Psikologët Zbuluan Gabimet e Fëmijëve që edhe Prindërit më të Kujdesshëm nuk i Dallojnë

Sipas statistikave, shumica e prindërve janë të sigurtë se i kanë rritur ashtu siç duhet fëmijët e tyre. Ata mendojnë se ata kanë aftësi të mira pedagogjike. Megjithatë, kjo nuk është gjithmonë e vërtetë.

Baballarët dhe nënat shpesh bëjnë të njëjtat gabime pa pushim, gjë që bën që fëmijët që të kenë frikë dhe sjellje të këqija në gjenerata pas brezi. Në këtë artikull, ne do t’ju tregojmë se si ta thyeni këtë cikël vicioz.

Sot ne kemi mbledhur rekomandime nga psikologët nga e gjithë bota që do t’i ndihmojnë prindërit të mos bien në grackën e stereotipave negative pedagogjike.

Spiunimi është diçka e keqe.

Prindërit u thonë vazhdimisht fëmijëve të tyre, “Mos gënjeni” dhe ata me të vërtetë besojnë se ky është një rregull i mirë për t’u ndjekur.

Megjithatë, psikologët janë të shqetësuar për tendencën që fëmijët nuk duhet të flasin për problemet e tyre në shkollë. Psikologët mendojnë se shumica e fëmijëve nuk flasin për abuzimin, sepse ata kanë frikë se mund të etiketohen si spiunë.

Në vend të kësaj, të rriturit duhet t’u mësojnë fëmijëve të flasin për situatat e padrejta dhe t’i mbështesin ata që vendosin të përfshijnë prindërit dhe mësuesit kur zgjidhin problemet.

Fëmijët nuk duhet t’i shprehin emocionet e tyre negative.

Prindërit e urrejnë t’i shohin fëmijët e tyre të vuajnë, si në qofshin duke qarë, të zemëruar ose duke hedhur lodrat. Kjo është arsyeja pse ndonjëherë është më e lehtë të bërtasësh, “Mos qaj!” në vend që të kuptosh se cili është problemi.

Ky lloj reagimi ndaj sjelljeve të këqija është më i keqi, sepse emocionet negative duhet të gjejnë një mënyrë për të mos e turbulluar sistemin nervor. Ky është një gur themeli i shëndetit psikologjik.

Aftësia për të shprehur emocione negative është një veçori që njerëzit e rritur kanë. Është diçka për të cilën fëmija juaj patjetër do të ketë nevojë në të ardhmen kështu që ata duhet të fillojnë ta zhvillojnë atë tani.

Mësuesit, miqtë dhe fqinjët duhet ta pëlqejnë fëmijën.

Të gjithë prindërit ëndërrojnë që fëmijët e tyre të jetojnë në paqe me të tjerët. Ata kurrë nuk duan që ata të dëgjojnë një fyerje ose të kenë ndonjë konflikt me kolegët e tyre. Në përpjekjen për ta arritur këtë, ata nganjëherë zgjedhin taktikën e “të qenit të mirë me të gjithë”.

Natyrisht, është shumë e rëndësishme të jesh në gjendje të shkosh me rrjedhën dhe të komunikosh me të tjerët me respekt. Por mos shkoni shumë larg duke u përpjekur t’i kënaqni të gjithë. Sepse me qëllim që t’i bëni të tjerët që t’ju pëlqejnë, ju shpesh duhet të sakrifikoni interesat dhe qëllimet tuaja.

Ata që nuk kanë rezultate të mira në shkollë nuk do të kenë një punë të mirë kur të rriten.

Shumë prindër besojnë se suksesi i fëmijës së tyre në shkollë lidhet drejtpërdrejt me suksesin e tyre në jetë si të rritur. Sigurisht, arsimi luan një rol të madh, por nuk është i vetmi faktor në të qenit i suksesshëm.

