Si Përdoret Arti i Logjikës për të Arritur tek e Vërteta në Malin e Gënjeshtrave

©Wikipedia

Zbuloni se si të gjeni të vërtetën dhe qartësinë brenda kaosit.

Si specie, ne jemi krijesa irracionale. Ne marrim vendime të menjëhershme bazuar në instikt, debatojmë me kokëfortësi duke mbajtur një pozicion që nuk e kemi hetuar thellë dhe i lëmë emocionet tona të na kontrollojnë në mënyra që nuk mund t’i shpjegojmë plotësisht. Dhe kjo është vetëm pjesa që po ndodh përbrenda secilit prej nesh.

Nga jashtë, ne jemi vazhdimisht të bombarduar me axhendat e njerëzve të tjerë. Ata përdorin retorikë, frikë dhe ngacmim për t’u përpjekur të na ndikojnë.

Lajme të rreme, klikime, raportime të dobëta sipërfaqësore: Si mund t’i presim të gjitha këto për të arritur tek e vërteta?

Dhe nëse nuk mund ta identifikojmë dot atë që është e vërtetë, si do ta kuptojmë ndonjëherë plotësisht botën në të cilën jetojmë, ose të vendosim se si të veprojmë?

Ekziston një mënyrë – një mjet befasues që të gjithë mund të mësojmë ta përdorim, pasi të dimë se si funksionon. Ky mjet na ndihmon të bëjmë hapa prapa dhe të eksplorojmë çështjet komplekse që mbështjellin jetën tonë. Na siguron një metodologji që mund të nxjerrë në shesh një sërë mundësish në çdo skenar, në mënyrë që të mund të gjejmë një rrugë që rezonon me ne. Cili është ky mjet i fuqishëm që mund të krijojë qartësi përballë kaosit?

Përgjigja është logjika.

Në këto rreshta që lexohen shpejt do të zbuloni:

  • pse logjika nuk do të përcaktojë se çfarë hani për darkë;
  • çfarë zbulojnë datat e skadencës për logjikën dhe realitetin; dhe
  • lidhjen midis shkrimit të dorës dhe padrejtësisë shoqërore.

Për të zhbllokuar potencialin e plotë të logjikës, së pari duhet të kuptojmë se si funksionon.

Logjika. Ashtë një koncept që shumica prej nesh fillojnë ta kuptojnë qysh të vegjël, kur mësojmë se si një gjë lidhet me një tjetër. Një ditë me shi do të thotë që ne nuk mund të shkojmë në plazh. Mos ngrënia e drekës do të thotë se kemi uri. Por logjika ka një potencial shumë më të madh sesa thjesht dhënia e shpjegimeve të drejtpërdrejta. Ashtë një mjet që mund ta përdorim për të eksploruar çështje komplekse në një mënyrë kuptimplote. Thjesht duhet të mësojmë se si ta përdorim atë.

Mesazhi këtu është: Për të zhbllokuar potencialin e plotë të logjikës, së pari duhet të kuptojmë se si funksionon.

Pra, çfarë është saktësisht logjika?

Logjika është procesi i hetimit, ose ndërtimit të një argumenti kompleks duke bërë pyetje. Këto pyetje më pas veprojnë si gurë shkallë që na çojnë drejt një vendi qartësie. Për shkak se logjika sillet në një mënyrë të veçantë, së pari duhet ta kuptojmë atë sjellje para se ta vendosim logjikën në praktikë.

Hapi i parë për të kuptuar logjikën është të pranojmë se është e ngjashme me teatrin. Logjika ju nxjerr nga bota reale dhe ju çon në një rrafsh abstrakt. Nëse jeni duke parë shfaqjen Peter Pan, nuk do të vini në dyshim ekzistencën e një zane si Tinkerbell, ose që fëmijët mund të fluturojnë në qiellin e natës. Ju mund t’i anashkaloni këto absurde të shkencës sepse jeni në një botë imagjinare.

Në këtë mënyrë, logjika ju jep leje të injoroni disa aspekte të realitetit. Kjo do të thotë që ju mund të shqyrtoni më mirë zemrën e një argumenti, pa u penguar në detaje të parëndësishme.

