati në më pak kohë.

Ajo që gjithashtu do të zvogëloni duke ndjekur këtë zakon është energjia që konsumoni deri në 66%. Një tjetër këshillë e dobishme është që të përputhni ndezësin me madhësinë e tenxheres në mënyrë që të mos dalë nxehtësia në anë.

Lidhni të gjithë elektronikën tuaj në një kabllo.

© Depositphotos.com

Jo të gjithë e kuptojnë që pajisjet tona elektronike ende konsumojnë energji edhe kur i kemi fikur ose i kemi vendosur në modalitetin e fjetjes. Kjo është arsyeja pse futja e gjithçkaje në një rrymë elektrike do t’ju japë mundësinë t’i çaktivizoni plotësisht ato kur nuk po i përdorni. Mos harroni se duhet të shtypni butonin on / off kur dëshironi t’i çaktivizoni ato. Nëse jo, atëherë pajisjet tuaja do të vazhdojnë të konsumojnë energji.

Përdorni një çajnik elektrik për të zierë ujë në vend të mikrovalës.

© Depositphotos.com, © Depositphotos.com

Është herët në mëngjes dhe ju duhet vetëm një filxhan çaj dhe keni pranë mikrovalën dhe çajnikun. Sipas një studiuesi, duhet të zgjidhni për çajnikun elektrik pasi ai do ta bëjë punën shumë më shpejt dhe duke përdorur më pak energji. Siç zbuloi ai, një mikrovalë humbet 50% të energjisë së saj ndërsa konverton energjinë elektrike në mikrovalë. Nga ana tjetër, një kazan është i izoluar shumë mirë dhe humbet vetëm 20% të energjisë totale që përdor.

Mbani derën e furrës të mbyllur kur pjekni.

© Depositphotos.com, © Depositphotos.com

Në kohët e mëparshme, furrat nuk kishin ndonjë sistem të qarkullimit të ajrit dhe kjo është arsyeja pse kuzhinierët e linin atë të hapur pak për të parandaluar shpërthimin e një zjarri. Sidoqoftë, furrat moderne kanë qarkullim të madh të ajrit dhe sisteme që mund të parandalojnë mbinxehjen. Gjithashtu, shumica e furrave nuk ju lejojnë të mbani derën hapur. Kjo do të thotë që ata po ju tregojnë në mënyrën e tyre se duhet të mbani derën të mbyllur.

Pengesa më e madhe nga mbajtja e hapur derës së furrës është se ju humbni rreth 50% të nxehtësisë. Kjo do të thotë që do të duhet të gatuani ushqimin tuaj për dyfishin e kohës dhe për këtë arsye të shpenzoni dyfishin e energjisë.

Kaloni në një kokë dushi me rrjedhë të ulët.

© Depositphotos.com, © Depositphotos.com

Koka mesatare e dushit përdor rreth 9.5 litra ujë në minutë. Sidoqoftë, lehtë mund të kaloni në një kokë dushi me 6,6 litra në minutë. Ky ndryshim do të kursejë më shumë se 42,000 litra ujë dhe 1,180 kWh energji në vit. Ju gjithashtu do të vini re një ndryshim të madh në faturën tuaj të ujit, e cila mund të ndryshojë në bazë të vendit ku jetoni.