“Maskoje Forcën me Dobësi, Guximin me Ndrojtje dhe Rendin me…”/ Këshillat e Strategut Sun Tzu

©wikimedia

Planifikimi, llogaritja dhe krahasimi i ushtrive çon në fitore.

Nëse një shtet shkon në luftë, ai po lufton për mbijetesën e tij. Prandaj, duhet të bëhen të gjitha përpjekjet për të kuptuar artin e luftës, dhe, në rast lufte, ajo njohuri duhet të përdoret për të bërë plane.

Gjenerali që bën plane të përpikta para betejës do ta mposhtë gjeneralin që nuk bën asnjë plan. Prandaj, gjithmonë duhet të planifikoni dhe të mendoni para betejës. Duke krahasuar ushtritë kundërshtare në shtatë plane, mund të parashikoni fitore ose humbje:

Cili nga dy sunduesit e shteteve në komanda lufte pajtohet plotësisht dhe i bind njerëzit e tij në mënyrë që ata ta ndjekin atë edhe deri në vdekjen e tyre?

Cili nga dy gjeneralët është më i aftë?

Në cilën anë ka avantazhe për rrethana si moti, distancat që duhet të mbulohen dhe terrenit?

Cila anë e zbaton më fort disiplinën e burrave të saj?

Në cilën anë ka ushtrinë më të fortë?

Cila anë ka oficerët dhe burra tël trajnuar më mirë?

Cila palë ka më shumë qëndrueshmëri në dhënien e shpërblimeve dhe ndëshkimeve për të zbatuar disiplinën?

Krahasoni me kujdes ushtrinë e armikut tuaj me ushtrinë tuaj, në mënyrë që të dini se ku është i fortë dhe ku është i dobët. Atëherë planifikoni sipas rrethanave. Nëse e njeh armikun tënd dhe e njeh veten, gjithmonë do të jesh fitimtar.

Sigurohu që nuk do të humbësh dhe prisni një mundësi për fitore

Strategët e suksesshëm hyjnë në beteja që vetëm ata e dinë se do të fitojnë, ndërsa ata të pasuksesshëm hyjnë në grindje dhe vetëm atëherë fillojnë të mendojnë se si mund të fitojnë.

Një luftëtar i aftë shmang betejat që mund të humbasë, duke u siguruar kështu që ai nuk do të mundet kurrë. Por edhe gjenerali më i shkëlqyeshëm nuk mund të thotë saktësisht se kur do të vijë fitorja, sepse ai duhet të presë që armiku të bëjë një gabim dhe t’i sigurojë atij mundësinë për fitore.

Një gjeneral i suksesshëm e di se për të marrë fitoren, ekzistojnë pesë rregulla thelbësore:

 • Duhet të dini kur të luftoni dhe kur të mos luftoni.
 • Duhet të dini se si të veproni me forca, më inferiore apo dhe superiore se sa ato tuaja.
 • Ushtria juaj duhet të ketë një frymë të fortë, uniforme luftarake dhe disiplinë në të gjithë radhët e saj.
 • Ju duhet të luftoni në mënyrë që të jeni të përgatitur dhe armiku të mos jetë i përgatitur.
 • Ju duhet të keni aftësinë ushtarake dhe lirinë për të komanduar trupat tuaj pa ndërhyrje nga një sovran.
 • Jini të kujdesshëm. Sulmoni vetëm kur keni avantazh. Shmangni armikun tuaj kur ai është i fortë dhe sulmojeni aty ku është i dobët.

Shmangni ushtrinë e armikut kur shpirti i tij është i madh dhe aradhët e tij janë në rregull të përsosur ose kur ai ka një pozitë më të favorshme siç është terreni më i lartë.

Asnjëherë mos u futni në betejë thjesht nga zemërimi; gjithmonë duhet të ketë diçka për të fituar. Zemërimi juaj do të zbehet me kohën, por një mbretëri e shkatërruar njëherë nuk mund të kthehet në jetë.

