9 Gabimet e Prindërve që i Shtyjnë Fëmijët të Bëhen Gënjeshtarë

Nuk mund të jetë dikush që kurrë nuk ka thënë një gënjeshtër jetën e tyre. Ne hasim çdo ditë në gënjeshtarë, por nuk dimë se çfarë të bëjmë kur ata janë fëmijët tanë.

Ne e dimë pse fëmijët gënjejnë dhe se si prindërit e tyre ndjehen fajtorë për këtë.

Fëmijët i dinë pasojat

© depositphotos

Shumë shpesh fëmijët gënjejnë sepse e dinë se e vërteta sjell dënim. Mundohuni t’i inkurajoni ata që të tregojnë të vërtetën, ndoshta duke e lehtësuar paksa ndëshkimin në mënyrë që fëmija juaj të mos ketë frikë prej tij.

Fëmijët nuk duan t’ju shqetësojnë

© depositphotos

Fëmijët tuaj ju duan dhe nuk duan që ju të shqetësoheni. Nëse reagimi ndaj të vërtetës së tyre është më pak i zymtë, ata do të kenë më pak frikë t’ju lëndojnë me informacione të vërteta.

Ata nuk gënjejnë, por fantazojnë

© depositphotos

Ndonjëherë fëmijët e ngatërrojnë një dëshirë me realitetin: ata ju tregojnë gjithçka për aventurat e tyre të mrekullueshme ose i sigurojnë që të gjithë se kanë një vëlla. Jini të butë ndaj gënjeshtrave të tilla sepse ato zhduken me rrjedhën e kohës kur fëmijët rriten.

Fëmijët thonë gënjeshtra sepse nuk mbajnë mend

© depositphotos

Ka situata ku fëmijët tregojnë një gënjeshtër dhe e besojnë edhe vetë. Kjo sidomos ka të bëjë me fëmijët që mund të harrojnë për ndonjë gabim.

Mos kini frikë nga gënjeshtra të tilla. Mundohuni të jeni të duruar në shpjegimin e reagimit tuaj ndaj veprimit të fëmijës.

Ata mendojnë se gënjeshtra është një sjellje e mirë.

© depositphotos

Ndonjëherë fëmijët mendojnë se gënjeshtra është e drejtë: ata janë të lumtur të veshin çorapet e thurura të gjysheve, edhe pse thellë brenda ata janë të zhgënjyer nga një dhuratë e tillë.

Varet nga ju që të vendosni nëse doni që fëmija juaj të sillet në një mënyrë tjetër. Në fund të fundit, të gjithë bëjmë të njëjtën gjë.

Ne po programojmë përgjigjen e duhur

© depositphotos

Shpesh i pyesim fëmijët tanë dhe presim një përgjigje të vetme. Për shembull, ne pyesim: “A është e shijshme?” Kur ai ose ajo padyshim nuk e dëshiron ta hajë atë që ka në pjatë.

Në raste të tilla, nëse nuk doni të gënjeheni, është më mirë ta zgjidhni menjëherë problemin: “Çfarë doni të hani, të dashur?”

Fëmijët kanë frikë nga ndryshimi i roleve

© depositphotos

Fëmijët kanë frikë të tregojnë të vërtetën për disa gjëra të këqija që mund të kenë bërë, sepse ata janë të sigurtë se vetëm kriminelët nga përrallat sillen në këtë mënyrë. Pra, nëse ata tregojnë të vërtetën, ata kthehen në ato “të këqinj”.

Shpjegojuni atyre që njerëzit e mirë mund të gabojnë herë pas here gjithashtu. Ajo që i dallon ata nga “keqtrajtuesit” është aftësia e tyre për të marrë përgjegjësinë për veprimet e tyre.

Ne themi gënjeshtra vetë

© depositphotos

Një fëmijë kopjon prindërit e tij në çdo gjë. Duke jetuar në një mjedis me gënjeshtra, ai ose ajo gjithashtu ngurron të tregojë të vërtetën.

Zgjidhja është edhe e vështirë dhe e lehtë: ju thjesht duhet të jeni vetë më të sinqertë.

Fëmijët mendojnë se janë shumë të trashë

 

Nëse i trajtoni fëmijët tuaj si krijesa jo të zgjuara, duke u bërtitur dhe fajësuar për gjërat, ata nuk do të duan të mësojnë se çfarë është e mirë dhe çfarë është e drejtë. Këtu përfshihet dhe të tregosh të vërtetën.

Mundohuni të komunikoni me fëmijët tuaj sikur të ishin moshatarët tuaj, duke shpjeguar se çfarë është e gabuar dhe mos t’i bëni ata fajtorë për gjithçka. Në këtë mënyrë, fëmijët do të kenë dëshirë të rriten dhe do të kuptojnë më shumë rëndësinë e të treguarit të së vërtetës.