Pemët Kanë Internetin e Tyre, Ruajnë Kujtimet, dhe Fakte të Tjera për Jetën e Tyre të Panjohur…

©alamy

Një artikull për pemët?! Çfarë?! Ato gjërat monotone, jeshile dhe kafe që nuk bëjnë asgjë tjetër përveçse qëndrojnë atje? Në rastin më të mirë, të sigurojnë ndonjë hije apo një vend të përshtatshëm për të varur një çekiç apo parkuar makinën?

Epo… ç’është e vërteta, pemët nuk janë aq të mërzitshme sa ç’mund të mendoni. Ndoshta e dini tashmë që ato kanë llojin e tyre të internetit elektrik që u mundëson atyre të paralajmërojnë fqinjët dhe të afërmit, nga milje larg, për një sulm insektesh? Po këtë tjetrën e keni dëgjuar: kur nuk ka azot të mjaftueshëm në tokë, ato bashkëpunojnë me kërpudhat? Po që pemët kanë personalitete të ndryshme dhe zgjedhin kur t’i lëshojnë gjethet e tyre?

Siç po filloni të shihni, ka shumë gjëra për të zbuluar në pyll. Në historinë e tyre milion-vjeçare, pemët kanë zhvilluar aftësi mahnitëse që i ndihmojnë ato në luftën e përjetshme për të siguruar ujë, dritë dhe lëndë ushqyese. Ato kanë zënë markat më të çmendura ekologjike dhe kanë krijuar miqësi, antagonizma dhe aleanca me çdo gjë tjetër të mundshme jetësore.

Askush tjetër nuk është më i përshtatshëm t’ju tregojë për të gjitha këto sesa Peter Wohlleben, i cili e ka kaluar tërë jetën e tij midis pemëve. Qyshkur ishte fëmijë, ai dëshironte të punonte në mbrojtjen e mjedisit, dhe tani numëron më shumë se 30 vjet duke punuar me pemët. Ai praktikon një lloj pylltarie natyrore që është produktive dhe humane – atë që ai e ka vlerësuar me syrin e tij të pagabueshëm për detaje dhe njohuri të tij të jashtëzakonshme faktike. Frika e tij për pyjet dhe banorët e saj është e lexueshme në çdo rresht që ai shkruan. Në rreshtat e këtij artikulli ju ftojmë të na bashkoheni për një shëtitje nëpër pyll që do t’i vendosë miket tona të gjelbra në një dritë krejt të re.

Gjatë shëtitjes tonë do të zbulojmë:

• çfarë ndodh kur afidët pinë gjakun e një peme;
• si ndodh që një kërpudhë mund të vrasë më shumë gjallesa sesa një breshëri me bomba;
• dhe si pemët shkojnë në tualet.

Mushkëritë e planetit tonë: Pemët luajnë një rol jetësor në ciklet globale të ujit dhe dioksidit të karbonit.

©shutterstock

Para se të zhytemi në aftësitë magjepsëse të pemëve, le të shohim shkurtimisht rëndësinë e tyre të përgjithshme.

Njerëzimi u ka shumë borxhe atyre: ato pastrojnë ajrin që thithim dhe ndihmojnë në sigurimin e disponueshmërisë së ujit, madje edhe në vendet më të largëta të botës. Në fakt, pa pemë njerëzit nuk do të ishin në gjendje të mbijetonin.

Nëse nuk do të kishte pemë, copëza të mëdha të tokës do të thaheshin. Siç mbani mend nga shkolla, mënyra se si funksionon cikli global i ujit është që uji avullon nga oqeanet, kondensohet në re që shfryjnë në tokë të thatë, pasi bie shi, rrjedh në përrenj dhe lumenj që derdhen përsëri në oqean.

Sidoqoftë, ky shpjegim i drejtpërdrejtë harron një fakt thelbësor: po të mos ishin pemët, çdo re do ta lëshonte shiun brenda 600 kilometrave të bregdetit, duke i lënë të thata pjesët e brendshme të kontinenteve. Pemët në thelb veprojnë si pompa gjigande uji, duke transportuar ujë më tej në tokë. Kur bie shi në një pyll afër bregdetit, shumica e shiut mbetet në gjethet e pemëve dhe në rrafshin e pyllit. Ky ujë pastaj avullon, duke formuar re të reja që e vijojnë rrugën e tyre më tej në brendësi, ku lëshojnë shiun.

