Nëse Nuk Shpenzon 5 Orë në Javë Duke Lexuar, Nuk të Presin Gjëra të Mira Përpara!

Pse personi më i ngarkuar në botë, ish-presidenti Barak Obama, lexonte një orë në ditë, ndërsa ishte në detyrë?

Pse investitori më i mirë në histori, Warren Buffett, ka investuar 80% të kohës së tij në lexim dhe mendim gjatë gjithë karrierës së tij?

Pse personi më i pasur në botë, Bill Gates, lexoi një libër një javë gjatë karrierës së tij? Dhe përse ai ka marrë një pushim vjetor dyjavor për të lexuar përgjatë gjithë karrierës së tij?

Pse njerëzit më të mençur dhe më të ngarkuar në botë gjejnë një orë në ditë me qëllim për të mësuar, ndërsa të tjerët nxjerrin justifikime se sa të zënë ata janë?

Cila është ajo gjë që ata e shohin dhe të tjerët jo?

Përgjigjja është e thjeshtë: Leximi është investimi i vetëm më i mirë i kohës sonë. Ose siç tha Benjamin Franklin, “Investimi në njohuri paguan interesin më të lartë.”

Ky vëzhgim është mjaft i rëndësishëm për t’ia dalë me ekonominë tonë të dijes, por pak njerëz e kuptojnë. Për fat të mirë, sapo të kuptoni vlerën e njohurive, është e thjeshtë të merrni më shumë prej tyre. Vetëm kushtojani veten të mësuarit e vazhdueshëm.

Dituria është Paraja e Re

Ne e harxhojme gjithë jetën tonë duke mbledhur, duke shpenzuar, duke kërkuar dhe duke u shqetësuar për të holla – në fakt, kur themi se “nuk kemi kohë” për të mësuar diçka të re, është zakonisht sepse ne po i kushtojmë me shumë forcë kohës tonë për të fituar para, por diçka po ndodh tani që po e ndryshon raportin mes parave dhe njohurive.

Ne jemi në fillim të një periudhe të asaj që futuristi i njohur Peter Diamandis e quan dematerializim i shpejtë, në të cilin teknologjia është duke i bërë produktet ose shërbimet e shtrenjta shumë më të lira – ose edhe falas.

Kjo tabelë nga libri i Diamandis tregon se si ne kemi dematerializim $900,000 vlerë të produkteve dhe shërbimeve që mund të kemi blerë midis 1969 dhe 1989.

Ky dematerializim do të përshpejtohet në të ardhmen. Flota automjetesh automatike do të eliminojnë një nga blerjet tona më të mëdha: makinat.

Realiteti virtual do t’i vendosë përvojat e shtrenjta, të tilla si të shkosh në një koncert ose të luash golf, menjëherë në dispozicion, me një kosto shumë më të ulët. Ndërsa dallimi midis realitetit dhe realitetit virtual është pothuajse i pakrahasueshëm për momentin, shkalla e përmirësimit të realitetit virtual është eksponencial.

Ndërsa shpenzimet për arsimim dhe kujdes shëndetësor janë rritur, risitë në këto fusha kanë të ngjarë të çojnë në një dematerializim të mundshëm gjithashtu.

Shumë institucione të arsimit të lartë, për shembull, kanë kosto trashëgimie për të mbështetur shtresa të shumëfishta të hierarkisë dhe për të mirëmbajtur kampuset e tyre.

Institucionet më të reja po gjejnë mënyra për të ulur shpenzimet në mënyrë dramatike duke i ofruar shërbimet e tyre ekskluzivisht në internet, duke u fokusuar vetëm në trajnimin për aftësitë e kërkuara, dhe të shumëpaguara, ose duke marrë të punësuar që rekrutojnë studentët të subvencionojnë koston e shkollimit.

Përfundimisht, pajisjet dhe teknologjitë e reja, si CRISPR, trikorderia XPrize, diagnostifikimi më i mirë nëpërmjet inteligjencës artificiale dhe kostoja e reduktuar e sekuencimit gjenomik do të revolucionarizojë sistemin e kujdesit shëndetësor.

Këto teknologji dhe të tjera si ato do të ulin në mënyrë dramatike koston mesatare të kujdesit shëndetësor duke u fokusuar në parandalimin dhe jo në shërimin dhe menaxhimin.

Përderisa mallrat dhe shërbimet po dematerializim, njohuria po bëhet gjithnjë e më e vlefshme.

