Gjërat që Një Zotëri i Vërtetë Nuk Harron Kurrë t’i Bëjë

©shutterstock

Ideja e xhentilesës u rrit jashtë traditave të kalorësisë në një periudhë shumë të rrezikshme të historisë. Ndërsa konceptet e kalorësisë dhe nderit kanë qenë prej kohësh të dala jashtë mode, disa prej sjelljeve nga ajo kohë ende kanë kuptim dhe qëllim.

Konceptet thelbësore të kalorësit dhe të zotërisë janë të ngjashme: Mbroni të dobëtin dhe të pambrojturin, tregoni dhembshuri dhe mëshirë, flisni të vërtetën dhe tregohuni të sjellshëm me të tjerët, veçanërisht me gratë.

Cilat janë disa nga sjelljet aktuale të një zotërie të vërtetë modern? Këtu do te paraqesim sjelljen e një mashkulli të vërtetë.

Hap dyert

©shutterstock

Një zotëri mban derën që të tjerët të hyjnë. Ai patjetër hap derën për gratë dhe i lejon të kalojnë së pari.

Është në kohë

Një zotëri mbërrin kur thotë se do të paraqitet dhe nuk i lë të tjerët të presin. Është e pasjellshme të arrish vonë dhe të humbim kohën e njerëzve të tjerë. Jo vetëm që janë të përpiktë, por tregon se ju vlerësoni kohën e tyre.

Ecën në cep të trotuarit

Të ecësh në cep të trotuarit dhe të vendosësh veten mes një gruaje dhe çdo rreziku të mundshëm është ajo që të bën një zotëri.

Ofron xhaketën e tij

©shutterstock

Nëse një grua ka ftohtë dhe nuk ka një xhaketë, atëherë sakrifikoni rehatinë tuaj personale për ta bërë një zonjë të ndihet më rehat.

Ndihmon që ajo të ulet

Një zotëri tërheq vendin ku do ulet një grua dhe e ndihmon atë të lëvizë vendin më afër tryezës.

Ai është i sjellshëm

Duket si një gjë e vogël, por të thuash “të lutem” dhe “faleminderit” tregon mirësjellje dhe respekt për të tjerët. Është një gjë e vogël dhe nuk ju kushton asgjë, por mund t’ju sjellë pikë të vlefshme në marrëdhënien me njerëzit.

Ofron vendin e tij

Nëse jeni në stolin e autobusit / metrosë / parkut dhe një grua nuk ka vend, atëherë ju ofroni vendin tuaj. Një zotëri sakrifikon edhe gjëra të vogla si rehatinë personale për një udhëtim të shkurtër.

Ofron mbështetjen e tij

Kur të jeni në një takim, dhe ju dhe partnerja juaj po ecni, ofroni krahun tuaj. Është klas, dhe gratë pëlqejnë të ecin krah për krah me një zotëri.

Di të sillet në tavolinë

Mënyra e duhur e sjelljes në  tavolinë do të thotë shumë dhe tregon se nuk jeni ndonjë barbar i padëgjuar. Nëse jeni duke ngrënë në një restorant me sende argjendi, atëherë përdorni ato; ajo thikë dhe pirun janë aty për një arsye. Gjithashtu, vendosni pecetën tuaj në prehër. Tregon përsosje dhe klas.

Nuk është i vrazhdë me njerëzit

Edhe nëse shërbimi është i tmerrshëm, merrni situatën në kontroll dhe tregohuni të sjellshëm. Nuk ju kushton asgjë, tregon se mund të kufizoni emocionet tuaja dhe tregon empati dhe respekt themelor për të tjerët.

Merr faturën

Një zotëri arrin të marrë faturën, dhe në shumicën e rasteve duhet të këmbëngulë për të paguar. Rastet e rralla kur një zotëri nuk merr faturën, ai të paktën bën përpjekjen për të bërë pagesën dhe bën një përpjekje për të bërë pagesën përpara se të pranojë. Kur ai bën pagesën, qoftë në një takim apo për miqtë, ai kurrë nuk pret diçka në këmbim.

Është i vëmendshëm

Kur dikush është duke folur, ju duhet të dëgjoni. Mos rrini në telefonin tuaj ose mos shikoni TV në sfond. Shikoni folësin dhe dëgjoni ato që thonë. Një zotëri gjithashtu vëren se si duken të tjerët. Komplimentoni një femër me sinqeritet. “Dukeni mahnitëse” është një kompliment i duhur dhe gjithmonë do ta bëjë një femër të buzëqeshë.

Mban fjalën

Nëse një zotëri thotë se do të jetë diku ose të bëjë diçka, ai e bën atë. Është kaq e thjeshtë. Bëni ato që thoni që do të bëni.

Mban një sekret

Nëse një zotëri ka thënë diçka me besim, atëherë ai informacion hyn në kasafortë. Ai nuk ua bën atë të tjerëve me dije.

Nuk tregon detaje rreth marrëdhënies së vet

Askush nuk duhet të dijë se si duket shpirti juaj binjak pa rroba, sa të mira janë në shtrat ose cilat gjëra të çuditshme i pëlqejnë. Mbajini për vete.

Nuk godet gratë

Roli i një zotërie është të mbrojë gratë edhe me koston e jetës së tyre. Një zotëri nuk dëmton kurrë një grua. Përjashtimi i vetëm nga kjo është nëse një grua po përpiqet të vrasë një person të pafajshëm. Përveç rrethanave ekstreme, një burrë nuk duhet të vendosë kurrë dorë mbi një grua në zemërim e sipër.

Pret që të tjerët të marrin ushqimin e tyre përpara se të konsumohet

Kur ndodhet në një restorant, një zotëri pret derisa të gjithë të jenë shërbyer para se të fillojnë të hanë. Ai tregon durim dhe mirësjellje.

Është i sinqertë

Një zotëri thotë të vërtetën edhe nëse e dëmton atë. Njerëzit e nderuar tregojnë të vërtetën, gjithmonë. Një zotëri është i besueshëm.

I përfundon gjërat

Një zotëri e di se si të bëjë gjëra dhe i kryen ato gjëra. Një zotëri mund të rregullojë makinën, të sjellë në vend një gjymtyrë të thyer, të ndryshojë pelenën e foshnjës ose të gatuajë darkë. Zotërinjtë dinë të bëjnë gjëra dhe mund t’i kryejnë ato gjëra. Ai është një fole e të gjitha tregtive, një njeri i Rilindjes ose njeriu më interesant në botë.

Mbron të pambrojturin

Një zotëri, në thelb, është një luftëtar dhe është i gatshëm të hidhet në sulm për të mbrojtur të pafajshmit. Trimëria dhe guximi janë shenja dalluese e një zotërie. Ai qëndron në këmbë dhe mbron gratë dhe fëmijët dhe rrezikon jetën e tij për të shpëtuar jetën e të tjerëve.