10 Situatat Kur i Fusim në Siklet të Tjerët dhe Turpërojmë Veten

Shumica e njerëzve do të pajtoheshin se në përgjithësi është krejtësisht e pavolitshme t’u kërkohet të tjerëve detaje për pagën e tyre. Nëse ju ka qëlluar ndonjëherë t’ju bërë pyetje të tilla, ju ndoshta e dini se kjo mund të jetë e pakëndshme.

Por nganjëherë nuk e vëmë re se si pyetjet dhe veprimet tona të thjeshta mund t’i fusin të tjerët në pozita të vështira. Lajm i mirë është se këto situata të vështira mund të shmangen me ndihmën e disa rregullave të thjeshtë të etikës së parave.

A e dini se si të paguani faturën nëse hani me shokët, si të bëheni pjesë për të blerë një dhuratë për ditëlindje ose si t’i shmangni pyetjet e papërshtatshme?

Ne kemi zgjedhur 10 situata ku është e rëndësishme t’i mbani në mend këto rregulla të etikës së parave.

Mos komentoni shpenzimet apo zgjedhjet e dikujt

Është mjaft e vrazhdë dhe madje e padobishme për të diskutuar se për çfarë njerëzit e tjerë i shpenzojnë paratë e tyre.

Nëse e ftoni shoqen tuaj në një pushim me ju dhe ata refuzojnë ofertën tuaj, komentet e tipit “Por paga jote është më e madhe se e imja!” Nuk do ta ndryshojë vendimin e tyre, por mund të ndikojë në qëndrimin e tyre ndaj jush.

Edhe nëse jeni miq shumë të afërt, është e mundur që të mos jeni në dijeni për detajet e gjendjes financiare të mikut tuaj (borxhet, kreditë, kursimet, etj).

Për më tepër, përpiquni të mos kritikoni shpenzimet e të tjerëve, veçanërisht pas shpinës së tyre. Sigurisht, kolegia juaj mund të ketë shpenzuar më pak para në prerjen e re të flokëve. Sigurisht, që do t’i shpenzonit ato para në një mënyrë tjetër. Por kjo është zgjedhja e tyre dhe janë paratë e tyre, nuk janë paratë tuaja që t’u diktoni çfarë të bëjnë.

Kini parasysh situatën financiare të miqve tuaj kur planifikoni diçka

Nëse e dini që shoku juaj po paguan ndonjë kredi ose po kursen para për një pushim, mos insistoni të shkoni në një restorant luksoz. Do të ishte më mirë të pyesësh se ku do të donin të shkonin në mënyrë që të mos rrezikoni që ata t’i shmangen takimeve me ty.

Konsideroni buxhetin e secilit person nëse doni të bëni pjesë

Nëse mbledhni të holla për një dhuratë nga një mik apo një koleg, mos mendoni se një shumë e njëjtë do të ishte okay për të gjithë.

Vetëm imagjinoni: një person mund të japë vetëm 30 dollarë, por atyre u kërkoni të japin 60 dollarë. Për disa njerëz, kjo mund të vijë si një surprizë, dhe definitivisht nuk është e këndshme. Pra, më mirë t’i kërkoni të gjithëve që të kontribuojnë, aq sa të ndihen rehat ose të kuptojnë se cila shumë do të ishte e përshtatshme për të gjithë.

Sigurohuni që fatura e restorantit të ndahet në mënyrë të drejtë

Kur është koha për të ndarë faturën në një restorant ose në një bar, sigurohuni që nuk ka njerëz të cilët nuk kanë porositur asgjë.

Dikush nuk mund të ketë ngrënë edhe aq shumë, ose dikush mund të ketë porositur një birrë në vend të një koktejli të shtrenjtë, kështu që është shumë e mundshme që jo të gjithë të kenë shpenzuar të njëjtën sasi parash.

Është më e lehtë kur të gjithë paguajnë vetëm për atë që ata janë gati për të paguar.

