12 Rregulla Financiare që Ju Bëjnë të Pasur Nëse i Aplikoni Siç Duhet

©Depositphotos.com, ©Depositphotos.com, ©Depositphotos.com

Edhe ata që nuk duan të kenë të bëjnë me ekonominë e dinë që duhet t’i kuptojnë paratë.

Ndërsa kuotimet e monedhave botërore dhe Dow Jones mund të jenë një grup i pakuptueshëm numrash për ju, kjo nuk do të thotë që ju nuk keni nevojë t’i kushtoni vëmendjen e duhur financave.

Edhe nëse të gjitha kursimet tuaja mbahen në një derrkuc qeramike dhe nuk po blini aksione të kompanive kryesore, ka gjëra që ia vlen të mësohen.

Ne vendosëm të heqim qafe stereotipet e vjetra pa keqardhje dhe zbuluam se si mund të bëhemi të shkolluar financiarisht këto ditë dhe cilat gabime duhet të shmangim.

Jetoni sipas parimit “por është e jotja”

© Depositphotos.com , © Depositphotos.com

Të jetosh në kushte paksa të vështira, por të kesh apartamentin tënd është një këshillë e vjetëruar. Sot, hapësira e jetesës nuk konsiderohet më e detyrueshme: është e rëndësishme të jesh në lëvizje dhe është gjithnjë e më e rëndësishme të mos jesh i lidhur në një vend.

Kurseni veten

© IgorVetushko / depositphotos

Sa më shumë që një person kufizon veten, aq më shumë dëshiron të kapërcejë kornizën e krijuar artificialisht. Prandaj, kursimet e tepërta përfundimisht rezultojnë në blerje impulsive, për të cilat më pas ndiheni keq me veten.

  • Nuk e kuptoj këtë qëndrim ndaj parave, kur nuk mund të përballosh pak gëzim në formën e ushqimit të shijshëm, luleve ose ndonjë lloj xhingle, diçka vetëm për shpirtin, kur menjëherë mendon se mund të blesh diçka të dobishme me këto para” . © bloody_alert / Twitter
  • “Familja jonë jetoi në varfëri. Mbaj mend që kishte raste kur paratë na mungonin dhe unë duhej të haja makarona pa asgjë tjetër. Për festë, babai blinte karamele dhe e ndante secilin në disa pjesë. Në përgjithësi heshtja për veshjet, për disa muaj kam veshur të njëjtën xhaketë, të njëjtat xhinse. Edhe mbathjet me ishin shqyer. Ishte fyese dhe e bezdisshme të shikonim fëmijë të tjerë që hanin fruta dhe sanduiçe në shkollë, por ne nuk mund ta përballonim këtë. Të gjitha llojet e të mirave bliheshin vetëm për festa. Pastaj zbulova se nëna ime gjithmonë kursente para për një ditë të vështirë. Ja pra, ajo kishte para që ne mund t’i shpenzonim për ushqim, por ajo i kursente për diçka “më të rëndësishme”. © Annik / Vk

Nuk kurseni për pushime

© VitalikRadko / depositphotos , © 1,428 IuliiaVerstaBO / depositphotos

Ritmi i furishëm i jetës së sotme na detyron të kryejmë vazhdimisht shumë detyra, dhe pushimi cilësor është pothuajse një parakusht për punë produktive. Prandaj, është një mendim i vjetëruar të konsiderosh një udhëtim në rajone të ngrohta një luks të papërballueshëm.

Nuk mbani një kuti kursimesh ose depozitë

Tradita e kursimit të parave ishte, është,dhe do të jetë. Por është koha ta rishikojmë, sepse nëse shuma e kursimeve mbetet e njëjtë, nuk ka kuptim të veçantë në këtë veprim. Bankat sot ofrojnë shumë depozita me norma interesi të favorshme, dhe ia vlen me të vërtetë.

Nuk përpiqeni të gjeni një punë më të mirë

© Laures / depositphotos, © fizkes / depositphotos

Më parë, ju mund të bënit një punë të qëndrueshme dhe të merrnit pak kohë qetësoheshit. Por sot nuk është aspak turp të zgjidhësh fusha të ndryshme të veprimtarisë derisa të gjendet një biznes sipas pëlqimit tuaj. Dhe mungesa e rritjes së karrierës është një argument mjaft i fortë për ndryshimin e profesionit, edhe nëse sjell të ardhura të mira.

Gjithmonë jepni hua

Ky zakon financiar i ka rrënjët në psikologji. Zakoni për të ndihmuar gjithmonë miqtë dhe të dashurit financiarisht krijon ndjenja të pajustifikueshme të fajit. Në fakt, nëse ofendohen për shkak të mos gatishmërisë suaj për të bërë atë që nuk jeni të detyruar të bëni, problemi është pikërisht tek ata që duan t’ju manipulojnë në këtë mënyrë.

