Pse Çdo Vendim të Madh të Jetës e Marr pa i Treguar Familjes ose Miqve

©shutterstock

Kur isha më e re kisha këtë frikë që ndikonte në gjithçka që bëja ose thoja: nuk isha mjaftueshëm mirë, nuk ndjehesha mjaftueshëm mirë.

Duke filluar nga shkolla e mesme, unë fillova të luftoj atë rrëfim shkatërrimtar mendor. Kur fillova të flas në klasë, shpejt kuptova që nuk isha inferiore, isha i aftë.

Pas disa vitesh duke u ngjitur në shkallën e vetëvlerësimit, unë fillova të mos kërkoj siguri nga të tjerët, por nga vetja, duke mos u këshilluar me askënd, përveç se me veten time. Dhe më lejoni t’ju them, kurrë nuk kam shikuar mbrapa.

Mbështetem në vetëbesim dhe intuitën time për vendimet e jetës

Për gati një dekadë, unë kam marrë pothuajse çdo vendim të jetës përpara se t’u tregoja familjes, miqve apo edhe partnerëve.

Këto vendime kanë variuar nga blerja e një shtëpie tek ndryshimi i kompanive dhe largimi i plotë nga korporatat për të filluar biznesin tim. Në fakt, kam zbuluar se sa më i madh të jetë vendimi, aq më e gatshme isha të mos e ndaja atë me të tjerët.

Unë e kuptoj tani, gjithë këto vite më vonë, se duke sfiduar narrativën time mendore për të mos qenë e aftë, kam mësuar të ndërtoj një besim të madh në vetvete dhe të respektoj intuitën time.

Është me të vërtetë një bekim jo vetëm që të ndjehem por edhe të jetoj me mendimin se jam e pajisur më mirë për të lundruar në jetën time. Dhe ndonjëherë, kur dua të ndërtoj atë ndjenjë, e përdor këtë pohim:

“Gjithçka për të cilën kam nevojë është tashmë brenda meje.”

Ky pohim më ndihmon të qëndroj në fuqinë e asaj se kush jam dhe të mos kërkoj mendime të të tjerëve në kohë të dyshimit të pabazë.

Mbrojtja e energjisë time duke mbrojtur zgjedhjet e mia

Tani e di se teknika e të qenit e qetë për vendimet deri pas ekzekutimit të tyre është një formë e zotërimit të energjisë.

Duke reduktuar zhurmën e opinioneve të jashtme, unë jam më pak e ndjeshme ndaj ndikimit të mendimeve dhe përvojave personale të të tjerëve. Kjo është veçanërisht e rëndësishme para se të merret një vendim, sepse kjo është koha kur ideja është më e ndjeshme.

Shpesh, kostoja e marrjes së një vendimi të ndikuar nga të tjerët është, së paku, dhe në rastin më të keq, është mungesa e veprimit.

Dhe si dikush që dëshiron të jetojë një jetë të pasur dhe të qëllimshme, unë thjesht nuk mund të rrezikoj për këtë.

Përjetimi i jetës për veten time

Unë jam tipi i njeriut që i bluan gjërat thellë në mendje, kështu që kur bëhet një koment i pamenduar, unë mund të shpenzoj fjalë për fjalë, ditë, duke interpretuar kuptimin e tij.

Jashtë kësaj, unë jam gjithashtu e vetëdijshme (ose të paktën përpiqem të jem) për peshën e ndikimit tim. Ndikimi shoqëror dhe familjar është diçka që kam kaluar vite në përpjekje për ta larguar, kështu që të mund të ndërtoj një mendim më afër vetvetes sime autentike.

Kështu që, me këto dy gjëra në mendje, unë zgjedh të marr vendime në një mënyrë sa më të pavarur që mundem. Në rastin e rrallë kur bëj këshillime me njerëzit, e bëj si synim që së pari të përgatitem mendërisht.

Për shkak të asaj që sado të mirëkuptueshëm mund të jenë miqtë dhe familja, ato ndonjëherë mund të bien në këto kategori:

  • Ata mund të jenë mbrojtës dhe për këtë arsye preferojnë rehatinë time në vend të rritjen time
  • Ata mund të kenë një imazh shumë të përcaktuar se kush jam dhe pa dashje më mbajnë nën këtë personalitet më të vogël
  • Ato mund të paragjykojnë nga përvojat e tyre të jetës dhe të më dekurajojnë nga frika

Në fund të fundit, zgjedhja ime për t’i mbajtur vendimet e mia private deri sa ato nuk e kanë kuptuar akoma më bën shumë më të shkathët, të guximshme dhe të orientuar drejt veprimit.

Unë mbështes veten

Më në fund, kam zbuluar se mbajtja e ideve dhe planeve të mia për vete më ndihmon të mbaj përgjegjësi.

Unë e di që unë kam veten, dhe vetëm veten, për t’i kërkuar llogari. Para se të miratoja këtë strategji, unë do të dëgjoja të tjerët, dhe kur gjërat nuk do të funksiononin, do të mërzitesha me këshillat e tyre dhe do të qortoja veten time se përse i kisha dëgjuar ata.

Tani, unë e di se qëndroj e vetme në zgjedhjet e mia të jetës – një ndjenjë që është e fuqishme dhe kërkon llogaritjen e të gjitha rreziqeve.

E ndaj këtë sepse të bërit një person privat, i vetë-drejtuar ka qenë një nga pjesët më të rëndësishme të jetës sime. Nëse kjo ju rezonon, provojeni dhe më tregoni nëse funksionon edhe për ju.