Përveç hidratimit të shtrirjes së brendshme të kontinenteve, pemët pastrojnë edhe ajrin nga dioksidi i karbonit, duke mbrojtur kështu klimën. Ato mbledhin CO2 nga ajri dhe e ruajnë atë, dhe kur ato vdesin, një pjesë e këtij gazi ri-lëshohet në atmosferë, por shumë prej tij mbetet në pemë.

Duke i djegur këto pemë të ngordhura, qoftë në formën e qymyrit apo gazit, ne po e lëshojmë këtë CO2 përsëri në atmosferë dhe do të kontribuojmë në ngrohjen globale. Për më tepër, ne po prodhojmë aq shumë CO2 sa që pemët nuk mund ta mbajnë – ato nuk janë në gjendje ta ruajnë atë.

Siç mund ta shihni, pa pemë toka dhe klima e saj do të ishin shumë më pak mikpritëse për njerëzimin.

Këto rrënjë janë të thella: Pemët ndërveprojnë në shumë mënyra të ndryshme me tokën pyjore.

©alamy

Pemët nuk janë vetëm një pjesë thelbësore e klimës sonë globale; ato janë gjithashtu baza për tokën në të cilën ne rritim ushqimin tonë. Dhe ato bashkëveprojnë me dheun e tokës në mënyra të ndryshme.

Çuditërisht, shumica e dheut të tokës përbëhet nga pemë. Kur u formua planeti ynë, nuk kishte shumë përreth: kishte minerale (për shembull, shkëmbinj dhe gurë), ajër dhe ujë. Të rrahur nga era dhe shiu, pjesët e këtyre shkëmbinjve gërryenin dhe, me kalimin e kohës, u bënë një lloj zhavorri ose rërë. Këto ishin edhe vendi ku organizmat njëqelizorë dhe algat u vendosën.

Bimët e dhe pemët e para ndoqën edhe ato këtë biomasë fillestare. Kur këto bimë dhe pemë vdiqën, ato u dekompozuan dhe, me ndihmën e organizmave të vegjël, u shndërruan në humus (ose sipërfaqe shtresore), duke u kthyer në tokën nga e cila ato u krijuan. Pra, në formën e naftës dhe qymyrit, kjo tokë përmban pemët që vdiqën shumë kohë më parë.

Pemët e gjalla janë të lidhura me tokën në shumë mënyra. Ato janë të lidhur me tokën përmes rrënjëve të tyre, nëpërmjet të cilave ato thithin ujin që pompohet më pas në gjethet e tyre për fotosintezë. Dhe këto rrënjë gjithashtu lidhin pemët me njëra-tjetrën; nuk është e pazakontë që dy pemë ngjitur të ndajnë lëndët ushqyese dhe informacionin përmes tyre. Për më tepër, pemët zhvillojnë lidhje nëntokësore me kërpudhat, një fenomen që do ta shqyrtojmë pas pak.

Duke hedhur gjethet e tyre në vjeshtë, pemët japin përsëri lëndë ushqyese në tokë, lëndë ushqyese që përdoren më pas nga banorët e pyjeve. Midis këtyre lëndëve ushqyese janë gjithashtu të gjitha llojet e materialit për të cilin pema nuk ka më përdorim. Kur një pemë humbet gjethet, në thelb po përdor tualetin.

Shkallë e lartë e vdekshmërisë foshnjore: Pemët e reja bëjnë jetë të rrezikshme.

©Shutterstock

Pa pemë, nuk do të kishim ujë për të pirë, vetëm ajër të keq për të marrë frymë dhe vështirë se do të kishte dhe’. Koha e duhur, pra, të njihemi me miqtë tanë! Si duket jeta e një peme?

Le të nisemi me fillimin e jetës së një peme. Çdo lloj peme ndjek një strategji të ndryshme riprodhuese. Disa kanë fara të vogla që shpërndahen nga era. Të tjera, siç janë lisat dhe pemët e gështenjës, kanë farëra më të mëdha, të cilat zakonisht transportohen me ndihmën e kafshëve.

Aty ku një farë mbaron diktohet rastësisht. Dhe çdo lloj peme gjithashtu preferon një vendndodhje të ndryshme. Sigurisht, këto preferenca bazohen kryesisht në atë nëse pema do të marrë sasinë e duhur të dritës dhe ujit, të mbrohet nga era dhe të vendosura në llojin e duhur të tokës.