Shmangni kurthet drejt të cilave armiku juaj do të përpiqet t’ju tërheqë. Mos e çoni ushtrinë tuaj në vendet ku furnizimet tuaja nuk mund të arrijnë tek ju ose ku nuk e njihni mirë terrenin ose aleatët tuaj.

Lufta është e suksesshëm vetëm nëse sovranët dhe gjeneralët nuk e shkaktojnë vetë humbjen e tyre.

Në luftë, një ushtri komandohet nga një gjeneral, por një gjeneral komandohet nga një sovran. Prandaj, me urdhrat e tij, një sovran mund të veprojë me ushtrinë e tij. Mënyrat më katastrofike me të cilat ai mund ta bëjë këtë janë duke i urdhëruar ata të përparojnë ose të tërhiqen kur një veprim i tillë është i pamundur, duke u përpjekur të qeverisë ushtrinë me aq butësi si me shtetin e tij ose duke vendosur oficerë në role jo të përshtatshme.

Këto gabime lëkundin besimin e ushtarëve dhe mund të shkaktojnë humbje.

Sidoqoftë, një gjeneral mund të bëje gabime të rrezikshme. Ai mund të jetë i pamatur dhe të drejtojë ushtrinë e tij drejt shkatërrimit, ose ai mund të jetë një frikacak dhe të zihet rob; ai mund të jetë aq krenar sa provokohet nga fyerjet dhe shpifjet e armikut; ose ai mund të jetë shumë i shqetësuar për rehatinë e burrave të tij dhe lejon konsiderata të tilla pengojnë taktikat ushtarake.

Gjenerali është gjithashtu përgjegjës nëse ndonjë prej këtyre gjashtë fatkeqësive i ndodh një ushtrie:

 • Nëse ai sulmon me ushtrinë e tij kundër një force dhjetë herë më të madhe, duke bërë që ushtarët e tij të ikin.
 • Nëse ushtarët e tij janë shumë të fortë në lidhje me oficerët, duke shkaktuar mosbindje.
 • Nëse ushtarët janë shumë të dobët, duke bërë që ata të frikësohen nga oficerët dhe të rrëzohen.
 • Nëse oficerët më të lartë janë të zemëruar dhe të padisiplinuar, duke i bërë ata të sulmojnë vetë dhe të shkaktojnë shkatërrimin e ushtrisë.
 • Nëse gjenerali është i dobët dhe i pavendosur, duke rezultuar në një ushtri të dobët, të çorganizuar.
 • Nëse gjenerali nuk është në gjendje të vlerësojë forcën e një armiku dhe sjell një forcë inferiore, duke çuar në humbje të madhe.
 • Conserve your resources through stratagems, foraging and espionage.

Mbroni burimet tuaja përmes skemave, infiltrimeve dhe spiunazhit

Mbajtja e një ushtrie kushton shtrenjtë: një mori prej 100,000 burrash mund të kushtojë 28 kilogramë argjendi në ditë për furnizime, ushqime, qerre, shtiza, shigjeta, forca të blinduara dhe qe.

Lufta e zgjatur mund të shterrojë burimet e çdo shteti, duke e lënë atë të dobët dhe të prekshëm. Prandaj, synoni për fitore të shpejta dhe vendimtare, jo fushata të zgjatura.

Shmangni rrethimin e qyteteve me mure, sepse kjo zakonisht kërkon muaj përgatitje, dhe shumë gjeneralë të paduruar do t’i shkatërrojnë burrat e tyre në sulme të kota.

Mënyra më e mirë për të zvogëluar koston e luftës është të zini rob vendin, qytetin ose ushtrinë e tërë dhe të paprekur të armikut, sesa ta shkatërroni atë përmes një beteje të kushtueshme. Për ta arritur këtë, ju duhet një forcë shumë më e madhe se ajo e armikut tuaj.

