4 Aftësitë që Nevojiten për të Siguruar të Ardhmen Tënde

©Wikimedia Commons

Çfarë ka për mua? Mësoni aftësitë që ju nevojiten për të siguruar të ardhmen tuaj.

Filmi që u bë kult klasik fantastiko-shkencor Blade Runner paraqiste makina fluturuese, inteligjencë artificiale të fuqishme dhe një botë të ndryshme nga ajo që ishte parë ndonjëherë.

Por filma si ky rrallëherë përshkruajnë saktësinë e përparimeve teknologjike që mund të presim të dëshmojmë në të ardhmen.

Për shembull, si do të duket një dysheme fabrike, një call center ose një zyrë imobiliare në vitin 2100?

Teknologjitë transformuese si makinat fluturuese mund të tingëllojnë të lezetshme, por ndryshimet në botën e punës ka të ngjarë të jenë më domethënëse. Pra, çfarë mund të presim nga e ardhmja e punës? Dhe më e rëndësishmja, si mund të përgatiten njerëzit për një botë të dominuar nga teknologjia inteligjente dhe inteligjenca robotike?

Epo, me shtimin e inteligjencës artificiale, njerëzit do të duhet të sigurojnë një vend profesional për veten e tyre ose rrezikojnë të bien në padobishmëri. Çelësi për ta bërë këtë është përulësia – kultivimi i aftësive dhe bashkëpunimit ndërpersonal dhe shfrytëzimi i krijimtarisë që na veçon nga makineritë.

Në këto rreshta, do të mësoni:

  • si makineritë po ndryshojnë botën siç e njohim ne;
  • katër aftësitë që ju nevojiten për të pasur sukses në të ardhmen; dhe
  • çfarë do të thotë të kesh vërtet përulësi.

Përparimet teknologjike të mijëvjeçarit të ri do t’i detyrojnë njerëzit të punojnë dhe të sillen ndryshe.

Mijëvjeçari i dytë mund të jetë i ri, por ne po i afrohemi me shpejtësi një prej epokave të tij përcaktuese: Epokës së Makinave Smart ose SMA. Ky term përshkruan një kohë kur makinat do të bëhen gjithnjë e më të afta për të kryer detyra komplekse dhe punë jo rutinë – punë që dikur kërkonin ndërhyrje njerëzore.

Me agimin e SMA, teknologjitë si robotika, inteligjenca artificiale, nanoteknologjia dhe inxhinieria gjenetike do të vijnë shpejt për të dominuar jetën profesionale dhe personale të njerëzve. Ndërsa vazhdojnë të bëhen më të sofistikuara, makinat do të marrin më shumë detyra manuale dhe njohëse, si brenda dhe jashtë vendit të punës.

Çfarë do të thotë kjo për njerëzit?

Epo, nëse je avokat, gazetar, mësues ose kontabilist, nuk mund të jesh shumë i sigurt se puna jote është e sigurt. Mund të merret përsipër nga një robot në të ardhmen. Në fakt, një studim i vitit 2013 i bërë nga studiues në Universitetin e Oksfordit zbuloi një gjasë ekstreme që deri në 47 për qind e vendeve të punës në SHBA do të zëvendësohen nga teknologjia brenda dy dekadave të ardhshme.

Pra, suksesi njerëzor në SMA varet nga një qasje krejtësisht e re; ne duhet të jemi NewSmart.

Në fund të fundit, ne nuk mund t’i konkurrojmë me makinat për sa i përket përpunimit dhe ruajtjes së sasive të mëdha të informacionit. Opsionet tona janë ose të plotësojmë punën e makinerive ose të bëjnë punën që ato nuk munden, të cilat përfshijnë të menduarit kritik, angazhimin emocional dhe praktikat krijuese.

Megjithatë, në një shoqëri që është e përqendruar te konkurrenca, agresioni dhe suksesi individual, ne shpesh jemi shumë të përfshirë në vetvete dhe të fiksuar në bindjen tonë se jemi unikë dhe posedojmë aftësi të rralla. Kjo pengon përparimin. Ne do të shkëlqejmë vetëm kur të mësojmë të bashkëpunojmë, një aftësi që mundëson të menduarit më të madh kritik, angazhim emocional dhe kreativitet.