Ka lloje pemësh që preferojnë të rriten pranë njëra-tjetres, si pemët e thuprës, të cilat kanë nevojë për mbrojtjen e pyllit. Dhe të tjerat, si pemët e plepit, që shpesh qëndrojnë vetëm në livadhe, ku mund të shijojnë një ditë të tërë dielli dhe shumë hapësirë. Por, natyrisht, kjo i ekspozon ato në stuhi dhe rreziqe të tjera.

Fatkeqësisht, shanset e një fare peme për të mbijetuar janë shumë të vogla. Shpesh, ato zbarkojnë në vende ku nuk mund të lulëzojnë ose të dalin kundër kushteve që parandalojnë rritjen e tyre. Për shembull, shumë tokë në ujë (shumë lagështi!) ose në asfalt (shumë pak lagështi!) Ose sillen në shpella nga kafshët, ku nuk kanë rrezet e diellit.

Madje madje edhe atëherë kur fara ulet në një vend ku mund të rritet, rreziqe të tjera shfaqen. Mund të gëlltitet nga drerët ose kafshë të tjera, të shkelura deri në vdekje, të treten nga një stuhi ose të dëmtohet nga breshri. Në fakt, gjatë jetës së çdo peme (e cila mund të zgjasë për disa qindra vjet) çdo pemë do të mund të rrisë vetëm një fëmijë në moshën madhore. Por sapo një pemë e vogël ka arritur të zërë rrënjë dhe të mbijetojë vitet e para, ajo do të shpalosë llojin e aftësive mahnitëse që zotërojnë të gjitha pemët.

Pemët kanë personalitete dhe janë në gjendje të mësojnë.

©shutterstock

Pemët e reja jo vetë që rriten; por ato zhvillojnë një personalitet dhe, me kalimin e viteve, mësojnë më shumë rreth mjedisit të tyre dhe si duhet të sillen më mirë në të.

Personaliteti, ashtu si midis njerëzve, ndryshon edhe midis pemëve. Disa janë në ankth, disa të guximshme. Ne priremi të mendojmë për pemët sikur bëjnë asgjë më shumë se ato që ne shohim. Moti bëhet i ftohtë, pemët humbasin gjethet e tyre. Ardhja e pranverës, pemët çelin sytha dhe gjethe. Por nuk është aq kaq e thjeshtë.

Për shembull, në tokën e autorit ka tre pemë lisi që rriten afër së bashku. Trungu i çdo peme prek pothuajse atë të fqinjit të saj. Në vjeshtë, një nga pemët e lisit gjithmonë fillon të lëshojnë gjethet e saj dy javë më herët se të tjerët. Meqënëse të gjithë përjetojnë të njëjtën temperaturë, të njëjtën tokë dhe të njëjtën gjatësi të ditës, ndryshimeve të tilla nuk mund t’u gjendet shpjegimi. Çfarë po ndodh atëherë? Epo, kjo pemë është thjesht më e kujdesshme se të tjerët. Cilado që i mban gjethet e tyre më gjatë mund të bëjë më shumë fotosintezë dhe të ruajë më shumë lëndë ushqyese. Sidoqoftë, sa më gjatë që një pemë t’i mbajë gjethet, aq më i lartë bëhet rreziku i lëndimit: një pemë do të lëndohet keqaz nëse akoma nuk i ka lëshuar gjethet gjatë ngricës ose borës.

Pemët mësojnë nga përvoja. Ato duhet të marrin shumë vendime gjatë gjithë jetës së tyre. Kur t’i lëshojnë gjethet e tyre? Nga cili krah t’i shtrijnë rrënjët e tyre – drejt lindjes, ku mund të ketë më shumë lëndë ushqyese në tokë, apo drejt perëndimit, ku ka më shumë lagështi?

Jo vetëm që pemët marrin vendimet e tyre; ato gjithashtu mësojnë nga gabimet e tyre. Një pemë që, për shembull, mbajti gjethet e saj shumë gjatë gjatë vitit të shkuar, nuk do ta bëjë kurrë këtë gabim përsëri. Kjo çon në disa përfundime të tjera: pemët duhet të vërejnë temperaturën dhe gjatësinë e ditës dhe të jenë në gjendje të memorizojnë përvojat e tyre diku. Natyrisht, pemët nuk kanë tru, por mendohet se në majat e ndjeshme të rrënjëve të tyre ato mbajnë shënime të informacionit dhe përvojave.

Por pemët nuk janë mençura vetëm kur bëhet fjalë për t’u kujdesur për veten e tyre. Ato gjithashtu mbështesin njëra-tjetren.

Chatterbox: Pemët komunikojnë në mënyra të ndryshme, si brenda llojit, ashtu edhe me krijesat e tjera.

