Pengesa është Rrugëdalja, Arti i Përjetshëm i Kthimit të Vështirësive në Avantazhe

©shutterstock

Shumë shpesh, njerëzit humbin besimin e tyre sepse një pengesë u shfaqet në
rrugë. Ata mendojnë se pengesa është treguesi që do të thotë se ata duhet të ndryshojnë plotësisht drejtimin e tyre, ose të heqin dorë tërësisht. Por njerëzit janë përballur me pengesa që nga fillimi i kohërave, dhe disa nga njerëzit më të mëdhenj që kanë jetuar ndonjëherë janë ndeshur me pengesat e jetës së përditshme.

Këta individë mësuan se pengesat do të shfaqen në çdo përpjekje në të cilën ne përfshihemi dhe në çdo fazë të jetës sonë, qoftë në situatën me një shef të zhgënjyer që na i këput shpresat tona për ngritje në detyrë, ose një klimë të pasigurt ekonomike që na pengon të gjejmë punë. Pra, në vend që t’i shmangim, ne duhet t’i trajtojmë këto pengesa siç duhet, t’i përdorim ato në avantazhin tonë dhe t’i transformojmë ato në parakushte për suksesin tonë.

Në këto rreshta do t’ju tregojmë rrugën.

  • Në këto rreshta do të mësosh se si një figurë e famshme arriti të fitonte trashëgiminë e tij duke praktikuar të folur publik me fjalë të rralla të sakta!
  • Do të zbulosh se çfarë bëri Thomas Edison kur laboratori i tij prej milion dollarësh u dogj – duke shkatërruar të gjitha prototipet e tij të fundit.
  • Në fund, do të mësosh edhe sesi NASA i përgatit astronautët e saj për të përballuar pengesat kërcënuese për jetën.

Perceptimi, veprimi dhe vullneti janë çelësat për të kthyer pengesat në avantazhin tonë

Kur përballen me një pengesë, shumica prej nesh ndihen të zemëruar, të frikësuar dhe të irrituar. Ne mendojmë se do të prishë planet tona dhe do të pengojë përparimin tonë. Por pengesat në të vërtetë mund të bëhen avantazhe dhe ato mund të na çojnë drejt suksesit.
Si?

Për ta kthyer një pengesë në avantazh, duhet të përqendrohemi në tre gjëra.

Së pari, duhet të përqendrohemi në perceptimin tonë të pengesës. Nëse mund të shohim një pengesë në pikëpamjen e duhur, ne mund të zbulojmë mundësitë e fshehura që mund të përdorim në avantazhin tonë.

Ky ishte çelësi i suksesit të baronit të naftës John D. Rockefeller. Gjatë një krize financiare në 1857, Rockefeller, vetëm 18 vjeç, vëzhgoi se si ata që kishin panik të silleshin dhe vëzhgonin se çfarë kishin bërë gabim. Duke analizuar dështimet e tyre, Rockefeller ishte në gjendje të shihte pengesën – Panikun – në një mënyrë tjetër. Ai atëherë ishte në gjendje të perceptonte avantazhet e krizës, të ndërmerrte veprime dhe të fillonte rrugën e tij për t’u bërë një nga burrat më të pasur në botë.

Por perceptimi vetëm nuk është i mjaftueshëm. Kur përballeni me një pengesë, gjithashtu duhet të përgjigjeni me veprimin e saktë.

Veprimi i saktë lind nga kombinimi i krijimtarisë dhe fleksibilitetit. Për shembull, në fillim të shekullit XX, Amelia Earhart dëshironte të bëhej një pilote e shkëlqyeshme, por një pengesë i doli asaj përpara- në ato ditë, gratë thjesht nuk bëheshin pilote. Kështu që ajo filloi një punë të përditshme për të mbijetuar, por vazhdoi të kërkonte mënyra krijuese për të realizuar ëndrrën e saj.

Një ditë ajo mori një telefonatë ku iu tha se dikush do të financonte fluturimin e parë transatlantik për një femër, por ajo mund të ishte vetëm një pasagjere pa pagesë. Megjithëse kjo ishte larg asaj që ajo dëshironte të arrinte, ajo pranoi – dhe kjo çoi në një karrierë si një aviatore e shkëlqyeshme.

