12 Këshilla nga Prindër që Rritën Fëmijë të Lumtur

© EAST NEWS

A keni vënë re se si prindërit kanë ndryshuar që kur ishim vetë fëmijë? Por pa marrë parasysh cilat janë metodat moderne, çdo prind dëshiron që fëmijët e tyre të rriten të lumtur dhe të bëhen të suksesshëm.

Ne zbuluam çfarë kanë të përbashkët prindërit e fëmijëve me të vërtetë të lumtur.

Ata kalojnë kohë së bashku

© EAST NEWS

Prindërit modernë kanë orare shumë të ngarkuara. Kur ndjehen të lodhur, mënyra më e lehtë për t’i mbajtur fëmijët e tyre të zënë është të ndezin TV. Por ka edhe aktivitete të tjera që mund të jenë po aq interesante si ju ashtu edhe për fëmijët tuaj. Fëmijët do t’i harrojnë ato që bleni për ta, por ata kurrë nuk do ta harrojnë se si e keni kaluar kohën së bashku.

Për shembull, është vërtetuar se një marrëdhënie e ngrohtë me babanë ndikon në aftësinë për të krijuar marrëdhënie intime dhe të lumtura në moshën e rritur.

Ata i shijojnë vaktet së bashku

© EAST NEWS

Shkencëtarët kanë arritur në përfundimin se të ushqyerit e rregullt familjar është i lidhur drejtpërdrejt me normat më të ulëta të depresionit dhe mendimeve për vetëvrasje tek adoleshentët.

Fëmijët që shijojnë vakte të shpeshta familjare gjithashtu kanë një pamje më pozitive të jetës në krahasim me bashkëmoshatarët e tyre që nuk hanë darkë me familjet e tyre. Ndarja e një vakt është një mundësi e shkëlqyer për t’u afruar me fëmijët. Vetëm mos harroni të fikni TV.

Ata u mësojnë fëmijëve të përkujdesen

© EAST NEWS

Është e rëndësishme të mësoni fëmijët të kujdesen për të tjerët dhe të jenë mirënjohës për ata që kontribuojnë në jetën e tyre. Studimet tregojnë se njerëzit që janë mësuar të shprehin falënderime ka më shumë të ngjarë të jenë ndihmës, të dhembshur dhe falës. Plus, ata ndjehen më të lumtur dhe më të shëndetshëm.

Ata u mësojnë fëmijëve t’i analizojnë dhe të përballen me problemet

© EAST NEWS

Kontrolli i vazhdueshëm mund të çojë në një marrëdhënie shkatërruese në të ardhmen. Kini besim tek fëmija juaj dhe lërini të marrin vendimet e tyre.

Filloni me gjëra të vogla: lërini të zgjedhin se çfarë të veshin ose çfarë të hanë për mëngjes. Kështu, fëmija juaj gradualisht bëhet i pavarur dhe kupton atë që dëshiron vërtet nga jeta. Ndëgjoni me kujdes nëse fëmija juaj ka vendosur të ndajë problemet e tyre me ju dhe ndihmojini ata të bëjnë zgjedhjen më të mirë.

Ata i ndihmojnë fëmijët të zhvillojnë aftësitë komunikuese

© EAST NEWS

Studiuesit në Universitetin e Pensilvania dhe Universiteti Duke studiuan 700 fëmijë deri në moshën 25 vjeç. Rezultoi se kopshtarët e shoqërueshëm që bashkëpunuan me bashkëmoshatarët e tyre kishin shumë më shumë të ngjarë të shkonin në kolegj dhe të kishin një punë me kohë të plotë.

Ata që kishin probleme në zhvillimin e aftësive të komunikimit kryenin krime dhe pinin alkool më shpesh.

Ata janë më pak të stresuar

© cindycrawford

Studimet arritën në përfundimin se ndjenjat dhe gjendja emocionale e një nëne prek drejtpërdrejt anëtarët e familjes së saj. I njëjti rregull vlen edhe për emocionet negative. Prindërit e stresuar emocionalisht, pa dashur i bëjnë të vegjlit e tyre të ndjehen në të njëjtën mënyrë.