©alamy

Eshtë mirë që pemët mund të mësojnë të përballen me kërcënimin e rrezikut sepse ata gjithashtu duan të flasin për ato që kanë mësuar. Ato e bëjnë këtë në dy mënyra: me aromë dhe… me e-mail!

Pemët mund të kontaktojnë jo vetëm llojin e tyre, por edhe krijesat e tjera duke përdorur aromën. Në varësi të situatës, ato lëshojnë feromone të ndryshme. Ato mund të jenë mjaft gjeniale: kur, për shembull, një pemë elm ose një pishë skoceze vuan nga një infektim i vemjeve, pema lëshon një aromë që tërheq një specie të milingonave. Këto specie fluturojnë drejt pemës së prekur dhe i vendosin vezët e tyre në vemje; kur këto vezë të çelin, larvat sulmojnë dhe hanë vemjet.

Ja dhe një shembull tjetër emocionues: pemët kanë një mënyrë për të identifikuar se çfarë lloj krijesash po përpiqen të hajnë gjethet e tyre – duke shijuar pështymën e kësaj krijese!

Informacioni udhëton edhe më shpejt përmes internetit të pyllit. Pulset elektrike mund të përhapen shumë ngadalë brenda vetë pemës. Nëse, për shembull, një vemje fillon të bashkohet në një gjethe, fijet e gjetheve dërgojnë sinjale elektrike; këto sinjale udhëtojnë përgjatë fibrave me një ritëm të ngathët të një centimetri në minutë.

Sidoqoftë, nën tokë, pothuajse çdo pemë është e lidhur me fije të panumërta të kërpudhave, të cilat mund të transmetojnë sinjale elektrike shumë më shpejt. Një kërpudhë e vetme mund ta shtrijë vetveten në disa milje dhe kështu të lidhë shumë pemë me njëra-tjetrën. Ne e dimë që pemët mund të dërgojnë sinjale specifike elektrike tek kërpudhat dhe kështu të informojnë pemë të tjera aty pranë për insektet ose thatësirën ose rreziqet e tjera.

Se si ndodh kjo ende nuk është kuptuar plotësisht. Por po studiohet!

Shoqja ime Pema: Pemët ndihmojnë njëra-tjetrën.

Pemët nuk janë memece. Ata janë të ndërvarura nga ekosistemet dhe specifikat e tyre dhe mund të kontaktojnë me ta. Prandaj, nuk është çudi që ata ndihmojnë njëra-tjetren sa herë që ka probleme.

Pemët shpesh paralajmërojnë specifikat e tyre të rreziqeve të mundshme, duke përdorur aromën dhe “kërpudhat-internet”. Kryesisht, kjo funksionon shumë mirë. Për shembull, në Savanën Afrikane, ku gjirafat pëlqejnë të hanë akaciet ombrellë. Brenda disa minutave që kjo të ndodhë me një akacie, ajo do të lëshojë helm në gjethet e saj dhe, në të njëjtën kohë, lëshon një gaz paralajmërues – etanol – që paralajmëron pemë të tjera brenda një rrezeje 100 metra të sulmit.

Gjirafat e dinë mirë këtë lojë; brenda pak minutash, ato shkojnë drejt një peme tjetër që është rreth 100 metra larg, ose pemëve që janë në drejtim të përpjetë, dhe vazhdojnë të hanë. Por për pak kohë rrethina e menjëhershme e akacies së ombrellës mbrohet nga sulmet e mëtejshme.

Dhe jo vetëm që pemët i paralajmërojnë miket e tyre për rreziqet; ato gjithashtu kujdesen për veçoritë e sëmundjeve dhe mangësitë me lëndë ushqyese. Për shembull, një herë autori gjeti një trung peme shumë të vjetër. Trungu i tij ishte kalbur shumë kohë më parë në sipërfaqen e sipërme dhe brëndësi, një shenjë e qartë se pema ishte thyer mbi 400 vjet më parë. Por druri në pjesën e jashtme të trungut po jetonte. Si ishte e mundur? Në fund të fundit, trungu nuk i ka gjethet e veta për të bërë fotosintezën e vet.

Epo, trungu ishte ushqyer nga fqinjet e tij me lëndë ushqyese nga sistemi rrënjor, dhe kishte të paktën 400 vjet kështu! Nuk ka asnjë mënyrë që ky trung të shërohet, por për pemët të cilat dëmtohen vetëm, ky sistem mund të shpëtojë jetë.