Pasi të kemi identifikuar mënyrën më të mirë për të perceptuar një pengesë dhe veprimin më të mirë për ta kapërcyer atë, ne përdorim vullnetin tonë për të vazhduar deri sa të tejkalohet pengesa.

Për të kuptuar qartë pengesat, duhet të mësojmë të shohim në mënyrë objektive.

Kur hasni një pengesë, si përgjigjeni? A mendoni se bota mund të jetë kundër jush, dhe se asgjë nuk po ju shkon siç duhet? Në vend të kësaj, duhet të mendoni të bëni një hap prapa, për ta parë situatën në mënyrë më objektive dhe për të menduar: “Çfarë mund të bëj për ta kthyer këtë pengesë në një avantazh?”

Nëse i shohim ato në këtë mënyrë, madje edhe pengesat më të mëdha mund të kthehen në avantazhin tonë.

Për shembull, në vitet 1960 boksieri i famshëm i atëhershëm Rubin “Uragani” Carter u dënua me burg për të gjithë jetën. Por ndërsa hyri në burg, ai vendosi të mos lejojë që rrethanat e tij ta mposhtnin, dhe në vend të kësaj u përpoq të shihte se si ai mund të nxirrte më të mirën prej kësaj.

Së pari, ai u zotua se nuk do t’i lejonte më kurrë padrejtësitë, por do të vazhdonte të luftonte për t’i mposhtur ato përmes ligjit. Pastaj ai e ktheu lirinë e tij të kufizuar fizike në avantazh të tij duke përdorur kohën e tij brenda për të studiuar historinë, filozofinë dhe ligjin. Çështja e Carter mori fund përfundimisht dhe ai u la i lirë pas 19 vitesh. Carter la burgun ashtu siç ai kishte hyrë në të, si një njeri i lirë. Por përveç kësaj, ai kishte përdorur edhe kohën për të përmirësuar arsimimin e tij.

Pra, si mund ta arrijmë këtë perspektivë objektive?

Duke mësuar të shkëputeni nga pikëpamja juaj personale – dhe shumë subjektive – ndaj situatës. Ju mund ta bëni këtë duke imagjinuar se po këshilloni një mik për tejkalimin e pengesës. Çfarë do t’i thonit? Si do t’i linit t’i përqaseshin situatës?

Ose mund t’u përngjasoni Stoikëve, një grup filozofësh nga Greqia e Lashtë. Ata do të imagjinonin se si një person i urtë – një person me mençuri të përsosur – do të reagonte ndaj pengesës. Në atë mënyrë, ata do të hulumtonin burime të fshehura të mençurisë që nuk ishin të vetëdijshëm se i kishin.

Emocionet e pakontrolluara mjegullojnë gjykimin dhe perceptimin tonë.

Reagimet tona të para ndaj një pengese janë zakonisht zemërimi, zhgënjimi, ankthi dhe konfuzioni. Megjithëse natyrore, shpërthime të tilla emocionale në fakt na e bëjnë më të vështirë përballimin e pengesave, sepse jo vetëm që ata na pengojnë të gjykojmë situatën në mënyrë objektive, ato në fakt na bëjnë të shohim ndryshe. Pra, nëse duam t’i kthejmë pengesat tona në sukses, duhet të mësojmë të kontrollojmë emocionet tona.

Si?

Çelësi për të kontrolluar emocionet tona është të qëtësojmë nervat tona.

Një model i famshëm për nerva prej çeliku është gjenerali i Luftës Civile, Ulysses S. Grant. Ai dikur ishte duke u fotografuar nga fotografi i famshëm Matthew Brady kur ai gati sa nuk humbi jetën. Duke qenë se nuk kishte dritë të mjaftueshme për fotografinë, Brady i kërkoi një asistenti të hapte dritaren e studios. Por ndihmësi rastësisht theu dritaren, dhe copëza të mëdha xhami ranë pikërisht afër vendit ku Grant ishte ulur. Nëse atë do ta kishte kapur paniku dhe do të hidhej nga karrigia e tij, ai mund të ishte lënduar seriozisht – por Grant nuk lëvizi, dhe u ul me qetësi në karrigen e tij, ndërsa copat e xhamit ranë rreth tij. Duke kontrolluar nervat e tij, Grant parandaloi që emocionet e tij të bënin që ai të lëndohej.

Pra, si mund të fitojmë kontroll mbi emocionet tona?