Hapi i dytë është të kuptojmë se logjika funksionon vetëm në një drejtim. Pra, nëse A nënkupton B, rregullat e logjikës deklarojnë se B nuk nënkupton domosdoshmërisht A. Fatkeqësisht, njerëzit priren të besojnë se po. Por nuk është gjithmonë rasti.

Nëse shoku juaj ju thotë, “Një banane është gjithmonë një frut”, a është e vërtetë? Epo, fruti nuk është gjithmonë një banane, e cila na tregon se e kundërta e deklaratës së mikut tuaj është e rreme. Ai gjithashtu ka injoruar që banania mund të jetë pjesë e një milkshake ose torte, asnjëri prej tyre nuk është frut. Për shkak të kësaj, ne duhet t’i kushtojmë vëmendje të madhe strukturës së deklaratave logjike dhe të mos supozojmë se edhe e kundërta është e vërtetë.

Tani që kemi kuptuar pak më shumë për logjikën, le të kalojmë nga teoria në realitet dhe të shohim se si sillen njerëzit kur ne diskutojmë.

Zbatimi i logjikës në debatet tona na ndihmon të arrijmë në oborrin e së vërtetës.

Pa dyshim, së fundmi ju është dashur të klikoni në një kuti në një faqe në internet për të provuar se nuk jeni robot. Dhe ndërsa ju mund ta shihni këtë me të qeshur ose zhgënjyese, ajo nxjerr një ndryshim të rëndësishëm midis njerëzve dhe makinerive. Njerëzit kanë emocione dhe ne nuk mund t’i kontrollojmë në çdo rast ato.

Gjatë një debati të nxehtë, ne shpesh nuk e pranojmë sjelljen e drejtuar nga emocionet, si bërtitja, kërcënimi ose lejimi i fyerjeve të fluturojnë. Kjo nuk na ndihmon të fitojmë debatet ose t’i konsiderojmë ato nga një kënd i ri. Kur mund ta zëvendësojmë këtë sjellje me një metodë logjike të argumentimit, ne fitojmë një pasqyrë më të madhe mbi çështjen.

Mesazhi këtu është: Zbatimi i logjikës në argumentet tona na ndihmon të arrijmë në një pozicion të së vërtetës.

Le të fillojmë duke parë se çfarë ndodh kur bëhemi mbrojtës. Nëse nuk pajtohemi me thënien “Kumbullat janë më të mira se pjeshkat”, ju mund të kapeni me të, “Jo, nuk janë. Pjeshkat janë më të mira se kumbullat! ”

Shanset janë, që kjo lloj përgjigje nuk do të ndryshojë pikëpamjen e askujt. Por nëse përdorim logjikën, mund të argëtojmë mundësinë që pjeshkët të jenë po aq të mira sa kumbullat. Pastaj, ne mund të shqyrtojmë disa arsye pse, dhe gjithashtu mund të diskutojmë se çfarë po injorohet. Për shembull, a janë kumbullat e mykura më të mira se pjeshkat? Çfarë kuptojmë me frazën “më mirë”, gjithsesi, dhe si do ta masim atë?

Ky eksplorim më i hapur, ku ne ftojmë idenë se ka më shumë se dy mundësi polare të kundërta, njihet si mohuese. Mohimi krijon një hapësirë ​​midis dy ekstremeve – një ku kumbulla nuk është gjithmonë më e mirë se një pjeshkë, ose anasjelltas. Ndërsa ky shembull në lidhje me frutat mund të duket i parëndësishëm, hapat prapa për të pranuar mundësinë e një zone gri është i dobishëm, pasi çështjet në jetë rrallë janë të prera qartë.