Ndoshta shembulli më i mirë i vlerës së shtuar të formave të caktuara të dijes është industria e makinave vetëlëvizëse. Sebastian Thrun, themeluesi i Google X dhe ekipi i makinave vetëlëvizëse të Google, jep shembullin e Uber-it që paguan 700 milionë dollarë për Otto, një kompani gjashtëmujore me 70 punonjës dhe për GM që shpenzonte 1 miliard dollarë për blerjen e Cruise.

Ai arrin në përfundimin se në këtë industri, “Çmimi i zakonshëm për talentin e këtyre ditëve është 10 milionë dollarë”.

Që është 10 milionë dollarë për një punëtor të kualifikuar, dhe ndërsa ky është një shembull mahnitës, nuk është i vërtetë vetëm për aftësitë teknike jashtëzakonisht të rralla dhe fitimprurëse.

Njerëzit të cilët identifikojnë aftësitë e nevojshme për punët e ardhshme – p.sh., analisti i të dhënave, projektues i produktit – dhe që i mësojnë shpejt këto janë të gatshëm të fitojnë.

Ata që punojnë me të vërtetë shumë gjatë gjithë karrierës së tyre, por nuk marrin kohë nga orari i tyre për të mësuar vazhdimisht, do të jenë grupi i ri “në rrezik”.

Ata rrezikojnë të ngecin në pjesën e poshtme të konkurrencës globale dhe rrezikojnë të humbasin vendet e tyre të punës duke u zëvendësuar nga automatizimi, ashtu si klasa punëtore e punës manuale në mes të viteve 2000 dhe 2010 kur robotët zëvendësuan 85% të punës prodhuese.

Pse?

 

Njerëzit në fund të shkallës ekonomike po shtrëngohen më shumë dhe kompensohen më pak, ndërsa ata në krye kanë më shumë mundësi dhe paguhen më shumë se kurrë më parë. Ironia është se problemi nuk qëndron mungesa e vendeve të punës. Përkundrazi, është një mungesë e njerëzve me aftësi dhe njohuri të duhura për të përmbushur vendet e reja të punëve të reja.

Një artikull i Atlantik kap paradoksin: “Punëdhënësit në të gjithë industritë dhe rajonet janë ankuar për vite me radhë për mungesën e punëtorëve të kualifikuar, dhe ankesat e tyre janë mbështetur me të dhënat e punësimit të SHBA.

Në korrik [2015], numri i vendeve të punës arriti nivelin më të lartë që kishte arritur ndonjëherë, me 5.8 milionë, dhe shkalla e papunësisë ishte nën mesataren e pas Luftës së Dytë Botërore. Por, në të njëjtën kohë, mbi 17 milionë amerikanë janë ose të papunë, që nuk punojnë por janë të interesuar të gjejnë punë, ose që bëjnë punë me kohë të pjesshme, por që aspirojnë të punojnë me orar të plotë.

Shkurtimisht, ne mund të shohim se si në një nivel themelor njohuria gradualisht po bëhet forma më e rëndësishme dhe unike e monedhës. Me fjalë të tjera, njohuria është paraja e re. Ashtu si paratë, njohuria shpesh shërben si një medium i shkëmbimit dhe ruajtjes së vlerës.

Por, ndryshe nga paratë, kur e përdorni njohurinë ose e jepni, nuk e humbni.

Transferimi i njohurive kudo në botë është i lirë dhe i menjëhershëm. Vlera e saj shtohet me kalimin e kohës më shpejt se e parave. Ajo mund të konvertohet në shumë gjëra, duke përfshirë gjërat që paratë nuk mund t’i blejnë, siç janë marrëdhëniet autentike dhe nivelet e larta të mirëqenies subjektive.

Kjo ju ndihmon të arrini qëllimet tuaja më shpejt dhe më mirë. Është kënaqësi të marrësh njohur. Kjo e bën trurin tuaj të funksionojë më mirë. Njohuria zgjeron fjalorin tuaj, duke ju bërë një komunikues më të mirë. Kjo ju ndihmon të mendoni më shumë dhe përtej rrethanave tuaja. Kjo e vë jetën tuaj në perspektivë duke ju ndihmuar të jetoni shumë jetë në një jetë përmes përvojave dhe urtësive të njerëzve të tjerë.