Por mosgatishmëria jonë e përgjithshme për të punuar së bashku nuk do të thotë se njerëzimi është i dënuar. Në të vërtetë, ekziston një mënyrë për të fituar aftësitë që do t’ju ndihmojnë të kapërceni kufizimet tuaja aktuale. Në rreshtat vijuese, do të mësoni shumëçka për këtë.

Kultivimi i katër aftësive do t’ju ndihmojë të përballoni sfidën e Epokës së Makinerive të Zgjuar.

Pra, cilat aftësi janë çelësi i suksesit në epokën e makinave inteligjente?

Epo, e para njihet si egoja qetësuese. Kjo i referohet aftësisë për të reduktuar mbrojtjen tuaj emocionale, duke e drejtuar ndjeshmërinë ndaj të tjerëve duke ulur vigjilencën tuaj dhe duke u bërë më objektiv, mendjehapur dhe zemërhapur.

Për shembull, kur merrni reagime jo të këndshme nga një mik apo koleg, ju duhet të mirëprisni kritikat. Shmangni impulsin njerëzor për t’i thënë vetes se ai tjetri thjesht e ka gabim.

Përveç qetësimit të egos suaj, duhet të përqendroheni edhe në menaxhimin e vetvetes. Kjo do të thotë të nxisni një qasje të shëndetshme dhe të kontrolluar ndaj mendimeve dhe ndjenjave tuaja. Pa këtë aftësi, do të jeni të preokupuar me frikën dhe pasiguritë tuaja, të cilat do t’ju pengojnë të lidheni me të tjerët. Dhe kjo mund t’ju privojë nga fuqia e të menduarit kritik dhe krijues që mund të rrjedhë nga bashkëpunimi njerëzor.

Për shembull, shumë njerëz kanë frikë se nuk do të pranohen për atë që janë. Ky ankth mund të jetë aq i theksuar saqë në fakt i pengon ata të ndërveprojnë fare me të tjerët.

Aftësia e tretë që ju nevojitet është dëgjimi reflektues, i cili është një mënyrë për të çliruar mendimet dhe perceptimet tuaja për botën dhe për të kapërcyer paragjykimet tuaja njohëse dhe emocionale. Dëgjimi reflektues ka të bëjë me marrjen e kohës për të kuptuar me të vërtetë njerëzit e tjerë dhe idetë e tyre. Praktikimi i kësaj aftësie do t’ju ndihmojë të hapni mendjen tuaj dhe të sfidoni nocionet tuaja të paramenduara për botën. Me një mendje më të hapur, do të jeni më të mirë në krijimin e marrëdhënieve produktive dhe bashkëpunuese.

Dhe së fundi, për të pasur sukses në SMA, duhet të zotëroni tjetërsinë. Kjo aftësi i referohet thjesht aftësisë për të krijuar lidhje të forta me njerëzit e tjerë. Në SMA, një fokus në të menduarit krijues dhe lidhjen emocionale është me rëndësi të madhe – kështu që është e qartë pse zotërimi i tjetërsisë është i nevojshëm. Para se të bashkëpunoni me të tjerët, së pari duhet të lidheni me ta.

Të jesh në gjendje të mendosh për të tjerët dhe të pranosh perspektivat e tyre është thelbi i suksesit të SMA.

Tani e dini se cilat aftësi do t’ju ndihmojnë të lundroni në SMA, por përpara se të filloni t’i zhvilloni ato, duhet të përqendroheni në një ndryshim të rëndësishëm; ju duhet të transformoni bindjet tuaja personale.

Për shumicën dërrmuese prej nesh, botëkuptimi ynë nuk sinkronizohet mirë me aftësitë e kërkuara nga SMA. Për të kapërcyer këtë pengesë, ju duhet të ndryshoni modelin tuaj mendor.

Modeli mendor është shuma totale e ideve, besimeve dhe perceptimeve tuaja personale për botën. Me fjalë të tjera, është gjithçka që ka formësuar përvojën dhe kuptimin tuaj për botën, nga arsimimi juaj te kultura juaj, gjeografia juaj te feja juaj. Çështja është se shumica e modeleve mendore bazohen në një kuptim të botës që ishte, jo të botës së re që do të jetë. Kjo botë e kaluar kishte të bënte me individualizmin dhe konkurrencën, të cilat janë anatemë për aftësitë që do t’ju sjellin dobi në SMA.

Pra, sukses do të thotë të përditësoni modelin tuaj mendor, dhe emri i lojës këtu është përulësi. Përulësia është themeli për modelin ideal SMA mendor.

