17 Tiparet e Një Personi të Mençur… A Jeni Ju Ky…

©GaudiLab/shutterstock

Mençuria është një fjalë që po përhapet shumë.

Ne e përdorim për të përshkruar një këshillë ose thënie që është jashtëzakonisht e dobishme dhe e arsyeshme.

Por nëse shikojmë se çfarë e përbën një “person të mençur”, është e lehtë të kuptojmë se është një përmbledhje e shumë tipareve dhe sjelljeve të ndryshme pozitive.

Pra, në këtë artikull, do të njohim 17 karakteristikat e një personi të mençur.

Nëse keni lidhje me këto shenja, atëherë ju vetë mund të jeni më të mençur nga sa mendoni.

Ata mësojnë nga gabimet dhe përvojat e tyre

“Sekreti i jetës, megjithatë, është të biesh shtatë herë dhe të ngrihesh tetë herë.”

Bota është tepër komplekse dhe është e pamundur të kesh të drejtë për gjithçka.
Një person i mençur gjithmonë kërkon të përmirësohet, dhe kjo do të thotë të mësojë nga gabimet e tij.

Në fund të fundit, të mësuarit nga gabimet dhe dështimet është mënyra se si ata u bënë kaq të mençur në radhë të parë. Një person i mençur nuk e lidh egon e tij me opinionet e tij, kjo është arsyeja pse ata mund të thonë lehtësisht: “Kam gabuar”.

Ata mund të pranojnë se diçka në të cilën besonin dikur është e gabuar, sepse ata kanë më shumë prova dhe fakte.

Janë mendjehapur

Një person i mençur i kupton të gjitha këndvështrimet pa lënë paragjykimet ose emocionet të pengojnë.

Kjo do të thotë të pranosh se ka gjithmonë dy anë në një histori dhe të kuptosh se të gjithë kanë arsye të mira për të menduar ashtu siç mendojnë. Kjo është arsyeja pse një person i mençur do të bëjë një hap prapa dhe do të shikojë pamjen e përgjithshme përpara se të bëjë një mendim.

Ata nuk supozojnë se kanë gjithmonë të drejtë

Një person i mençur nuk është dogmatik me mendimin e tij.

Ata nuk janë agresivë, duke kërkuar që të ndiqni gjithçka që ata kanë për të thënë. Ata e dinë se jeta është shumë komplekse për të supozuar se kanë gjithmonë të drejtë. Ata nuk supozojnë se janë personi më i mirë aty.

Siç pati thënë Sokrati, “e vetmja urtësi e vërtetë është të dish se nuk di asgjë”.

Kur trajtojnë një problem, ata i qasen atij nga këndvështrime të ndryshme.
Një person i mençur më shumë dëgjon se sa flet, vlerëson më shumë sesa vepron dhe bashkëpunon në vend që të dikton.

Ata nuk kanë një ego të fortë

Një person i mençur nuk ka shumë ego.

Ata kanë kaluar shumë në jetë dhe e kuptojnë se sa e padobishme dhe e brishtë është egoja. Ata nuk i gjykojnë njerëzit e tjerë.

Ata nuk e ndiejnë nevojën të flasin vetë. Kur flasin me njerëz të tjerë, ka të bëjë më pak me ta dhe më shumë se si mund të ndihmojnë. Modestia është një cilësi e madhe për të pasur.

Kanë lëkurë të trashë

Një person i mençur nuk është i ndjeshëm.

Kur dikush përpiqet t’i nënshtrojë me një koment të keq, kjo nuk i shqetëson aspak.
Është si ujë në shpinën e rosës.

Ata e kuptojnë se jeta është e vështirë për të gjithë, ndaj pranojnë që ndonjëherë disa njerëz do të sulmojnë dhe do të zemërohen.Ata e dinë se askush nuk do u bëjë keq atyre, por është vetëm një mënyrë për ta, për të nxjerrë jashtë pasiguritë e tyre.

Në fund të fundit, ajo që njerëzit mendojnë për ju tregon më shumë për ta sesa për ju.
Kjo gjithashtu e bën një person të mençur komunikues të shkëlqyeshëm, pasi ata mund të shpërndajnë argumentet dhe pakënaqësinë me dialogun e mirëkuptimit.