Ish-Presidenti Obama shpjegon në mënyrë perfekte se pse ai ishte aq i angazhuar për të lexuar gjatë Presidencës së tij në një intervistë për New York Times:

“Në një kohë kur ngjarjet po ndodhin kaq shpejt dhe kaq shumë informacione transmetohen”, tha ai, “Ngadalësoni dhe krijoni perspektiva” dhe “aftësinë për të vendosur veten në vendin e tjetrit”.

Këto dy gjëra, shtoi ai, “kanë qenë të paçmuara për mua. Nëse më kanë bërë një President më të mirë, nuk mund ta them me siguri. Por ajo që unë mund të them është se më kanë lejuar të mbaj balancën gjatë 8 viteve, sepse ky është një vend që përballet me vështirësi të mëdha dhe nuk ngadalësohet. ”

Gjashtë aftësi thelbësore për të zotëruar ekonominë e re të dijes

Pra, si i mësojmë njohuritë e duhura dhe i vëmë në punë ato që të fitojnë për ne? Gjashtë pikat më poshtë shërbejnë si një kuadër për t’ju ndihmuar të filloni t’i përgjigjeni kësaj pyetjeje.

  1. Identifikoni njohuri të vlefshme në kohën e duhur. Vlera e njohurive nuk është statike. Ajo ndryshon në funksion të asaj se si njerëzit e çmuar e konsiderojnë atë dhe sa e rrallë është. Teksa teknologjitë e reja riorganizojnë industritë, shpesh ka një mungesë të njerëzve me aftësitë e nevojshme, gjë që krijon potencialin për kompensim të lartë. Për shkak të kompensimit të lartë, më shumë njerëz trajnohen shpejt dhe kompensimi mesatar zvogëlohet.
  2. Mësoni dhe zotëroni atë njohuri shpejt. Dritaret e mundësive janë të përkohshme. Individët duhet të përfitojnë prej tyre kur i shohin ato. Kjo do të thotë të jesh në gjendje të mësosh shpejt aftësi të reja. Pas leximit të shumë librave, kam kuptuar se të kuptuarit dhe përdorimi i modeleve mendore është një nga aftësitë më universale që secili duhet t’i mësojë. kjo ofron një bazë të fortë të dijes që zbatohet në çdo fushë. Pra, kur hyni në një fushë të re, keni njohuri ekzistuese të cilat mund t’i përdorni për të mësuar më shpejt.
  3. Komunikoni vlerën e aftësive tuaja me të tjerët. Njerëz me aftësi të njëjta mund të kërkojnë paga dhe tarifa të ndryshme, bazuar në atë se sa mirë ata janë në gjendje të komunikojnë dhe të bindin të tjerët. Kjo aftësi e juaja për të bindur të tjerët që aftësitë që keni janë të vlefshme është një “aftësi shumëfishuese”. Shumë njerëz kalojnë vite duke zotëruar një aftësi teknike bazë dhe praktikisht nuk kanë kohë për të zotëruar këtë aftësi shumëfishuese.
  4. Kovertojeni njohurinë në para dhe rezultate. Ka shumë mënyra për ta transformuar njohurinë në vlerë në jetën tuaj. Disa shembuj përfshijnë gjetjen e një pune ku paguheni mirë, një ngritje në detyrë, ndërtimin e një biznesi të suksesshëm, shitjen e njohurive tuaja si konsulent dhe ndërtimin e reputacionit tuaj duke u bërë një udhëheqës mendimi.
  5. Mësoni se si të investoni financiarisht në të mësuar për të marrë kompensimin më të lartë. Secili prej nesh duhet të gjejë setin e duhur të librave, kurseve online dhe certifikatave / programeve për të ndihmuar në arritjen e qëllimeve tona brenda për brenda buxhetit tonë. Për të marrë “repertorin” e duhur, ne duhet të aplikojmë terma financiarë në mënyrën tonë të të menduarit për investim – të tilla si kthimi i investimeve, menaxhimi i rrezikut, shkalla e pengesave, mbrojtja dhe diversifikimi.
  6. Zotëroni aftësitë e të mësuarit se si të mësoni. Duke bërë kështu rrisim në mënyrë eksponenciale vlerën e çdo ore që i kushtojmë mësimit (norma jonë e të mësuarit). Shkalla jonë e të mësuarit përcakton sa shpejt realizohen komponimet tona të dijes me kalimin e kohës. Konsideroni dikë që lexon dhe mban një libër një javë kundrejt dikujt që shpenzon 10 ditë për të lexuar një libër.