Supozimet ose përgjithësimet janë një pengesë tjetër e madhe me të cilën përballemi kur po përjetojmë konflikt. Për shembull, nëse fëmija juaj ka dështuar në një provim të historisë, ju me zemërim mund të supozoni se dështimi është faji i tij. Ju vendosni që ai ishte shumë dembel për të studiuar. Por duke vepruar kështu, ju nuk i keni shqyrtuar plotësisht alternativat. A është mësuesi i paaftë? A ishte i sëmurë fëmija juaj atë ditë? A iu prish autobusi dhe ai arriti dhjetë minuta me vonesë? Apo ndoshta ishte një kombinim i këtyre faktorëve që çuan në notën e tij të keqe.

Për të kapërcyer këtë lloj të menduari të kufizuar, kujtojeni veten kur ishit sa djalosh juaj të brendshëm dhe pyeteni “Pse?” në mënyrë të përsëritur, derisa të keni shteruar çdo paqartësi. Kjo është mënyra logjike për t’ju siguruar ato gurë të çmuar që mund t’ju çojnë në rrënjën e çdo konflikti. Nëse mund t’i lini mënjanë emocionet, logjika mund t’ju drejtojë përgjatë një zinxhiri arsyetimesh, derisa të arrini te e vërteta.

Kuptimi i kufijve të logjikës na ndihmon të dimë se kur është e dobishme.

Imagjinoni veten duke qëndruar në breg të një liqeni. Shtëpia juaj është në anën tjetër dhe është e arritshme vetëm nga uji. Por ju nuk keni një varkë – keni vetëm një biçikletë. A i bën kjo biçikletat një mënyrë të padobishme transporti? Është e vërtetë që logjika është një metodë e përdorur për të verifikuar të vërtetën. Por që logjika të jetë e dobishme, ne gjithashtu duhet ta zbatojmë atë mençurisht.

Për ta bërë këtë, konteksti është i rëndësishëm. Nëse shtëpia juaj do të ishte në fund të një rruge të bllokuar nga trafiku i automjeteve, një biçikletë do të ishte një mënyrë e shkëlqyeshme për të endur mes trafikut. Nëse keni nevojë të kaloni një liqen, megjithatë, një biçikletë nuk do të jetë shumë e dobishme. Në mënyrë të ngjashme, logjika është një mjet i vlefshëm për të kërkuar të vërtetën, për sa kohë që ne e kuptojmë pse është e vështirë ta zbatosh atë në situata të jetës reale.

Mesazhi këtu është: Kuptimi i kufijve të logjikës na ndihmon të dimë se kur është e dobishme.

Në botën akademike, matematikanët përdorin logjikën për të provuar forcën e një teorie apo argumenti shkencor duke krijuar një strukturë fraktale. Kjo përfshin marrjen e një problemi kompleks dhe më pas thyerjen e tij në deklarata më të vogla. Këto deklarata ndahen përsëri dhe përsëri, derisa nuk ka nevojë tjetër për ta mbështetur argumentin. Bashkëmoshatarët do të rishikojnë argumentin, për të përcaktuar nëse ka apo jo hëndeqe në të.

Në botën reale, argumentet tona rrallë i nënshtrohen një procesi të vlerësimit nga kolegët. Dhe meqenëse jemi njerëzorë, emocionet tona ndikojnë tek ne edhe kur nuk duhet. Sapo emocionet tona të aktivizohen, e kemi jashtëzakonisht të vështirë të bëjmë vlerësime apo të marrim vendime logjike. Kjo është arsyeja pse një juri do të ndikohet në mënyrë të pavetëdijshme nga një deklaratë e përlotur, në vend që të përqendrohet në prova të forta. Ose pse një politikan karizmatik por kontradiktor do ta tejkalojë atë me politika të formuluara qartë, por me një sjellje të mërzitshme. Këta shembuj zbulojnë thembrën e Akilit në lidhje me logjikën – nuk është aq e fuqishme sa emocioni.

Nëse e kapni veten duke ju ndodhur kjo, një metodë e mirë për ta kthyer veten përsëri në rrugën logjike është të luani avokatin e djallit me veten tuaj. Ky njihet si skepticizëm i arsyeshëm. Imagjinoni që dikush shumë skeptik po diskuton me ju për destinacionin ideal të pushimeve. Ju mendoni se Greqia është një destinacion më i mirë se Italia, por homologu juaj nuk pajtohet. Së pari, identifikoni arsyet pse besoni në zgjedhjen tuaj. Së dyti, pyesni veten të justifikoni secilin nga pohimet tuaja – cilat prova ju kanë çuar të besoni se Greqia është më e mirë? Kjo do t’ju ndihmojë të mbështesni pikëpamjet tuaja në të vërtetë dhe të provoni forcën e argumentit tuaj.