Pse pemët e bëjnë një gjë të tillë? Është e thjeshtë: është më mirë të bashkura. Pemët kanë nevojë për pyllin; i mbron ata nga stuhitë, siguron mikroklimën e duhur dhe i paralajmëron ato për sulme. Kështu që ata ndihmojnë njëri-tjetrin.

Kërpudha me fat: Pemët bashkpunojnë qëllimisht me kërpudhat.

©alamy

Tashmë kemi parë që pemët përdorin kërpudha për të përhapur informacione në pyll. Kërpudhat e bëjnë këtë përmes micelit të tyre – një rrjet i filamenteve të ngjashëm me fillin. Por nuk i kemi thënë të gjitha: pemët dhe kërpudhat punojnë së bashku në nivele të tjera.

Për shembull, ato ndihmojnë njëra-tjetren të blejnë ujë dhe lëndë ushqyese, një bashkëpunim që fillon kur një kërpudhë lejon që disa filamente të rriten në rrënjët e pemës. Pastaj procesi fillon: kërpudhat ndihmojnë pemën të thithë më shumë ujë. Ndonjëherë toka është mjaft e thatë dhe pema nuk mund të marrë ujë të mjaftueshëm vetëm me rrënjët e saj. Fijet e kërpudhave janë shumë më të imëta, duke i lejuar ato të përshkojnë më thellë tokë, duke tërhequr ujë dhe lëndë ushqyese dhe duke i kaluar ato në pemën “e tyre”.

Si kthim, kërpudhat marrin sheqer – prodhuar përmes fotosintezës – nga pema. Është një tregti e mirë: pemët që bashkpunojnë me kërpudhat depozitojnë dy herë më shumë azot dhe fosfor – të dyja të rëndësishme për jetën – sesa ato pa miqësinë e kërpudhave. Kjo mund të duket një harmoni e përkryer. Sidoqoftë, kur gjërat do të vështirësohen, kërpudhat mund të përdorin masa drastike, vdekjeprurëse. Nëse, për shembull, sasia e azotit në tokë zbret nën një pikë të caktuar, kërpudhat e caktuara mund të prodhojnë një helm që shkatërron të gjithë mikroorganizmat në shtresën e sipërme të dheut përreth. Këto organizma vdesin dhe lëshojnë azotin që ata ruanin në trupin e tyre, në mënyrë që ky të jetë në dispozicion për kërpudhat dhe pemën.

Pra, kërpudhat mund ta bëjnë jetën shumë më të lehtë për një pemë. Në të njëjtën kohë, ato janë gjithashtu nganjëherë shumë të rrezikshme, dhe mëposhtë do ta mësojmë përse.

Kjo dhemb! Pemët mbrojnë veten nga dëmtimi.

Ne kemi parë se si pemët paralajmërojnë njëra-tjetrën kur, për shembull, insektet, gjirafat ose, pak më afër shtëpisë, sulmi i drerëve. Lëndimet që pemët pësojnë gjatë sulmeve të tilla janë të dhimbshme – dhe kështu, krejt natyrshëm, ato duan t’i shmangin ato me çdo kusht.

Ka lloje të ndryshme të dëmtimeve që një pemë mund të pësojë. Dhe një shkaktues i madh i këtyre dëmtimeve janë, natyrisht, kafshët: dreri kërcenjtë e rinj, qukapikët vrimat, dhe brumbujt e lëvoreve shpojnë tej për tej dhe hanë pothuajse të gjithë drurin e gjallë.

Kafshët më të vogla mund të bëjnë gjithashtu dëme të mëdha. Afidët bashkohen me gjethet dhe pinë lëngun e tyre, i cili përmban sheqer. Fatkeqësisht, ky lëng, gjaku i pemëve, përmban aq pak sheqer sa që afidët duhet të pinë shumë prej tij. Dhe e gjithë ai lëng duhet të shkojë diku! Ndoshta ju keni parkuar nën një pemë nga e cila afidët po pinë dhe e keni gjetur makinën tuaj të mbuluar në një rrëmujë ngjitëse.

Rreziku tjetër i madh është moti. Një stuhi mund të thyejë degë ose shkulë trungun. Edhe shiu, dëbora dhe ngrica e nxehtësia përbëjnë një kërcënim. Pesha e dëborës ekstreme ose të ftohtit mund të tendosin gjymtyrët aq shumë sa të mbërthehen, duke lënë një plagë të hapur.

