“Më lejo të shkoj edhe njëherë!”, i tha fermerit, por kur djaloshi doli nga stalla…

Një herë e një kohë, një fermer zbuloi se kishte humbur orën e tij në stallë. Nuk ishte në merak për orën e zakonshme sesa për vlerën sentimentale që lidhej me të.

Pasi e kërkoi lart e poshtë për shumë kohë; ai hoqi dorë dhe u mbështet tek ndihma e disa fëmijëve që po luanin jashtë stallës.

Ai u premtoi se ai që do ta gjejë orën do të shpërblehet. Me të dëgjuar këtë, fëmijët u turrën brenda stallës, kontrolluan gjithë skutat, kutitë, arkat, pajisjet, madje i ranë rreth e përqark mullarëve të kashtës jashtë, por akoma nuk po e gjenin dot.


Kur fermeri u lodh duke pritur dhe ishte gati të dorëzohej në gjetjen e orës e tij, fëmijët filluan të tërhiqeshin edhe ata një e nga një derisa i fundit në rresht ishte një djalë i vogël, i cili, iu afrua dhe i kërkoi një shans tjetër:

“Më lejo të shkoj dhe njëherë!”

Fermeri e shikoi dhe mendoi, “Pse jo? Në fund të fundit, ky fëmijë duket mjaftushëm i sinqertë.”

Kështu që fermeri e dërgoi përsëri brenda stallës djalin e vogël!

Nuk kaloi shumë dhe djali i vogël doli me orën në dorë! Fermeri ishte më shumë i habitur sesa i lumtur, i surprizuar e pyeti djalin se si ia kishte dalur ta gjente orën i vetëm kur një grumbull fëmijësh sëbashku kishin dështuar.

Djali u përgjigj, “Nuk bëra asgjë thjesht u ula në tokë, në qetësi, dhe dëgjoja. Prej heshtjes, unë dëgjova tik-taket e orës dhe kërkova në atë drejtim.”

Simbolika: Djemtë e zhurmshëm që turren për të gjetur orën përfaqësojnë idete e vrullshme që vërshojnë në mendjen e njeriut, ku secila është në garë për të fituar sa më shumë vemendje dhe kohë nga menduesi.

Morali: Një mendje e paqtë mund të mendojë më mirë se sa një mendje kaotike. Lejoji vetes dhe mendjes tënde disa minuta heshtje çdo ditë, dhe do të shikosh, se sa shpejt do të vijë kthjelltësia dhe cilësia e mendimeve në jetën tuaj!