Fëmijët dhe Gjyshërit që Kalojnë Kohën Sëbashku Janë më të Lumtur dhe Jetojnë më Gjatë

© Saturday_Repossesser / Reddit

Një studimi vërtetoi se gjyshërit që kalojnë kohë me nipërit dhe mbesat kanë tendencë të jetojnë më gjatë, dhe një tjetër ka zbuluar se kjo është po aq e dobishme për fëmijët. Fëmijët që janë afër gjyshërve të tyre janë më të lumtur dhe kanë më pak të ngjarë të depresionohen në të ardhmen.

Ne jemi intriguar nga ky studim dhe dëshirojmë të ndajmë detajet me ju. Në fund të artikullit, ne kemi përgatitur gjithashtu një shpërblim të ëmbël për ju!

Gjyshërit krijojnë një lidhje të fuqishme me nipërit e mbesat e tyre dhe për të mësuar më shumë rreth saj, studiuesit e Universitetit të Oksfordit vendosën të gërmojnë më thellë. Ata mblodhën të dhëna nga mbi 1.500 fëmijë dhe i ekzaminuan. Pasi studiuan statistikat, u zbulua se fëmijët që jetojnë me gjyshërit ose gjyshet e tyre, kanë më pak probleme emocionale dhe janë më të lumtur.

Kjo gjithashtu çon në një cilësi më të mirë të jetës dhe kanë më pak shanse të bien në depresion ndërsa rriten. Në fakt, një studim tjetër po pretendon se këto simptoma shpërblyese shfaqen për gjyshërit dhe fëmijët dhe kanë më pak të ngjarë të depresionohen kur janë në shoqërinë e njëri-tjetrit.

Por jo gjithçka që gjendet në studim është pozitive. Botuar në Oxford’s The Gerontologist, hulumtimi shton se kjo marrëdhënie gjithashtu mund të rrisë simptomat depresive tek të moshuarit kur ata thjesht kujdesen dhe nuk janë në gjendje të japin asgjë në këmbim. Është vërejtur gjithashtu se fëmijët kanë tendencë të largohen nga gjyshërit e tyre pasi të arrijnë moshën e rritur. Por ata kthehen përsëri ndërsa piqen dhe fillojnë të humbasin “bonuset” e tyre.

Mjerisht, në disa zona të botës, gjyshërit nuk kanë asnjë të drejtë ligjore mbi nipërit e mbesat e tyre. Nëse prindërit vendosin t’i largojnë fëmijët e tyre, ata nuk do të kenë qasje në ta. Ky studim u krye për të përhapur vetëdijen se sa e rëndësishme është për nipërit dhe mbesat të kalojnë kohën me gjyshërit e tyre.

Nipërit dhe mbesat e bëjnë jetën e gjyshërve të tyre më aktive dhe të gëzuar. Gjyshet arrijnë të ushqejnë dhe foshnjat ndërsa dhe mësojnë fëmijët dhe u tregojnë përralla të mëdha rreth përvojave të tyre. Gjyshërit që kalojnë kohë me nipërit dhe mbesat e tyre kanë një rrezik vdekshmërie prej 37% më të ulët në krahasim me ata që nuk ofrojnë kujdes. Lërini fëmijët të lulëzojnë me gjyshërit!

Jastëku më i mirë? Gjoksi i gjyshit!

© Encode_MVP / Reddit

“Unë dhe gjyshja, 1992. Gjyshja është akoma e shëndetshme”.

© kasiecakes / Reddit

“Një herë një ninja, gjithmonë një ninja. Unë 3-vjeçar dhe gjyshi im në 1987 “

© dirtymatt84 / Reddit

“Unë dhe gjyshi im në shkollën e mjekësisë, 70 vite diferencë (njësoj të privuar nga gjumi)”

© Neuromancy_ / Reddit

“Gjyshi im takoi djalin tim për herë të parë.”

© TheMeldub / Reddit