Pemët kanë zhvilluar kështu strategji të ndryshme për trajtimin e këtyre llojeve të rreziqeve. Për shembull, pemët bredh kanë rregulluar degët e tyre në mënyrë që, kur të tendosen nga pesha e borës, ato përkulen poshtë, duke u shtrirë praktikisht mbi njëra-tjetrën.

Pemët për fat të mirë nuk kapin infeksione bakteriale ose viruse si ne, por çdo dëmtim përfshin rrezikun e një lloji tjetër të infeksionit: kërpudhat. Sapo të hapet lëvorja, qoftë nga një qukapik apo një degë e thyer, kërpudhat mund të hyjnë në pemë. Pema përpiqet menjëherë të mbyllë hapjen me dru të ri (shohim rezultatin e këtyre përpjekjeve – një fryrje në leh – në skajet e vrimave të lëna pas degëve të rënë). Fatkeqësisht, ky nuk është saktësisht një proces i shpejtë.

Dhe nëse kërpudhat futen, pema, edhe nëse arrin të shërohet vetë, nuk do të mbijetojë për më shumë se 100 vjet; pasi kërpudhat futen brenda, druri fillon të kalbet dhe pema në mënyrë të pashmangshme, megjithëse ndoshta ngadalë, do të vdesë.

Respekt: Pemët duhet të trajtohen në mënyrë njerëzore, ashtu siç trajtojmë njëri – tjetrin dhe kafshët.

Imazhi që shumica e njerëzve kanë nga pemët është i mangët. Fatkeqësisht, industria pyjore është gjithashtu prapa kohërave. Pylltaria tradicionale, e praktikuar pothuajse kudo, sot bën disa gjëra të gabuara.

Sigurisht, në industrinë e pylltarisë, kryesisht bëhet fjalë për prodhimin e drurit. Pyjetorët kanë kohë që kanë një ide të gabuar: ata menduan se pemët më të reja prodhojnë më shumë dru më shpejt se pemët e vjetra. Por kjo është e pavërtetë. Pemët e reja në të vërtetë rriten më ngadalë se ato më të vjetrat.

Në shumicën e pyjeve pemët prishen kur janë rreth 100 vjeç. Por, për shembull, pemët e ahut nuk janë pjekur seksualisht deri diku midis moshës 80 dhe 150 vjeç. Asnjë ekosistem funksional nuk mund të ekzistojë në pyje që përmbajnë vetëm disa lloje të pemëve që supozohen të korren kaq shpejt. Shumë gjëra që kemi mësuar në këtë artikull thjesht nuk merren parasysh. Kështu pemët nuk ndërtojnë partneritete me kërpudhat ose paralajmërojnë njëra-tjetren për rrezik, për shembull. Kjo rezulton në pyje jo të shëndetshme që janë të prirur ndaj dëmtuesve dhe në përgjithësi janë joproduktivë.

Një pyll natyror është më produktiv. Gjithashtu, një industri pyjore që imiton natyrën prodhon edhe sasi më të larta të drurit, dhe cilësi më të mirë të drurit. Le të mendojmë sërish në shembullin e atij trungut të kalbur, që u kujdesen për vite me radhë fqinjët e tij. Ky lloj bashkëpunimi zhvillohet vetëm në pyje të rritura natyrshëm. Vetëm atje organizmat jetojnë në ekuilibër.

Pra, ne duhet t’i presim pemët më vonë, dhe, kur ta bëjmë, duhet ta bëjmë atë me kujdes dhe jo vetëm të ecim nëpër pyll me sharrë elektrike të zhurmshme. Kushdo që kupton që pemët ruajnë mbresa dhe kujtime, që ato mund të duan të jetojnë së bashku me fëmijët e tyre, nuk do të mund të rrëzohen përtokë sa herë që është e përshtatshme për njeriun. Ky person duhet të kërkojë pemët që kanë përmbushur detyrën e tyre në ekosistem, ato që zënë një pozitë të tillë që u hapin rrugën pemëve të tjera të rriten dhe të lartësohen.

Mesazhi kryesor:

Pemët janë organizma të nënvlerësuar. Ato mund të bëjnë shumë më tepër sesa kuptohet shpesh: ato komunikojnë dhe ndihmojnë njëra-tjetren, kanë shqisa dhe janë dizajnuar që të përshtaten mirë në vendin e tyre në ekosistemin e tyre. Ne duhet t’u tregojmë pemëve respekt dhe kujdes për mirëqenien e tyre, ashtu si ne me njerëzit e shtëpisë.