9 Ndryshime Midis Veshjeve të Lira dhe të Shtrenjta që Nuk t’i Thonë në Dyqan

©depositphotos.com,, ©igor.kardasov.gmail.com / depositphotos

Çmimi nuk është gjithmonë një tregues i cilësisë. Sidomos kur bëhet fjalë për blerjen e rrobave.

Ndonjëherë sendet e tregut masiv mund të vishen me vite, dhe mallrat nga një dyqan i shtrenjtë përkeqësohen pas larjes së 3-të. Në mënyrë që të mos bini në karremin e prodhuesve të pandershëm, duhet të dini truket e tyre. Dhe artikulli ynë do të ju ndihmojë për këtë.

Ne i duam blerjet, prandaj kemi përpiluar një listë kontrolli që do t’ju ndihmojë të dalloni një artikull të shtrenjtë nga ai i lirë kur blini.

Mbajeni sendin në dorë

© Daniel Apodaca / / unsplash , © Matthew Hamilton / / unsplash

Kur zgjidhni rroba të thurura, përpiquni të përqendroheni në dendësi dhe peshë. Teknologët e veshjeve përdorin termin “pesha specifike”: më fjalë të tjera, sa gram peshon 1 metër katror. Sa më i lartë të jetë ky tregues, aq më e shtrenjtë është pëlhura.

Ju nuk keni nevojë për instrumente të veçantë për të matur dendësinë. Mbajeni sendin në dorën tuaj dhe vlerësoni dendësinë e tij. Materiali tepër i hollë dhe i lirshëm do të shqyhet dhe shtrihet shpejt në vendet ku forma fryhet. Një mënyrë tjetër për të provuar cilësinë është të shikoni rrobat në dritë. Denduria e pabarabartë është një shenjë e rrobave të dobëta.

Shikoni prerjen

©depositphotos.com, ©depositphotos.com,

Për sendet e prera mirë, modeli i shtresës duhet të përputhet. Nëse nuk përputhet, atëherë prodhuesi vendosi të kursejë para. Kjo vlen jo vetëm për pjesën e përparme të produktit, por edhe për pjesen e brendshme.

Për ta bërë veshjen të përshtatet mirë, pëlhura e brendshme duhet të jetë e dendur, por e butë. Nëse sendi është i qepur nga pëlhura elastike, të tilla si triko, kadife, atëherë veshja e saj duhet të jetë elastike. Në të kundërt, një pëlhurë jo të shtrirë si leshi ose pambuku, duhet të ketë një brendësi të përshtatshme.

Fërkoni pëlhurën

© Kaylee Garrett / unsplash , © Masha Kotliarenko / unsplash

Pushi dhe kokrrizat e formuara prishin pamjen e rrobave. Më shpesh ato formohen në materiale sintetike, materiale me fibra të shkurtra, një përzierje të sintetikës dhe pëlhurave natyrore dhe veshjeve të thurura.

Para së gjithash, shikoni përbërjen. Sa më shumë sintetikë të përmbajë (poliester, elastan, akrilik, poliamid, najlon), aq më shpejt gjëja do të mbulohet me push. Në rrobat e leshta, ai shfaqet shpejt dhe zhduket vetvetiu me kalimin e kohës.

Për të kuptuar nëse pushi do të shfaqet ose jo, duhet të fërkoni intensivisht një copë pëlhure me njëra-tjetrën: materiali me cilësi të ulët menjëherë do të fillojë të formojë ato topat e vegjël rrokullisës.

Shikoni në xhepat tuaj

Para se të ofrojë artikullin në dyqan, një prodhues me mirëbesim qep xhepat anësorë të xhaketave dhe palltove. Kjo është bërë për të siguruar që produkti të mos humbasë pamjen e tij. Xhepat e mbushur nuk bien dhe nuk fryhen nga pajisjet e shumta. Një e çarë mbrapa në një pallto ose xhaketë, është e qepur për të njëjtën arsye.

Merrni një facoletë të lagur me vete

©pixabay, ©pexels

Rrobat e lyera dobët do të prishin jo vetëm rrobat fqinje, por edhe lëkurën tuaj, xhinset sidomos. Djersitni pak ose laguni nga shiu, dhe këmbët me ngjyra janë të garantuara. Për të parandaluar që kjo të ndodhë, zbuloni paraprakisht nëse pëlhura do të lëshojë ose jo. Merrni një facoletë të lagur të bardhë dhe pastroni pëlhurën. Nëse bëhet me ngjyrë, atëherë, mjerisht, ajo pëlhurë lëshon.

