Si të miqësohemi me ata që na kritikojnë dhe na kundërshtojnë nëpër platforma dixhitale

©fizkes/shutterstock

Zbuloni se si të ndikoni të tjerët në mënyrë më efektive në platformat dixhitale.

Platformat dixhitale janë bërë pjesë e kudondodhur e jetës, të përdorura për çdo gjë, nga ndjekja e një grupi të preferuar deri tek mbështetja e një lëvizjeje politike. Është një peizazh i larmishëm.

Disa pjesë janë fusha beteje, ku palët kundërshtare mprehin shpatat në një përpjekje për të argumentuar idene e tyre, ndërsa pjesë të tjera janë hapësira për të ngacmuar atë kolegun e punës që nuk mund ta duroni ose për të treguar për grindjen tuaj të fundit. Pastaj ka burime të mediave sociale, ku mund të keni mijëra miq, por ende ju mungon lidhja kuptimplotë që dëshironi.

Me të gjitha këto opsione në majë të gishtave tanë, tani mund të komunikojmë me më shumë njerëz se kurrë më parë. E megjithatë kjo nuk do të thotë domosdoshmërisht se jeni në pozicion më të mirë për të ndryshuar perspektivat ose sjelljet e njerëzve.

Për të ndryshuar duke shfrytëzuar fuqinë e internetit, duhet të thelloni të kuptuarit tuaj për natyrën njerëzore. Shkrimet më poshtë eksplorojnë se si funksionojnë aftësitë klasike ndërpersonale në epokën dixhitale.

Në këto rreshta, do të mësoni:

  • një teknikë e thjeshtë që ju miqëson me njerëzit;
  • pse reklamat e shkëlqyeshme nuk janë gjithmonë opsioni më i mirë; dhe
  • çfarë harrojmë më shpesh për dështimin.

Sulmi ndaj të tjerëve do të sabotojë ndikimin tuaj.

Autori Dale Carnegie ishte një mjeshtër i ndikimit. Ai e kuptoi se çdo njeri është i krijuar për të ruajtur veten. Ky instinkt na ka shërbyer mirë që kur njerëzimi eci për herë të parë në Tokë, duke na ndihmuar të mbijetojmë. Por me të vjen edhe tendenca për të qenë mbrojtës kur ndihemi të sulmuar, dhe kjo përfshin sulmet ndaj egos sonë.

Kjo është arsyeja pse ju nuk mund të ndryshoni mendimin e dikujt duke e kundërshtuar ose kritikuar atë. Sapo të tregoni mosmiratim, qoftë përmes fjalëve ose gjuhës së trupit, pala tjetër ose do të mbyllet, ose do të përgjigjet me zjarr. Dhe kur kjo të ndodhë, ju kurrë nuk do të jeni në gjendje t’i bindni ata të ndryshojnë pozicionin e tyre. Kjo do të thotë që ju do të humbni çdo mundësi për të ndikuar tek ata.

Carnegie e kuptoi këtë, kështu që ai me vetëdije miratoi tre parime për ta ndihmuar atë të shmangë këtë problem. Ai kurrë nuk i kundërshtoi të tjerët, kurrë nuk i kritikoi ata dhe nuk u ankua kurrë. Dhe ndërsa jeta e Carnegie-t u përmbush përpara se të kishte filluar epoka dixhitale, këto parime do t’i kishin shërbyer atij edhe sot, në një kohë kur ne mund të arrijmë audiencë më të madhe me shpejtësi rrufeje dhe me kosto minimale nëpërmjet mjeteve si mediat sociale.

Shumë njerëz i shohin mediat sociale si një platformë për të ndikuar tek të tjerët, por ata vazhdojnë t’i përdorin ato në mënyrën e gabuar. Shikoni seksionin e komenteve të çdo postimi ose artikulli në blog për një çështje kontestuese dhe do të gjeni palët kundërshtare që hedhin baltë kundër njëri-tjetrit. E gjithë kjo do t’i polarizojë më tej palët, duke përforcuar mbrojtjen e tyre, sepse ato janë duke u sulmuar. Pra, nëse doni të provoni një ide ose të ndryshoni pikëpamjen e dikujt tjetër, gjëja e parë që duhet të bëni është të ndryshoni sjelljen tuaj.

