Arsyet Përse Ata që Shkojnë në Finlandë Nuk Duan të Kthehen Më…

©depositphotos

Finlanda, një vend ku jetojnë njerëz të përpiktë dhe punëtorë, ka zënë vendin e parë në renditjen e vendeve më të lumtura në botë. Është një vend i vogël verior, ku patriotizmi është i popullarizuar, ku 99% e popullsisë shkon në një sauna të paktën një herë në javë, dhe ku dreri bredh lirshëm përgjatë rrugëve të qyteteve të vogla.

Ne dëshirojmë t’ju japim një shans për të parë këtë përmbledhje të 13 fakteve në lidhje me këtë vend të bukur dhe të qetë.

Finlandezët kalojnë shumë kohë jashtë.

 

Visualizza questo post su Instagram

 

Un post condiviso da VisitFinland (@ourfinland) in data:

Rreth 70% e territorit të Finlandës është e mbuluar me pyje. Kjo është arsyeja pse finlandezët ndjehen rehat në pyll. Ata ndjehen të mbrojtur duke qenë të rrethuar nga natyra dhe kjo i qetëson ata. Finlandezët shpesh kalojnë kohën jashtë, dhe ata gjithashtu bëjnë ecje dhe ngasin biçikleta rregullisht.

Ujë i pijshëm falas

© Oliver Rolfe / wikimedia

Finlanda shpesh quhet vendi i një mijë liqeneve. Këto liqene u shfaqën si rezultat i akullnajës së fundit, e cila përfundoi rreth 10,000 vjet më parë. Uji në to është aq i pastër sa mund ta pini atë menjëherë nga rubineti në shtëpi dhe nuk kërkon përpunim shtesë. Pothuajse çdo restorant do t’ju ofrojë një gotë ose një shishe me ujë falas, edhe nëse harroni të pyesni kamerierin për të.

Një kompensim për fëmijë paguhet çdo vit derisa fëmija të mbushë moshën 17 vjeç.

© Mad Ball / flickr

Prindërit marrin një përfitim për fëmije prej rreth 100 € në muaj në Finlandë. Kjo sasi rritet nga pak për secilin fëmijë tjetër të lindur në familje dhe prindi paguhet derisa fëmija të bëhet 17 vjeç. Këto para mund të shpenzohen, por shumica e njerëzve preferojnë të mos i përdorin ato dhe përkundrazi t’i kursejnë, në mënyrë që t’i japin një shumë të mira djalit ose vajzës së tyre në të ardhmen. Përveç kësaj, menjëherë pas lindjes së një fëmije, prindërit marrin kuti kartoni nga shteti, të cilat në të vërtetë përmbajnë të gjitha gjërat e nevojshme për fëmijën. Kutitë përmbajnë 64 sende të ndryshme, përfshirë rroba, pelena, lodra, si dhe të gjitha informacionet e nevojshme për kujdesin ndaj një të porsalinduri.

Pica më e mirë në botë

© JIP / wikimedia

E gjitha filloi me Silvio Berlusconin, Kryeministrin italian, i cili dha një deklaratë që ai nuk e pëlqen ushqimi finlandez. Ai foli veçanërisht ashpër për venionin e tymosur pa shije, duke thënë se nuk mund të krahasohet me proshutën Parma. 3 vjet më vonë, Finlanda fitoi konkursin ndërkombëtar të picave, duke lënë pas Italinë dhe duke prezantuar të famshmen “Pizza Berlusconi” me mish dreri.

Ky vend është një nga udhëheqësit botërorë në riciklimin e plehrave.

© Samuli Lintula / wikimedia

Finlanda i përmbahet një ekonomie rrethore, e cila bën të mundur përdorimin e të gjitha burimeve në dispozicion të shoqërisë me një sasi minimale mbeturinash. 99% e mbeturinave komunale ose riciklohen ose dërgohen në inceneratorë, ku më pas gjenerojnë energji. 9 nga 10 shishe plastike riciklohen, dhe e njëjta histori vlen edhe për qelqet, ku përqindja e produktit të ricikluar është edhe më e lartë.

Ka një nivel të lartë të besimit të publikut në polici.