Për të zhvendosur fokusin tonë nga të qënit tepër të dhënë pas parasë me një kërkesë më të mirë dhe reale për njohuri, duhet të ndalojmë dhe të mendojmë se marrim njohuri vetëm nga mosha pesë deri në 22 vjeç, dhe se atëherë mund të gjejmë një punë dhe të kalojmë mendërisht përmes pjesën tjetër të jetës nëse punojmë shumë.

Për të mbijetuar dhe lulëzuar në këtë epokë të re, ne duhet vazhdimisht të mësojmë.

Të punuarit fort është qasja e epokës industriale për të ecur përpara.

Të mësuarit fort është ekuivalenti i ekonomisë së dijes. Ashtu siç kemi doza minimale të rekomanduara të vitaminave, hapave në ditë dhe minutave të stërvitjes aerobike për ruajtjen e shëndetit fizik, duhet të jemi të rreptë dhe për dozën minimale të të mësuarit që do të mbrojë shëndetin tonë ekonomik.

Efektet afatgjata të vetëpërmbajtjes intelektuale janë po aq të fshehta sa efektet afatgjata të mungesës së ushtrimeve, të ngrënit të mirë apo të gjumit të mjaftueshëm. Jo të mësuarit të paktën 5 orë në javë (rregulla 5-orëshe) është pirja e duhanit e shekullit 21 dhe ky artikull është shenja paralajmëruese.

Mos jini dembelë. Mos nxirrni justifikime. Thjesht realizojeni.

Para lindjes së vajzës së tij, sipërmarrësi i suksesshëm Ben Clarke u përqendrua në mësimin e qëllimshëm çdo ditë nga ora 6:45 deri në 8:30 për pesë vjet (2000+ orë), por kur vajza e tij lindi, vendosi ta zëvendësojë kohën e tij të të mësuarit me  kohën e shpenzuar me vajzën. Kjo është pika në të cilën shumica e njerëzve do të heqin dorë nga rituali i tyre i të mësuarit.

Në vend që ta bënte këtë, Ben vendosi të ndryshonte orarin e punës së përditshme. Ai e shkurtoi numrin e orëve që ai punonte për të bërë hapësirë ​​për ritualin e tij të të mësuarit.

Mbani në mend se Ben mbikëqyr 200+ punonjës në kompaninë e tij, The Shipyard, dhe është gjithmonë i zënë. Sipas tij, “Duke punuar më pak dhe duke mësuar më shumë, mund të duket sikur realizoj më pak në një ditë, por unë mund të arrij më shumë në vitet e mia dhe në karrierën time.”

Ky nuk ishte një vendim i lehtë me çdo mjet, por ai pasqyron llojin e vendimeve të vështira që ne të gjithë duhet të fillojmë të marrim. Edhe nëse jeni vetëm një punonjës i nivelit të fllestar, nuk ka justifikim. Mund të gjeni periudha minimale për të mësuar gjatë ndërprerjeve (psh:pushimet e drekës).

Edhe 15 minuta në ditë do të shtojë deri në gati 100 orë gjatë një viti. Koha dhe energjia nuk duhet të jenë justifikime. Përkundrazi, ato janë sfida të vështira, por të tejkalueshme. Duke qenë një nga pak njerëz që përballen me këtë sfidë, ju e merrni atë më tepër si një avantazh.

Ne shpesh besojmë se nuk mund ta përballojmë kohën që duhet, por e kundërta është e vërtetë: Asnjëri prej nesh nuk mund të lejojë që të mos mësojë.

Të lexuarit nuk është më një luks; është një domosdoshmëri.

Filloni sot ritualin tuaj të të mësuarit me këto tre hapa:

Njerëzit më me pak kohë dhe më të suksesshëm në botë gjejnë të paktën një orë për të mësuar çdo ditë.

Vetëm tre hapa janë të nevojshme për të krijuar ritualin tuaj të të mësuarit:

  1. Gjeni kohën për lexim dhe mësim edhe nëse jeni me të vërtetë të zënë dhe të mbingarkuar.
  2. Qëndroni në përputhje me përdorimin e kohës së “gjetur” pa u preokupuar ose pa rënë pre e zbavitjes.
  3. Rritja e rezultateve që merrni nga çdo orë mësimi duke përdorur truke të provuara ju ndihmojnë të mbani mend dhe zbatoni atë që mësoni.

Gjatë tre viteve të fundit, unë kam hulumtuar se si interpretuesit më të mirë gjejnë kohën, janë të qëndrueshëm dhe arrijnë rezultate të mira.