9 Rregulla të pa Shkruara që Duhet t’i Keni Parasysh në Vende të Ndryshme

©depositphotos.com©depositphotos.com

Në Spanjë, kur nuk puth dikë në faqe herën e parë që e takon, konsiderohet e vrazhdë. Ky është një shembull i mirësjelljes kulturore, kodeve të sjelljes që ndryshojnë nga një vend në tjetrin.

Në disa vende, mund të habiteni nga kultura, por ne gjithmonë mund t’i përshtatemi mënyrave që ndjekin vendasit në mënyrë që të mos dalim si të vrazhdë ose të bezdisshëm.

Ne kemi renditur disa rregulla të papritura që duhet të ndiqen në pjesë të ndryshme të botës, nëse nuk doni të përballeni me ndonjë siklet të panevojshëm.

Të hash me duar në Kili

© Pixabay.com, © Depositphotos.com

Në Kili, bëni mirë të hani pa prekur kurrë ushqimin tuaj. Kilianët e konsiderojnë të papëlqyeshme përdorimin e duarve për të ngrënë ndonjë gjë, madje edhe një meze të lehtë si patatet e skuqura. Kjo është arsyeja pse ata gjithmonë kanë gati thikën dhe pirunin për çdo vakt.

Filloni për të ngrënë para personit më të madh në tryezë në Kore

© Shutterstock.com, © Depositphotos.com

Respekti për më të mëdhenjtë është shumë i rëndësishëm në kulturën koreane. Përveçse prisni që personi më i madh të fillojë të hajë, ju gjithashtu prisni të qëndroni atje derisa ai person të mbarojë. Gjithashtu, kur dikush më i madh ju ofron një pije, duhet ta pranoni duke ngritur gotën me të dy duart.

Kthimi i peshkut në disa pjesë të Kinës

© Depositphotos.com

Është shumë tradicionale që kinezët të shërbejnë një peshk të tërë si vakt (në pjatë). Por mbani në mend se, në disa pjesë të këtij vendi, ju duhet ta hani atë në mënyrën se si shërbehet. Rrokullisja e një peshku konsiderohet fat i keq dhe lidhet me kthimin e një anijeje peshkimi.

Të kërkoni djathë shtesë në picën tuaj në Itali

© Depositphotos.com

Italia është e njohur për kuzhinën e saj me shije dhe shijshme. Atje, konsiderohet e vrazhdë të kërkosh gjithçka që nuk vjen më me pjatën që është shërbyer. Pra, nëse dëshironi të shtoni pak parmixhano në picën tuaj, por nuk doni të zhgënjeni stafin, më mirë ta bëni kur ata nuk po ju shikojnë.

Hyrja në një shtëpi me këpucë në Japoni

© Depositphotos.com, © Depositphotos.com

Është zakon të lini këpucët në hyrje të një shtëpie, të kthyer nga dera përpara, përpara se të hyni. Kjo traditë vjen nga periudha Heiane dhe përveç mbajtjes së shtëpisë të pastër nga balta- në atë kohë, rregulli ekziston gjithashtu sepse vetëm këmbët e zhveshura ose me çorape lejohen në dyshemetë e endura të kashtës – e cila është vendi ku njerëzit japonezë ulen, hanë dhe flenë.

Të hash gjithçka që është në pjatën tënde në Kinë

© oilslo/easyfotostock/Eastnews

Në Kinë, është konsideruar prej kohësh e vrazhdë të pastrosh pjatën tënde. Është një tregues që nikoqiri nuk ju ofroi ushqim të mjaftueshëm. Por ky zakon ka ndryshuar me lëvizjet si ‘Operation Empty Plate’ (misioni i pjatës së boshatisur), i cili synon të zvogëlojë mbetjet e ushqimit.

Mos ngrënia e të gjithë ushqimit në pjatën tuaj në Indi

Ndryshe nga sa diskutuam më parë në lidhje me rregullin zakonor kinez, në Indi është e sjellshme të mbaroni të gjithë vaktin tuaj. Ju pritet të hani gjithçka në pjatën tuaj në shenjë respekti ndaj ushqimit, i cili konsiderohet i shenjtë.

Pohimi ose mohimi me kokë në mënyrën “e zakonshme” në Bullgari

© Depositphotos.com

Lëvizja e kokës është pak më ndryshe në Bullgari ku tundja e kokës majtas dhe djathtas në të vërtetë do të thotë “po” dhe tundja lart e poshtë do të thotë “jo”.

Më mirë të jeni të kujdesshëm kur i përgjigjeni një pyetjeje me komunikim joverbal. Vetëm për sigurinë, ju mund të dëshironi të qëndroni në fjalët “da”, që do të thotë “po” dhe “ne”, që do të thotë jo.

Shkrimi i emrit të dikujt me të kuqe në Korenë e Jugut

© Depositphotos.com, © Depositphotos.com

Në Korenë e Jugut, e kuqja është ngjyra që do të thotë vdekje, kështu që ata zakonisht e përdorin atë për të shënuar dikë që ka ndërruar jetë. Nëse shkruani emrin e një personi të gjallë me të kuqe, besohet se sjell fat të keq. Për shkak të kësaj, sigurohuni që gjithmonë të sillni me vete një stilolaps me ngjyrë blu ose të zezë.