Filloni duke i parë mediat sociale si një mundësi për të inkurajuar të tjerët që të interesohen për kauzat për të cilat ju jeni të pasionuar, në vend që të shprehni zhgënjimin, kundërshtimin ose zemërimin. Por sigurohuni që të mos gënjeni për kauzën tuaj, njerëzit do të fillojnë t’ju filtrojnë, dhe ju do të ndjeheni keq në fund.

Më pas, mësoni të ushtroni vetpërmbajtje. Kur hasni në përmbajtje që ju bën të ndiheni të nxitur ose ju bën të reagoni, rezistojini dëshirës për t’u përgjigjur për të paktën pesë minuta. Kjo do t’ju japë kohën dhe hapësirën që ju nevojitet për t’u qetësuar. Pasi të jeni të qetë, mund ta mbështetni veten në tre rregullat e Carnegie-t dhe t’i qaseni situatës pa zemërim.

Fitoni besimin e njerëzve duke i bërë ata të ndihen të vlerësuar.

Bates – një pronar biznesi nga Gjeorgjia – është një klient besnik i restorantit Bone’s në Atlanta. Sa herë që e vizitojnë furnitorët e tij nga jashtë qytetit, ai udhëton 70 milje për t’i çuar ata atje.

Kjo besnikëri u frymëzua nga një ndërveprim i vetëm që ndodhi në vizitën e tij të dytë në Bone’s. Kamerieri e përshëndeti Bates me emër dhe i tha se ishte kënaqësi ta shihte përsëri. Bates u godit nga ky shërbim i personalizuar. Jo vetëm që kamerieri u mundua të mësonte emrin e tij, por gjithashtu kishte gjetur kohë për të zbuluar nëse Bates kishte darkuar më parë në Bone’s. Ky shërbim i personalizuar e bëri Bates të ndihej thellësisht i vlerësuar – një strategji e zgjuar që e bëri popullaritetin e restorantit të ngrihej në qiell.

Duke mësuar emrat e njerëzve i bën ata të ndihen të vlerësuar sepse kjo tregon se ju i shihni njerëzit si individë të veçantë, jo thjesht si anëtarë të turmës. Kur përdorni emrin e një personi, kjo i sinjalizon atij se keni bërë përpjekje për t’i kushtuar vëmendje dhe për t’ia mbajtur emrin në kujtesë. Kjo formon një lidhje mes juve të dyve.

Të kujtosh emrat e njerëzve është edhe më e vështirë tani se sa ishte në kohën e Carnegie. Lëvizja e vazhdueshme nëpër burimet e mediave sociale ka rilidhur trurin tonë për të skanuar informacionin sipërfaqësisht. Por të mësuarit e një emri kërkon fokus dhe përqendrim. Kjo jo vetëm që do t’i bëjë të tjerët të ndihen të vlerësuar por edhe do t’ju bëjë të dalloheni si të jashtëzakonshëm, pasi kaq pak njerëz e menaxhojnë këtë gjë në ditët e sotme. Krijimi i lidhjeve më kuptimplota me të tjerët duke mësuar emrat e tyre do t’ju veçojë si udhëheqës, pasi kaq pak njerëz marrin kohë për ta bërë këtë.

Dëgjimi është një teknikë tjetër e fuqishme që i bën njerëzit të ndihen thellësisht të vlerësuar. Si njerëz, ne natyrshëm duam të ndihemi të dëgjuar sepse kjo çon në të kuptuarit. Dhe të dëgjosh me vëmendje të tjerët i tregon atij personi që ti i sheh ata si të rëndësishëm, kjo është arsyeja pse është baza e shumë praktikave psikoanalitike.

Por dëgjimi është bërë gjithashtu një mall me pakicë në kohën e epokës dixhitale. Ndërsa shumë njerëz kanë mijëra miq në Facebook, ose ndjekës në Twitter, atyre miqësive shpesh u mungon thellësia. Një studim i vitit 2004 nga American Sociological Review zbuloi se vetëm 50 për qind e popullsisë mendonin se kishin një mik tek i cili mund të mbështeteshin. Kjo ishte një rënie prej 25 për qind krahasuar me një studim të kryer në 1985.

Ndërsa këto statistika ngrenë shqetësime të mëdha për izolimin social, ato zbulojnë gjithashtu ndikimin pozitiv që mund të keni nëpërmjet aktit të thjeshtë të dëgjimit. Përvetësoni zakonin e lidhjes me të tjerët duke bërë pyetje domethënëse çdo ditë dhe duke i kushtuar vëmendje përgjigjeve. Duke vepruar kështu, ju do të ristabilizoni ndjenjën e vlerës së dikujt dhe do të fitoni vlerësimin e tyre.