Edhe pse logjika bazohet te e vërteta, ka raste në jetën reale kur nuk është e dobishme.

Le të fillojmë me një skenar tjetër të imagjinuar: ju jeni në një restorant dhe ka pesë vakte kryesore për të zgjedhur. Një pjatë është jashtë buxhetit tuaj dhe ju jeni alergjik ndaj një tjetre. Kjo ju lë me tre mundësi, të gjitha brenda buxhetit tuaj dhe potencialisht të shijshme. Si do të zgjidhni çfarë të porosisni?

Duke përdorur logjikën, ne mund të bëjmë pyetje për të kufizuar opsionet, të tilla si “Sa para dua të shpenzoj për darkë?” dhe “A dua diçka të rëndë apo të lehtë?” Por logjika, e vetme, rrallëherë na çon në një përfundim final, pjesërisht sepse hulumtimi i plotë i çdo mundësie nuk është gjithmonë praktik ose i nevojshëm. Në vend të kësaj, për të arritur një vendim, ne do të ndërthurim logjikën me një konsideratë tjetër. Kjo mund të jetë rastësorja – ju mund të zgjidhni pjatën tuaj duke hedhur një monedhë. Ose mund të krijoni një parametër tjetër, si të porosisni një pjatë që nuk e keni provuar kurrë më parë, në vend që të hani diçka të njohur.

Mesazhi këtu është: Edhe pse logjika bazohet në të vërtetën, ka raste në jetën reale kur nuk është e dobishme.

Koha gjithashtu ndikon nëse ne mund të zbatojmë apo jo logjikën për të marrë një vendim. Në një restorant, mund të pyesni kamerierin edhe për pesë minuta. Por kur rreziku është i lartë – si në rast urgjence – nuk keni kohë për të analizuar gjatë një situatë përpara se të vendosni se çfarë të bëni. Nëse jeni brenda një ndërtese që digjet, duhet të ndiqni instinktet tuaja dhe të evakuoheni menjëherë.

Në disa situata, vullneti i mirë luan gjithashtu një rol nëse logjika është e dobishme apo jo. Për shembull, marrëveshjet për ndryshimin e klimës mbështeten në çdo vend duke respektuar angazhimet që ata kanë bërë për të punuar drejt një planeti më të mirë. Sidoqoftë, një vend mund të argumentojë logjikisht se ata ende do të korrin përfitimet e një planeti më të shëndetshëm edhe nëse vazhdojnë të djegin lëndë djegëse fosile dhe nuk do të shqetësohen të investojnë në energji të rinovueshme. Nëse shumica e vendeve të tjera ulin emetimet e tyre dhe punojnë drejt qëllimit, planeti do të përfitojë prej tij, dhe po kështu edhe vendi joaktiv. Por ky vendim do të minonte besimin midis vendeve. Dhe nëse disa vende do të merrnin rrugën logjike, kjo do të ndikonte në rimëkëmbjen mjedisore të planetit.

Në raste si kjo, ne duhet të ndërthurim logjikën me njerëzillëkun, në mënyrë që të mund të lëmë mënjanë axhendat e vetë-shërbimit – edhe nëse ato janë padyshim zgjedhja logjike. Duke besuar se të gjitha palët do të përqendrohen në të mirën më të madhe, ne mund të arrijmë një rezultat pozitiv.

Nëse duam të përdorim logjikën për të eksploruar të vërtetën, së pari duhet të sqarojmë bindjet tona personale.

Ekziston një fjalë e shkurtër që edhe më të vegjëlit mund t’i vendosin prindërit me shpatulla pas murit: pse. Pse kjo, pse ajo? Çdo prind e di që përfundimisht ata do të arrijnë një pikë ku nuk do të kenë një përgjigje për fëmijën e tyre.

