Pse Ekzistojnë Kaq Pak Mëngjërashë dhe Cilat Janë Avantazhet e Tyre

@depositphotos

Ne vëmë bast që ju nuk takoni shpesh mëngjarashë, pasi afërsisht vetëm 10% e popullsisë botërore është e tillë. Dhe e sigurt, kjo cilësi vjen me disa fakte befasuese! Por prapë, pyetja kryesore është: Pse ndodh?

Ne duam të ndajmë me ju arsyet e papritura për këtë “anomali” dhe çfarë avantazhesh u jep njerëzve që e kanë atë.

Pozicioni i lindjes së foshnjës mund të ndikojë në cilën dorë përdorin.

© depositphotos.com

U zbulua se pozicioni i foshnjës në tremujorin e fundit dhe pozicioni i tyre i lindjes mund të ndikojnë se cila dorë do të jetë mbizotëruese. Vendosja asimetrike, kur koka kthehet në njërën anë shumicën e kohës, krijon një stimulim asimetrik të sistemit vestibular që çon në reduktimin e përdorimit të dorës së djathtë.

Ultratingujt

© depositphotos.com

Një teori tjetër thotë se ultratingujt mund të ndikojnë në trurin e fëmijëve të palindur. Marrja e tyre shkakton mundësi më të larta të përdorimit të dorës së majtë më vonë tek fëmijët.

Ekspozimi ndaj hormoneve

© depisitphotos.com © depositphotos.com

4 studime kanë zbuluar se njerëzit, nënat e të cilëve kishin marrë ilaçe sintetike me bazë estrogjeni kishin më shumë të ngjarë se të tjerët të ishin mëngjarashë. Ky ilaç u përdor në mes të viteve 1940 dhe 1971. Studiuesit arritën në përfundimin se estrogjeni ndikon në trurin në zhvillim, përfshirë edhe mbizotërimin e anës së majtë.

Evolucioni njerëzor

© depositphotos.com

Ana e përdorimit të dorës është pjesërisht gjenetike dhe pjesërisht mjedisore. Kjo u provua pas studimit të binjakëve identikë, të cilët kanë të njëjtat gjene, por jo gjithmonë të njëjtën anë mbizotëruese.

Avantazhet e mëngjarashëve:

© depositphotos.com

Këtu janë disa avantazhe befasuese që kanë njerëzit mëngjarashë. Nëse miku ose i afërmi juaj është mëngjarash, mund t’i bëni ata të lumtur duke ndarë këto informacione me ta:

Njerëzit mëngjarashë janë shoferë më të mirë.

© depositphotos.com

Ky nuk është vetëm një thashethem, por ka pasur një studim që konfirmoi që të mëngjarashët kishin më pak të ngjarë të shkaktonin aksidente sesa shoferët e tjerë. Gjithashtu, njerëzit mëngjarashë mund të mësojnë të drejtojnë më shpejt dhe më me sukses.

Kanë kujtesë më të mirë.

© depositphotos.com

Mëngjarashët, ose të paktën të afërmit e tyre, mund të jenë më të mirë në kujtimin e ngjarjeve! 62 subjekteve iu kërkua të shikojnë një seri prej 55 fjalësh në një ekran kompjuteri dhe pastaj t’i shkruajnë ato. Njerëzit që kishin mëngjarashë në familjet e tyre, ua kaluan të tjerëve me këtë detyrë.

Mendojnë përtej pritshmërive.

© depositphotos.com

Mëngjarashët mund të kenë një qasje krejt ndryshe kur bëhet fjalë për zgjidhjen e problemeve. Kjo është veçanërisht e dobishme në fushat krijuese. Mund të lidhet me faktin se të djathtët kanë tendencë t’i gjykojnë objektet në anën e tyre të djathtë si pozitive dhe objektet në anën e tyre të majtë si negative ndërsa të majtët bëjnë të kundërtën.

Mëngjarashët janë atletë më të mirë.

© depositphotos.com

Meshkujt dhe femrat mëngjarashë mund të jenë të mirë në sporte si bejsbolli, kriketa, pingpong-u dhe lojëra të tjera ku lojtarët duhet të reagojnë shpejt. Aftësia për të mbajtur kontrollin me anën tjetër bën të mundur që të jenë më të mirë në hapësirën e tyre të lojës.

A keni takuar ndonjëherë një person mëngjarash? A jeni dakord që ato mund të jenë më krijues? Ju lutemi ndani mendimin tuaj me ne më poshtë!