Kur bëhet fjalë për mosmarrëveshje, përdorni një qasje paqësore.

Njëherë e një kohë, nëse doje t’i thoje dikujt diçka fyese, duhej t’a bëje në fytyrë. Kjo i bëri të mendonin dy herë përpara se ta bënin këtë, pasi e dinin se do të duhet të vuanin pasojat, të cilat mund të përfshinin sulmin në këmbim ose gjykimin nga ata që ishin dëshmitarë të skenës së shkaktuar.

Në internet, nuk ju duhet ta shikoni objektivin tuaj në sy ndërsa i kritikonij, apo edhe të zbuloni identitetin tuaj. Jeni të lirë të kërkoni, krijoni ose ushqeni konflikte në internet me njerëz që as nuk i keni takuar kurrë. Por, ashtu si kritika nuk ndryshon mendjen apo sjelljen e askujt, as akuzat ndaj tyre nuk e ndryshojnë. Nëse doni të ndikoni në atë që njerëzit mendojnë, duhet të keni një qasje të ndryshme: në vend që të përpiqeni të fitoni argumente, zhvendosni qasjen tuaj në zgjidhjen e problemeve duke kërkuar gjuhën e përbashkët. Duke i parë pikat e konfliktit si mundësi për të zgjidhur problemet së bashku, keni më shumë gjasa të zvogëloni zemërimin dhe të zbuloni rezultate që funksionojnë për të gjithë.

Ndërmarrja e kësaj qasjeje do të thotë që ju duhet të shkoni kundër rrymës. Shoqëria jonë është e orientuar drejt individit, me çdo person që përpiqet në mënyrë të pavarur drejt qëllimeve të tij personale. Por specialistja e sjelljes Esther Jeles ka zbuluar se nëse bashkëpunoni, përfundoni me rezultate më të mira, veçanërisht kur bëhet fjalë për çështje ndërpersonale si bindja e të tjerëve për të mbështetur një kauzë të caktuar.

Kur shumë njerëz kontribuojnë me njohuritë e tyre për një problem, grupi arrin në pozicionin më të fortë për të gjetur zgjidhjen më të mirë. Për ta vënë në veprim këtë, jini të gatshëm të dëgjoni të tjerët, pozicionet e të cilëve mund të jenë të ndryshme nga tuajat, në vend që t’i kundërshtoni ose t’i kritikoni.

Sigurisht, kur bëhet fjalë për çështje të diskutueshme, nuk është e lehtë të dëgjosh njerëz, mendimet e të cilëve ndryshojnë nga tuajat. Por duke ndjekur disa rregulla, do të krijoni një mjedis ku dialogu i dyanshëm mund të zëvendësojë konfliktin e drejtpërdrejtë.

Së pari, jini gjithmonë të respektueshëm dhe mendjehapur. Edhe nëse jeni i sigurt se keni të drejtë, duke i thënë dikujt se e ka gabim, vetëm sa do t’i dëmtojë egon dhe do ta vendosë në mbrojtje, duke shkatërruar çdo mundësi që keni për t’i inkurajuar ata të marrin në konsideratë pozicionin tuaj.

Së dyti, përpiquni ta shihni situatën nga këndvështrimi i tyre. Gjërat mund të duken krejtësisht të ndryshme nga vendi ku ata po qëndrojnë. Eksploroni mundësinë që të dy të keni të drejtë, në varësi të mënyrës se si e shikoni çështjen.

Së fundi, merrni një qasje modeste. Pranojeni mundësinë që ndoshta e keni gabim. Kjo do të thellojë raportin mes jush dhe palës tjetër, duke e bërë më të mundshëm një rezultat pozitiv.

Përdorni fuqinë e po-së për të nxitur ndikimin.

Përpara epokës dixhitale, njerëzit zbulonin interesa të përbashkëta përmes bisedës, ndërsa miqësia, marrëdhënia ose lidhja e tyre u shpalosej. Por mediat sociale e kanë ndryshuar këtë model. Nuk kemi nevojë të takojmë dikë për të zbuluar hobi, pasionet apo preferencat e tij politike. Në vend të kësaj, ne thjesht mund të shikojmë faqen e tyre në Facebook.