Nëse i drejtoheni një miku për një shërbim, paguajini ata sikur të ishin ndonjë profesionist tjetër

Po, qoftë ai fotografi profesionist apo rrobaqepsja e shkëlqyeshme janë miqtë tuaj, por miqësia juaj nuk do të thotë që ju automatikisht të merrni një zbritje çmimi. Pavarësisht nga miqësia juaj, dikush që shpenzon kohën dhe burimet e tyre për të krijuar diçka për ju duhet të kompensohet për punën e tyre.

Mos u ankoni për problemet tuaja me paratë në sytë e miqve që fitojnë më pak se ju

Ju keni qenë duke ëndërruar për një TV të ri për një kohë kaq të gjatë, por tani çmimet kanë pllakosur papritmas dhe ju duhet të prisni pak më shumë.

Po, është e pakëndshme, por është edhe më e pakëndshme për një person që po kursen për të blerë një furrë me mikrovalë për 2 muaj që t’ju dëgjojë ta thoni këtë. Është më mirë të shmangësh ankesat e tilla nëse nuk dëshiron të shqetësosh miqtë e tu.

Kjo mund të ndihmojë për të mbajtur një rregull në mendje: pa marrë parasysh sa dijeni keni për borxhet dhe të ardhurat e dikujt, jini të kujdesshëm kur flisni për çështjet financiare.

Mos i pyesni njerëzit se sa kanë shpenzuar për diçka

 

Më në fund, njerëzit e kuptuan se ishte e patolerueshme të interesoheshin për pagën e dikujt, por ata ende bëjnë pyetje të tilla si “Sa paguani për qiranë tuaj?” Dhe “A janë këto këpucë të shtrenjta?” Vetëm mbani në mend se pyetjet e tilla i bëjnë njerëzit ndjehen në vështirësi.

Nëse jeni vërtet kuriozë për këtë, shikoni në internet.

Nëse njerëzit ju bëjnë pyetje të tilla, mbani mend se ju nuk duhet t’u përgjigjeni atyre. Është më mirë nëse thoni, “Nuk dua ta diskutoj.” Ose mund të përgjigjesh me një pyetje – “Pse?”

Gjithmonë paguani borxhet tuaja në kohë

Nëse huazoni para, duhet të thoni ekzaktësisht kur do ta ktheni atë dhe do ta mbani këtë afat në mendje. Nëse nuk e dini datën e saktë, duhet ta informoni personin. Mos u fyeni nëse dikush refuzon t’ju japë paratë – miqësia mbetet miqësi, por askush nuk e ka për detyrë të jetë sponsori juaj.

Mos u ndjeni të detyruar të jepni para

Disa njerëz nuk u japin hua miqve dhe të afërmve dhe kanë arsye për ta bërë këtë. Nëse jeni kundër rregullave të tilla, sigurohuni që kjo të mos ketë një efekt të keq në buxhetin tuaj dhe në marrëdhëniet tuaja. Është më mirë të thuash “jo” sesa të humbësh një mik sepse nuk mundi t’i kthehente paratë tuaja.

Nuk është e nevojshme ta justifikoni veten, por nëse ju ndiheni të zënë ngushtë, atëherë ju mund të thoni se po kurseni për diçka ose që ju jeni duke paguar kredi.

Mos u jepni leksione të tjerëve

Edhe nëse synimet tuaja janë për ta ndihmuar dikë, është më mirë të mos thuash asgjë kur është fjala për atë që dikush duhet të bëjë me paratë e tyre.

Ju mund të dini se si të kurseni para dhe si të fitoni para, por këshilla vlerësohet vetëm kur kërkohet, prandaj është më mirë të prisni derisa t’ju kërkohet para se të thoni diçka.

Si rregull, duhet të jesh i sjellshëm kur bëhet fjalë për paratë e të tjerëve. Ndiqni këto principe kryesore dhe udhëzimet e përmendura më lart dhe në rast se dikush është duke i shpërfillur qartë këto rregulla të etikës së parave, mos kini frikë të mbroni kufijtë tuaj personalë.