Si t’i Bësh Paratë të Punojnë Për Ty, në Vend që të Punosh Ti për Paratë

©shutterstock

Zbuloni hapat që duhet të ndërmerrni për të arritur lirinë financiare.

Çfarë ndodh kur kaloni shumë kohë në atë divanin e rehatshëm? Duke qëndruar ulur gjithë ditës duke mos bërë asgjë, dhjamosesh. Çuditërisht, e kundërta është e vërtetë me paratë. Lëreni aty në një vend dhe do të zbuloni se totali thjesht do të bëhet gjithnjë e më i vogël.

Për ta bërë atë grumbull parash të shtohet, ju duhet ta aktivizoni atë, ose ta bëni atë të funksionojë!

Në këto rreshta do të shpjegojmë saktësisht se si mund ta shndërroni një vezë të vogël në një grumbull të mirë me para që do t’ju lejojnë të jetoni jetën tuaj ashtu si dëshironi. Nëse investoni paratë tuaja në vendet e duhura, atëherë siguria financiare do të pasojë. Dhe nëse jeni mjaftueshëm të zgjuar për ta bërë këtë, nuk do t’ju duhet më kurrë të punoni!

Më poshtë do të zbuloni:

  • se si stinët e vitit mund t’ju ndihmojnë të planifikoni investimet tuaja;
  • sa para duhet të kurseni vërtet para se të lini punën;
  • dhe pse të besosh tek vetja është këshilla më e mirë financiare që dikush mund të të japë.

Mbledhja mund të sigurojë që paratë tuaja rriten vit pas viti

Sa fort janë duke punuar paratë tuaja për ju? Nëse jeni si shumica e njerëzve, paratë tuaja ndoshta nuk janë ushtruar fare. Kanë qëndruar ulur dembelisht në llogarinë tuaj bankare, duke u rritur vetëm në kohë fikse – nëse janë rritur ndopak.

Kjo duhet të ndryshojë. Ne duhet t’i shumojmë paratë tona, veçanërisht pasi nuk do të jemi në gjendje të kemi garanci tek metodat tradicionale të kursimit në të ardhmen.

Ju mund të imagjinoni se shtimi i parave tuaja është i vështirë. Ndoshta ju jeni të kënaqur me të ardhurat tuaja, edhe nëse nuk janë të mjaftueshme për të mbuluar moshën tuaj të pensionit, sepse supozoni se mund të mbështeteni në një fond pensioni për t’ju ndihmuar.

Fatkeqësisht, kjo nuk është e vërtetë. Shumë prej sistemeve të pensionit në botë po dështojnë. Në Shtetet e Bashkuara, një plan pensioni 401k u shpik fillimisht për të shtuar të ardhurat në pleqëri, por për shumë njerëz, është e vetmja gjë e cila ua mban frymën gjallë.

Planet e tjera të pensioneve u goditën shumë nga kriza financiare e vitit 2008, dhe ata që paguanin për to humbën një pjesë të madhe.

Ju mund ta shmangni këtë nëse lejoni që paratë tuaja të funksionojnë për ju, duke i shumuar.

Shumim do të thotë të lejoni paratë tuaja të zhvillohen vit pas viti, duke lejuar që interesi të ndërtohet. Le të themi që investoni 100 dollarë, dhe kjo gjeneron një fitim prej 10 përqind. Nëse e lini të paprekur investimin, do të gjeneroni 10 përqind të tjerë të 110-ës vitin pas, atëherë me 121-it vitin e ardhshëm, etj.

Kur Benjamin Franklin vdiq në 1790, ai i dorëzoi 1000 dollarë qytetit të Bostonit dhe Filadelfias. Ai përcaktoi me testament që duhej të investoheshin dhe të mos prekeshin për 100 vjet.

Pasi kaloi ajo kohë, u tërhoqën nga llogaria gjysmë milion, dhe pjesa tjetër u la e paprekur për 100 vjet të tjerë. Deri në atë kohë, shuma origjinale ishte shndërruar në 6.5 milion dollarë.