Gjithashtu, mediat sociale tërheqin njerëz me interesa të ngjashme. Sa herë që ndiqni një llogari kushtuar një muzikanti, personazhi të famshëm ose bamirësie, po lidheni me një grup virtual njerëzish me të cilët keni diçka të përbashkët, edhe nëse nuk i keni takuar.

Në mënyrë të ngjashme, llogaria juaj e mediave sociale krijon mundësi që ju të krijoni lidhje me njerëzit që ju ndjekin, pavarësisht nëse i keni takuar apo jo. Kur dikush ju ndjek, është e ngjashme me atë që ju thotë po. Pasi të keni këtë po fillestare, ju jeni në gjendje të ndikoni në atë ndjekës.

Akti i të thënit po i vendos njerëzit në një gjendje shpirtërore pozitive dhe i bën ata më të hapur. Pra, sa më shumë “po” kërkoni nga dikush, aq më e fortë është aftësia juaj për të ndikuar tek ai.

Microsoft e përdori këtë teknikë po kur po zhvillonte Windows 7. Ata e dinin se kishin një konkurrent të fortë – Apple – dhe gjithashtu kishte nevojë të rifitonte klientët pas dështimit poshtërues të produktit të tij të mëparshëm, Windows Vista.

Microsoft nuk u përpoq të imitonte fushatat reklamuese të Apple. Në vend të kësaj, ai postoi një ftesë në YouTube, duke u kërkuar përdoruesve t’u dërgonin video me temën “Unë kam PC”. Çdo përdorues që dorëzonte një klip po i thoshte po Windows-it. Microsoft i modifikoi këto video së bashku dhe i përdori për të nisur fushatën e re të marketingut. Duke përfshirë përdoruesit në reklamat në internet, Microsoft u tregoi klientëve të tij se ata vlerësoheshin. Kjo vlerë krijoi një përgjigje të dytë “po”, duke i shndërruar përdoruesit në ambasadorë të markës ndërsa ndanin reklamat me miqtë.

Empatia luajti një rol të rëndësishëm edhe në këtë fushatë. Microsoft mblodhi komente nga përdoruesit për të udhëhequr zhvillimin e Windows 7. Për shkak të kësaj, ata shtuan një etiketë në fushatën e tyre që u jepte përdoruesve idetë që qëndronin pas Windows 7. Duke marrë kohë për të kuptuar se çfarë kërkonin përdoruesit në produktin e tyre dhe duke i bërë ato kontribute të njohura publikisht në mediat sociale, Microsoft ishte në gjendje të ushqente fushatën e tij të marketingut me pohimet e fansave të tij.

Ndikimi i vërtetë nuk është interes i pastër vetjak.

Në kulturën tonë të fiksuar pas fitoreve, njerëzit shpesh mendojnë se mënyra më e mirë për të ecur përpara është të vjedhin të gjithë vëmendjen ose meritat që munden. Por sjellja në këtë mënyrë do të bëjë që aftësia juaj për të ndikuar tek të tjerët të bjerë në mënyrë astronomike. Në fund të fundit, ndikimi i vërtetë bazohet në nxitjen e marrëdhënieve.

Për shembull, mendoni për mikun tuaj më të ngushtë. A është ai person dikush që flet pafund për veten, apo ju bën të ndiheni të vlerësuar dhe të rëndësishëm? Po menaxheri më i mirë që keni pasur ndonjëherë? A i mori vetë të gjithë meritat kur projektet tuaja patën sukses, apo festuan kontributet e të gjithëve në ekip?

Megjithëse mund të duket kundërintuitive, kur ne japim merita lirisht, ne përfundojmë duke përfituar më shumë – si personalisht ashtu edhe profesionalisht. Si ndiheni ndaj mikut tuaj më altruist, apo shefit që ju lavdëron para drejtorit ekzekutiv? Këta janë njerëzit ndaj të cilëve jeni më besnikë – ata që do të bënim gjithçka për t’i ndihmuar në këmbim të mbështetjes së tyre.