Shikoni më nga afër pjesët

© igor.kardasov.gmail.com / depositphotos , © Houcine Ncib / unsplash

Pajisjet me cilësi të dobët janë një mënyrë tjetër për të kursyer para. Butonat plastikë ose të lyer me metal në rroba, zinxhirët plastikë, fijet e spikatura i ofrojnë vetëm prodhuesit fatkeq.

Në një dyqan, një veshje e bërë mirë duhet të ketë mbyllur zinxhirin. Në pantallona, ​​funde dhe fustane, zakonisht është i fshehur ose i mbuluar me një shufër që mbron dhëmbët nga dëmtimi. Qepjet duhet të përpunohen mirë, të priten, dhe duhet të ketë një pullë rezervë në çantë.

Nëse megjithatë keni zgjedhur produkte me pulla plastike, së pari, ato nuk duhet të jenë shumë të holla, dhe së dyti, ato duhet të përputhen në hije me pëlhurën.

Nuhatini

A keni vërejtur që në disa dyqane të tregut masiv, dhe veçanërisht në dyqanet e përdorura, ato lëshojnë një erë karakteristike? Është formaldehid. Është një gaz organik me erë të mprehtë dhe të pakëndshme. Me ndihmën e tij ata dezinfektojnë rrobat dhe parandalojnë shfaqjen e mykut në gjëra. Sasi të mëdha të formaldehidit janë të rrezikshme dhe shkaktojnë alergji. Por nuk ka nevojë për panik: gazi zhduket pas disa larjesh.

Prandaj, rrobat jo vetëm që duhet të preken dhe maten, por edhe të nuhaten. Artikujt cilësorë nuk duhet të kenë erë të mprehtë. Ata zakonisht mbajnë erë nga diçka neutrale ose një aromë e lehtë.

Shikoni qepjet

© arck / depositphoto

Pasi të keni fërkuar pëlhurën, e keni parë në dritë dhe keni nuhatur, është koha ta provoni. Nëse këmbët e pantallonave ose xhinse janë të përdredhura ose tengeli poshtë gjurit është i pabarabartë, keni një qepje para jush. Ka dy arsye: prerja ose montimi i pasaktë i produktit. Kjo jo vetëm që sjell shqetësim, por gjithashtu vizualisht i shtrembëron këmbët dhe u jep atyre vëllim shtesë. Ju mund ta rregulloni defektin tek një rrobaqepës.

Provoni me çakmak

©pixaby, ©pixabay

Ndonjëherë një prodhues veshjesh e fsheh përbërjen dhe në vend të 100% pambuku, blerësi merr një përzierje pambuku dhe poliesteri. Për të përcaktuar përbërjen e copës, nuk është e nevojshme ta çoni atë në laborator për ekzaminim. Kjo mund të bëhet në shtëpi.

Merrni copën e pëlhurës që vjen me pullën rezervë, ose butësisht tërhiqeni një fije nga rroba dhe ndizeni.

  • Liri dhe pambuku djegin të njësoj. Ata kanë një përqindje të lartë të celulozës, kështu që kur digjet, pëlhura ka erë si letër e djegur. Fijet digjen me shkëlqim dhe shpejt, duke lënë një sasi të vogël tymi të bardhë.
  • Viskoza bëhet nga druri natyror duke përdorur një metodë kimike. Djeg shpejt, mban erë si letër të djegur dhe lë pas tym gri.
  • Leshi dhe mëndafshi kanë erë si flokë të djegur ose pendë. Ata digjen ngadalë, fibrat mbërthehen dhe shuhen shpejt.
  • Djegiet akrilike krijojnë një flakë të verdhë të ndritshme me ndezje të vogla. Dhe pas ftohjes, formohet një top i dendur.
  • Fijet acetate (sintetikat) digjen me një flakë të verdhë me një erë uthulle.
  • Lavani artificial digjet me një ngjyrë të verdhë të dobët, duke dhënë blozë të zezë. Pas djegies, formohet një top i zi i dendur.

Ne këshillojmë fuqimisht që të mos e bëni këtë provë në dyqan.