Çfarë do të Thotë Nëse Fëmija Juaj i Përdor të Dyja Duart Kur Shkruan

© Shutterstock.com © Depositphotos.com

Vetëm 1% e njerëzve janë ambidextrous, që do të thotë se ata mund të shkruajnë, vizatojnë dhe të bëjnë çdo gjë me të dy duart, në mënyrë të barabartë. Dhe është krejt normale që prindërit të shqetësohen pak kur vërejnë se fëmija i tyre nuk përdor dorën e djathtë ose të majtë, por të dyja. Sidoqoftë, kjo nuk është aspak gjë e keqe por do të thotë shumë për fëmijën tuaj.

Ne mblodhëm disa fakte në lidhje me fëmijët ambidextrous, në mënyrë që të mësoni më shumë rreth këtij fenomeni.

Humori i tyre mund të ndikohet më shumë.

Këta fëmijë shumë lehtë mund të futen në një humor të ri nën presionin e mjedisit të tyre. Kjo ide u konfirmua gjatë një eksperimenti të kryer nga një grup shkencëtarësh. Në të, pjesëmarrësve të dyanshëm dhe të dorës së djathtë iu kërkua të mendonin për gjëra të trishtueshme, të lumtura ose shkaktuese të ankthit ndërsa dëgjonin muzikë klasike.

Siç treguan rezultatet, pjesëmarrësit ambidextrous kishin më shumë të ngjarë të ndryshonin mënyrën si ndiheshin përpara se të përfundonte eksperimenti.

Ata mund t’i shohin gjërat në një mënyrë tjetër.

© Shutterstock.com © Shutterstock.com

Hulumtimet kanë treguar që njerëzit ambidextrous mund të mësojnë dhe t’i shohin gjërat në një mënyrë tjetër për shkak të sinestezisë. Është një gjendje që i bën njerëzit t’i kenë shqisat e ndërlidhura.

Kjo do të thotë që ata mund të shohin tinguj, të shijojnë fjalë ose të ndiejnë një prekje në lëkurën e tyre kur nuhasin diçka. Duket sikur njëra shkakton tjetrën. Për shembull, dikush shprehu se mund të lexojë fjalën «kurioz» dhe të ndiejë shijen e një karrote në gojën e tij.

Ata janë të mirë me artin, muzikën dhe sportet.

© Xflickrx/flickr © Robert Hepler/Everett Collection/EAST NEWS

Fëmijët që kanë lindur me ambidexterity kanë tendencë të jenë më të mirë në sporti, art dhe muzikë. Pra, është mjaft e rëndësishme të kihet kujdes për këtë dhe të zhvillohen aftësitë e tyre. Këtu janë disa njerëz të famshëm, të cilët janë gjithashtu ambidextrous: Lewis Carroll, Tom Cruise, Charlie Chaplin, Leonardo da Vinci, dhe Nikola Tesla.

Ata mund të shpërqendrohen lehtë.

© EAST NEWS © EAST NEWS

Sipas një studimi, fëmijët që janë ambidextrous kanë më shumë të ngjarë të zhvillojnë ADHD dhe kanë më shumë vështirësi për t’u përqendruar. Është e rëndësishme t’i kushtoni vëmendje aktiviteteve të fëmijëve në mënyrë që t’u jepet mbështetje në një moshë të re. Do ta ndihmojë fëmijën tuaj të marrë rezultate më të mira në aspekte të ndryshme të jetës së tyre.

Ata mund të mësojnë më shpejt.

© Shutterstock.com

Sipas hulumtimit, fëmijët ambidextrous mund të mësojnë më shpejt dhe janë më të gjithanshëm, me mendje të hapur dhe më efikase se fëmijët e tjerë. Kjo ndodh sepse truri i tyre nuk ka një hemisferë mbizotëruese, ndryshe nga trurin e fëmijëve të tjerë.

Të kesh një fëmijë ambidextrous nuk është diçka që duhet t’ju trembë, por do të thotë të keni kujdes të dalloni disa tipare që mund të vijnë së bashku me këtë. Pra, tani, ju mund të kuptoni se çfarë u duhet fëmijëve tuaj dhe mund t’i ndihmoni ata në rrugën e tyre të jetës.