Merita që jepet përmes një shprehjeje mirënjohjeje të sinqertë ka fuqinë më ndikuese, sepse nuk tingëllon si një lajkë e krijuar për të manipuluar dikë që të bëjë diçka. Ju mund ta shihni këtë lloj vlerësimii në veprim gjatë një ceremonie çmimesh, kur fituesi merr qëndrimin për të dhënë fjalimin e pranimit. Fjalimet më të fuqishme janë ato ku fituesi njeh të gjithë njerëzit që kanë kontribuar në suksesin e tyre. Nëse ata njerëz janë në audiencë dhe kamera iu drejtohet atyre, ata shpesh preken nga fjalët e mira të fituesit. Të jeni të sigurt se ata do të bëjnë gjithçka që munden për të ndihmuar fituesin të ketë sukses në sipërmarrjen e tyre të ardhshme.

Kur përqendroheni për të ndihmuar të tjerët që të kenë sukses, në vend që të fiksoheni ekskluzivisht në qëllimet tuaja, përfundoni duke krijuar një komunitet që sinqerisht dëshiron t’i ndihmojë anëtarët e tij të jetojnë jetën e tyre në mënyrën më të mirë. Të gjithë e dimë që për arritjen e suksesit duhet ta rrethojmë veten me njerëz të suksesshëm. Por, çka nëse zgjidhni t’i ndihmoni miqtë tuaj në udhëtimet e tyre drejt suksesit në vend që të përpiqeni t’u hakërreheni fituesve që nuk u kujdesen për ju? Miqtë tuaj do të investojnë më shumë në qëllimet tuaja sesa të huajt, kështu që ka kuptim t’i mbështesni ata. Duke vepruar kështu, do të thelloni edhe marrëdhëniet tuaja.

Përdorni pozitivitetin për të ndikuar në mënyrën se si performojnë të tjerët.

Në epokën dixhitale, lajmet e këqija përhapen si zjarr. Një status ose email i vetëm mund t’u japë mijëra njerëzve informacione të zymta me klikimin e një butoni. Dhe ashtu si evolucioni na ka bërë të fortë që të jemi mbrojtës, ai gjithashtu na është programuar të përqendrohemi në negativitet. Kjo ka kuptim – gjërat e këqija mund të jenë të rrezikshme, prandaj është e rëndësishme t’u kushtojmë vëmendje atyre.

Por kjo tendencë nuk kufizohet vetëm në ngjarje. Ajo përfshin edhe njerëzit. Ne kemi më shumë gjasa të fiksojmë karakteristikat ose sjelljet negative të një personi sesa ato pozitive. Nëse po kërkoni të ndikoni te të tjerët, veçanërisht kur jepni lajme të këqija, duhet ta merrni parasysh këtë.

Nëse jeni një udhëheqës që është përgjegjës për një ekip, do t’ju duhet të jepni komente për performancën herë pas here. Shpesh, drejtuesit bëjnë gabim duke u hedhur drejt e në gabimet ose mangësitë e një punonjësi. Edhe nëse e bëni këtë kritikë me një kompliment, ajo që punonjësi juaj dëgjon është se ata kanë dështuar. Dhe sapo dikush të ndihet i dështuar, performanca e tij do të bjerë. Nëse dëshironi që punonjësit tuaj të rriten në punë, duhet t’i ndihmoni ata të ndihen pozitivë.

Trajneri i basketbollit Trent Lorcher ishte ekspert në këtë. Kur ekipi i tij humbi një lojë të rëndësishme pas humbjes së gjuajtjeve të lira, ai rezistonte duke mos u bërtitur atyre, gjë që kishte dëshirë të bënte. Në vend të kësaj, ai i lavdëroi ata për gjuajtjet e lira dhe lojën agresive. Më pas ai u kërkoi të praktikonin gjuajtjet e lira për një orë, duke rindërtuar besimin e tyre jo vetëm me lëvdata, por edhe me stërvitje shtesë. Lavdërimi dhe praktika shtesë ndihmuan të rindërtonin besimin e tyre.

Qasja e Lorcher funksionoi sepse u hap me një pozitivitet të vërtetë – që skuadra kishte fituar gjuajtjet e lira. Meqenëse kjo ishte e pamohueshme, ekipi kuptoi se këto nuk ishin lajka për të maskuar kritikat. Lorcher gjithashtu i ofroi ekipit të tij një rrugë për përmirësim – një seancë stërvitore kushtuar gjuajtjeve të lira. Kjo i tregoi ekipit se Lorcher kishte besim se me pak më shumë praktikë, ata mund të kishin sukses herën tjetër.