Gjithmonë vendosni ca para në fondin tuaj të investimeve çdo muaj, edhe nëse nuk janë shumë.

Atëherë pra, nëse doni të bëheni të sigurt financiarisht, nga t’ia filloni?

Rregulli i parë i sigurisë financiare është i thjeshtë: shtoni para në kursimet tuaja. Nëse nuk e bëni këtë, situata juaj thjesht nuk mund të përmirësohet.

Kursimi nuk është kurrë i lehtë, por përpiquni të mos e mendoni atë si një ndjekje të mërzitshme, ndonjëherë të dhimbshme. Imagjinoni që po i shtoni fondin tuaj të lirisë, bazën në të cilën do të ndërtohet liria juaj financiare. Fondi i kursimeve është fondi i lirisë.

Fondi juaj i lirisë është si ATM-ja juaj personale, vend nga i cili gjithmonë mund të tërhiqni fonde. Ju nuk do të keni shumë para në fillim, por ju mund ta ndërtoni shumën gradualisht.

Mendojeni sikur ngjitjen në një mal. Në fillim, është e vështirë dhe do të duket se nuk do të shkosh askund. Kur të arrini majën, megjithatë, papritmas do të kuptoni pse keni punuar kaq shumë!

Të shtoni në fondin tuaj të lirisë është aq thelbësore sa ju duhet të vazhdoni ta bëni atë, edhe kur mendoni se nuk keni para të mjaftueshme për të ardhur rreth.

Gjithmonë mund të vini pak anash për fondin tuaj të lirisë. A duhet me të vërtetë të dilni për darkë përsëri këtë javë? Mund të porosisni një pica ose ta gatuani vetë? Bëni çdo rregullim të vogël që të mundni të kurseni më shumë.

Dhe për fat të mirë, magjia e mbledhjes siguron që sa më shumë të shtoni, aq më të shumë do të merrni në kthim.

Në fund, ju duhet të synoni të kurseni 10 përqind të të ardhurave tuaja, megjithëse në fillim do të jetë e vështirë. Edhe nëse mund të menaxhoni vetëm 5 përqind ose më pak, megjithatë, prapë do të përfitoni nga interesi i gjeneruar.

Mos bini pre e miteve të investimeve, por bëni detyrat e shtëpisë dhe hulumtoni vendet më të mira për paratë tuaja.

Cdo bisedë në lidhje me investimet të vendos automatikisht në gjendje të alarmit. Ju mund të mendoni, “Çfarë ndodh nëse investoj në diçka të gabuar?” apo “A duhet të marr një profesionist për të menaxhuar investimet e mia për mua?”

Profesionistët financiarë në të vërtetë nuk e dinë se çfarë është më e mira për ju ose paratë tuaja. Shumë njerëz i lejojnë shitësit e aksioneve të menaxhojnë fondet e tyre të investimeve, por këtu ka një gjë të rëndësishme për të mbajtur mend. Këshilltari juaj paguhet, pavarësisht nëse ju përfitoni apo jo. Detyra e tyre është t’ju shesin gjëra, qoftë të mira apo të këqija.

Njerëz të tjerë investojnë në fonde të ndërsjella, ose terrene të kombinuara të mundësive të investimit të menaxhuara nga një profesionist. Megjithatë, fondet e ndërsjella shpesh vijnë me pagesa të mëdha të bashkangjitura. Kur i merrni parasysh këto tarifa dhe kthimet mesatare që fitojnë, është e qartë se fondet e tilla nuk janë vendimet më të mençura financiare.

Eshtë një ekspert të cilit mund t’i besoni: një tutor/ një person në mirbesim. Tutorët janë profesionistë që kërkohet me ligj që të mos kenë interesa të tjerë përveç tuajit (ndryshe nga shitësit e aksioneve). Kjo do të thotë që në të vërtetë mund t’i besoni këshillave të tyre.

