Çelsi i dashurisë së vërtetë je ti, është vetja jote zemër…

© Andrey Zvyagintsev/Unsplash

Përcaktimi i dashurisë së vërtetë nuk është një detyrë e lehtë. Megjithatë, këtu kemi mbledhur disa të vërteta rreth kësaj ndjenje që do t’ju ndihmojnë ta njihni atë.

The Beatles thanë në këngën e tyre të famshme se All You Need Is Love (gjithçka që ju nevojitet është dashuria).

Tani, çfarë lloj dashurie është ajo që duhet të kërkojmë?

E dimë që jo të gjithë janë të mirë për ne dhe se në këtë art dashurie duhet të kemi një mendje dhe një zemër që të mos e ushqejmë vetëm me zhgënjime. Ne të gjithë dëshirojmë dashurinë e vërtetë në një farë mënyre. Të dish se çfarë e përcakton atë është sigurisht një hap i parë.

Sado e çuditshme të tingëllojë, terapistët e çifteve shumë shpesh e gjejnë veten me të njëjtën dilemë: duhet t’u shpjegojnë pacientëve të tyre atë që ne e quajmë “dashuri e vërtetë”. Gjithashtu duhet thënë se sa herë që fillojmë një lidhje i themi vetes se e kemi gjetur. Ne jemi të pushtuar nga iluzioni, pasioni dhe gjithë ai përrua neurotransmetuesish që na vërshojnë me emocione të pafundme intensive. Megjithatë, me kalimin e kohës ndodh diçka që vë në dyshim atë deklaratën e parë. Jo, kjo nuk ishte dashuria jonë e vërtetë.

Nuk mund të thuhet se e do tjetrin derisa të njihen demonët, zemërimi, inati dhe kontradiktat e tij. Duhet dashuri e vërtetë për të kuptuar se në një lidhje jo gjithçka është bukuri, por ka edhe kaos dhe bashkë me të edhe shpërthime.

Kërkimet shkencore na tregojnë se ka shumë lloje dashurie. Kemi dashuri romantike, dashuri posesive, dashuri agape, atë të bazuar vetëm në tërheqje, atë të bazuar në miqësi, atë që kultivon intimitetin… Megjithatë, të përcaktosh saktësisht se çfarë është dashuria e vërtetë nuk është gjithmonë e lehtë. Në një farë mënyre do të ishte një dashuri agape, ajo që bazohet në pjekuri dhe mirëkuptim, ajo ku ka edhe një transhendencë, një angazhim autentik dhe të vendosur… Le të shohim të gjitha karakteristikat e saj.

Dashuria e vërtetë fillon së pari me dashurinë për veten

Ne e bëjmë shpesh këtë: ne biem në dashuri me dashurinë. Ne dashurohemi me idenë e të qënit në dashuri. Ne priremi të ushqejmë një ideal, atë që prej brezash na ka transmetuar imazhin e dashurisë romantike. Megjithatë, nuk duhet të gabojmë. Ky koncept, kjo skemë relacionale çon në gabime autentike emocionale, humbjen e vetëvlerësimit dhe marrëdhëniet e varura.

Për të dashuruar pa varësi apo nevojë, duhet së pari të vlerësojmë veten. Ndaj, të mos harrojmë sa vijon, për të thënë “të dua” fillimisht duhet të dish të thuash “unë”. Vetë-dashuria dhe vetëdija janë çelësat për ndërtimin e marrëdhënieve të shëndetshme.

Me pak fjalë, për të gjetur personin e duhur, për të gjetur atë dashurinë e vërtetë, duhet të përgatitemi edhe për një marrëdhënie. Kjo kërkon një punë të brendshme që mund të jetë e kushtueshme, por megjithatë do të ketë përfitime të mëdha.

“Nëse dashuria do të ishte një pemë, rrënjët do të ishin dashuria juaj për veten. Sa më shumë ta doni veten, aq më shumë fryte dashuria juaj do t’u japë të tjerëve dhe aq më e qëndrueshme do të jetë me kalimin e kohës.”  – Walter Riso

Të duash do të thotë të duash pa kushte

Është normale që nuk na pëlqen gjithçka tek partneri. Megjithatë, dallimet e bëjnë dashurinë më të bukur dhe nga ana tjetër e plotësojnë atë. Nëse e kufizojmë veten të duam vetëm atë që na pëlqen tek personi tjetër, do të kemi një marrëdhënie jo të plotë. Nëse fokusohemi në idealizimin e tjetrit, do të jetojmë në gënjeshtër. E gjithë kjo dashuri nuk mund të mbahet për një kohë të gjatë. Prandaj, le të hapim sytë dhe të pranojmë tjetrin me të gjitha nuancat e tij, të metat, virtytet, gabimet, madhështinë, dritat, hijet…

Të duash nuk është të kesh nevojë, është të preferosh

Varësia dhe dashuria janë aq të kundërta saqë nëse i detyrojmë të bashkëjetojnë, shkatërrojnë njëra-tjetrën. Askush në jetë nuk ka përgjegjësi të plotësojë atë që na mungon. Kjo është arsyeja pse preferimi në vend të nevojës ka si pasojë të drejtpërdrejtë t’i japim më shumë vlerë personit që duam, pasi do t’i vlerësojmë për atë që janë dhe jo për atë që na japin.