Në një situatë si ajo e Lorcher-it, e vetmja mundësi e disponueshme për të ishte të reagonte personalisht. Por në vendet e punës me bazë në zyrë, mund të jetë joshëse të dërgoni komente me email. Në fund të fundit, vetëm pak njerëz kënaqen duke qenë kritikë ndaj dikujt. Sidoqoftë, nëse doni të ndikoni pozitivisht në një ekip, jepni gjithmonë reagime personalisht, kështu që ka një rrjedhë të natyrshme në bisedë që nuk është e mundur përmes emailit. Lavdërimi do të duket më i sinqertë dhe kjo do ta ndihmojë punonjësin tuaj të jetë më pranues.

Fuqizoni të tjerët duke ndryshuar mënyrën se si e shihni dështimin.

Në vitin 2011, botimi i reagimeve ndaj Harvard Business për muajin prill iu kushtua një teme që e bën shumicën prej nesh të mos ndihet rehat – dështimit. Publikimi shqyrtoi shumë aspekte të ndryshme të dështimit, duke përfshirë mënyrën se si të kuptosh dhe të mësosh prej tij, dhe si të shërohesh prej tij. Por është interesante se aty nuk përmendej se si të shmangej.

Çdo aspekt i jetës suaj do të preket nga dështimi në një moment, madje shpesh. Ju nuk krijoni ekipin e futbollit të shkollës së mesme, ose nuk arrini atë punë të ëndrrave. Dashuria juaj zgjedh dikë tjetër, ose projekti juaj i pasionit nuk ka sukses. Dhe tani, falë internetit, dështimet tuaja mund të jenë shumë më publike se në të kaluarën.

Duke pasur parasysh se dështimi është diçka që ne të gjithë e përjetojmë, është e habitshme që ne nuk jemi më mbështetës për të tjerët kur ata dështojnë. E megjithatë të qenit mbështetës është në të vërtetë në interesin tuaj më të mirë, veçanërisht nëse personi që ka dështuar është dikush për të cilin jeni përgjegjës, si një ekip ose një anëtar i familjes. Nëse dëshironi që këta njerëz të rifitojnë besimin e tyre dhe të siguroheni që performanca e tyre afatgjatë të mos rrezikohet, ju duhet të ndryshoni qëndrimin tuaj ndaj dështimit.

Kur një vend pune pranon se gabimet ndodhin në mënyrë të pashmangshme dhe janë një mundësi për të mësuar, punonjësit ndihen të fuqizuar për të eksperimentuar dhe për të inovuar. Ata gjithashtu ndihen më të lirshëm të pranojnë dështimin më shpejt, që do të thotë se do të alarmohen për çdo problem të mundshëm përpara në kohë.

Krijimi i një mjedisi që nxit elasticitetin përballë dështimit fillon me dialog të hapur. Mos diskutoni vetëm gabimet ose rrugët qorre që ndodhin. Pranoni mënyrat se si një projekt mund të dështojë përpara se ekipi juaj të fillojë të punojë në të. Duke ditur se dështimi është një mundësi, do të heqë çdo stigmë rreth tij.

Gjithmonë bëni dallimin midis një projekti të dështuar dhe personit që ka punuar në të. Për shembull, kur një revistë e re dështoi pasi një ekzekutiv kaloi një vit duke punuar për të, shefi i saj bëri që ai të lavdërohej publikisht. Ai pranoi se eprori e kishte mbështetur projektin dhe se përmbajtja dhe marketingu i revistës kishte qenë fantastik. Kjo ndarje e ekzekutivit nga revista e lejoi atë të ruante veten nga turpërimi dhe të mos mbetej i pamotivuar.

Mbështetja që i ofroni ekipit tuaj do të përcaktojë mënyrën se si ata reagojnë ndaj dështimit. Zgjidhni të jeni ai lloj lideri që nxit punonjësit kur projektet nuk qëllojnë në shenjë.

Festimi i suksesit rrit performancën.

Në vitin 2010, hotelet Best Western hapën një faqe në Facebook të quajtur “Wallace Should Win”. Vetëm në javën e parë të saj, mbi 2,700 njerëz vizituan faqen, duke postuar mesazhe lavdërimi për Wallace Pope – një baba beqar që kishte punuar në Best Western në Çikago për vite me rradhë.