Sidoqoftë, mund të mësoni të investoni, për sa kohë që mbani mend disa rregulla të dobishme.

Rregulli i parë është që ju duhet të besoni në veten tuaj. Nëse keni një qëndrim fatalist kur provoni diçka, jeni i detyruar të dështoni.

Më pas, bëni kërkimet tuaja. Mos bini në grackën e miteve të rreme ose mos ndiqni verbërisht ato që bëjnë të tjerët. Zbuloni se çfarë keni nevojë për veten tuaj.

Ju gjithashtu mund të përpiqeni të mësoni se çfarë kanë bërë njerëzit e tjerë të suksesshëm me investimet e tyre dhe të shihni nëse mund të bëni të njëjtën gjë.

Në fund tregohuni të kujdesshëm. Mos prisni që do të mposhtni tregun, siç bëjnë shumë pak. Provoni më të mirën tuaj, por dijeni që nuk ka rrugë të thjeshtë apo magjike drejt suksesit!

A keni një qëllim financiar? A doni të mbuloni vetëm shpenzimet themelore, apo të jetoni jetën prej të pasuri?

Sa para mendoni se do të duhen që të ndiheni plotësisht të lirë nga stresi financiar? Keni nevojë për disa qindra dollarë, ndoshta disa mijëra, apo edhe disa miliona?

Gjëja e parë që duhet të mbani mend është të jeni realist. Mos u përpiqni për qëllime që nuk mund t’i arrini. Në fund të fundit, qëllimet tuaja varen nga ju dhe ato që dëshironi.

Këtu gjeni pesë qëllime të ndryshme për t’ju bërë të mendoni se sa larg dëshironi të shkoni.

Objekti i parë: Gjeneroni para të mjaftueshme nga investimet për të mbuluar faturat tuaja me bazë mujore, për gjëra të tilla si qira, pronë, ushqim, energji dhe transport.

Objektivi i dytë: Gjeneroni sa duhet për të mbuluar nevojat themelore shtesë për gjëra qejfi, si rroba të reja ose argëtim.

Synimi tre: Gjeneroni sa duhet për të siguruar pavarësinë tuaj financiare. Kjo do të thotë të jetoni tërësisht duke mbledhur interes të madh dhe kurrë të mos ju duhet të punoni përsëri. Shpenzimi mesatar vjetor për një të rritur amerikan është 34,688 dollarë; kështu që nëse doni të gjeneroni këtë shumë çdo vit, ju nevojiten rreth 640,000 dollarë në fondin tuaj të lirisë.

Qëllimi i katërt: Mos bëni vetëm investime që ju çlirojnë nga puna, por bëjini ata të përmirësojnë stilin e jetës tuaj. Fito edhe më shumë që të mund të shkoni për pushime në një vend më të mirë ose të hani në restorante më të këndshme.

Qëllimi i pestë: Arrini lirinë absolute financiare. Kjo do të thotë të keni para të mjaftueshme për të bërë gjithçka që dëshiron në çdo kohë!

Mendoni për këto synime dhe përcaktoni se cilat i përshtaten ëndrrave tuaja dhe aspiratave financiare.

Nëse nuk keni një plan, është e lehtë të ndjeheni të mbingarkuar ose të përhumbni në detaje. Kur e dini se për çfarë synoni, është shumë më lehtë të arrini atje.

Kur vendosni se sa sasi ju nevojitet në fondin tuaj të lirisë, mund të filloni të mendoni se si dëshironi t’i investoni paratë tuaja.

Rruga drejt lirisë financiare mund të jetë e ngadaltë në fillim. Por mos u dorëzoni; koha është në anën tuaj.

Kur filloni udhëtimin tuaj drejt lirisë financiare, do të jetë e vështirë në fillim, por mos u dorëzoni!

Ju mund të arrini lirinë financiare, për sa kohë që vazhdoni të punoni për të.