Një gjeneral i aftë do t’i nënshtrojë armiqtë e tij pa luftë, gjë që përbën triumfin përfundimtar. Kjo njihet si taktikë sulmuese. Luftëtarët e shkëlqyeshëm jo vetëm që shkëlqejnë në fitore, por e arrijnë atë me lehtësi.

Një mënyrë tjetër për të ruajtur burimet e shtetit është t’i largosh ato nga armiku yt duke u forcuar veten me armët, armaturat dhe njerëzit e armikut. Kjo kursen koston e furnizimit të ushtrisë suaj dhe u kursen fshatarëve tuaj peshën e ruajtjes së ushtrisë tuaj.

Sikurse një betejë e vetme mund t’i japë fund luftërave, ju duhet të angazhoni spiunë: ata japin informacion vendimtar në lidhje me disponimin e armiku.

Ruani marrëdhëniet intime me spiunët tuaj dhe shpërblejeni mirë. Kostoja është shumë e vogël në lidhje me luftën e zgjatur që ata mund të ndihmojnë të shmangin. Nëse e çmoni shtrenjtë një sekret që ju ka thënë një spiun, zhdukeni atë si dhe çdo person tjetër që ai i ka thënë sekretin, kështu që sekreti juaj nuk do ta humbasë fuqinë e tij.

Mashtrojeni armikun tuaj dhe imponojani vullnetin atij.

Arti i luftës bazohet në mashtrim. Ju duhet ta maskoni forcën me dobësi, guxim me ndrojtje dhe rendin me çrregullim. Hutoni armikun tuaj dhe lërini të rritet në pakujdesi.

Bëjini trupat tuaja të çrregullta kur në realitet janë shumë të disiplinuara. Kur i afroheni armikut tuaj, bëni sikur të jeni larg. Kur të jeni në gjendje të sulmoni, bëni sikur nuk jeni në gjendje.

Luani me armikun tuaj sikur një mace luan me një mi. Nëse ai ka një temperament, irritojeni. Nëse ai është i qetë, ngacmojeni; nëse furnizohet mirë, varfërojeni atë; nëse ulet në heshtje, detyrojeni atë të lëvizë. Nëse dëshironi që armiku të përparojë, hiqni karrem; dhe nëse dëshironi që ai të tërhiqet, shkaktojini dëm.

Një luftëtar i zgjuar rrok iniciativën dhe i imponon vullnetin e tij armikut.

Sulmoni armikun në pikat e dobëta që ai duhet të nxitojë për të mbrojtur. Forcojeni atë të zbulojë veten, në mënyrë që të mund të shikoni dobësitë e tij.

Bëjeni armikun tuaj të futet në mendime se ku do të sulmoni, duke e detyruar atë të shpërthejë dhe përhapë forcat e tij: dobësia numerike vjen jo vetëm nga numrat absolut, por edhe nga përgatitja për sulme në shumë fronte.

Vëzhgoni terrenin dhe armikun tuaj, atëherë përshtatuni në përputhje me rrethanat.

Një gjeneral i mirë e di se ka gjithmonë pozicione që nuk mund të mbahen, rrugë që nuk duhet të ndiqen dhe urdhëra nga sovrani që nuk duhen respektuar.
Ashtu si uji formon rrjedhën e tij në bazë të tokës që rrjedh në të, edhe ju duhet të përshtateni me situatën, terrenin dhe disponimin e armikut.

Vëzhgoni terrenin të përfitoni nga avantazhet e tij natyrore dhe shmangni disavantazhet e tij. Në mënyrë që të luftoni, mos u ngjitni lartësive, shkoni në rrjedhën e sipërme ose udhëtoni larg nga uji dhe strehimi.

Shmangni vendet ku ka shkëmbinj të rrëmbyeshëm, vende të mbyllura ose murtaja ku një forcë e vogël mund të shkatërrojë një ushtri të tërë. Vëzhgoni për zogj ose kafshë të tronditura; ata tregojnë se po i afroheni një pritë.