Ata janë të vëmendshëm

Nuk mund të jesh i mençur pa qenë i vëmendshëm.

Ata kanë parë shumë në jetë dhe gjithmonë po bëjnë një hap prapa dhe po thithin sa më shumë informacion që munden.

Kjo është arsyeja pse ata nuk janë të shpejtë për të gjykuar dhe nuk emocionohen shumë lehtë. Ata preferojnë të kenë një pamje gjithëpërfshirëse të gjithçkaje përpara se të japin këshillat e tyre.

Ata janë gjithmonë duke mësuar

“Me anë të tre metodave ne mund të mësojmë urtësinë: Së pari, me reflektim, që është më fisniku; Së dyti, me imitim, që është më i lehtë; dhe e treta nga përvoja, e cila është më e hidhura.” 

Një person i mençur është kurioz për gjithçka dhe gjithsend rreth tij. Ata po kërkojnë të kuptojnë gjëra që nuk i dinë. Ata duan të dinë pse-të dhe si-të që përbëjnë botën, pavarësisht se cila mund të jetë tema. Kjo vjen nga një ndjenjë e lindur e magjepsjes dhe respektit për gjithçka rreth tyre.

Një person i mençur është në gjendje të reflektojë dhe të mendojë

Një person i mençur pëlqen të kalojë kohë për të shijuar vetminë e tij, për të reflektuar, për të medituar dhe për t’u zhytur thellë në introspeksion.

Kjo është një arsye tjetër që ata kanë qenë në gjendje të mësojnë kaq shumë në jetë.
Ata mendojnë për gjërat në të cilat besojnë dhe për gjërat që kanë mësuar gjatë rrugëtimit të jetës. Përmes introspeksionit, ata e kuptojnë veten më mirë çdo ditë.

Ata po pranojnë ndryshimin

Është e vështirë të pranosh ndryshimin. Njerëzve u pëlqen të mendojnë se gjithçka është rregulluar.

Por e vërteta është se universi po ndryshon vazhdimisht gjatë gjithë kohës dhe nëse nuk mund ta pranoni këtë, atëherë me siguri do t’i shkaktoni vetes vuajtje. Një person i mençur e kupton se kjo është mënyra se si funksionon bota.

Ata e dinë se ndryshimi mund të jetë paksa i frikshëm, por përqafimi i kësaj është mënyra e vetme për t’u rritur dhe përshtatur.

Në fund të fundit, ata nuk lejojnë që ndryshimi i natyrës së jetës t’i trembë, pse duhet të kenë frikë nga diçka që nuk mund ta ndaloni në radhë të parë?

Ata nuk janë shumë të shqetësuar për pasuritë materiale

Sa më i mençur bëhet dikush, aq më shumë e kuptojnë se pasuritë materiale nuk janë aq të rëndësishme sa përvojat dhe marrëdhëniet me të tjerët.

Një person i mençur nuk e lidh lumturinë e tij me qëllime ose pasuri sipërfaqësore.

Një person i mençur e kupton se të jesh me të vërtetë i lumtur do të thotë të jetosh në momentin duke punuar drejt një qëllimi kuptimplotë që është më i madh se ata.

Ata e kuptojnë se bota nuk rrotullohet rreth tyre.

Kjo është arsyeja pse ata përqendrohen në ndihmën e të tjerëve dhe të shikojnë pamjen më të gjerë të gjithçkaje.

Janë të ftohtë, të qetë dhe të mbledhur

Një person i mençur nuk emocionohet tepër në situata stresuese.

Ata e kuptojnë se kjo nuk u bën ndonjë të mirë.

Në fund të fundit, koha e kaluar duke u shqetësuar zakonisht është kohë e humbur.
Një person i mençur bën një hap prapa, reflekton mbi situatën sfiduese dhe më pas vepron në mënyrën më efektive të mundshme.

Një person i mençur u jep këshilla fantastike të tjerëve

“Mësoni të ndezni një qiri në momentet më të errëta të jetës së dikujt. Bëhu drita që i ndihmon të tjerët të shohin; është ajo që i jep jetës rëndësinë e saj më të thellë.”

Epo, ndoshta e dinit se kjo veçori po vinte, apo jo? Në fund të fundit, njerëzit e mençur japin këshilla të mençura.