Duke përgatitur veten për atë që mund të shkojë keq në çdo situatë. Kjo na lejon të qëndrojmë të qetë pavarësisht se sa rrethana të jashtme mund të ndryshojnë.

NASA has realized how important this is. A panicking astronaut is the single largest factor that contributes to potentially life-threatening mistakes in outer space. That’s why NASA prepares its astronauts to respond to any possible obstacle until their reaction becomes automatic. This allows them to deal with stress when anything goes wrong with the initial plan.

NASA ka kuptuar se sa e rëndësishme është kjo. Një astronaut në panik është faktori i vetëm më i madh që kontribuon në gabime potencialisht kërcënuese për jetën në hapësirë. Kjo është arsyeja pse NASA përgatit astronautët e saj për t’iu përgjigjur çdo pengese të mundshme derisa reagimi i tyre të bëhet automatik. Kjo u lejon atyre të përballen me stresin kur ndonjë gjë shkon keq me planin fillestar.
Përgjigjet emocionale ndaj pengesave mjegullojnë gjykimin tonë, duke e bërë kështu të pamundur kthimin e pengesave në avantazhin tonë.

Një perspektivë e lakueshme na lejon të shohim avantazhet e fshehura të një pengese.

Kur ndeshemi me një pengesë, shpesh e shohim atë vetëm në një mënyrë: të pakapërcyeshme. Por nëse mund ta ndryshojmë këndvështrimin tonë, atëherë mund të zbulojmë avantazhet që një pengesë fsheh nën sipërfaqe.

Si?

Duke marrë në konsideratë një kontekst më të madh. Duke parë situatën në izolim shpesh e bën pengesën të duket e padepërtueshme; por nëse e vendosim atë në kontekst, shpesh mund të shohim që është me të vërtetë e parëndësishme.

Për shembull, kur u nisën për të luftuar gjatë Luftës Peloponeziane Greke të Lashtë, Perikliu dhe njerëzit e tij u hodhën papritmas në errësirë ​​nga një eklips diellor. Shumë ushtarë e panë këtë si një ogur të keq dhe u frikësuan nga beteja e afërt. Por Perikliu ishte i pafrikë dhe e përdori këtë situatë në avantazh të tij për të motivuar njerëzit e tij. Ai mori një qefin të errët dhe e vendosi mbi fytyrën e njërit prej ushtarëve të tij dhe e pyeti nëse kishte frikë. Ushtari u përgjigj se nuk ishte. Perikliu atëherë pyeti pse ata duhet të lejonin një tjetër shkak që errësira t’i pengojë ata në betejë dhe t’i bëjë ata të kenë frikë. Kjo i lejoi ushtarët që ta shohin eklipsin në një dritë të re dhe të forcoheshin për luftën.

Perspektiva gjithashtu mund të përdoret për të shndërruar pengesat në avantazhe.

George Clooney e mësoi këtë herëtnë karrierën e tij. Kur erdhi për herë të parë në Hollivud, ai u përpoq të zinte një rol. Ai u zemërua me drejtorët, prodhuesit dhe agjentët e xhirimit, duke i fajësuar ata se nuk po e njihnin talentin e tij.

Por më pas ai ndryshoi këndvështrimin e tij. Ai e kuptoi se nuk ishte pengesa e tij, por prodhuesit e filmit “- ishin ata që kishin nevojë të dëshpëruar për të gjetur aktorin e duhur. Kështu që Clooney vendosi t’i afrohej me mençuri audicionit, si aktori që po kërkonin. Ai besonte se nëse e bënte veten të shfaqej si zgjidhja e pengesës së tyre, ai do ta fitonte punën. Dhe duke ndryshuar këndvështrimin e tij personal, Clooney ishte në gjendje të shndërronte pengesën fillestare në gurin e parë hap drejt suksesit.

Cila është rruga më e mirë e veprimit kur përballeni me pengesat e shumta të jetës?

Veprimi duhet të jetë këmbëngulës dhe i disiplinuar që të jetë efektiv.

Ne kemi parë rëndësinë e ndryshimit të perspektivës, por e vetme, nuk është e mjaftueshme – ne gjithashtu duhet të ndërmarrim veprime. Sidoqoftë, përballë pengesave të shumta që na ndajnë nga një jetesë e mirë, na duhet më shumë se një veprim i vetëm – na duhet disiplinimi i rreptë për të vepruar dhe të vazhdojmë të veprojmë derisa të tejkalohet pengesa.
Një person që vërtetoi se disiplina fiton ishte Demosdeni – oratori më i madh i Athinës së lashtë.

