Gratë që ia Lejojnë Vetes një Gotë Verë Janë më të Zgjuara, një Studim e Zbuloi…

Trajtimi i vetes me një gotë verë herë pas here mund të jetë një çështje e shijes, por studiuesit kanë vërejtur se në fakt duke e vlerësuar këtë pije në doza të moderuara është diçka krejt tjetër.

Në të vërtetë, ka studime të shumta që lidhen me inteligjencën – të matur në IQ, Q.I – për konsumin e verës. Nëse një lidhje e tillë duket e rrezikshme dhe e pabazë, këtu janë të gjitha detajet e këtij zbulimi interesant.

Gratë me arsim më të lartë tentojnë të konsumojnë dyfishin e dozës që merr një grua me nivel më të ulët të arsimit: këtu është rezultati kurioz i një studimi që erdhi në Shkollën e Ekonomisë dhe Shkencave Politike në Londër, me në krye të tij Dr. Satoshi Kanazawa.

Gratë më të arsimuara, pra, janë më të prirura të konsumojnë verën sesa ato më pak të arsimuara dhe arsyeja, sipas studiuesve, do të ishte e natyrës evolucionare: në pak fjalë, duket se njerëzit inteligjentë dinë të menaxhojnë situatat e reja me më shumë qetësi dhe lehtësi “, pra të reja, nënkuptohen në lidhje me gjendjen e lashtë stërgjyshore të njeriut.

@pixabay.com

Hulumtuesit britanikë kanë përjashtuar mundësinë që konsumi i arsyeshëm i alkoolit të jetë proporcional me faktorë të tjerë përveç inteligjencës – siç është statusi social ose lloji i punës së kryer: sipas tyre, tendenca për të vlerësuar alkoolin në doza të moderuara ka të bëjë ekskluzivisht me IQ.

Tendenca është gjetur edhe tek meshkujt, por te gratë ajo është shumë më e theksuar.

Si dëshmi për këtë do të ishte edhe një hulumtim finlandez që shqyrtoi 3,000 çifte binjakësh identikë, duke arritur të zbulonin se binjakët që ishin të parët që filluan të përdorin gjuhën, ishin gjithashtu ata që në moshën më të madhe konsumuan alkool më shumë sesa binjaku tjetër.

Duke qenë aftësia gjuhësore e lidhur drejtpërdrejt me IQ, këtu rezulton se konsumi i moderuar i pijes mesatarisht është një “simptomë” e inteligjencës.

Është interesante që njerëzit inteligjentë duket se e vlerësojnë verën në një mënyrë specifike në krahasim me llojet e tjera të alkoolit.

Pra, ndoshta mund ta ndalojmë demonizimin e një personi me një gotë verë në dorë: në të vërtetë, kjo mund të jetë tregues i dikujt shumë interesant për të biseduar me të!