Çfarë Duhet t’u Mësoni Fëmijëve (këshilla për moshat nga 1-18 vjeç)…

Udhëheqësi publicist dhe fetar Uilliam Channing kishte të drejtë kur tha se rritja e një fëmije kërkon më shumë mendime të përzemërta dhe një mençuri më të thellë sesa menaxhimi i një vendi.

Arti i rritjes së fëmijëve mund të jetë i vështirë, madje edhe për prindërit me përvojë, sepse ka kaq shumë gjëra për t’u mësuar fëmijëve tuaj para se të rriten. Përveç kësaj, do të duhet të jeni shembull kur u tregoni atyre gjërat e mira dhe zakonet e duhura që dëshironi që ata të mësojnë.

Ne krijuam një listë me gjëra të rëndësishme dhe jo aq të dukshme që fëmijët e një moshe të caktuar duhet të dinë dhe duhet të jenë në gjendje të bëjnë.

Deri në 5 vjeç

 • Si të përballojnë dështimet dhe zemërimin.
 • Si të jenë në gjendje të falin të tjerët dhe veten e tyre.
 • Si të jenë në gjendje të bëjnë marrëveshje me fëmijët e tjerë dhe madje me të rriturit.
 • Të jenë të pavarur.

 • Sigurohuni që e dinë adresën e tyre të shtëpisë.
 • Sigurohuni që ata të mos flasin ose të shkojnë kudo me të huajt.
 • Të hanë ushqim të shëndetshëm (dhe të shmangin ushqimet ndaj të cilave ata janë alergjikë).

 • Të mos ndihet i turpshëm para të rriturve dhe të moshuarve.
 • Të mos kenë frikë të bëjnë pyetje nëse ka diçka që ata nuk e dinë.
 • Si të mbajnë përgjegjësi për veprimet e tyre.

6-8 vjeç

 • Si për të përgatisin një ushqim të thjeshtë (çaj, sanduiç).
 • Të dinë numrat e urgjencës.
 • Si të bëjnë gjithçka në kohë.

 • Si të notojnë.
 • Si të kalojnë rrugën duke ndjekur rregullat.
 • Të mos kenë frikë të takojnë njerëz të rinj.
 • Si të sillen në tryezë saktë dhe të jenë në gjendje të përdorni një thikë.

 • Si të jenë në gjendje të kërkojnë informacione në libra dhe në internet.
 • Si të mos thonë gjithçka që ju vjen në mendje, sepse ajo mund të ofendojë dikë.
 • Si të mbrojnë mjedisin dhe të kujdesen për kafshët.
 • Të dinë numrat e telefonit të prindërve të tyre përmendësh.

9-12 vjet

 • Si të jenë në gjendje të dallojnë nevojat nga dëshirat që zhduken shpejt.
 • Si të jenë optimistë.
 • Të gjejnë një hobi dhe të përpiqen të ketë sukses me të.
 • Të vishen siç duhet.

 • Të njohin bazat e sjelljes së sigurt në internet.
 • Të mos lënë vetëm çelësat dhe paratë e tyre kudo në shtëpi.
 • Të mësojnë të bëjnë gatime më komplekse, të bëjnë garnitura, të qërojnë perimet.
 • Të ndjekin kohën kur shohin televizor ose luajnë lojëra kompjuterike.

 • Të bëjnë ushtrime fizike.
 • Të dinë të shkojnë në një dyqan ushqimor.
 • Të jenë në gjendje të përdorni një busull dhe të dinë se si të vendosin një tendë.
 • Të mbajnë mend ditëlindjet e të afërmve të ngushtë.

13-15 vjet

 • Të jenë të vetëdijshëm se si alkooli dhe drogat mund t’i dëmtojnë ato.
 • Të jenë në gjendje të lëvizin nëpër qytet dhe të shmangni zonat e rrezikshme.
 • Të përdorin vetëm transportin publik.
 • Të pranojnë pamjen e tyre dhe jo vetëm të gjejnë mangësi në të.

 • Të kujdesen për miqësitë e tyre.
 • Të dinë se si t’i shprehin ndjenjat e tyre me gjininë e kundërt.
 • Të thonë se u vjen keq kur bëjnë gabim.
 • Të jenë në gjendje të kursejnë para dhe ta shpenzojnë në mënyrë të arsyeshme.

 

 • Të jenë të sigurt, por jo të shtypin të tjerët.
 • Të trajtojnë me respekt personelin e shërbimit.
 • Të kuptojnë se si shfaqet depresioni, çfarë pasojash mund të ketë, dhe se si ta luftojnë atë.

16-18 vjet

 • Të mendojnë përpara se të marrin një vendim të rëndësishëm.
 • Si të zgjidhin konfliktet.
 • Si të bëjnë kompromise.
 • Si të jenë në gjendje të rrezikojnë me mençuri.
 • Si të kujdesen për peshën e tyre.

 • Si për të llogarisin forcën e tyre.
 • Si të përballen me ngarkesën e studimit dhe emocionet e tyre në mënyrë të pavarur.
 • Si të njohin fuqitë dhe dobësitë e tyre.
 • Si të mendojnë për të ardhmen dhe okupimin e tyre.
 • Të promovojnë vullnetarizmin.

 • Të dinë metodat mbrojtëse gjatë marrëdhënieve seksuale.
 • Të dinë të kuptojnë ndjenjat e tyre dhe ndjenjat e të tjerëve.

A jeni dakord me këto këshilla? A jeni në dijeni për ndonjë këshillë tjetër? Ne do të dëshironim të dëgjojmë mendimet tuaja në koment!