© LPfi / wikimedia

E veçanta e policisë finlandeze është se, në mënyrë organizative, ato janë një formacion i vetëm dhe jo disa struktura të ndara, si në shumicën e vendeve të botës. Kjo është bërë për të kundërshtuar përpjekjet e mundshme të çdo grupi të qarqeve qeverisëse për të monopolizuar dhe ndikuar në politika. Siç tregon praktika, ky ishte një nga vendimet më të mira të qeverisë finlandeze sepse është treguar se pothuajse 90% e njerëzve finlandez i besojnë policisë.

Ka shumë lloje garash sportive të çuditshme.

 

Visualizza questo post su Instagram

 

Un post condiviso da What A Sport (@whatasport) in data:

Sportet janë një pjesë integrale e jetës për finlandezët. Përveç sporteve të njohura, ky vend ka dalë në konkurse si mbajtja e gruas, hedhja e telefonit celular, gjuetia e mushkonjave, luajtja e kitarës ajrore dhe hedhja e çizmeve.

Është vendi i parë në botë që i jep secilit qytetar të drejtën për të hyrë në internet.

© VIA Agency / flickr

Që nga viti 2010, Finlanda është bërë vendi i parë në botë ku lista e të drejtave civile përfshin të drejtën për të hyrë në internet. Qeveria zyrtarisht detyroi furnizuesit e internetit që t’i sigurojnë popullatës internet me shpejtësi të lartë (me brez të gjerë) dhe të sigurohen që banorët që nuk kanë një lidhje interneti në kohën e miratimit të ligjit, ta kenë atë. Ndërsa qeveritë e vendeve të tjera nuk garantojnë zyrtarisht një lidhje me shpejtësi të lartë për shkak të frikës së piraterisë, Finlanda pranoi që interneti është kryesisht i domosdoshëm për njerëzit që të punojnë.

Baballarët kalojnë më shumë kohë me fëmijët e tyre sesa nënat.

© Visit Lakeland / flickr

Një numër ligjesh që shpërblejnë përfshirjen më aktive të baballarëve në jetën e fëmijëve janë miratuar në vend. Për shembull, pushimi i atësisë mund të zgjasë 9 javë dhe 70% e pagës mesatare i jepet baballarëve gjatë kësaj kohe. Kjo e ktheu Finlandën në qarkun e parë në botë ku baballarët marrin rolin më të rëndësishëm në përkujdesjen ndaj fëmijëve të tyre.

Finlanda zë vendin e dytë në botë për konsumin e kafesë.

© Nick Lott / wikimedia

Sipas Shoqatës Ndërkombëtare të Kafesë, çdo finlandez konsumon 26.5 paund kafe në vit. Një i ashtuquajtur pushim kafeje (kahvitauko) në punë ose në shkollë është një gjë e shenjtë për një finlandez dhe gjithmonë duhet të ketë kohë të mjaftueshme për të.

Fshati i Santa Claus

© Ruslan0202 / wikimedia

Një fshat i vogël në rajonin Lapland të Finlandës të quajtur Joulupukki (atë që finlandezët e quajnë Santa Claus) është i hapur për të vizituar Santa-n finlandez gjatë gjithë vitit. Santa finlandez madje ka një pasaportë të vërtetë që thotë “shumë kohë më parë” në rreshtin e ditëlindjes, dhe “i martuar” në rreshtin e statusit martesor. Emri i gruas së Joulupukki është Joulumuori.

Arsimim falas

 

Visualizza questo post su Instagram

 

Un post condiviso da Student Union AYY (@ayy_fi) in data:

Arsimimi finlandez kërkon një njohuri të mirë të gjuhës angleze dhe finlandeze, gjë që provohet më pas duke marrë provime ndërkombëtare. Edukimi në institucionet publike, si në shkolla ashtu edhe në universitete, është falas për qytetarët e BE-së dhe arsimi në këtë vend konsiderohet të jetë një nga më të mirët në botë.

Filozofia e lumturisë: Sisu dhe kalsarikännit

© depositphotos © depositphotos

Fjala Sisu nuk ka një ekuivalent të mirëfilltë në gjuhën tonë, por shpesh përkthehet si vendosmëri stoike, trimëri dhe këmbëngulje e guximshme. Sisu është qetësi totale, energji jetike, forcë dhe vetëkontroll emocional. Ky koncept u shndërrua në një filozofi të tërë dhe u bë një mënyrë e veçantë e jetesës për banorët e vendit në shekullin XX në Finlandë. Sisu në edukimin e fëmijëve po zbaton një ide që fëmija mund të bëjë gjithçka.