Ata kanë mësuar nga gjithçka që kanë hasur në jetë (që është shumë!) dhe gjithashtu duhet t’i shprehin këto mësime në një mënyrë të thjeshtë që çdokush mund t’i kuptojë.

Fjalët e një personi të mençur e çajnë dhe shkojnë drejt e në thelb.

Pjesa më e mirë?

Një person i mençur është në një mision për të ndihmuar të tjerët, kështu që këshilla e tij jepet duke pasur parasysh këndvështrimin e personit.Një person i mençur ka një shkallë të lartë ndjeshmërie dhe interesohet vërtet për problemet e të tjerëve.

Kjo është arsyeja pse një person i mençur mund të japë kaq shpesh këshilla që ndryshojnë jetën.

Ata kanë qenë atje më parë dhe e kuptojnë se sa e vështirë mund të jetë jeta.

Ata priren të jenë shumë introspektivë

“Dje isha i zgjuar, ndaj doja të ndryshoja botën. Sot jam i mençur, ndaj po ndryshoj veten time.”

Sa më shumë që njerëzit e mençur kënaqen duke studiuar botën përreth tyre, ata kalojnë gjithashtu një pjesë të madhe të kohës duke studiuar veten.

Ata analizojnë vazhdimisht mendimet dhe emocionet e tyre dhe kuptojnë saktësisht se kush janë.

Ata vërejnë gjëra për të cilat shumica e njerëzve nuk shqetësohen

Për shkak se ata vazhdimisht reflektojnë dhe vëzhgojnë, një person i mençur merr përsipër gjërat që thjesht i kalojnë të tjerët.

Ata vënë re detajet e vogla dhe sugjerimet delikate që njerëzit e tjerë thjesht nuk i kuptojnë, si për shembull se si ai mik që të gjithë të tjerët e pëlqejnë duket se buzëqesh paksa ashpër dhe qesh pak me zë të lartë.

Ata mund të lexojnë midis rreshtave dhe të kuptojnë më lehtë nuancat, që do të thotë se shpesh është një ide e mirë të dëgjosh atë që kanë për të thënë.

Ata nuk janë të dhënë pas muhabetit

Ndërsa njerëzit e mençur janë përgjithësisht të durueshëm, ata shpejt mërziten duke folur pa asnjë substancë të vërtetë – domethënë biseda të vogla.

Ata duhet të jenë në gjendje të nxjerrin diçka interesante nga biseda, diçka që të stimulojë mendjen e tyre.

Kështu, kur ata nuk marrin asgjë absolutisht interesante kur japin vëmendje, ata ndihen sikur koha e tyre po humbet dhe nuk do të duan asgjë më shumë se të dalin prej andej dhe të kërkojnë diçka që në fakt ia vlen koha e tyre.

Për ta, pse uleni duke folur për motin ose ngjyrën e thonjve tuaj, kur në vend të kësaj mund të flisni për faktin se zogjtë janë në të vërtetë dinosaurët ose të diskutoni në thellësi lajmet më të fundit.

Ata janë të dhembshur dhe nuk gjykojnë

Të qenit i mëshirshëm është një shenjë dalluese e një personi të mençur. Dhembshuria është mirësi në veprim.

Kur shohin të tjerët në dhimbje, ata duan të veprojnë për t’i ndihmuar ata ta lehtësojnë atë.

Për shkak se ata janë kaq të ndjeshëm ndaj mundimeve dhe dhimbjeve të njerëzve të tjerë, ata gjithashtu nuk gjykojnë.

Të gjithë po kalojnë betejën e tyre private, dhe pothuajse gjithmonë ka më shumë për atë që po ndodh me dikë sesa ajo që bie në sy.

Ata janë të përunjur

Një person i mençur ka një mendim të sigurt, por modest për vetëvlerësimin e tij.

Ata nuk e shohin veten si “shumë të mirë” për njerëzit e tjerë.

Në fund të fundit, të gjithë janë unik dhe gjithmonë ka diçka për të mësuar nga kushdo.
Kur japin këshilla që ndryshojnë jetën, ata e bëjnë këtë si dikush që është në të njëjtin nivel me personin me të cilin po flasin. Kjo është arsyeja pse mesazhi i një personi të mençur pranohet kaq mirë.