Pse Gratë e Forta Shpesh Ndjehen Kaq të Thyera Përbrenda

Kur takojmë një grua të fortë, mund të ndjehemi të tërhequr nga vetëbesimi i saj. Duket sikur ajo i ka të gjitha: një punë të suksesshme, një familje të bukur, shëndet të mirë dhe madje edhe kohën për të ndihmuar ata që kanë nevojë.

Por pas asaj buzëqeshje të ndritshme, shumë nga këto gra ndjehen të thyera deri në një pikë ku kjo fillon të ndikojë në shëndetin e tyre.

Ne do të rendisim arsyet pse kaq shumë gra të forta luftojnë për të qenë të lumtura çdo ditë.

Ajo mbështetet vetëm tek vetja e vet.

© Passengers / Sony Pictures Entertainment

Një gruaje të fortë i pëlqen të jetë e pavarur; ajo nuk ka nevojë për ndihmën e askujt. Një grua e tillë ka tendencë të jetë e sigurt dhe të mbështetet në veten e saj. Kërkimet tregojnë se madje mund të jenë pjesë të identitetit të saj që e bëjnë atë krenare. Problemi është, ajo mbështetet vetëm në veten e saj dhe nuk e kupton që të gjithë njerëzit ndonjëherë kanë nevojë për ndihmë – madje edhe ajo.

Mund të ndodhë sepse ajo nuk dëshiron të shqetësojë të tjerët ose sepse e shikon kërkesën për ndihmë si një dobësi.

Sidoqoftë, si qenie shoqërore, njerëzit kanë nevojë për ndihmë një herë në disa kohë. Psikologët pajtohen që ne kemi nevojë për njerëzit dhe mbështetjen e tyre për mirëqenien tonë. Të kërkoni ndihmë kur të keni nevojë nuk është vetëm e shëndetshme, por është gjithashtu bujare sepse po lejoni dikë tjetër të kërkojë ndihmë kur të ketë vetë nevojë.

Të gjithë i besojnë asaj problemet e tyre, dhe ajo mbart peshën mbi shpatullat e saj.

Nuk është befasi që familja dhe miqtë e saj i besojnë asaj pasi njerëzit e konsiderojnë atë si të besueshme. Hulumtimet tregojnë se kjo për faktin se njerëzit e fortë mendërisht kanë një ndjenjë të lartë përgjegjësie të cilën njerëzit e perceptojnë si integritet dhe mençuri.

Por gruaja e fortë nuk i ndan vështirësitë e familjes ose miqve të saj me askënd dhe as nuk bën thashetheme për to. Ajo bart gjithë vuajtjet që i janë dhuruar. Dhe nëse problemi ndikon drejtpërdrejt tek ajo, mund të përpiqet ta zgjidhë ose të përballet me të, pavarësisht nëse është çështje parash apo sëmundje në familje.

Por ajo nuk i ndan problemet e saj me askënd tjetër, duke e kyçur atë barrë thellë brenda saj.

© Wonder Woman / Warner Bros.

Gruaja e fortë merr përsipër barrën e të gjithëve, por nuk i ndan të vetat me të tjerët. Kjo është vërtetuar se i bën njerëzit të ndjehen jashtëzakonisht të vetmuar, dhe gjithashtu mund të çojnë në depresion. Ndonjëherë ajo nuk dëshiron t’i shfaqë problemet e saj, sepse kjo është një sjellje që nuk përputhet me identitetin e konstruktuar të një personi të fortë.

Por duke vepruar kështu, ajo bën gabim duke mbajtur përbrenda problemet e saj dhe ato të të afërmve dhe miqve të saj. Hulumtimet tregojnë se kemi nevojë për ndërveprim me njerëzit e tjerë për të qenë në gjendje të rrisim lumturinë tonë dhe të përballojmë gjërat më të vështira në jetë.

Të mos ndash shqetësimet nuk është një mënyrë e mirë për të arritur një gjendje të shëndetshme mendore.

Ajo kujdeset për të tjerët, por harron se edhe ajo ka nevojë për kujdes.

© Pride and Prejudice / Universal Pictures

Gruaja e fortë kujdeset për familjen dhe të afërmit e saj, ajo madje mbart disa nga bagazhet e tyre emocionale për të lehtësuar barrën e tyre. Por duke e bërë këtë, ndonjëherë ajo harron që edhe vetë ajo ka nevojë për kujdes – dhe të tjerët harrojnë gjithashtu. Ajo duket aq mirë sa që askush nuk merr kohë të mendojë se mund të jetë duke kaluar kohë të vështira.

Pasi të marrin ndihmë, disa nga miqtë e saj mund thjesht të vazhdojnë me stilin e tyre të pavarur të jetës, ata harrojnë ta pyesin nëse ajo është në rregull. Dhe kjo mungesë interesi e dëmton atë.

Kjo gjithashtu e prek atë fizikisht – kur ajo refuzon të tregojë anën e saj të ndjeshme, ajo dëmton shëndetin e saj kardiovaskular.

Një studim zbuloi se mposhtja e shpeshtë e emocioneve vendos një ngarkesë shtesë në zemër dhe rrit mundësinë e zhvillimit të sëmundjeve kardiovaskulare dhe kushteve të tjera.

Si rezultat, ajo jo vetëm që ndihet e dëmtuar nga brenda, ajo në të vërtetë mund të dëmtohet brenda.

Forca e saj mund të jetë rezultat i një historie tragjike për të cilën ajo nuk ju ka treguar ende.

© Cake / Cinelou Films

Shprehja, “Ajo që nuk të vret të bën edhe më të fortë“, është pikërisht ajo që ka provuar ky studim. Një grua mund të bëhet elastike pas ngjarjeve tragjike dhe të bëhet më e fortë – ajo madje mund të ngrihet pas një incidenti dramatik.

Një grua e fortë mund të jetë e fortë sepse mësoi dhe u rrit pas një ngjarjeje fatkeqe, por kjo nuk do të thotë që ajo nuk do të trishtohet kur ta kujtojë atë. Është akoma në mendjen e saj në formën e një mbresë psikologjike dhe çdo herë, mund ta bëjë atë të ndjehet pak e thyer.

Dhe disa ditë, ato thyhen dhe mendojnë se nuk janë aq të forta sa të marrin përsipër një detyrë.

© Grey’s Anatomy / Shondaland

Ajo vendos një maskë në punë ose në shtëpi, por kur është vetëm, është koha për një kontroll të realitetit dhe pasiguritë e saj i bëjnë një vizitë. Miqtë, të afërmit dhe bashkëpunëtorët e vlerësojnë atë si një grua të fortë dhe presin shumë prej saj.

Sidoqoftë, hulumtimi zbulon nivelin e vetëkontrollit që ajo i imponon vetvetes, së bashku me pritshmëritë e larta të të gjithë të tjerëve që mund ta dëmtojnë atë psikologjikisht. Kur mendon për gabimet e saj të fshehura dhe emocionet e shtypura, ajo thyhet.

Ajo beson se ka mangësi dhe jo për detyrën. Është kjo mospërputhje emocionesh që e bën atë lodhur.

A e identifikoni veten me këtë listë? A jeni miq me njërën nga këto “gra të forta”? Cila mendoni se është zgjidhja më e mirë për të mos i ngarkuar emocionalisht? Ndani teoritë tuaja me ne!