Gjatë udhëtimit tuaj, ju patjetër do të takoni të tjerë që po kursejnë më shumë se ju, dhe ndonjëherë ju mund të ndjeheni sikur të ardhurat tuaja nuk janë aq të larta sa ju të mund të kurseni.

Por mos lejoni që këto gjëra t’ju dekurajojnë! Ju duhet ta injoroni atë zë të brendshëm që mund t’ju thotë të hiqni dorë.

Vetë-dyshimi nuk është e vetmja gjë që mund t’ju tërheqë vëmendjen. Një tjetër gjë që shpesh i mban njerëzit mbrapa është të menduarit afatshkurtër. Shumë njerëz e mbivlerësojnë atë që mund të arrijnë në një vit, por më pas nënvlerësojnë atë që mund të arrijnë në një dekadë.

Nëse nuk i përmbushni qëllimet tuaja për vitin tuaj të parë, vazhdoni të punoni – ende mund të arrini të kapni kohën.

Ndërsa vazhdoni të punoni drejt lirisë suaj financiare, mbani në mend disa këshilla.

Së pari, shpejtoni gjërat duke ndryshuar jetën dhe stilin e jetës tuaj. Mos prisni derisa pensioni të zvogëlohet. Bëjeni tani që të mund të kurseni para për pagesat e energjisë, ngrohjen dhe taksat.

Gjithashtu, investoni vetëm kur e dini që do të merrni kthime të mira, për të siguruar që mbledhja juaj të vazhdojë me një normë të mirë. Një rregull i mirë për t’u përdorur këtu është të investoni vetëm kur prisni kthime mbi pesë herë më shumë. Edhe nëse nuk arrini t’i merrni ato kthime tre herë në pesë, ju prapë keni fituar mjaftueshëm.

Më në fund, gjithmonë përpiquni të zvogëloni barrën tuaj tatimore. Mesatarja amerikane paguan 54.25 përqind të të ardhurave të tyre në taksa. Vendosjani vetes si qëllim për ta zvogëluar këtë.

Për të shfrytëzuar sa më shumë fondin tuaj të lirisë, diversifikoni investimet tuaja dhe mbani gjërat të ekuilibruara.

Pra, pasi të keni kursyer mjaftueshëm për fondin tuaj të lirisë që jeni gati të investoni, çfarë tjetër?

Çelësi për të investuar me mençuri është të dini të diversifikoni. Ju duhet të investoni në produkte të ndryshme financiare që kanë shkallë të ndryshme rreziku.

Ka tre zona, ku ju duhet të përqendroni investimet tuaja.

Zona e parë është zona juaj e sigurisë. Këtu vendosni investime që janë më të sigurtat, edhe nëse nuk janë domosdoshmërisht më fitimprurëset. Obligacionet, për shembull, duhet të shkojnë në këtë zonë. Obligacionet nuk ofrojnë kthime masive, por gjithashtu nuk kanë gjasa të humbin vlerën.

Tjetra është zona juaj e rritjes, e cila është për investime që janë më të rrezikshme. Kjo është ajo ku ju mund të fitoni kthime të mëdha, por gjithashtu mund të humbni më shumë. Ju mund të investoni në kapital, domethënë në rezerva dhe aksione. Shumë aksione rrahin mesataren e tregut në afat të gjatë, por ato mund të jenë të paqëndrueshme dhe të humbasin vlerën në një afat të shkurtër.

Zona e fundit është zona juaj e ëndrrave. Kjo është ajo ku ju vendosni disa nga fitimet që fitoni nga zona tjetër. Zona juaj e ëndrrave ndihmon në përmirësimin e stilit të jetës tuaj.

Mos harroni: i gjithë qëllimi për të arritur sigurinë financiare është të shpenzoni paratë tuaja në mënyrat që ju pëlqen. Nëse nuk keni një zonë ëndrre, kursimi dhe investimi është i kotë!