Por çfarë është në të vërtetë përulësia?

Ju mund të mendoni se është një koncept fetar, ideja për të qenë të nënshtruar, zemërbutë ose për të zënë një pozicion të ulët. Por përulësia është në fakt vetëm një mentalitet që ju lejon të ulni mbrojtjen tuaj dhe të hiqni paragjykimet tuaja, gjë që, nga ana tjetër, ju mundëson të perceptoni botën dhe të takoni njerëzit ashtu siç janë në të vërtetë, pa filtra.

Për ta thënë ndryshe, përulësia është një qëndrim që të lejon të operosh në një mënyrë të saktë dhe mendjehapur që fokusohet te të tjerët dhe jo te vetja. Ideja nuk është të jeni vetëmohues ose të mendoni më pak për veten tuaj; përkundrazi, përulësia do t’ju ndihmojë të mendoni më pak për veten tuaj.

Nëse mund të zotëroni përulësinë, do të jeni në rrugën e zhvillimit të aftësive të nevojshme për SMA. Pra, me atë informacion në xhepin tuaj të pasmë, le të vazhdojmë se si i ndërtoni ato aftësitë e tjera.

Ngadalësoni veten përmes vëmendjes së ndërgjegjshme.

A keni provuar ndonjëherë të kryeni një detyrë komplekse ndërsa jeni nervoz ose i mërzitur? Epo, ashtu si të qenit i mërzitur ose nervoz mund ta bëjë të vështirë performancën tuaj më të mirë, po ashtu edhe një ego nervoze ose e ngatërruar. Për të thyer këtë pengesë ju duhet të qetësoni egon dhe mënyra më e mirë për ta bërë këtë është përmes praktimit të asaj që gjuhet Megjithëmendje.

Megjithëmendja ka të bëjë thjesht me kushtimin e vëmendjes; do të thotë të vëresh qëllimisht momentin aktual, të vrojtosh mendimet tuaja dhe të mos ndërhysh por t’i lejosh të rrjedhin. Pra, me fjalë të tjera, Megjithëmendja është të menduarit rreth të menduarit. Përdorimi i kësaj praktike është i thjeshtë:

Merrni një pozicion të rehatshëm, pavarësisht nëse është ulur, shtrirë apo ndonjë rregullim tjetër. Pastaj, përqendroni vëmendjen dhe vetëdijen tuaj në një gjë dhe vetëm në një gjë. Ky mund të jetë i gjithë trupi juaj, frymëmarrja juaj, ose një pjesë e veçantë e tij, ose një koncept abstrakt si dhembshuria ose mirësia.

Pavarësisht se ku vendosët të fokusoheshit, përqendrimi i vëmendjes suaj vetëm në një gjë do t’ju lejojë të përjetoni të gjithë atë rrëkenë e mendimeve tuaja personale që vërshojnë në kokë. Kjo hapësirë ​​do t’ju lejojë të dalloni kur këto mendime po ndërhyjnë në vëmendjen që po përpiqeni t’i drejtoni dikujt ose diçkaje. Përfundimisht, do të bëheni më të mirë në heqjen dorë nga mendimet tuaja të njëanshme dhe, mjaft shpejt, nuk do të keni më nevojë të identifikoheni ose të veproni me to. Kështu, do të mësoni të përqendroheni më pak në egon tuaj.

Nga aty, nuk është veçse një hop, kapërceni dhe hidhuni drejt zotërimit të vetë-menaxhimit.

Vetë-menaxhimi fillon me ngadalësimin dhe të menduarit qëllimisht. Disa njerëz protestojnë në këtë pikë, kur thonë, “Nëse unë ngadalësoj, njerëzit do të mendojnë se jam dembel ose i paaftë.” Sidoqoftë, mendime të tilla janë thjesht frika dhe pasiguria juaj në lojë – shqetësimet tuaja për të mos u pranuar apo respektuar.

Realiteti është se ngadalësimi është thelbësor për suksesin tuaj në SMA pasi do t’ju lejojë të veproni dhe të mendoni me qëllim. Në fund të fundit, nëse nxitoni në jetë, do ta keni të vështirë të bëni më shumë sesa të kaloni përciptazi. Ju kurrë nuk do të keni kohë të menaxhoni veten dhe të merrni parasysh atë që në të vërtetë duhet të bëni ose të mendoni.