Në mënyrë të ngjashme, vetë logjika nuk ka pikë origjine. Ne mund të pyesim “pse?” deri në përjetësi dhe kurrë të mos arrijmë në një pikë fillestare përfundimtare për të vërtetën. Pra, në mënyrë që logjika të jetë e dobishme, ne duhet të zgjedhim një pikënisje, një bazë që ne e konsiderojmë të vërtetë. Dhe kjo do të thotë që bindjet tona janë pika jonë e fillimit.

Mesazhi këtu është: Nëse duam të përdorim logjikën për të eksploruar të vërtetën, së pari duhet të sqarojmë bindjet tona personale, ose bazën nga ku po nisemi.

Në kontekstin e logjikës, bindjet tona referohen si aksioma.

Aksiomat janë Poli ynë i Veriut – deklarata që ne nuk i vëmë në dyshim. Këto deklarata do të na ndihmojnë të kuptojmë pozicionet tona në argumente.

Atëherë, si i kuptoni cilat janë aksiomat tuaja?

Në mënyrë tipike, aksiomat tuaja formohen nga mënyra se si jeni rritur dhe arsimuar, shoqëria në të cilën jetoni dhe përvojat tuaja personale – dhe me intuitë të hedhur përsipër.

Për të identifikuar aksiomat tuaja, reflektoni në ato që ju besoni se janë të vërteta. Aksiomat ndahen në tre grupe: mirësia, dituria dhe ekzistenca. Këto grupe i japin asaj një pikënisje për pikëpamjet e saj etike, besimin e saj në kërkimet shkencore dhe historike dhe zgjedhjen e saj për të supozuar se ekziston, me të vërtetë. Aksiomat pra krijojnë pikën tënde të nisjes ku ti fillon të pyesësh: “Pse?” Për shembull, aksioma në lidhje me njohuritë do të thotë që ti mund t’u besosh shkencëtarëve që kanë provuar ligjet e gravitetit, kështu që ti nuk ke nevojë ta bësh këtë vetë. Kjo të çliron ty për të kaluar në eksplorimin e “pse”-ve të tjera që të interesojnë.

Për të qenë të dobishme, aksiomat duhet të jenë të vërteta dhe themelore – nuk mund t’i copëzosh ato më tej. Edhe një herë, mbështetuni në atë pyetjen e dobishme – “pse?” – dhe sfidoni veten për të justifikuar këndvështrimin tuaj.

Pasi të keni krijuar disa aksioma të qarta, jeni gati të eksploroni thellësitë e paqartësisë. Mbani atë Yllin Polar në syrin e mendjes – sepse do t’ju duhet atje ku do të shkojmë.

Logjika mund të na ndihmojë të lundrojmë përmes paqartësisë për të gjetur të vërtetën dhe të përbashkëtën.

Thjesht mendoni: ju keni dëshpërimisht shumë nevojë për kafe. Por ndërsa hapni frigoriferin, zbuloni se qumështi është vetëm 2 minuta larg afatit të skadencës. Si do ta pini kafenë tuaj para se të skadojë qumështi?

Ky skenar është pak qesharak, por thekson një aspekt të rëndësishëm të jetës. Në realitet, gjërat rrallë janë bardh e zi. Ka një fushë të madhe gri midis ekstremeve. Njerëzit nuk janë natyrshëm të kënaqur me zonat gri, dhe, në të vërtetë, as logjika nuk është e shkëlqyeshme në trajtimin e tyre. Por nëse gjejmë kohë për të aplikuar logjikën në një mënyrë të re, ajo mund të na japë drejtim nëpër terrene të errëta.

Mesazhi këtu është: Logjika mund të na ndihmojë të lundrojmë përmes paqartësisë për të gjetur të vërtetën dhe të përbashkëtën.

Ne shpesh mendojmë për fjalët “e vërtetë” dhe “false” në termat e “saktë” dhe “të gabuar”.

Por e vërteta i ngjan më tepër një provimi që vlerësohet me pikë deri në 10-të, sesa një provim që të tregon nëse “kalon apo ngec”.