Për më tepër duke u gënjyer nga trashëgimia e tij nga rojet e tij, Demosdeni ishte një person i sëmurë dhe i dobët me një vështirësi në të folur. Por kur u përball me të gjitha këto pengesa ai nuk hoqi dorë. Përkundrazi, ai realizoi një plan veprimi dhe i qëndroi atij me një disiplinë të jashtëzakonshme. Ai u mbyll në studimin e tij dhe i mësoi vetes ligjin, kështu që ai mund t’i çonte ish-kujdestarët e tij në gjyq. Dhe për të përmirësuar fjalimin e tij, ai do të recitonte vazhdimisht me oratori.

Përmes këmbënguljes së tij, Demosdeni u bë jo vetëm oratori më i famshëm në Athinë, por gjithashtu fitoi gjyqin e tij kundër ish-kujdestarëve të tij.

Ashtu si Demosdeni, shpikësi dhe sipërmarrësi Thomas Edison e dinte se veprimi efektiv varet nga këmbëngulja jonë.

Në 1878, Edison kaloi nëpër 6.000 lloje të ndryshme materialesh për të zbuluar filamentin e saktë (një copë bambu) për llambën e dritës inkandeshente. Megjithëse kishte zbulues të tjerë që gjithashtu përpiqeshin të zbulonin llambën inkandeshente në atë kohë, asnjë shpikës tjetër nuk kaloi në kaq shumë eksperimente të ndryshme për t’u siguruar që ia kishin arritur. Është kjo këmbëngulje që njihet botërisht si çelësi i suksesit të madh të Edisonit.

Përqendrimi në çdo moment dhe procesi në përgjithësi na ndihmon të arrijmë qëllimet tona.

Imagjinoni se jeni pjesë e një projekti afatgjatë, dhe sado me këmbëngulje të veproni, duket se pengesat vazhdojnë të shfaqen. Çfarë duhet të bëni? Në vend që të mendoni për qëllimin, duhet të përqendroheni në secilin moment dhe procesin e përgjithshëm.

Pse?

Sepse kjo na lejon të merremi me detyrat në fjalë në mënyrë sa më efektive, gjë që do të rrisë shanset tona për sukses afatgjatë.

Le të shohim në dy kompani shumë të suksesshme që të dyja u formuan në periudha jashtëzakonisht të vështira ekonomike.

Kompania Walt Disney u formua njëmbëdhjetë muaj para rrëzimit të tregut të vitit 1929. Dhe kompania e IT, Hewlett-Packard, u formua gjatë Depresionit të Madh në 1935. Të dyja këto kompani patën sukses sepse nuk i lanë problemet në ekonominë më të gjerë të dëmtonin të menduarit e tyre për aktivitetet e përditshme. Në vend që të përqendroheshin në qëllimin e pjesës dërrmuese për t’u bërë të suksesshëm në kohë krize ekonomike, ata vazhduan të përqendroheshin në momentin në fjalë, jo mbi pengesat që i rrethonin. Dhe hap pas hapi, ata u rritën në kompanitë e famshme që njohim sot.

Një mënyrë tjetër për ta parë këtë është ta shikoni çdo moment si pjesë të procesit më të madh që çon drejt qëllimit. Trajnerët profesionistë të sportit e përdorin këtë model për të shndërruar atë që mund të duket si përpjekje e pamundur për të ngjitur një mal në hapa të vetëm, të rregullt, të domosdoshëm për të arritur në majë.

Për shembull, Nick Saban, kryetrajner i Universitetit të Alabama të ekipit amerikan të futbollit, i mëson lojtarët e tij që të ndjekin procesin. Saban u thotë lojtarëve të tij që të mos përqendrohen në qëllimin e fitimit të kampionatit, por përkundrazi në performancën e mirë në secilën ndeshje, dhe secilën lojë. Thyerja e pengesave për të realizuar qëllimin në këtë mënyrë lejon lojtarët e tij të investojnë energjinë e tyre në detyrën në fjalë pa u shqetësuar për të gjitha “pengesat” siç janë humbjet ose dëmet e mundshme në horizont.