Zgjidhja e kësaj pike është e lidhur ngushtë me të parën; dmth duhet të punojmë dhe të kujdesemi për veten që të mos biem në “nevojën” që dikush të na mbulojë plagët dhe të eliminojë të metat tona. Prandaj, çelësi i dashurisë së vërtetë është tek ne.

Të jesh partneri perfekt nuk do të thotë të mos kesh probleme, por të dish t’i zgjidhësh ato

Dashuria e vërtetë nuk është pa probleme. Harmonia nuk është gjithmonë e përsosur, as nuk është imune ndaj vështirësive. Ndonjëherë ne biem në të njëjtin gabim: duke besuar se nëse dashuria do të funksionojë nuk duhet të ketë diskutime, dallime, sfida. Megjithatë, duhet ta kemi të qartë, çifti perfekt është në të vërtetë ai çift i aftë për të zgjidhur problemet me respekt, përkushtim dhe stabilitet. Nuk është e thënë të pajtohemi për gjithçka, por të kemi të njëjtat vlera ku mund të punojmë së bashku, për të njëjtin projekt, të pranojmë dallimet.

Dashuria e vërtetë nuk krijohet nga asgjëja, ajo ndërtohet

Për të ndërtuar dashurinë është e nevojshme të formoni një ekip dhe të vendosni rregullat e lojës. Për të hyrë në atë fushë relacionale dhe afektive, duhet të dimë se komunikimi, dëgjimi i sinqertë dhe empatik, dialogët e hapur dhe eliminimi i pretendimeve janë të nevojshme.

Dashuria do të ndërtohet mbi themelet e mbështetjes, njohjes dhe dashurisë së vërtetë. Nëpërmjet këtyre premisave ne do të ndërtojmë diçka më të mirë se dashuria: një bashkëpunim.

Për të dashuruar plotësisht, duhet të vendosni kufijtë tuaj emocionalë

Një marrëdhënie e shëndetshme nuk bazohet në lojëra pushteti ose kushte, por bazohet në qëllime të përbashkëta, të balancuara dhe të shëndetshme. Kështu, ne duhet të heqim qafe idenë e sakrificës që lidhet me dashurinë.

Ka disa gjëra që nuk duhet t’i tolerojmë si abuzimi, mashtrimi, manipulimi emocional, keqtrajtimi ose dhunimi i vlerave tona. Të gjitha ato bazohen në mungesën e respektit dhe mungesës së dashurisë, kështu që ta refuzosh atë do të thotë të mos i kalosh kufijtë tanë emocionalë.

Dashuria e vërtetë nuk njihet për atë që kërkon, por për atë që ofron

Dashuria nuk është kontroll apo kërkesë, është liri dhe besim. Pavarësisht kësaj, skllavëria emocionale është shumë më e zakonshme nga sa do të donim të pranonim; në të vërtetë, është më se e zakonshme të gjesh keqkuptime midis angazhimeve dhe kohës me partnerin.

Prandaj, është e nevojshme të eliminohen viktimat dhe qortimet që kërkojnë të justifikojnë veprimet e këqija ose fjalët e këqija. Kjo lloj sjelljeje na mban të bllokuar në një spirale negative që ushqen marrëdhënien tonë me errësirën, mosbesim dhe pritshmëri të rreme.

Në të njëjtën mënyrë, nëse për të qenë pranë dikujt duhet të sakrifikosh një pjesë të vetes dhe të jetës tënde, atëherë ajo dashuri po të lodh. Dashuria bazohet në respektin dhe rritjen individuale të secilit prej anëtarëve të çiftit.

Nëse dashuria ju shtrëngon, nuk është madhësia juaj

Nëse dashuria dhemb, do të thotë se nuk është dashuri, se po ngatërrojmë ndjenjat dhe se po lëndojmë veten. Domethënë, nëse perceptojmë se po mbytemi, a nuk është koha të dalim nga uji? Nuk jemi ne ata që duhet të ndryshojmë për t’u përshtatur me partnerin, nuk është vetë ai që është i detyruar të përshtatet në çdo pritje, të heshtë çdo ofendim, të mbyllë sytë para çdo zhgënjimi. Në rast se marrëdhënia përfshin ankth, është mirë ta lini të shkojë.

Si un miembro de la pareja veta una parte del otro, es hora de decir adiós y dejar marchar. Debemos ser capaces de restablecer prioridades, de salvaguardar nuestra dignidad.
Nëse njëri partner vë veton ndaj një pjese të tjetrit, është koha për të thënë lamtumirë dhe për t’u larguar. Ne duhet të jemi në gjendje të rivendosim prioritetet, të ruajmë dinjitetin tonë.

Për të përfunduar, kërkimi dhe gjetja e një partneri mund të jetë më e lehtë nga sa mendojmë. Megjithatë, dashuria e vërtetë jo vetëm që nuk gjendet, por duhet të punohet çdo ditë për ta bërë zbulimin e saj një projekt, atë dashuri një siguri dhe një krijesë me të cilën përparojmë si njerëz si një ekip, duke formuar lumturinë.