Aksiomat tona janë arsyeja e kësaj paqartësie. Meqenëse të gjithë zhvillojmë bazën tonë për atë që është e vërtetë, është e pashmangshme që disa njerëz nuk do të pajtohen me ne. Dhe nëse duam t’i angazhojmë këta njerëz në një dialog produktiv në lidhje me ndryshimet tona të mendimit, duhet të futemi në zonën gri.

Për ta bërë këtë, duhet t’i kushtojmë vëmendje gjuhës që po përdorim. Fjalët që nuk kanë vend në këtë mes si: “gjithmonë”, “kurrë” dhe “gjithçka” – i shtyjnë anët e kundërta më larg njëra tjetrës. Sapo të pushojmë së përdoruri fjalë të tilla, mund të fillojmë të pyesim një kundërshtar “pse?” në vend të kësaj. Pse ai e beson diçka, dhe pse ai beson gjënë tjetër? Duke vazhduar ta pyesni në këtë mënyrë, përfundimisht do të arrini aksiomën e tij. Kjo do të hedhë dritë mbi pozicionin e tij, duke ju ndihmuar ta kuptoni dhe vlerësoni atë.

Le ta shohim këtë në praktikë.

Ridi beson se çdo individ ka të drejtë për shërbime sociale, edhe nëse kjo do të thotë që disa njerëz mashtrojnë sistemin. Etleva beson se çdo i rritur duhet të kujdeset për veten e tij. Ridi dhe Etleva lënë mënjanë emocionet e tyre për të eksploruar nga vijnë këto bindje. Ata zbulojnë se Ridi nuk mendon se paratë duhet të shpërndahen pa u filtruar mirë. Etleva e pranon që disa anëtarë të shoqërisë – si personeli ushtarak i dëmtuar – kanë të drejtë për mbështetjen e qeverisë. Kjo do të thotë se ekziston një kryqëzim i bindjeve: disa njerëz meritojnë shërbime sociale. Ridi dhe Etleva tani mund të hetojnë bindjet e tyre se kush janë ato kategori që e meritojnë.

Në këtë mënyrë, pyetja logjike krijon gurë në hëndekun midis ekstremeve. Heqja dorë nga një pozicion i paravendosur është sfidues dhe nervozues, por mund të na çojë në diskutime konstruktive.

Për të argumentuar logjikisht, duhet të jeni sa më preciz që të jetë e mundur.

Mendoni përsëri për shkollën fillore kur mësuat të shkruani. Shkronja e dorës “b”, nga njëri nxënës tek tjetri, dukej paksa më ndryshe. Sidoqoftë, ata të gjithë e dallonin ende si b-në. Por çfarë nëse një shok klase e shkruajti atë të së prapthi. A është akoma një b, apo është diçka krejtësisht ndryshe? Dhe si do të ndërhyjë kjo në komunikim nëse kjo b përmbysur përdoret në një fjalë?

Mesazhi këtu është: Për të argumentuar logjikisht, duhet të jeni sa më preciz që të jetë e mundur.

Për të krijuar një argument të fortë, logjik, duhet të artikuloni qartë pozicionin tuaj, kështu që nuk ka asnjë paqartësi. Por, për fat të keq, kjo kërkon shumë kohë, konsideratë dhe, ndonjëherë, hapësirë. Dhe këto nevoja nuk janë në përputhje me botën tonë të shpejtë, moderne, ku ne përpiqemi t’i përmbledhim argumentet tona në një cicërimë apo status – ose edhe më sfiduese – një slogan. Si rezultat, kjo i lejon të tjerët ta keqinterpretojnë argumentin tonë me diçka tjetër që është më e lehtë për ta që ta rrëzojnë. Kjo i vë argumentet tona në rrezik për t’u bërë kështjellë prej rërë – do të thotë që ato të rrëzohen lehtësisht.