Pope ishte nominuar për çmimin Stars of the Industry, i cili njeh vlerën e punonjësve të shquar dhe Best Western donte të bënte gjithçka në fuqinë e tij për ta ndihmuar atë të fitonte. Në fund të fundit, qëndrimi pozitiv dhe buzëqeshja e ndritshme e Pope i kishin sjellë klientë të panumërt besnikë. Por më e rëndësishmja, faqja në Facebook ofroi një hapësirë ​​për njerëzit që të shprehnin mirënjohjen e tyre për punën fantastike të Pope.

Kur një person merr lëvdata, ata natyrshëm vazhdon sjelljen që e ka nxitur atë. Por nëse sjelljet pozitive nuk pranohen, shumica e njerëzve priren të ndalojnë së bëri ato. Pra, nëse doni të inkurajoni një punonjës, lavdërimi është thelbësor.

Lavdërimi nuk është vetëm të bësh dikë të ndihet mirë. Sipas Marcus Buckingham dhe Curt Koffman, autorë të First, Break All the Rules, lavdërimi i shpeshtë i punonjësve është një nga dymbëdhjetë treguesit e suksesit në vendin e punës. Por jo të gjitha lavdërimet janë të barabarta. Nëse doni të përmirësoni performancën e ekipit tuaj përmes lavdërimeve të rregullta, duhet ta bëni atë në një mënyrë efektive.

Së pari, sigurohuni që lavdërimi juaj të jetë gjithmonë i sinqertë dhe specifik. Një falënderim i përgjithshëm do të konsiderohet si mirësjellje, por nëse i thoni një punonjësi se e vlerësoni mënyrën se si ai i përshëndet vazhdimisht klientët me një buzëqeshje, specifika e lavdërimit tuaj do të thotë se ka një ndikim dhe e inkurajon atë sjellje.

Së dyti, mos e vononi lavdërimin. Koha më e mirë për të lavdëruar është menjëherë pasi të keni parë një sjellje pozitive ose të mësoni për një sukses. Kjo krijon një lidhje të fuqishme midis aktivitetit dhe lavdërimit tuaj. Nëse shtyni deri në një takim të stafit ose një rishikim të performancës, lavdërimi nuk do të ketë të njëjtin efekt.

Së fundi, lavdëroni anëtarët e ekipit tuaj publikisht, siç bëri Best Western për Pope. Shfaqja publike e admirimit tuaj për punën e dikujt do t’i bëjë ata të ndihen thellësisht të vlerësuar dhe do t’i frymëzojë ata të punojnë edhe më shumë.

Mbani mend, kur lavdëroni dikë, ju i thoni jo vetëm se ai ka tejkaluar një standard të performancës, por edhe se ju e vlerësoni atë. Dhe kjo do t’ju sjellë besnikëri dhe përkushtim – cilësi që çojnë drejt suksesit.

Mesazhi kryesor në këto rreshta është se:

Interneti ofron një platformë për të hyrë dhe për të ndikuar tek më shumë njerëz se kurrë më parë. Duke u bashkuar me grupet në internet, ose duke krijuar blogun tuaj dhe kanalet e mediave sociale, ju mund të gjeneroni ndjekës për të mbrojtur kauzat për të cilat jeni të apasionuar. Por nëse i qaseni kësaj në një mënyrë që i largon të tjerët përmes mbylljes ose ushqyerjes së konfliktit, nuk do të fitoni mbështetje ose nuk do të ndryshoni pikëpamjet e njerëzve. Për të pasur sukses, duhet të mësoni të lidheni sinqerisht me të tjerët duke qenë i qetë, mendjehapur dhe pozitiv.

Këshillë për t’u zbatuar që tani: Njihni të mirat e të tjerëve.

Jeta moderne, me rrymën e saj të pafund të emaileve dhe mesazheve me tekst, shpesh na pengon të kemi hapësirën kryesore që na nevojitet për t’u lidhur thellë me atë që ka rëndësi. Por nëse gjeni kohë për të pranuar të mirën e të tjerëve – guximin që tregon një fëmijë ose mirësia e një fqinji – do të paguajë shumë dividentë. Ju fitoni ndikim, ndërsa personi tjetër fuqizohet. Mediat sociale janë një platformë e shkëlqyeshme për të afirmuar të mirat e miqve, anëtarëve të familjes, kolegëve dhe fansave tuaj. Mund ta përdorni për t’u kujtuar të tjerëve se ne të gjithë kemi të mira të qenësishme dhe kjo ia vlen të njihen dhe pranohen.