Vëzhgoni edhe armikun. Kur ushtarët e tij mbështeten në shtizat e tyre kur qëndrojnë, ata janë të zbehur nga uria. Kur ushtarët që ai dërgon të mbushin ujë fillojnë duke e pirë vetë, ata vuajnë nga etja.

Dhe kur fillojnë të hanë bagëtinë e tyre, harrojnë të varnin enët e tyre të gatimit sipër zjarreve të kampit dhe të veprojnë sikur nuk do të kthehen më në çadrat e tyre, dijeni që ata janë të gatshëm të luftojnë deri në vdekje.

Përshtatni taktikat tuaja sipas nevojës në këto rrethana dhe shfrytëzoni mundësitë kur ato shfaqen.

Vëzhgoni terrenin dhe armikun tuaj, atëherë përshtatuni në përputhje me rrethanat.

Për të zhvilluar një luftë të suksesshme menaxhoni trupat tuaja ashpër, mbajini ato në paqartësi dhe bëjini ata të luftojnë deri në vdekje.

Menaxhimi dhe kontrollimi i një ushtrie të madhe nuk është ndryshe nga administrimi i një të vogle: ju thjesht duhet t’i ndani burrat tuaj në numër më të vogël dhe më pas të përdorni sinjale të tilla si daulle, banderola dhe sinjale zjarri për të kontrolluar forcat tuaja.

Ata do të lëvizin si një, dhe frikacakët nuk do të guxojnë të tërhiqen dhe as trimi nuk do të lihet vetëm. Një gjeneral i aftë udhëheq ushtrinë e tij sikur të ishte duke drejtuar një njeri të vetëm për dore.

Trajtoni ushtarët tuaj si bij të dashur dhe ata do të qëndrojnë pranë jush deri në vdekje

Nëse, megjithatë, nuk jeni në gjendje t’i komandoni me autoritet, ata do të jenë po aq të panevojshëm sa disa fëmijë të llastuar.

Disiplina e hekurt midis ushtarëve tuaj është një rrugë e sigurt drejt fitores. Por që disiplina të jetë efektive, ushtarët tuaj duhet të rriten të lidhur me ju. Kështu, ju duhet t’i trajtoni ata si njerëz duke i mbajtur nën kontroll me disiplinë dhe ndëshkime.

Si gjeneral, duhet të jeni të fshehtë. Mbajini ushtarët tuaj injorant dhe ndryshoni planet tuaja shpesh për t’i mbajtur si ushtarët ashtu edhe armikun tuaj me pikëpyetje.

Ndryshoni kampe dhe merrni rrugë të gjata rrethore në vend të atyre direkte. Zbulo vetëm dorën pasi të jesh thellë në një vend armiqësor.

Kur situata duket e favorshme, tregojuni ushtarëve tuaj për të; por kur situata është e dobët, mbajeni atë për vete.

Sa më tej të depërtoni në një vend armiqësor, aq më shumë ushtarët tuaj do të ndiejnë solidaritet.

Vendosini ato në situata të dëshpëruara, ku nuk ka shpëtim, dhe ata do të humbasin çdo ndjenjë frike dhe do të luftojnë me forcën maksimale, madje edhe deri në vdekjet e tyre.

Mesazhi kryesor:

Lufta është çështje jetë a vdekje për shtetin, dhe kështu planifikimi dhe vlerësimi i përpiktë duhet të çojë në fitore. Një gjeneral i aftë zgjedh të luftojë vetëm kur e di se fitorja është e sigurt; kështu, ai kurrë nuk mposhtet. Ai është vëzhgues, i shkathët dhe i adaptueshëm. Ai ia imponon vullnetin e tij armikut, duke e mashtruar dhe irrituar atë për ta shtyrë të bëjë një gabim fatal.