10 Gjëra që Duhet t’ia Mësoni Fëmijës Tuaj Përpara se të Bëhet 10 Vjeç!

Kur bëhesh prind, merr mbi supe një përgjegjësi të madhe për të ardhmen e fëmijës tënd. Të gjithë duan që fëmijët e tyre të jenë të sjellshëm, të sinqertë, simpatikë, e guximtar.

Megjithatë, këto cilësi nuk është se do të shfaqen nga asgjëja.

Një prindërim i mirë, dhe shembujt personalë janë çelësi i suksesit.

Shkolla e Jetës ka përzgjedhur 10 gjëra që duhet t’ia thoni fëmijës tuaj përpara se ai apo ajo të mbushë 10 vjeç.

Ti duhet t’i respektosh si vajzat ashtu edhe djemtë. Të dyja palët janë të barabarta.

Respekti për të tjerët është një cilësi e vyer që fëmija juaj duhet ta fitojë sa më herët, përshfirë edhe respektin për moshatarët e vet, pavarësisht gjinisë.

Të mos frikësohet nga bërja gabimeve

Të mësuarit nga gabimet e të tjerëve është një talent i rrallë. Është po ashtu e rëndësishme të mësosh nga gabimet e tua. Ti nuk duhet të frikësohesh se po dështon apo se po bën diçka gabim.

Dija është më e rëndësishme sesa notat

Nganjëherë prindërit tregohen të vrazhdë kur notat e fëmijëve në shkollë nuk i arrijnë pritshmëritë e tyre. Megjithatë, një notë e mirë jo gjithmonë nënkupton nxënie të mirë. Ju duhet t’u mësoni fëmijeve se nxënia, dhe dituria është më e rëndësishme sesa notat.

Prindërit tuaj nuk janë armiqtë tuaj. Ju mund të kërkoni ndihmë prej tyre.

Krijimi i një raporti shoqëror me fëmijën nuk është diçka krejt e thjeshtë, veçanërisht nëse ai apo ajo ka edhe shumë shokë e shoqe të tjera. Nuk keni pse të nguteni. Dëshmoni se mund të kenë besim tek ju, shmangni të bërtiturat dhe leksionet e gjata.

Gjithmonë ji në gjendje t’i dalësh zot vetes

Disa prindër tregojnë më tepër respekt për mësuesit dhe për të tjerët sesa për fëmijët. Kjo mund të bëhet shkak për pasiguri në të ardhmen dhe një paaftësi për t’i dalë në mbrojtje vetes. Shpjegojani fëmijës tuaj se respekti është i rëndësishëm, por aftësia për t’i dalë për zot vetes dhe pikëpamjeve të tua është e nevojshme. Thjesht sigurohuni ta bëni këtë në mënyrën e duhur.

Mos bëj diçka që nuk të pëlqen thjesht për të fituar simpatinë e të tjerëve.

Fëmijët mendojnë se popullariteti midis grupit të shokëve është shumë i rëndësishëm, dhe bëjnë çmos për ta patur atë. Jepni shembullin tuaj personal për t’i treguar fëmijës se të qënit i ndershëm dhe i respektueshëm është më e vyeshme sesa të fitojë miratimin e dikujt duke anashkaluar bindjet e tija personale.

Nëse nuk kupton, bëj pyetje

Të bësh pyetje është absolutisht normale. Është më mirë të bësh pyetja sesa të hiqesh sikur e ke kuptuar çdogjë. Fëmijëria është koha më e saktë për ta kuptuar këtë.

Tregoji mësuesit nëse nuk ndjehesh mirë

Fëmija nuk duhet të ketë frikë të flasë për çështjet shëndetësore. Shëndeti është më i rëndësishëm sesa notat apo zemërimi i një mësuesi. Sigurohuni që fëmija ta ketë kuptuar këtë gjë saktë.

Respekto natyrën

Sa herë ankohemi për rrugët e pista dhe pemët e thyera? Respekti për natyrën duhet të fillojë në shtëpi. Filloni me veten tuaj, dhe pastaj kultivojani fëmijës këtë cilësi. Në këtë rast, rezultatet do të jenë të dukshem menjëherë.

Mëso të thuash “Jo”

Mësojeni fëmijën tuaj të thotë “Jo” më të rriturve, mësuesve, madje edhe vetes së vet. Ju duhet të rrisni një personalitet të fortë, e jo një person që duhet t’i bindet çdo urdhri. Aftësia për të thënë “jo” ka për t’i dalë shumë e dobishme në jetën e tij si i rritur.