Shpërndarja e vërtetë e një argumenti kërkon një qasje të qetë dhe të strukturuar. Kjo do të thotë që ju duhet të shmangni përdorimin e platformave të mediave sociale si Twitter si fushën tuaj të betejës. Duhen më shumë se 280 karaktere për të komunikuar qartë.

Kombinimi i emocioneve me logjikën është një mënyrë e fuqishme për të ndryshuar këndvështrimin e dikujt.

Zemërimi, frika, dashuria, besnikëria – këto janë emocione të forta që mund të na bëjnë të sillemi në mënyrë jo logjike, madje edhe përballë arsyes. Kjo është arsyeja pse ndjenjat do të triumfojnë gjithmonë mbi logjikën.

Çuditërisht, megjithatë, logjika dhe emocioni nuk përjashtojnë njëra tjetrën reciprokisht. Dhe kur gjejmë pikën ku ato takohen, ne kemi qasje në një mjet që na ndihmon të argumentojmë në mënyrë bindëse kur logjika, e vetme, ka dështuar.

Mesazhi këtu është: Kombinimi i emocionit me logjikën është një mënyrë e fuqishme për të ndryshuar këndvështrimin e dikujt.

Emocionet zakonisht mund të gjurmohen në frikën tonë, prandaj janë kaq të fuqishme. Por ka emocione të tjera që mund t’i kombinoni me logjikën për t’i bërë njerëzit të mendojnë në mënyra të reja. Për ta bërë këtë, duhet të krijoni një analogji për të kapërcyer hendekun midis asaj që ndjeni fort dhe asaj që bën dikush tjetër.

Eshtë e vërtetë se nëpërmjet emocioneve tona ne formësojmë bindjet tona, të cilat, drejtojnë sjelljen tonë, gjë që i bën ato një pengesë të vështirë për logjikën. Por meqë logjika do të vijë gjithmonë e dyta pas ndjenjave, ne duhet ta përforcojmë atë me emocione. Nëse mund t’i sjellim të tjerët në zonën gri midis ekstremeve, mendimi ynë bëhet më i shtrirë. Ne fillojmë ta shohim botën me sy të rinj, të cilët janë më të ndriçuar dhe sjellin më shumë dobi për të gjithë ne.

Mesazhi kryesor:

Në qoftë se nuk je matematikan, ndoshta nuk do ta kuptosh se sa e dobishme mund të jetë logjika në krijimin e qartësisë. Por që logjika të jetë e dobishme për ne, duhet të mësojmë rreth kufizimeve të saj dhe si ta zbatojmë atë në mënyrë korrekte. Ne gjithashtu duhet të heqim dorë nga pozicionet mbrojtëse dhe të gurtësuara prej kohësh, të qëndrojmë të qetë dhe të hapur dhe të hyjmë me dëshirë në një hapësirë ​​më abstrakte të kërkimit. Kjo do të na ndihmojë të largohemi nga fyerjet dhe zemërimi dhe të shkojmë drejt diskutimit konstruktiv. Nëse mund ta bëjmë këtë, logjika do të veprojë si një fije që do të na çojë jo vetëm tek e vërteta, por edhe në një vend të kuptimit më të thellë dhe pikëpamjeve më të informuara.

Këshillë për t’u zbatuar që nga ky moment:

Si të jesh i pakundërshtueshëm në argumente?

Shpesh kur po grindemi me pasion, bëjmë deklarata gjithëpërfshirëse. Deklarata si këto janë të lehta për t’u hedhur poshtë, pasi kundërshtari juaj mund ta rrëzojë argumentin tuaj duke gjetur një të metë të vogël në të. Për ta shmangur këtë, bëjeni zakon të kualifikoni atë që po thoni me fraza të tilla si, “për mendimin tim”, ose fjalë të tilla, “ndoshta” dhe “mund”. Për shembull, mund të thuash: “Sipas mendimit tim, plazhet e Sarandës janë më të mira se ato në Durrës.” Kjo mund të tingëllojë përsëri dobët si pohim i hapur, por askush nuk mund t’ju thotë se mendimi juaj është i gabuar. Kjo pastaj hap diskutimin për eksplorim të mëtejshëm, në vend që thjesht ta mbyllni atë.