Ata punojnë për marrëdhënien me fëmijët e tyre

© sjp_daily

Fëmijët mësojnë për kujdesin dhe respektin kur trajtohen në atë mënyrë. Kur ndiejnë dashurinë e prindërve të tyre, ata bëhen të lidhur me ta. Kjo lidhje i bën ata të aftë t’i vlerësojnë gjërat dhe të mësojnë më shpejt.

Kaloni më shumë kohë me fëmijët tuaj: lexoni së bashku para gjumit, bisedoni me ta dhe dëgjojini sa herë që ata ndajnë problemet e tyre me ju.

Ata nuk bërtasin dhe asnjëherë nuk u qëllojnë fëmijëve të tyre

© EAST NEWS

Shuplakat nuk funksionojnë kurrë kur bëhet fjalë për sjelljen e fëmijëve. Përkundrazi, fëmijët përpiqen të gjejnë mënyra të reja për të shmangur ndëshkimin. Fëmijë të tillë shndërrohen në gënjeshtarë, të cilët i arrijnë gjërat që dëshirojnë pa marrë parasysh çfarë.

Përkundrazi, fëmijët që nuk kanë përjetuar kurrë dhunë emocionale janë më pak të dëshpëruar, kanë tendencë të kontrollojnë më mirë emocionet e tyre dhe të kenë një kujtesë të mirë.

Ata janë rol model për fëmijët e tyre

© officialslystallone

Në vitet 1960, një studim nga Universiteti i Kalifornisë tregoi se ekzistojnë 3 lloje kryesore të rritjes së fëmijëve: lejues, autoritar dhe autoritativ. Prindërit e fëmijëve të lumtur shpesh zgjedhin të tretën: fëmijët e tyre i respektojnë të rriturit, por nuk “ndikohen” për shkak të autoritetit të tyre.

Në mënyrë që fëmijët tanë të na respektojnë dhe na besojnë, ne duhet të pranojmë gabimet dhe të metat tona. Ne duhet të jemi të sinqertë por të drejtë dhe të respektojmë këndvështrimet e tyre. Sidoqoftë, nuk do të thotë të jesh perfekt gjatë gjithë kohës.

Ata nuk gjykojnë por inkurajojnë

© EAST NEWS

Fëmijët, ashtu si të rriturit, e mendojnë suksesin në 2 mënyra të ndryshme:

  • Një mentalitet fiks supozon se karakteri, inteligjenca dhe krijimtaria nuk mund të ndryshohen kurrë. Mënyra e vetme për të arritur sukses është të shmangni dështimin me çdo kusht.
  • Përkundrazi, një mentalitet i rritjes e konsideron dështimin si një mundësi për të treguar aftësitë e dikujt.

Për të inkurajuar fëmijët tuaj të krijojnë një mentalitet rritjeje, kurrë mos thoni se ata ia dalin mbanë vetëm për shkak të aftësive të tyre natyrore. Në vend të kësaj vlerësoni përpjekjet e tyre.

Ata i mësojnë fëmijët e tyre që të përballen me ndjenjat negative

© natasupernova

Fatkeqësisht, fëmijët nuk kanë lindur me aftësinë për të kontrolluar ndjenjat e tyre. Ata kanë nevojë për ndihmën tonë për t’i mësuar se si ta bëjnë atë. Do të mbrojë marrëdhëniet e tyre në të ardhmen nga zemërimi, zilia dhe ndjenjat e tjera negative.

Mundohuni ta ndihmoni fëmijën tuaj të kuptojë ndjenjat e veta dhe mësojini atyre të flasin për to. Tregojuni atyre një truk të thjeshtë për t’u përballur me emocione dërrmuese: duhet të ndaleni për një sekondë, të merrni frymë thellë me hund, dhe ta nxirrni me gojë duke llogaritur deri në 5.

Ata kanë një sens humori

Prindërimi është ndoshta puna më e vështirë dhe më e rëndësishme që një njeri mund të ketë. Një plagë e vogël që ju vë nën një presion të madh dhe paraqet sfida që ndonjëherë duken si një kërcënim për mendjelehtësinë tuaj. Kjo është arsyeja pse është kaq thelbësore të ruani një sens të shëndetshëm humori kur është e mundur – ndër shumë arsye të tjera.