10 Gjërat që Njerëzit e Sofistikuar Nuk i Bëjnë Kurrë

©Look Studio/shutterstock

Kur dëgjoni fjalën “i sofistikuar”, ju mund të mendoni automatikisht “i kulturuar”, “me klas”…apo edhe “i pasur”.

Por sofistikimi nuk është ky – jo në të vërtetë.

Në fakt, unë njoh shumë njerëz të zakonshëm që janë të sofistikuar dhe shumë njerëz të pasur që janë krejtësisht e kundërta.

Nëse doni të jeni të sofistikuar, së pari duhet të dini gjërat që nuk duhet të bëni kurrë.

Njerëzit e sofistikuar kurrë nuk i nënçmojnë të tjerët

Me sa ngushtë e lidhim sofistikimin me pasurinë dhe statusin e lartë, ju mund të mendoni se njerëzit e sofistikuar janë të gjithë snobë.

Por realiteti është krejt ndryshe.

Ata kanë njohur shumë njerëz nga të gjitha sferat e jetës – qoftë në jetën reale apo përmes librave dhe filmave – kështu që ata janë shumë të vetëdijshëm se çdo person ka diçka për të ofruar.

Ata e dinë se ne jemi të gjithë të njëjtë në skemën e madhe të gjërave dhe se ata nuk janë padyshim më të mirë se të tjerët.

Dhe kur shohin se dikush po përpiqet, në vend që t’i ulin, ata përpiqen t’i ngrenë lart.

Njerëzit e sofistikuar nuk ndjekin kurrë trendet

Ju mund të shihni dikë duke ecur në rrugë duke marrë një çantë Louis Vuitton dhe të supozoni se duhet të jetë i sofistikuar.

Dhe unë nuk do t’ju fajësoj për këtë. Markat luksoze përpiqen të na thonë se sofistikimi mund të blihet. Dhe kjo është vetëm iluzion.

Shihni, sofistikimi është një mënyrë jetese, një mënyrë e të menduarit. Dhe kjo mënyrë e të menduarit është të mos ndjekësh kurrë verbërisht tufën.

Një person i sofistikuar e di se tendencat dhe konformiteti janë ajo që shoqëria përpiqet të na bëjë të gjithëve të futemi në kallepë të vegjël fiks.

Por sigurisht, ata nuk sillen si të kundërt vetëm për hir të saj. Në vend të kësaj, ata përdorin kokën dhe bëjnë si të dojë zemra e tyre.

Njerëzit e sofistikuar nuk e dëshirojnë kurrë miratimin

Të jesh i sofistikuar do të thotë të kesh vetëbesim të lartë – domethënë, ata e dinë vlerën e tyre dhe për këtë arsye nuk kanë nevojë për lëvdata.

Pra, nëse ju tregojnë punimin apo projektin e tyre të fundit, nuk po e bëjnë atë për të marrë komplimente.

Ata thjesht duan të ndajnë krijimin e tyre me ju.

Ata madje mund të kërkojnë kritikën tuaj, në këtë rast ata do të vlerësojnë ndershmërinë dhe do të mbyllen në momentin që mendojnë se ju thjesht po përpiqeni të frynin egon e tyre.

Ata kanë një ndjenjë të shëndoshë të vetes dhe për ta, është marrëzi të mendosh se po përpiqen t’ju bëjnë përshtypje. Është gjëja e fundit që ata do të bënin ndonjëherë.

Njerëzit e sofistikuar nuk janë kurrë të pasjellshëm me njerëzit “e zakonshëm”.
Ata nuk i shikojnë çuditshëm kamerierët që u kanë shërbyer pjatën e gabuar ose janë vonuar me porositë e tyre.

Ata as nuk i shtyjnë lypësit që i prekin aksidentalisht.

Në fakt, ata as nuk shqetësohen për dallime të tilla si nëse dikush është një person “i zakonshëm” ose nëse ai është një “person i sofistikuar” – për sa u përket atyre, ne jemi të gjithë njerëz.

Ata janë shoqërisht të vetëdijshëm për pabarazitë e jetës dhe thonë se “nëse nuk mund t’i ndihmosh, të paktën mos i lëndo”.

Në fund të fundit, nuk ka asgjë që i ndan ata nga “njerëzit e zakonshëm” jashtë mendimeve në kokën e tyre dhe mënyrës se si i qasen botës.

Njerëzit e sofistikuar nuk i nënshtrohen kurrë presionit të bashkëmoshatarëve

Rrallëherë shihni një person të sofistikuar të bëjë diçka që nuk dëshiron ta bëjë vetëm për t’u bërë përshtypje njerëzve të tjerë, ose sepse duan t’i përkasin një grupi.

Për sa u përket atyre, ky presion për t’u përshtatur dhe për t’u përkitur është diçka që duhet të qëndrojë në shkollën e mesme.

Pra, ajo që ndodh është se ata thjesht do të injorojnë njerëzit që përpiqen t’i bëjnë presion dhe do të largohen kur njerëzit insistojnë.

Në disa raste ata mund të shkojnë me atë që njerëzit e tjerë kërkuan prej tyre është kur ata kanë vendosur vetë se kjo nuk është aq e madhe.

Kur ata thonë jo, ata e nënkuptojnë atë … dhe ata shprehin të njëjtin respekt për të tjerët.

Njerëzit e sofistikuar nuk kënaqen kurrë me thashethemet

Të flasësh për njerëzit e tjerë pas shpine – veçanërisht kur përfshin fatkeqësitë dhe sekretet e një personi tjetër – nuk është diçka që njerëzit e sofistikuar kënaqen ta bëjnë.

