Njerëzit në Suedi janë duke vënë ‘diçka’ në duart e tyre dhe kjo na çudit paksa…

Shumë njerëz në Suedi kanë filluar të vënë çipe që nga pranvera e vitit 2018.

Njerëzit vendosin një çip të futur kirurgjikisht në mes të gishtit të madh dhe gishtit tregues, i cili pastaj zëvendëson të gjitha kartat plastike, çelësat dhe gjërat e tjera që njerëzit zakonisht kanë për të kryer me to.

Dhe në qoftë se vitin e kaluar rreth 100 njerëz kishin këto çipe, tashmë, ky numër është rritur në më shumë se 4,000 njerëz dhe është ende në rritje.

Ja se çfarë është ky çip dhe çfarë bën:

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sandra Würthner (@sandra_wuerthner) on

Gjërat kryesore për këtë çip:

– Zëvendëson të gjitha kuletat elektronike, kartat bankare, kartat e udhëtimit dhe kartat e ndryshme kryesore. Ju mund ta përdorni atë për të paguar thjesht duke prekur një terminal me dorën tuaj.

– Është aq i vogël sa një kokërr orizi.

– Çmimi i tij së bashku me procedurën është 180 $. Disa kompani ua ofrojnë këtë shërbim edhe punonjësve të tyre.

– Nuk ka një gjurmues GPS, kështu që një person nuk mund të gjurmohet.

– Çipi funksionon vetëm nëse është disa cm larg nga lexuesi. Ndaj, nuk është e lehtë që këto informata të vidhen nga kriminelët, nëse nuk e marrin dorën e personit.

– Është pasiv, kështu që përmban vetëm informacionin, por nuk mund të aksesohet asnjë informacion nga pajisjet e tjera.

Shkencëtarët mendojnë se kjo pajisje hap një derë për njerëzit nga Suedia ndaj moshës së re dixhitale. Përveç kësaj, është me të vërtetë i përshtatshëm.

Si duket (ju nuk mund ta shihni realisht):

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Malene Anthony Nielsen (@maleneanthony) on

Nëse e shtypni, mund ta shihni këtë:

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sandra Würthner (@sandra_wuerthner) on

Në rrezet X

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Bendissimo Workman (@datmimeguy) on

Dhe këtu është procesi i futjes së çipit:

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Bendissimo Workman (@datmimeguy) on

– Kjo shpikje e re është kritikuar edhe nga disa njerëz. Skeptikët mendojnë se, para së gjithash, askush nuk mund të garantojë që të dhënat personale që gjenden në këto çipe do të jenë konfidenciale.

– Së dyti, disa njerëz janë të sigurt se këto çipe së shpejti do të kenë gjurmues GPS në to. Është krejt e mundur që të gjitha këto të fillojnë me kompanitë e mëdha që do të duan të dinë vendndodhjen e punonjësve të tyre.

– Ndaj (dhe kjo është një teori konspiracioni) pse disa kompani do ta ofrojnë këtë shërbim falas.

Përpara, duhej të nxirrnim telefonin tonë të madh nga xhepat ose edhe më keq, të gjejmë portofolin në çnatë që lehtësisht mund të humbë ose një sërë çelësash që peshojnë shumë.

Tani ju mund të hapni të gjitha dyert që ju nevojiten, bleni ushqime, rroba dhe bileta me vetëm një lëvizje të thjeshtë.