Pse Bërja e Gabimeve ju Bën më të Njohur dhe më të Famshëm

©Getty Images

Ta fillojmë me këmbë të majtë mund të duket si këshilla e mirë, por mund të na pengojë.

A e keni menduar ndonjëherë pse, në komeditë romantike, të gjithë shpresojnë gjithmonë që e mira të triumfojë? Pse të gjithë i pëlqejnë budallenjtë, personat e çuditshëm që gjithmonë duket se bëjnë vazhdimisht diçka të turpshme ose është i/e gatshme të bëje gjithçka?

Ju mund të keni vërejtur, pak njerëz brohorasin për hajdutët e zemrave ose personin ultra të sigurt që gjithmonë i ka gjërat e organizuara. Gjëja qesharake është se ne nuk brohorasim për të dobëtin, për shkak të të metave të karakterit të tyre, në fakt brohorasim për ta për shkak të tyre.

Studiuesi Elliot Aronson, zbuloi këtë fenomen në vitin 2014 kur studioi se gabimet e thjeshta mund të ndikojnë në tërheqjen e njerëzve. Ai zbuloi se atraktiviteti i dikujt rritej nëse ata bënin një gabim ose bënin diçka pa mend. Për shembull, njerëzit u panë si më të pëlqyeshëm në fund të një interviste nëse do të bënin diçka që shihej si një gabim, siç është derdhja e një filxhan kafeje ose rrëzimi ndërsa ecnin në dhomë.

Ne krijojmë afrimitet me ata që kanë të meta si ne

Por pse ndodh kjo? Fakti është se nëse jeni shumë i përsosur, njerëzit kanë tendencë t’ju shohin si një “mbinjerëzor” dhe ju mund ta gjeni veten më larg. Nëse nuk bëni gabime kurrë, mund të dukeni të pakapshëm, apo edhe gjykuese. Kjo mund të jetë një karakteristikë që dëshironi të shihni tek një hero apo atlet, por jo tek një bashkëpuntor.

Njerëzit mund të afrohen më shumë me ata që kanë të meta; kur bëni një gabim, po ndani një pjesë të njerëzores tuaj dhe u tregoni njerëzve se edhe ju jeni të ndjeshëm. Edhe më mirë akoma, nëse e turpëroni veten dhe e merrni veten në mënyrë të këndshme, njerëzit do të mendojnë edhe më shumë për ju për shkak të aftësisë tuaj për të kapërcyer “fatkeqësinë”.

Kështu që, herën tjetër kur jeni duke drejtuar një ekip, duke takuar një klient të ri, ose jeni madje përpara qindra njerëzve duke mbajtur një fjalim, nëse mund të demonstroni se jeni njerëz, dhe keni pak të meta, mund të keni një shans më të mirë që njerëzit të brohoritin për ju.

Megjithatë nuk duhet të shkoni shumë larg. Çështja kryesore këtu është që të mos shpalosni me punonjësit tuaj të gjitha pasiguritë tuaja, t’i tregoni klientit tuaj se sa u dehët në fundjavë, ose të tregono se nuk keni qenë të përgatitur, këto gjëra do të vijnë si vetë-shkatërruese dhe joprofesionale.

Nga ana tjetër, nëse ndodh që t’ju ngel pak sallatë në dhëmbë, të derdhni pak kafe mbi veten tuaj, ose të bini nga shkallët në Oskar, mund ta merrni atë si një shtim të vogël të mbështetjes nga audienca juaj. Përqafoni të njerëzishmen tuaj, dhe do ta falënderoni veten për këtë.