Ata i respektojnë të tjerët shumë për këtë dhe janë shumë të vetëdijshëm se si faktet mund të shtrembërohen lehtësisht ndërsa njerëzit vazhdojnë t’i përcjellin ato.

Mundohuni të ndani me ta një sekret të këndshëm që keni për një koleg dhe ata mund t’ju buzëqeshin ose tundin me kokë, por ata do të përpiqen të ndryshojnë temën ose të justifikohen më pas.

Thashethemet mund të krijojnë varësi. Mund të shkatërrojë marrëdhëniet. Dhe mbi të gjitha, thjesht nuk ia vlen koha e tyre. Ata e dinë këtë dhe për këtë arsye shmangin përfshirjen me të sa herë që është e mundur.

Njerëzit e sofistikuar nuk ndalojnë kurrë së mësuari

Diçka që ata do të bënin në vend të thashethemeve është, në vend të kësaj, të mësuarit.

Dhe nuk dua të them që ata e kanë hundën të ngulur në libra gjatë gjithë kohës, por që ata mbajnë mendjen e hapur dhe nuk reshtin kurrë së menduari dhe duke bërë pyetje.

Ata do të shikonin lloje të reja muzike, do të lexonin libra, do të merrnin pjesë në evente dhe madje do të dëgjonin vetëm atë që njerëzit e tjerë kanë për të thënë.

Ka një kohë të kufizuar në këtë botë dhe ata më mirë do ta investonin atë kohë për të përmirësuar veten e tyre sesa për të folur për lëvizje të pakuptimta si thashethemet dhe thashethemet.

Një tjetër gjë që ne e lidhim me njerëz të sofistikuar është njohuria. Ata thjesht duket se dinë shumë, disi… dhe kjo është pikërisht arsyeja pse.

Njerëzit e sofistikuar nuk duan të flasin kurrë

Njerëzit e thjeshtë dhe egoistë vazhdojnë të flasin gjithçka që u vjen në kokë edhe kur të gjithë të tjerët janë qartë të mërzitur.

Siç mund ta merrni me mend, kjo është e kundërta e asaj që bëjnë njerëzit e sofistikuar.

E shihni, të jesh i sofistikuar do të thotë të jesh një komunikues i mirë, kështu që ata i kushtojnë vëmendje shtesë leximit të atmosferës dhe kuptimit të shenjave joverbale, në mënyrë që të dinë se kur është radha e tyre për të folur… dhe kur jo.

Dhe, mirë, njerëzit e sofistikuar thjesht janë të interesuar për më shumë sesa vetëm për veten e tyre, kështu që u japin njerëzve kohë dhe hapësirë për t’u shprehur sepse kjo i ndihmon ata të kuptojnë më mirë të tjerët.

Ju nuk mund të mësoni më shumë për të tjerët nëse vazhdoni të flisni për ta, apo jo?

Njerëzit e sofistikuar nuk sulmojnë kurrë

Përveç urisë së tyre për njohuri dhe kuptim të thellë të jetës, njerëzit e sofistikuar janë të njohur për aftësinë për të trajtuar mirë emocionet e tyre.

Ata nuk bërtasin fjalë sharje vetëm sepse janë të zemëruar.

Sigurisht, ata zemërohen, por i kushtojnë vëmendje SI e shprehin zemërimin e tyre.

Gjërat janë mjaft të këqija, ndaj bëjnë shumë kujdes që të mos i bëjnë gjërat edhe më keq. Lehtësimi emocional i menjëhershëm mund të jetë i madh në vapën e gjërave, por ata më mirë do të mendojnë përpara.

Njerëzit mund ta gabojnë këtë me faktin se janë të përgjumur, veçanërisht nëse gjithçka që ata janë mësuar është të rreshtohen në mënyrë agresive kur njerëzit janë të zemëruar me ta.

Por mos bëni gabim—njerëzit e sofistikuar janë larg nga të qenit një shtrojë e të tjerëve.

Njerëzit e sofistikuar nuk qëndrojnë kurrë në ndërveprime të pakuptimta

Edhe pse njerëzit e sofistikuar janë shumë të durueshëm në përgjithësi, ata nuk do ta zgjasin domosdoshmërisht këtë durim nëse e dinë që thjesht po humbisni kohën e tyre.

Ata nuk do të qëndrojnë nëse mund të mendojnë se biseda po kalon në marrëzi.

Ata nuk do të dalin më me dikë që nuk i pëlqen, ose që po luan lojëra mendore me ta.

Siç u përmend më parë, njerëzit e sofistikuar vlerësojnë veten dhe kohën e tyre. Për ta, është gjëja më e çmuar që kanë dhe ata më mirë do ta shpenzojnë atë për gjëra që kanë vërtet rëndësi.

Fjalët e fundit

Në këtë botë ku reklamuesit duan që ne të mendojmë dhe të veprojmë në të njëjtën mënyrë, ku është shumë e lehtë të humbasësh në muhabet dhe aktivitete që bjerrin kohën, si thashethemet dhe debatet, ne të gjithë mund të përdorim pak sofistikim.

Nuk ka të bëjë me mënyrën se si vishesh, apo sa i aftë je në art dhe filozofi. Nuk është as shtëpia juaj dhe as njerëzit me të cilët shoqëroheni.

Është mënyra e të menduarit dhe e të jetuarit të jetës së dikujt – e cila është e rrënjosur në rritje dhe mirësi.

Duhet shumë përpjekje nëse doni të jeni një person i sofistikuar. Dhjetë gjërat e renditura në këtë artikull nuk janë gjithmonë të lehta për t’u përvetësuar. Por ne kemi një jetë për t’i mësuar dhe praktikuar ato.