5 Arsyet Pse Ndëshkimi Trupor i Lë Fëmijët me Pasoja në Jetë

Ndëshkimi fizik është një metodë e zakonshme që përdoret për të “edukuar” fëmijët e llastuar ose të pabindur, të paktën 4 nga 5 prindër e përdorin dhe 9 nga 10 herë është një femër – nëna ose kujdestarja.

Disa nuk hezitojnë t’u japin një shuplakë fëmijëve të tyre dhe ata më të dëshpëruarit përdorin çdo gjë që mund t’ju gjejë dora. Por edhe pse mendojnë se po i vendosin fëmijët e tyre në rrugën e duhur dhe besojnë se veprimet e tyre janë të padëmshme në fund, hulumtimet tregojnë se kjo nuk është vetëm dëmtuese, por nuk funksionon.

Ne do t’ju tregojmë pse kjo situatë mund t’ju rrëshkasë nga duart dhe cilat metoda janë më të mira për të edukuar fëmijët tuaj.

Nuk funksionon dhe i bën gjërat edhe më keq.

© Depositphotos.com

Është e vërtetë, fëmijët mund të jenë këmbëngulës dhe durimi i prindërve ka limitin e tij, por kur ata i drejtohen gjuajtjeve, ata nuk do të arrijnë asgjë. Hulumtimet tregojnë se dhuna nuk vepron në një afat të gjatë si një mënyrë për të disiplinuar një fëmijë, sepse ata duhet të reflektojnë për shkaqet që fshihen pas sjelljes së tyre të keqe.

Me fjalë të tjera, fëmijët duhet të kuptojnë; ata kanë nevojë për një shpjegim përse mënyra se si po sillen nuk është e duhur. Dhuna është vetëm një mënyrë e shpejtë për të ndaluar veprimet e fëmijës.

Është rruga e të qënit një prind abuziv me një fëmijë të keqtrajtuar.

© Depositphotos.com

Hulumtimet tregojnë se shumica e rasteve të abuzimit të fëmijëve filluan me një shuplakë. Duke qenë se dënimet trupore nuk funksionojnë, prindërit zakonisht e rrisin sasinë e forcës që përdoret herën tjetër kur fëmija i tyre nuk sillet siç duhet.

Çdo herë, ata presin që ajo të ketë një efekt të përhershëm disiplinor, por kjo nuk do të ndodhë kurrë. Si rezultat, ata e përshkallëzojnë përdorimin e forcës dhe, në fund, po e keqpërdorin fëmijët e tyre në një mënyrë që ata kurrë nuk e kishin imagjinuar.

Dhuna rrit një agresor të ardhshëm.

© Depositphotos.com

Fëmijët të cilët u dënuan fizikisht gjatë fëmijërisë së tyre janë më të prirur të përdorin dhunën kundër fëmijëve dhe partnerëve të tyre. Ata madje kanë një rrezik më të lartë për t’u bërë shkelës ligjorë.

Dhe nuk është çudi, fjalët e prindërve mund të bindin fëmijët, por shembulli i tyre ka një ndikim shumë më të madh tek ata. Nëse një nënë ose baba përdor një shuplakë për të zgjidhur një konflikt, kjo është ajo që fëmija do të mësojë dhe të bëjë.

Fëmijët mund të fillojnë të vuajnë nga depresioni.

© Depositphotos.com

Nëse partneri juaj ju godet, a do të vazhdonit të mendonit se ai ju do? Vështirë se po, dhe e njëjta gje ndodh me një fëmijë. Të vegjlit fillojnë të kenë dyshime për dashurinë e nënës dhe babait të tyre, në momentin kur ata ushtrojnë ndëshkime fizike ndaj tyre.

Duke pasur parasysh se jeta e një fëmije sillet rreth prindërve të tyre, ata fillojnë të ndjehen plotësisht të padashur dhe mund të fillojnë të vuajnë nga depresioni klinik. Kjo ndikon në procesin e socializimit të fëmijës dhe i acaron ato.

Fjalë për fjalë i sëmur fëmijët.

© Depositphotos.com

Vetëm duke dëshmuar vazhdimisht dhunën, një fëmijë arrin nivelet e stresit që përkeqësojnë sistemin e tyre imunitar. Përballimi i ndëshkimeve të rregullta fizike ka një efekt shumë të fuqishëm, sepse ajo degjeneron sistemin imunitar në atë mënyrë që fëmija të bëhet më i ndjeshëm ndaj sëmundjeve. Në rastet kur fëmija vuan nga probleme të rënda shëndetësore, i përkeqëson ato.

Çfarë mund të bëni në vend të kësaj kur …

Ju soset durimi

Rishikoni pritshmëritë tuaja dhe pyesni veten nëse sjellja e fëmijës suaj është në përputhje me moshën dhe fazën e zhvillimit të fëmijës, si psh. “Pse”-ja e 2-vjeçarëve. Kjo mund të vonojë impulsin tuaj dhe t’ju ndihmojë të reflektoni me një qëndrim shumë më dashamirës.

Ju u keni kërkuar vazhdimisht që të sillen mirë, por ata vazhdojnë të mos binden

Mos mendoni gjithmonë se një fëmije e di se çfarë ka bërë gabim ose çfarë do të thotë kur u thoni “sillu mirë”. Jini të saktë për atë që është e gabuar dhe pse. Një fjali e thjeshtë ” mos e godit vëllain, do e vrasësh” do të funksionojë.

Fëmija juaj po humbet kontrollin

Kur fëmijët janë gati të dalin jashtë kontrollit, duke reaguar në mënyrë të tensionuar ka tendencë të përkeqësojë situatën. Qëndroni të qetë, bëni kontakt me sy dhe ulni zërin. Qetësia ka një aftësi të fuqishme për të kujtuar paqe.

Fëmija juaj ka një zemërim të lehtë

Përdorni kartën tuaj të mbarimit të kohës. Merrni me qetësi fëmijën tuaj në një vend të qetë dhe shpjegoni pse sjellja e tyre nuk është e pranueshme. Pastaj tregoni atyre se ata mund të kthehen tek loja e tyre pasi të jenë qetësuar dhe të presin për 2 minuta. Nëse argumenti ose ulëritja rifillon, filloni të numëroni sërish 2 minuta.

Djali ose vajza juaj më e madhe nuk dëshiron të të dëgjojë

Lejoni pasojat e sjelljes së tyre të keqe nëse je i sigurt se nuk do t’i dëmtojnë ata. Ata do të jenë në gjendje të mësojnë nga gabimet e tyre. “Të kam thënë” është e ndaluar!

A keni praktikuar ndonjë nga këto këshilla?  Na tregoni në komentet më poshtë!