Veprimi korrekt varet nga përqëndrimi në të gjithë procesin dhe përjetimit të secilit moment të këtij procesi.

Duke identifikuar dobësinë e tyre, ne mund të mësojmë sesi t’i kthejmë pengesat kundër vetvetes së tyre.

Ndonjëherë do të përballeni me një pengesë kaq të madhe dhe do të mendoni se nuk mund ta kapërceni atë. Por shpesh pengesat më të mëdha fshehin sekretet më të mëdha.

Për shembull, mosbindja civile e Gandit – lëvizja jo e dhunshme e njohur si satyagraha – dhe në veçanti, Marshi i Kripës, tregon se si fuqia e madhe mund të kthehet kundër vetvetes.

Gandi e dinte se ai nuk mund të sfidojë sundimin ushtrisë së Britanisë në një konflikt të drejtpërdrejtë, kështu që ai vendosi të përdorë jo-dhunën dhe aktet simbolike për të treguar se sa e padrejtë ishte ajo. Marshi i Kripës çoi qindra mijëra indianë në oqean për të mbledhur kripë në kundërshtim të drejtpërdrejtë me ligjin britanik që ndalonte mbledhjen e parregullt të kripës. Dhe për shkak se ishte një përpjekje jo e dhunshme, ajo kundërshtoi rregullin britanik pa ngritur dorë për luftime. Forca e madhe e perandorisë ishte monopoli i saj i dhunës, dhe duke e sfiduar atë jo me dhunë, ai ishte në gjendje të tregonte se sa i dobët ishte në të vërtetë.

Një mënyrë tjetër për të shfrytëzuar dobësinë e një pengese është të përdorësh pikat e saj të forta kundër saj.

Aleksandri i Madh e bëri këtë kur ai zbuti kalin e tij, Bucefalin e egër. Derisa Aleksandri e zbuti, Bucefali nuk lejoi askënd që të hipte mbi të dhe do ta luftonte këdo që përpiqej ta bënte këtë me një zemërim të tërbuar. Kështu Aleksandri e bëri Bucefalin të vraponte në një vijë të drejtë derisa kali të lodhej, dhe hoqi dorë nga përpjekja për t’i rezistuar. Kur Aleksandri e zbuti atë, ai e la Aleksandrin ta drejtonte dhe ta kontrollonte. Aleksandri kishte përdorur zotësinë e tij për të kalëruar (qëndrueshmëria e tij) për të zbutur Bucefalin duke shfrytëzuar dobësinë e dukshme të kalit (zemërimi i tij i vazhdueshëm shpenzonte energjinë e tij).

Pra, duke përdorur forcat e pengesës kundër vetvetes, edhe pengesa më e fortë mund të mposhtet.

Së fundmi, do të mësojmë se si të vazhdojmë përpara megjithë pengesat e vazhdueshme.

Vullneti ynë na mundëson të pranojmë atë që nuk mund ta ndryshojmë dhe të ndryshojmë atë që mundemi.

Perceptimi – aftësia për të parë një situatë në mënyrë objektive – dhe veprimi (aftësia praktike e shndërrimit të pengesës në avantazhin tonë), nuk janë gjithnjë të mjaftueshme. Ajo që vërtet bën ndryshimin është përbërësi i fundit: vullneti ynë. Në qoftë se nuk besojmë në veten tonë dhe nuk e zbatojmë këtë fuqi të brendshme për të gjitha veprimet tona, ne nuk do të jemi në gjendje t’i shndërrojmë pengesat në avantazhe.

Vullneti është ai që e kanalizon perceptimin dhe veprimin tonë në njohjen dhe ndryshimin e asaj që mundemi, dhe të mos shqetësohemi për gjëra që nuk mundemi. Kjo filozofi u zhvillua nga Stoikët në Athinën e lashtë dhe Romë, të tillë si Epikuri, Seneka dhe perandori Mark Aureli. Ata e përqendruan vullnetin e tyre duke e pyetur gjithmonë veten se çfarë ishte në kontrollin e tyre dhe çfarë jo. Ata besuan se ne nuk mund të ndryshojmë faktorët e jashtëm. Këto përfshijnë ngjarje natyrore, veprime të njerëzve të tjerë, pashmangshmëri të vdekjes, etj. Ata gjithashtu besuan se megjithatë mund të ndryshonim faktorët e brendshëm. Këto përfshijnë emocionet, gjykimet, qëndrimet, reagimet dhe vendimet.

