Rregullat e Mençura që Prindërit Tanë i Ndoqën, Por që ne i Kemi Harruar…

©shutterstock

Kur bëhemi prindër vetë, e kuptojmë se prindërit tanë mund të kenë pasur të drejtë (dhe ata me siguri e kuptuan të njëjtën gjë për gjyshërit tuaj!) Edhe sot, mund të pranojmë se shumë nga rregullat e familjeve të së kaluarës mund të përdoren edhe sot …

Ne duam t’u japim një dorë ndihmë prindërve, kështu që ne po ndajmë disa rregulla të vjetra që ndoshta ia vlen të rikthehen.

“Ju kapni më shumë miza me mjaltë sesa me uthull.”

© Shutterstock.com © Depositphotos.com

Kur doni diçka nga dikush, është më mirë të jeni të sjellshëm, të respektueshëm dhe jo shumë kërkues. Fëmijët duhet të mësojnë të jenë të sjellshëm kur presin diçka nga prindërit e tyre, të jenë mirënjohës për atë që marrin dhe të pranojnë atë që nuk janë në gjendje të marrin. Fëmijët kurrë nuk duhet të këmbëngulin për të marrë atë që duan, veçanërisht nga familja.

“Është e rëndësishme të mësoni vlerën e lekut”.

© Depositphotos.com © Shutterstock.com

Kur fëmijët marrin gjithçka që dëshirojnë në jetë, ata mund të llastohen dhe të mësohen të presin gjëra “më të mira” në jetë. Edhe në moshë të re, fëmijët duhet të mësojnë rëndësinë e administrimit të parave, si kursimi për diçka që ata dëshirojnë. Në fund të fundit, ju nuk dëshironi që fëmijët tuaj të jenë ende të varur financiarisht nga ju, pasi të bëhen vetë të rritur.

“Përfitoni nga arsimi juaj.”

© Depositphotos.com © Shutterstock.com

Edukimi është i rëndësishëm për të ndihmuar fëmijën tuaj të arrijë qëllimet e tij në jetë, pavarësisht se çfarë dëshiron të bëjë. Pavarësisht nëse ata shkojnë në kolegj apo shkollë profesionale, fëmijët duhet të inkurajohen të bëjnë detyrat e tyre të shtëpisë, të sillen mirë në klasë dhe të marrin përgjegjësinë për kur ata bëjnë gabime (ka raste kur mësuesit duhet të fajësohen … por jo gjithmonë).

“Falenderoni gjithmonë.”

© Shutterstock.com

Është gjithmonë mirë t’i bëni njerëzit të dinë që ju interesojnë, kështu që mësimi i fëmijëve tuaj për të falënderuar pasi të kenë marrë një dhuratë i lejoni ata të dinë se ata duhet të jenë mirënjohës dhe të kenë respekt ndaj të dashurve të tyre. Ekziston gjithashtu një anë pragmatike për këtë: njerëzit kënaqen më shumë, nëse e dinë se do t’i vlerësoni.

“Të gjithë bëjnë gabime … thjesht duhet të mësosh prej tyre.”

© Shutterstock.com © Shutterstock.com

Të gjithë bëjnë gabime dhe kjo është në rregull. Fëmijët duhet të dinë se gjëja më e rëndësishme e të bërit gabime është që ju mund të mësoni prej tyre. Për shkak të kësaj, ndonjëherë është e rëndësishme t’i lini fëmijët tuaj të bëjnë gabime, dhe jo gjithmonë t’i mbroni ata, në mënyrë që t’u jepni atyre një mësim. Nëse ata harruan të bëjnë detyrat e shtëpisë, nuk duhet t’i bëni ju ato për ta.

“Veprimi dhe pasoja.”

© Shutterstock.com

Nëse u thoni fëmijëve tuaj ata do të ndëshkohen për mosbindjen ndaj jush dhe ata gabojnë sërish, ju duhet të përmbaheni në ato që keni thënë. Mos harroni, fëmijët kanë nevojë që prindërit e tyre të jenë prindër, jo miq, pasi gjithmonë mund të dalin dhe të bëjnë miq. Ata gjithashtu duhet të mësojnë se veprimet e tyre kanë pasoja.

“Darka duhet të hahet si familje.”

© Shutterstock.com © Shutterstock.com

Një darkë e bukur familjare, ku të gjithë ulen së bashku, ndihmon një familje të ndërtojë një komunitet me njëri-tjetrin dhe gjithashtu ndihmon anëtarët e familjes të bisedojnë me njëri-tjetrin. Një darkë e bërë në shtëpi është gjithashtu koha e përsosur për të mësuar zakone të shëndetshme të ushqimit.

“Sepse kështu them unë.”

© Depositphotos.com

Prindërit zakonisht e kanë një arsye praktike kur u thonë “jo” fëmijëve të tyre, dhe përgjigja, “sepse unë jam prindi”, mund të dalë si e papëlqyeshme, por ekziston një arsye që prindërit duhet ta përdorin atë. Në fund të fundit, fëmijët duhet të respektojnë autoritetin dhe të mësojnë se nuk mund të kenë gjithmonë atë që duan dhe, pavarësisht kësaj, prindërit e tyre kanë qëllimet më të mira në zemër.

“Punët e shtëpisë ndihmojnë në ndërtimin e karakterit.”

Ndërsa shkolla është e rëndësishme, prindërit nuk presin që fëmijët e tyre të bëjnë detyrat, në mënyrë që të mund ta kalojnë tërë kohën duke studiuar. Në këtë mënyrë jo vetëm që fëmijët duhet të mësojnë rëndësinë e përgjegjësisë në një moshë të re, por është gjithashtu e rëndësishme që ata të mësojnë të kujdesen për veten e tyre kur të rriten.

“Gjithmonë përfundoni ato që janë në pjatën tuaj.”

© Depositphotos.com © Shutterstock.com

Nëse fëmija juaj nuk ka alergji të caktuara, fëmijët duhet të mësojnë të hanë ato që u janë dhënë. Tregojuni se duhet të jenë mirënjohës se kanë diçka për të ngrënë, pasi kjo është diçka që nuk garantohet gjithmonë në jetë. Kjo është veçanërisht e rëndësishme kur ata janë mysafirë në shtëpinë e një personi tjetër. Fëmijët gjithashtu duhet të inkurajohen të ndihmojnë në përgatitjen dhe gatimin, për të shtuar më shumë vlerën e ushqimit.