  • “Unë kam një zakon të keq. Unë nuk i refuzoj njerëzit kur kanë nevojë për ndihmë financiare. Edhe nëse nuk njoh fare një person. Për shkak të kësaj, unë humbas para, njohje dhe besimin tek njerëzit.” © _UNESCO_K / Twitter

Nuk i vleresoni gjërat sipas kostos

© Zmeyuk / pikabu

Nëse do të bëni një blerje të shtrenjtë, përpiquni të shikoni jo numrat e thatë, por atë që do t’ju japë.

  • “Kam një qëndrim të çuditshëm ndaj parave. Dje shkova në një market, pashë mandarina me 220 lekë të reja për kg dhe as e nuk pyesja veten nëse ishin shtrenjtë. Pyetja e vetme ishte nëse isha gati të shpenzoja këto para për një kilogram mandarina që unë doja. Rezultoi që unë isha e gatshëm. I bleva!” © A_Kapustin / Twitter

Mos hiqni dorë nga mënyra e vjetër e të menduarit

©Depositphotos.com, ©Depositphotos.com, ©Depositphotos.com

Ata që ishin në gjendje të përmirësonin gjendjen e tyre financiare e kanë të vështirë ta rindërtojnë dhe të mësohen me një mënyrë të re të jetës. Prandaj, nëse do të duhej të kursenit në gjithçka për një kohë të gjatë, dhe paratë u morën me shumë vështirësi, thjesht do ta konsideroni veten të padenjë për shumë gjëra, edhe nëse tashmë mund t’i përballoni ato.

Delegimi i përgjegjësive të shtëpisë, për shembull, ju liron kohë që mund ta kaloni duke u përpjekur të pasuroheni edhe më shumë. Zakon i të bërit gjithçka vete dhe të hequrit dorë nga kujdestaria, lindja ose pastrimi është i zakonshëm për ata që mbeten të varfër.

  • Unë jam duke u përpjekur për të ndryshuar. Unë fitoj mjaftueshëm: pasi kam paguar faturat e shërbimeve, duke blerë ushqim, leje udhëtimi, pjesa më e madhe e parave mbetet. Por nuk di si të shpenzoj. Dhe është shumë e vështirë të shpenzosh.” © radiozapyataya / Twitter
  • Nuk mund të shkoj në dyqane të shtrenjta. Përkundër faktit që unë fitoj para të mira dhe mund të përballoj shumë. Duket se shitësit, kur të më shohin, do të bërtasin: “Alarm! Mashtruesi është infiltruar në territor! Dhe më vjen të qesh. Ndoshta, ky është një kompleks që nga fëmijëria, kur kemi jetuar në varfëri.” © / Ideer

Besoni se paratë janë papastërti

Pohimi se paratë janë diçka e padenjë nuk do të vjetërohet për një kohë të gjatë. Por nëse merrni fonde në një mënyrë të ndershme, nuk ka asgjë për t’u shqetësuar. Gjithashtu nuk është turp të shpenzosh shumë dhe të blesh gjëra të shtrenjta nëse jeton me mundësitë e tua. Gjëja kryesore për të shmangur është mburrja për aftësitë tuaja.

  • “Nëse keni turp të merrni para për punën tuaj sepse u rritët në atë mënyrë dhe ju thanë se paratë janë papastërti, imagjinoni këtë situatë. Ju jeni në humnerë, mund të dilni vetëm me litar. Ky litar u hodh për tek ju, por doli se ishte i ndyrë. A do ta përdorni kur jeta juaj është në rrezik?” © zhitelvlg / Twitter

Mos e ndryshoni planin tuaj tarifor

Ndërsa mësojmë për ndryshimin e tarifave për strehimin dhe shërbimet komunale në burime të specializuara, çmimet për komunikimet mobile dhe internetin nuk janë aq të thjeshta. Shumë njerëz nuk e kanë ndryshuar planin tarifor të lidhur me numrin e tyre të telefonit për vite me rradhë. Por sot operatorët e telekomit kanë shumë oferta fitimprurëse për t’iu përshtatur çdo nevoje.

  • “Në muajin tim të 8-të të punës nga shtëpia, më në fund kuptova se pagimi i 60 dollarëve në muaj për një plan celular me internet është pak i kotë.” © _vanswan / Twitter

Keni karta debiti të shumëfishta

© pxfuel , © needpix

Një numër i madh i kartave plastike, për mirëmbajtjen e të cilave ju paguani rregullisht, rregullisht “vjedh” nga buxheti juaj disa qindra në vit. Duhet të jeni veçanërisht të kujdesshëm me kartat premium, pasi ato nuk janë kënaqësi e lirë. Dhe është më mirë të kufizoheni në një ose dy.

Nuk monitoroni depozitat tuaja

Nëse nuk gjurmoni skadimin e marrëveshjes së depozitës në kohë, për shembull, pasi të ketë skaduar, ajo mund të zgjatet automatikisht me kushte më pak të favorshme. Prandaj, gjithmonë duhet të jeni të interesuar për detajet aktuale, veçanërisht pasi të gjitha azhurnimet janë në dispozicion në llogarinë personale të bankës.