Mënyra Sesi Ecën Tregon Shumë për Gjendjen Tënde

© ABACA/EAST NEWS © Black Sheep/Eliot/East News © Black Sheep/Eliot/East News

Ne kemi filluar të ecim më shpejt sesa prindërit ose gjyshërit tanë dikur, sipas një studimi. Të bësh 500 metër në këmbë tani merr një sekondë më pak sesa 10 vjet më parë. Dhe, edhe pse ecja përgjithësisht konsiderohet e shëndetshme, mund të thotë diçka për gjendjen mendore të një personi.

Ne jemi kurioz për një anë tjetër të ecjes së shpejtë, si një stil jete, dhe gjetëm disa informacione që provokojnë mendime që mund t’ju bëjnë të jeni të vëmendshëm nëse jetoni në një nxitim të vazhdueshëm.

Sepse të jetosh në nxitim mund të jetë e keqe për shëndetin tonë

© ABACA/EAST NEWS © ABACA/EAST NEWS © Black Sheep/Eliot/East News © Black Sheep/Eliot/East News

Përkundër këtij fakti që ecja dhe një mënyrë aktive e jetesës janë të mira për shëndetin tonë, ka edhe një pjesë tjetër për këtë. Një studim hulumtues ka analizuar 32 vende për shpejtësinë e tyre në ecje dhe ka arritur në përfundimin se jeta moderne na shtyn të jetojmë shpejt dhe të jemi në nxitim. Mund të jetë shumë stresuese dhe madje mund të ketë disa efekte negative në gjendjen e zemrës sonë, thonë ekspertët.

© MEGA/Mega Agency/East News

Një eksperiment interesant u krye nga Profesori Richard Wiseman. Ekipi i tij llogariti se sa kohë u duhej 35 burrave dhe 35 grave të ecnin përgjatë një trotuari duke mbajtur një telefon celular dhe duke luftuar me çanta për blerje. Përfundimi është se kur e shpejtoni një person, ata ndalojnë së kujdesuri për veten e tyre. Me të gjitha ato thirrje dhe mesazhe në postën elektronike, ne nuk mund të vërejmë se çfarë po ndodh përreth nesh. Dhe nëse dikush nuk ju përgjigjet për 20 minuta, ju mund të filloni të mendoni “Çfarë problemi ka?”

© TANG CHHIN SOTHY/AFP/East News © LGjr-RG/PacificCoastNews/BWP Media/East News

Ka disa shenja që ju duhet të ngadalësoheni dhe të qetësoheni për hir të lumturisë tuaj, sipas Wiseman:

  • Mund të flisni shumë shpejt
  • Ju ndjeheni sikur e nxitoni dikë, kur ju duhet shumë kohë për të arritur deri në pikën ku duan të dalin
  • Ju jeni personi i parë që mbaroni vaktin tuaj
  • Ju ndjeheni të irrituar kur keni ngecur pas të tjerëve ndërsa ecni përgjatë një rruge
  • Ju bëheni irritues nëse jeni ulur për një orë pa bërë asgjë
  • Ju dilni nga restorante ose dyqani edhe nëse është krijuar një rradhë e shkurtër

Sepse mund të jeni multitasking në mënyrë kronike

© Manuel Munoz, PacificCoastNews.com /EAST NEWS © Kaffee/Monnier, PacificCoastNews/EAST NEWS

Nuk ka asgjë të keqe të bësh disa punë njëkohësisht, por psikologët thonë se kur kjo cilësi bëhet kronike, jo gjithmonë çon në përdorimin më efektiv të kohës. Thjesht mbingarkoni veten me gjëra për të bërë dhe mund të bëni gabime. Ne krijojmë afate vetvetiu dhe më pas jemi nxitim. Si rezultat, ne ecim më shpejt dhe bisedojmë më shpejt. Ndikimi emocional i këtij stresi mund të jetë i madh, duke shkaktuar zhgënjim dhe trishtim.

© Instagram/Sipa USA/East News

Nëse keni vërejtur se e mbingarkoni veten me shumë detyra njëkohësisht, ekspertët sugjerojnë disa teknika që mund t’ju ndihmojnë të bëheni më të qetë:

  • Krijoni një zakon të largoheni më herët, nëse ndjeheni shumë të stresuar kur jeni vonë.
  • Prioritizoni detyrat tuaja.
  • Kufizoni kohën para ekranit dhe mbani mend se është mirë të përgjigjeni pak më vonë, nuk ka nevojë ta bëni atë menjëherë gjatë gjithë kohës.