9 Ushqime në Dietat e Atyre Njerëzve që Jetuan më Shumë se 100 Vjet

©Depositphotos.com,©Depositphotos.com

Njerëzit të cilët kanë jetuar deri në moshën 100 vjeç dhe më shumë shpesh pyeten se si duket dieta e tyre.

Normalisht, ne presim të dëgjojmë përgjigje që përfshijnë fruta, perime, ose thjesht një dietë të ekuilibruar në përgjithësi.

Sidoqoftë, ka disa njerëz, përgjigjet e të cilëve mund të jenë pak më specifike, dhe nganjëherë, edhe të pazakonta.

Ne u vumë në kërkim të sekreteve të tyre dhe mbetëm pa fjalë nga dietat jo aq të zakonshme të këtyre njëqindvjeçarëve.

Proshutë

© depositphotos.com

Susannah Mushatt Jones jetoi deri në moshën 116 vjeç. Ajo gjithnjë konsumonte 4 shirita proshutë, vezë dhe drithëra për mëngjes. Sipas mbesës së saj, Susannah ndonjëherë «merrte shiritin e fundit të proshutës, e paloste në një pecetë, e fuste në xhep dhe e ruante për më vonë». Sigurisht, fakti që ajo flinte për rreth 10 orë çdo ditë mund të ketë kontribuar edhe në jetën e saj të gjatë.

Vezë të papërpunuara

© shutterstock.com

E lindur në 1899, Emma Morano, e cila jetoi deri në moshën 117 vjeç, kishte një dietë të pazakontë që filloi gjatë viteve të saj të adoleshencës. Për më shumë se 90 vjet të jetës së saj, ajo kishte përfshirë këto gjëra në dietën e saj: 3 vezë në ditë, me 2 prej tyre të pa gatuara. Morano gjithashtu kënaqej duke ngrënë biskota.

Çokollatë

© depositphotos.com

Njeriu më i moshuar, mosha e të cilës ishte e dokumentuar mirë ishte Jeanne Calment, e cila jetoi deri në moshën 122 vjeç. Ajo bënte një mënyrë jetese aktive dhe ishte në gjendje të ngiste një biçikletë deri në moshën 100-vjeçare. Ajo kënaqej duke ngrënë çokollatë çdo ditë.

Patatinat

© depositphotos.com

Matilda Curcia arriti moshën 101 vjeç me një element kryesor të pazakontë në dietën e saj. Intervistat zbuluan se përveç rutinës së saj të përditshme të ushtrimeve, ajo gjithashtu jetoi jetëgjatësinë e saj, pjesërisht, duke ngrënë 3 patatina çdo natë.

Sushi

© shutterstock.com

Duke jetuar për 117 vjet, Misao Okawa besonte se 2 faktorë kryesorë i kontribuan në jetën e saj të gjatë: gjumi dhe sushi. Përveç që sigurohet që ajo të bëjë të paktën 8 orë gjumë çdo ditë, Okawa gëzon veçanërisht një lloj specifik të Sushi, i cili është skumbri në orizin me avull dhe uthull.

Cëragë

© depositphotos.com

Hendrikje van Andel-Schipper, a.k.a. Hennie, ia atribuoi jetëgjatësinë e saj ngrënies së cëragës së kripur të papërpunuar dhe pirjes së lëngut të portokallit. Kur ishte 82 vjeç, Hennie vendosi t’i dhurojë trupin e saj shkencës pas vdekjes së saj. Ajo jetoi deri në moshën 115 vjeç.

Pule e skuqur dhe akullore 

© depositphotos.com, © shutterstock.com

Për Gertrude Baines, e cila jetoi deri në moshën 115 vjeç, proshuta nuk ishte e mjaftueshme. Dieta e saj e qëndrueshme përfshinte jo vetëm proshutë krokante, por edhe pulë të skuqur dhe akullore. Sipas stafit në shtëpinë e të moshuarve ku ajo jetonte, Baines ishte një grua modeste, e cila gjithashtu pëlqente të shikonte Jerry Springer Show.

Pije dietike

© depositphotos.com

Theresa Rowley shijon çdo ditë një kanaçe të kolës dietike. Sigurisht, nuk mund të themi se ajo e ka pirë atë tërë jetën e saj, pasi Rowley lindi në 1914, 68 vjet para se pija të shitej në të vërtetë. “E pi sepse më pëlqen”, tha ajo në një intervistë kur ishte 104 vjeç.