11 Rregulla të Sjelljes Etike që Shumica e Njerëzve as Nuk e Dinë që Ekzistojnë

©Depositphotos.com, ©Depositphotos.com,

Shumë njerëz e lidhin fjalën “etikë” me restorante të shtrenjta dhe ngjarje shoqërore. Por respektimi i rregullave të sjelljes së mirë nuk do të dëmtojë as në situata të thjeshta të përditshme: kur i kërkoni kamarierit faturën, hipni në makinë, mbani çantën tuaj.

Ne kemi studiuar bloget e ekspertëve dhe kemi miratuar këshilla dhe rregulla pa të cilat nuk mund t’ia dilni në vendet më të njohura: nga një kafene afër shtëpisë tuaj deri në kabinën e një aeroplani.

Ne i mbajmë çantat e vogla nën bërryli

© PacificCoastNews / East News , © Christian Vierig / Getty Images

Kjo kuletë në miniaturë duhet të mbahet në nivelin e kofshës kur ecni dhe të mbahet vetëm me një dorë. Nëse jeni në këmbë, mbajeni para jush, si Kate Middleton: kapeni aksesorin nga lart me të dy duart.

Ne i mbajmë çantat në kthesën e bërrylit

© Elitprod / Shutterstock , © Depositphotos.com

Ju mund të dukeni rrëmujë jo vetëm me një çantë të vogël. Çantat më të mëdha mbahen vetëm në parakrah, si Mbretëresha Elizabeta II.

Vendosja e syzeve të diellit në majë të kokës

© Depositphotos.com

Nëse dëshironi të hiqni syzet, mos i lini në kokë ose varni në pjesën e qafës së bluzës tuaj. Vendosni më mirë syzet në një kuti. Plus, ato nuk do të bien ose të prishen.

Ne e mbajmë një filxhan çaji dhe një kafeje njësoj

© Depositphotos.com

Për shkak se një filxhan kafe është më i madh se një çaji, atëherë mbajini ndryshe. Një filxhan çaj merret në një mënyrë të tillë që gishti tregues dhe gishti i madh të jenë në kontakt me njëri-tjetrin përmes dorezës, ndërsa gishti i mesëm është nën të.

Kur pimë kafe, doreza mbështillet rreth gishtit tregues, shtypet sipër me gishtin e madh dhe pjesa tjetër shtypet në pëllëmbë.

Të hash briosh në mënyrën e gabuar

Brioshi pa mbushje, si buka, hahet me dorë. Pa e ngritur të tërin nga pjata, hiqni vetëm një copë të vogël, lyejenime gjalpë ose reçel nëse dëshironi, dhe më pas konsumojeni.

Ne hamë midhje direkt nga guaska

© Depositphotos.com

Midhjet mund të hahen në dy mënyra: duke hequr molusqet me takëm ose guaskat. Në rastin e parë, duhet të ndani me kujdes mishin nga guaska me një pirun. Dhe në të dytin, kapeni midhjen si darë.

Përzierja e supës me një lugë

© Depositphotos.com , © Pexels

Kjo mund të duket e çuditshme dhe e pazakontë, por sipas rregullave të mirësjelljes, luga drejtohet larg jush dhe sillet pak në anën e pjatës në mënyrë që të mos pikojë në tavolinë ose rroba.

Zhytni meze në një pjatë të zakonshme me salcë

© Depositphotos.com

Edhe nëse gota e salcës është vetëm e juaja, është e gabuar të vendosni ushqim në të. Merrni pak salcë me lugë dhe vendoseni në një pjatë të veçantë. Tani mund të shijoni një meze të lehtë.

Ne shkelim të drejtat e një fqinji në aeroplan

© Lucidwaters / Depositphotos.com

Pajtueshmëria me rregullat e mirësjelljes gjithmonë tregon mirësi dhe një qëndrim të sjellshëm ndaj të tjerëve. Është pasagjeri që është ulur në sediljen e mesme, që ka të drejtë të përdorë të dy krahët. Dhe nëse vendosni të jeni më shumë se dy, sigurohuni që të lini hapësirë të mjaftueshme për një fqinj.

Ne ulemi në makinë anash

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Myka Meier (@mykameier)

Ju duhet të hipni në makinë me shpinë dhe të mos bini anash në ndenjëse. Hapni derën dhe kthejeni shpinën në mbështetëse.Ju gjithashtu duhet të dilni nga makina me këmbët e bashkuara.

Kërkojmë faturë në mënyrë të gabuar

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Myka Meier (@mykameier)

Përdorni një gjest universal për të thirrur kamerierin. Bëni kontakt me sy dhe ngrini krahun pak, duke e përkulur në bërryl. Sillni gishtat tregues dhe të mesëm së bashku. Pastaj artikuloni qartë: “Faturën, ju lutem”.