Të kompletuar me këto njohuri, ne atëherë mund të zbatojmë vullnetin tonë për të ndryshuar atë që jemi në gjendje të ndryshojmë – d.m.th., pengesat tona të brendshme – ndërsa ende përballemi dhe pranojmë pengesat e jashtme, në të cilat do të hasim në mënyrë të pashmangshme.

Ky parim është mishëruar në reagimin e Thomas Edison ndaj një goditje të tmerrshme në karrierën e tij. Në fillim të viteve 1900, kur Edison ishte 67 vjeç, kampusi i tij për kërkime dhe prodhime mori zjarr. Kur Edison arriti në vendin e ngjarjes, e gjithë ndërtesa – përfshirë të gjitha prototipet, letrat dhe hulumtimet e tij – kishin marrë flakë.

Por Edison ishte i patrazuar dhe e pa këtë ngjarje si një mundësi për të filluar përsëri. Ai e kuptoi që nuk mund të zhbënte faktin e zjarrit, por mund të ndryshojë këndvështrimin e tij dhe t’i afrohet një pengese në dukje të pakapërcyeshme si një mënyrë për të filluar – duke “hequr qafe shumë mbeturina”, siç i quante ai ato. Dhe në fund të vitit, Edison kishte kthyer një humbje prej një milion dollarësh në një fitim prej 10 milion dollarësh.

Një vullnet i disiplinuar na lejon të shtyhemi deri në kufijtë tanë të vdekshëm.

Duke mësuar të pranojmë atë që ne nuk mund ta ndryshojmë dhe duke disiplinuar vullnetin tonë për të ndryshuar atë që mundemi, ne mund t’i zotërojmë pengesat tona – dhe veten tonë.

Ky vullnet i disiplinuar na lejon të vazhdojmë përballë pengesave më të vështira, siç tregohet në një nga tekstet themelore të letërsisë perëndimore, Odisea nga poeti grek i lashtë Homeri. Tek Odisea, ne e gjejmë Odiseun të largohet nga Troja pas dhjetë vite luftimesh. Ai nuk e dinte se ai do të kalojë dhjetë vjet të tjerë duke u përballur me shumë sprova dhe mundime ndërsa përpiqet të arrijë në shtëpi. Gjatë rrugës, ai mbahet i burgosur, përballet me tundimin, humbet të gjithë njerëzit e tij, has në vorbulla të rrezikshme dhe madje lufton me një ciklop dhe një përbindësh me gjashtë koka!

Cfarë e lejoi atë të kapërcejë të gjitha pengesat e dërguara nga perënditë? Vullneti i tij për t’u kthyer në shtëpi.

Një mënyrë tjetër me të cilën vullneti ynë mund të na shtyjë në kufijtë e mundësisë njerëzore është fuqia e tij për të injoruar situatën tonë personale në favor të qëllimeve më të rëndësishme. Kjo është ilustruar në mënyrë të përkryer nga James Stockdale, një pilot amerikan i burgosur gjatë Luftës së Vietnamit.

Të burgosurit e luftës e dinin që ata do të torturoheshin dhe mbase edhe të vriteshin. Por në vend që të hiqte dorë ose thjesht të frikësohej për jetën e tij, Stockdale vendosi të ishte një udhëheqës për të burgosurit e tij. Duke ditur që disa prej të torturuarve mund të jenë të shtyra nga marrëzia, Stockdale formoi një sistem mbështetës në kamp për t’u siguruar që të gjithë ushtarët të dinin se ishin në të së bashku dhe nuk duhet të ndjehen të turpëruar për dhënien e informacionit. Duke përdorur vullnetin e tij për t’u përqendruar në qëllimin më të madh të mbijetesës, Stockdale ishte në gjendje të ndihmonte veten dhe të tjerët të duronin vite burg dhe tortura – dhe të dilte nga ana tjetër gjallë.

Mesazhi kryesor:

Duke perceptuar pengesat në mënyrë objektive, duke vepruar kundër dobësive të tyre dhe duke këmbëngulur me vullnetin tuaj, ju do t’i shndërroni pengesat që takoni në zjarrin që nxit suksesin tuaj.