Unë jap mësim në universitet dhe ja çfarë përdorin studentët për të mos harruar leksionet…

©shutterstock

Kohët e fundit, një koleg dhe unë po vajtonim për procesin e plakjes dhe vështirësinë e pashmangshme të kujtimit të gjërave që duam të mbajmë mend. Kjo bëhet veçanërisht e bezdisshme kur merrni pjesë në një konferencë ose një seminar dhe e gjeni veten duke harruar tërë seancën vetëm disa ditë më vonë.

Por atëherë kolegu im më tregoi për kurbën e harresës Ebbinghaus, një formulë 100-vjeçare e zhvilluar nga psikologu gjerman Hermann Ebbinghaus, i cili nxiti studimin eksperimental të kujtesës. Puna e psikologut është rishfaqur kohët e fundit dhe ka bërë rrugë rreth kampuseve të kolegjit si një mjet për të ndihmuar studentët të kujtojnë materialin ligjërues.

Për shembull, Universiteti i Waterloo shpjegon kurbën dhe mënyrën e përdorimit të saj në faqen e internetit të Campus Wellness. Unë jap mësim në Universitetin e Indianës dhe një student e përmendi atë në klasë si një ndihmë studimi që ai përdorte. I intriguar, e provova edhe unë.

Kurba e harresës përshkruan se si ruajmë ose humbasim informacionin që marrim, duke përdorur një ligjëratë një-orëshe si model. Kurba është në pikën e saj më të lartë (informacionet më të mbajtura) menjëherë pas ligjëratës një-orëshe. Një ditë pas ligjëratës, nëse nuk keni bërë asgjë me materialin, do të keni humbur midis 50 dhe 80 përqind të saj nga kujtesa juaj.

Në ditën e shtatë, kjo gërryen rreth 10 përqind të përmbajtjes, dhe nga dita 30, informacioni praktikisht është zhdukur (vetëm 2-3 përqind janë mbajtur). Pas kësaj, pa asnjë ndërhyrje, ju ka të ngjarë të duhet ta rifilloni materialin nga e para.

Nga përvoja ime.

Por këtu vjen pjesa e mahnitshme – sa lehtë mund ta stërvitni trurin tuaj për të rikthyer kurbën.

Me vetëm 20 minuta punë, ju do të mbani mend pothuajse të gjitha ato që keni mësuar.
Kjo është e mundur përmes praktikimit të atyre që quhen intervale të ndërmjetme, ku rishikoni dhe ripërpunoni të njëjtin material, por në një model shumë specifik.

Realizimi i kësaj mënyre do të thotë që ju duhet më pak kohë për të mbajtur informacionin në kujtesën tuaj afatgjatë kur ju nevojitet. Këtu dhe hyjnë në funksion 20 minutat dhe intervalet shumë specifike të hapësirave.

Formula e Ebbinghaus ju bën thirrje që të kaloni 10 minuta në rishikimin e materialit brenda 24 orësh nga marrja e tij. Shtatë ditë më vonë, kaloni pesë minuta për të “riaktivizuar” të njëjtin material. Ditën e 30, trurit tuaj i duhen vetëm dy deri në katër minuta për të “riaktivizuar” plotësisht të njëjtin material.

Kështu, 20 minuta të investuara për rishikim e intervaleve specifike dhe, voila, një muaj më vonë ju do të keni një kujtesë fantastike të këtij seminari interesant. Pas kësaj, rikujtesat mujore prej vetëm disa minutash do t’ju ndihmojnë të mbani të freskët materialin.

Ja çfarë ndodhi kur e provova.

Vura në provë formulën specifike. Unë mora pjesë një konferencë dhe arrita të merrja edhe dy mësime të tjera një-orëshe në konferencë. Për njërin nga leksionet kryesore, unë nuk mbajta shënime, dhe pa dyshim, thjesht i trembur një muaj më vonë, mezi mbaj mend diçka prej tij.

Për leksionin e dytë, unë mora shënime të bollshme dhe ndoqa formulën e intervalit të hapësirës. Një muaj më vonë, mbaja mend praktikisht të gjithë materialin. Në rast se po pyesni veten, të dy lekionet ishin po aq interesante për mua – ndryshimi i vetëm ishte ndryshimi i kurbës së harresës të Ebbinghaus.

Pra, në fund të fundit, nëse dëshironi të mbani mend atë që keni mësuar nga një seminar interesant apo leksion, mos mësoni përmendësh një ditë përpara kur dëshironi të përdorni informacionin. Kjo mund të ketë funksionuar në kolegj (megjithëse Universiteti Waterloo inkurajon studentët të ndjekin qasjen e lartpërmendur). Në vend të kësaj, investoni 20 minuta (sipas intervaleve të hapësirës), në mënyrë që një muaj më vonë materiali të jetë akoma aty.

Në këtë kohë kjo qasje është me të vërtetë duke përdorur trurin tuaj.