Pra, sa duhet të vendosni në secilën zonë? Epo, kjo varet nga qëndrimi juaj, sa larg rrezikut jeni, forca e fondit tuaj të lirisë dhe çfarë jeni duke u përpjekur të bëni në jetë.
Përpiquni të mbani gjithçka të ekuilibruar. Ndërsa fitoni dhe humbni para, do t’ju duhet të vazhdoni ta lëvizni vazhdimisht për të siguruar që secila zonë të ketë sasinë optimale.
Merrni këshilla nga investitorët e zgjuar për t’ju udhëhequr në rugën tuaj, por sigurohuni që gjithashtu të siguroheni edhe për kohëra të keqija.

Nëse doni të keni sukses në ndonjë gjë, është një ide e mirë për të mësuar nga njerëz që kanë pasur sukses para jush.

Financat nuk janë ndryshe. Kur analizoni dhe kopjoni ato që kanë bërë investitorët e tjerë të suksesshëm, do të keni një shans shumë më të mirë për të arritur qëllimet tuaja.

Ray Dalio është një model i mirë. Ai themeloi Bridgewater Associates, fondi më i madh mbrojtës në botë. Plani i investimeve të Dalio njihet si Alokimi i Gjithë Sezonit. Është krijuar për t’ju ndihmuar të fitoni para, pa marrë parasysh se me cilat kushte financiare po përballeni.

Ekonomia kalon nëpër periudha të ndryshme, ashtu si stinët e vitit. Të gjitha strategjitë e ndarjes së stinëve ju udhëzojnë se si të fitoni para pavarësisht kushteve në ndryshim të tregut.

Konsideroni këtë përzierje investimesh, të përdorur nga Ray Dalio: Vendosni 7.5 përqind të pasurive tuaja në ar dhe 7.5 përqind në mallra. Ari dhe mallrat shpesh janë investime të mira, madje edhe gjatë periudhave të inflacionit të lartë. Pastaj vendosni 30 përqind në aksione, veçanërisht gjatë stinëve të rritjes së lartë në të cilën mund të fitoni më shumë. Më në fund, vendosni 55 përqind në obligacione, të cilat janë me shumë pak rrezik.

Gjithashtu, pa marrë parasysh se çfarë metode po ndiqni, sigurohuni për kohën e keqe. Shndërroni disa nga kursimet tuaja në pensione, ose kontrata financiare ku një kompani e sigurimeve garanton pagesa të ardhshme në këmbim të pagesave të menjëhershme. Kjo do të ndihmojë që ju të merrni një të ardhur të garantuar të jetës.

Kur të jeni të kënaqur me Alokimin e të Gjitha Stinëve, dhe të stabilizoni të ardhurat tuaja përmes anuiteteve, do të keni mundësi të arrini lirinë financiare!

Mesazhi kryesor:

Çdokush mund të arrijë lirinë financiare nëse është i përkushtuar, i gatshëm për të kursyer dhe i gatshëm të ndjekë hapat e nevojshëm. Pra, mbajeni mend këtë, edhe nëse përparimi juaj është i ngadaltë në fillim. Diversifikoni investimet tuaja, kërkoni këshilla që mund t’i besoni, përgatituni për “stinë” të ndryshme financiare dhe siguroni veten tuaj. Nëse punoni shumë, mund të bëheni mjeshtër i parave tuaja dhe të jetoni jetën që dëshironi me të vërtetë.

Këshillë për t’u zbatuar që nga ky moment:

Mos harroni qëllimin tuaj përfundimtar: harxhoni paratë tuaja ashtu si dëshironi.
Paraja në vetvete nuk mund t’ju sjellë lumturi, është ajo që bëni me të që ka rëndësi. Të kesh shumë para në llogarinë bankare nuk do t’ju bëjë të lumtur, por shpenzimi i tyre në mënyrën e duhur do ta bëje. Prandaj mos harroni se jeni duke punuar që të jeni në gjendje t’i shpenzoni ato për përvojat që ju pëlqejnë, ose që i japin jetës tuaj kuptimin. Mos harroni se nuk është çështja te kursimi në vetvete. Kursimi është vetëm trampolina.