Howard Gardner nga Harvardi ka identifikuar shtatë inteligjenca të dallueshme dhe beson se shumica e testeve të IQ vlerësojnë vetëm një nivel të logjikës, duke shpërfillur llojet e inteligjencës vizuale-hapësinore, fiziko-kinestetike, muzikore dhe të tjera.

Një numër studimesh tregojnë se inteligjenca emocionale luan një rol të madh në suksesin e një personi ndërsa ato rriten.

Fëmijët duhet të kenë mjetet dhe lodrat më të shtrenjta dhe të avancuara.

Sociologët amerikanë pohojnë se shuma e parave që prindërit shpenzojnë për fëmijët e tyre po rritet çdo vit. Kjo bën që shumë familje të mos duan të kenë një fëmijë në radhë të parë.

Ashley Eneriz, një nënë dhe një specialiste financiare, është e bindur se prindërit shpenzojnë më shumë se sa është e nevojshme kur bëhet fjalë për fëmijët e tyre. Ashley rekomandon të mendoni nëse gjërat që blini për fëmijën tuaj janë me të vërtetë të nevojshme.

Ndoshta ju jeni duke u përpjekur t’u jepni fëmijëve tuaj diçka që nuk keni pasur në fëmijërinë tuaj? Apo po përpiqeni të zbutni gabimet psikologjike?

Ruajtja e parave për fëmijët tuaj nuk ju bën një prind të keq. Përkundrazi, prindërit kursimtarë mund të jenë një model i rëndësishëm për fëmijët e tyre dhe t’u mësojnë atyre të mos shpenzojnë para për gjëra të padobishme.

Dënimi duhet të nënkuptojë që një fëmijë humbet diçka.

Psikologët janë të sigurtë se privimi i një fëmije nga diçka nuk është një formë efektive dënimi. Kjo është një nga karakteristikat më të rrezikshme të një prindi toksik, ndëshkon fëmijët dhe vetëm atëherë i fal ata. Dhe rregullat e kësaj loje nuk janë gjithmonë të qarta, meqë ndëshkimi shpesh varet nga humori i prindërve.

Privimi i një fëmije nga diçka që ata duan, ose koha me miqtë e tyre nuk do t’u mësojë atyre asgjë të mirë. Përkundrazi, fëmija do të kuptojë se dikush që ka fuqi mund të bëjë çfarë të dojë.

Prindërit duhet t’i argëtojnë fëmijët gjatë gjithë kohës.

“Unë nuk dua që fëmija im të jetë i mërzitur,” është ajo që shumë prindër thonë kur i dërgojnë në klasa jashtë-kurikulare ose kur blejnë lodra të reja edukuese. Ata përpiqen të sigurohen që një fëmijë të mos ketë asnjë moment të vetëm mërzie.

Prindërit e tillë e bëjnë këtë gabim sepse mendojnë se puna e tyre më e rëndësishme është t’i mbajnë fëmijët vazhdimisht duke u argëtuar.

Megjithatë, psikologët pohojnë se fëmijët kurrë nuk do të mësojnë t’ia dalin vetë, nëse prindërit nuk ua japin këtë mundësi.

Fëmijët duhet të ndajnë lodrat e tyre.

Shumë prindër besojnë se fëmijët duhet të mësohen të bashkëndajnë gjërat. Ky është një gabim. Fëmijët të cilët janë të detyruar të ndajnë diçka, besohet se duan vetë ta bëjnë. Përkundrazi, ata do të jenë më të kursyer – nuk i dihet kurrë se kur prindërit tuaj do t’ju bëjnë të tregoni sa bujarë jeni.

Psikologët rekomandojnë të vendosni veten në këtë pozicion. A do t’i ndanit gjërat tuaja personale me një person që vështirë se e njihni? A do ta hiqnit këmishën tuaj të preferuar vetëm për shkak se fqinji juaj e pëlqeu atë? Ne nuk mendojmë se do ta bënit.

A mendoni se jeni një prind i mirë? Ndani përvojën tuaj në seksionin e komenteve më poshtë!