Dëgjojini të tjerët dhe bëjini të ndjehen të përshëndetur me vëmendjen tuaj të plotë.

Si të bëhesh një dëgjues reflektues?

Fillimi është po aq i thjeshtë sa të përqendrohesh te personi tjetër, të mbash një mendje të hapur dhe të bësh pyetje sqaruese. Përpjekja për të kuptuar njerëzit e tjerë kërkon që t’u kushtoni vëmendjen tuaj maksimale, një akt fokusimi i tillë që nuk do t’ju lejojë të nxirrni përfundime të shpejta që mund të rezultojnë në paragjykime.

Le të themi se një koleg i juaj i departamentit më të ulët ka një ide se si kompania mund të rrisë shitjet. Ju mund të jeni shefja e tij, por megjithatë duhet të dëgjoni. Nëse ideja nuk ka kuptim, pyesni atë pse mendon se është e rëndësishme. Kush e di – paragjykimet tuaja mund të bllokojnë të kuptuarit tuaj!

Por ju gjithashtu duhet të përgatiteni për të dëgjuar në mënyrë reflektuese duke përdorur një qasje më pragmatike: një listë kontrolli. Bëni një të tillë për vete duke shkruar çdo aspekt që e konsideroni kyç për aftësinë tuaj për të dëgjuar në mënyrë reflektuese. Ju mund të shënoni gjëra të tilla si, “mos e ndërprisni menjëherë” ose “mos lejoni që fokusi të largohet”.

Për shembull, pas një seminari mbi dëgjimin reflektues të udhëhequr nga një prej autorëve, një pjesëmarrës bëri një listë kontrolli përpara se të telefononte gruan dhe fëmijët e tij. Ai i kujtoi vetes të bënte pyetje dhe të shmangte ndërprerjen e familjes së tij me histori për veten e tij. Më pas, ai tha se biseda ishte një nga më të mirat që ai dhe gruaja e tij kishin ndarë në vite.

Dhe sigurisht, ju duhet të zhvilloni aftësinë tuaj për t’u lidhur emocionalisht me të tjerët. Për ta bërë këtë, tregoni njerëzve të tjerë se jeni të pranishëm dhe po dëgjoni, duke përdorur sinjale verbale dhe joverbale. Kjo pjesë e dytë është vendimtare sepse ju tregoni njerëzve që jeni prezent dhe kjo nuk ka të bëjë vetëm me pranimin e tyre; do të thotë gjithashtu të shfaqësh vëmendje mikpritëse përmes veprimeve dhe sjelljeve të tua.

Pra, kur takoni një bashkëpunëtor të mundshëm, sigurohuni që të bëni kontakt me sy dhe ta mirëprisni me një buzëqeshje; përshëndeteni atë me krahë hapur dhe lëreni çdo telefon ose vegël me të cilën mund të shqetësoheni.

Nëse ndiqni të gjitha këto hapa, do të keni shumë më shumë gjasa të mirëprisni personin tjetër me gjithë qenien tuaj dhe të krijoni një lidhje emocionale që zgjat.

Mesazhi kryesor:

Për mirë ose për keq, një epokë e re po lind mbi njerëzimin: një epokë e dominuar nga makineritë. Për të pasur sukses në këtë kohë të re, njerëzit duhet të fokusohen në atributet që na dallojnë nga makinat; ne duhet të fokusohemi në lidhjen emocionale dhe bashkëpunimin, dhe në të menduarit krijues që vijnë si rrjedhojë e këtyre dy aktiviteteve.

Këshillë për t’u zbatuar që nga ky moment:

Pyete veten si mendon.

Menaxhimi i vetes mund të jetë i vështirë, por ju mund të kontrolloni mendimet dhe ndjenjat tuaja duke marrë parasysh mënyrën se si mendoni. Mendo mbi të menduarit tënd. (Thinking about thinking) Kjo pyetje sigurisht nënkupton se ka shumë mënyra për të menduar dhe, sapo të filloni të mendoni për të, do të filloni të vini re qasjet tuaja të ndryshme. Ndoshta po mendoni shpejt dhe po punoni me autopilot. Ose mund t’i jepni vetes kohë për të ngadalësuar dhe menduar më imët.

Thjesht duke krijuar hapësirë ​​për të kuptuar se mund të ndërhyni tek mënyra sesi nga një mendimi kapërceni tek tjetri, do të jeni tashmë një hap më afër menaxhimit të vetes dhe mendjes suaj.