Shikoni Qytetin Spanjoll, ku Banorët dhe Turistët Shpesh Ngatërrojnë Qiellin me Shkëmbinjtë

© Rui Marinho / Unsplash, © Avillfoto / Shutterstock

Ka qytete antike që tregojnë histori dhe na magjepsin me arkitekturën e tyre klasike. Në Spanjën jugore, ekziston një qytet i ndërtuar nën një shkëmb të madh të quajtur Setenil de las Bodegas. Peisazhi i tij i veçantë urban dhe bukuria e rrethinës së tij e kanë bërë atë një nga komunat më tërheqëse në provincën e Cádiz-it për turistët.

Ne mblodhëm disa fakte dhe fotografi interesante të Setenil-it që na bëjnë të mendojmë se është një vend shumë i ndryshëm dhe mahnitës për t’u vizituar.

Emri i tij lidhet me shtatë sulmet që ai kishte

© MAY FOTO / agefotostock / East News, © MAY FOTO / agefotostock / East News

Setenili kishte një vendndodhje ushtarake strategjike gjatë Mesjetës. Ai u sulmua shtatë herë, por kundërshtarët e saj ishin të pasuksesshëm. Nga kjo edhe kuptimi i emrit të tij Septem Nihil (latinisht: “Shtatë herë asgjë”).

Konsiderohet si një trashëgimi historike dhe artistike

© Ayuntamiento de Setenil de las Bodegas / Facebook, © Andrei Dimofte / Wikimedia, © CC BY 2.0

Qendra e qytetit u shpall një Zonë Historiko-Artistike në 1985 për bukurinë e saj dhe origjinalitetin e strukturës urbane. Shtëpitë shpalosen nga kalaja përgjatë buzës së lumit Guadalporcún. Në vrimën e krijuar nga lumi në shkëmb, u ndërtuan shtëpi që përfshijnë shkëmbin si një strukturë, duke i bërë që të gjitha të kenë nivele të ndryshme të lartësisë.

© Calle Montes / PhotoNonStop RM / East News, © Ayuntamiento de Setenil de las Bodegas / Facebook

Popullariteti i shpellave të shndërruara në shtëpi e ka bërë qytetin një nga destinacionet kryesore turistike në Cádiz. Disa nga shtëpitë e shpellave ishin të banuara më shumë se 5000 vjet më parë. Setenil është pjesë e Rrugës së Qyteteve të Bardha të Spanjës dhe u përfshi në listën e Destinacioneve më të Mira të Panjohura në Evropë në faqen e internetit të Destinacioneve më të Mira Evropiane.

Shtëpitë janë si shpella të adaptuara me arkitekturën moderne

© Waldo Miguez / Pixabay, © Martina Badini / Shutterstock

Ndërtimi karakteristik i kompleksit urban është banesa e shpellës. Ato janë shpella natyrore të përdorura si shtëpi, të ndërtuara me një fasadë që mbyll shkëmbin brenda shtëpive. Deri disa vjet më parë, ato ishin shtëpitë e familjare. Aktualisht ato janë restorante tradicionale. Po bëhen përpjekje për të rikuperuar disa nga këto hapësira si shtëpitë ose dyqanet tipike për të rritur turizmin dhe për të parandaluar përkeqësimin e tyre.

Rrugët Cuevas del Sol dhe Cuevas de la Sombra

Siç e thamë tashmë, shkëmbi është baza dhe pjesa kryesore e Setenilit, dhe në bazë të tij u ndërtua qyteti. Madhësia e shkëmbit është e tillë që madje mbulon disa rrugë, duke krijuar ato që banorët e saj i quajnë rrugë shpellash. Më të njohurit janë Cuevas del Sol, për shkak të orientimit të tij në jug, dhe Cuevas de la Sombra, e mbuluar plotësisht nga shkëmbi.

Kalaja përmban cisternën që furnizonte me ujë tërë qytetin

© GranTotufo / Shutterstock, © Ayuntamiento de Setenil de las Bodegas / Facebook

Kalaja e Setenil de las Bodegas ndodhet në pjesën më të lartë të kompleksit urban. Kulla u ndërtua gjatë okupimit Arab, midis shekujve 12 dhe 13, dhe ishte qendra e mbrojtjes së qytetit. Në pjesën e poshtme të kalasë është cisterna, e konsideruar si një nga thesaret nëntokësore të provincës së Cádiz. Në Mesjetë, ky lloj qemeri u ndërtua për të ruajtur ujin e shiut dhe për të furnizuar të gjithë banorët e kalasë. Të dyja konsiderohen ndërtesat më të rëndësishme monumentale në kompleksin historik.

Vaji i ullirit është baza e gastronomisë

© Ayuntamiento de Setenil de las Bodegas / Facebook, © Ayuntamiento de Setenil de las Bodegas / Facebook

Pjata tipike e qytetit është supa e kortijeras, të bëra me bukë, vaj ulliri, shparguj dhe vezë të ziera. Vaji i ullirit i virgjër është produkti përfaqësues dhe e gjithë oferta gastronomike e përfshin atë si një nga përbërësit thelbësorë. Përveç kësaj, ata mbajnë Festivalet e Vajit për të promovuar produktin në rajon.

Rrugët ekologjike rreth Setenil

© TheogoniaThor / Wikimedia, © CC BY-SA 3.0
  • Ambienti natyror që rrethon Setenilin është gjithashtu shumë interesant dhe turistik. Ka disa rrugë ekologjike për shëtitje ose për turne me biçikletë malore ose hipur mbi kalë:
  • Ruta de los Bandoleros është një nga rrugët më interesante; lidh Setenil me rrënojat romake të Acinipo, në provincën aty pranë Malaga.
  • Ruta de los Molinos shtrihet përgjatë bregut të lumit duke kaluar pranë mbetjeve të mullinjve të vjetër të miellit. Lidhet me Alcalá del Valle.
  • Colada de Venta de Leche është një shteg që të çon në një shteg të vogël bagëtish. Ishtë ideale për familjet për shkak të distancës së shkurtër dhe lehtësisë së saj.

A do të dëshironit të jetonit në një shtëpi të ndërtuar pranë një shkëmbi…